Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Pràctiques de Recerca

Codi: 45538 Crèdits: 12
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Trastorns de la Comunicació i del Llenguatge PRO 1

Professor/a de contacte

Nom:
Sonia Darbra Marges
Correu electrònic:
sonia.darbra@uab.cat

Equip docent

Cristina Cambra Verges
Jose Maria Losilla Vidal
Juan Deus Yela
Melina Aparici Aznar
Debora Perez Garcia
Mario Figueroa González
Jaume Vives Brosa

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No hi ha prerequisits


Objectius

L'objectiu d'aquesta assignatura es que l'estudiantat adquireixi les habilitats bàsiques de recerca. Les estudiants s'incorporen en un equip d'investigació i la seva funció és col·laborar amb els investigadors, responsabilitzant-se de tasques concretes dels treballs de l'equip. Sota la tutela d'un investigador, anirà adquirint de manera pràctica i crítica les bases del treball científic. 


Resultats d'aprenentatge

  1. CA27 (Competència) Dissenyar estratègies d'intervenció a partir de l'evidència de la pràctica que s'ajustin a les variables individuals i socials concurrents.
  2. CA28 (Competència) Dur a terme una investigació sobre els trastorns de la comunicació i del llenguatge.
  3. CA29 (Competència) Comunicar els resultats d'una recerca i el coneixement que en deriva a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  4. CA30 (Competència) Treballar de manera autònoma, resolent problemes i prenent decisions en l'àmbit de la recerca científica.
  5. KA18 (Coneixement) Aprofundir en el coneixement dels processos neurocognitius implicats en l'adquisició del llenguatge oral i els seus trastorns i en l'aprenentatge de la lectoescriptura i els seus trastorns.
  6. SA29 (Habilitat) Interpretar críticament el llenguatge propi de les fonts d'informació sobre els trastorns de la comunicació i del llenguatge utilitzades per diferents professionals.
  7. SA30 (Habilitat) Escriure informes científics segons els estàndards establerts.
  8. SA31 (Habilitat) Utilitzar les fonts documentals per obtenir informació per a l'objectiu de la recerca en trastorns de la comunicació i del llenguatge.

Continguts

El llistat de línies de recerca i places disponibles es publicarà a la plataforma Moodle (Campus Virtual) a l'inici del curs.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Supervisades      
Pràctiques de recerca 178 7,12 CA27, CA28, CA29, CA30, KA18
Tutoria 4 0,16 CA30, SA29
Tipus: Autònomes      
Anàlisi i interpretacio de resultats 25 1 CA28, CA30
Cerca evidencies cientifiques 30 1,2 CA28, CA30, SA31
Elaboracio Memoria de Pràctiques 15 0,6 CA27, CA28, CA29, CA30, SA30
Lectura critica de evidencies científiques 48 1,92 KA18, SA29, SA31

En les pràctiques de recerca s'utilitza l'aprenentatge experiencial i basat en el context i l'aprenentatge basat en la investigació  (o inquiry-based learning). Les activitats formatives inclouen activitats pràctiques dins del grup de recerca relacionades amb els seus objectius, la cerca i lectura crítica d'articles, la participació en seminaris interns per discutir resultats, l'elaboració de l'informe final, etc.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
EV1: Avaluacio del tutor sobre les activitas de recerca 50 0 0 CA27, CA28, CA30, SA29, SA31
EV2: Participació en els seminaris del grup i/o tutories individuals 10 0 0 CA29, KA18, SA29, SA31
EV3: Informe escrit 40 0 0 CA27, CA28, CA29, KA18, SA29, SA30

L'avaluació d'aquesta assignatura es realitza d'acord amb  les Pautes avaluatives de la Facultat de Psicologia i de Logopèdia que es poden consultar en: 

https://www.uab.cat/web/estudiar/normativa-academica-del-centre-1345721957004.html

 

Els grups de recerca designen tutors responsables de les estudiants  que duen a terme  el seguiment, supervisió i avaluació dels estudiants a partir de rúbriques  (EV1 i  EV2, contribueix en un 60% en la nota final de l'assignatura). La Facultat proposa un tutor acadèmic responsable de la gestió i coordinació de les pràctiques que a més a més és el responsable d'avaluar amb una rúbrica l'informe escrit que han de realitzar  les estudiants (el 40% restant de la nota)

Els requisits per a la realització d'aquestes evidències s'explicaran detalladament a les tutories informatives i al Campus Virtual.

 

Per poder fer la suma ponderada i obtenir la nota final és necessari haver obtingut una qualificació de 5,0 o superior en cadascuna de les evidències d'aprenentatge (valoració del grup  i informe escrit).

L'estudiantat que no hagi superat el nombre mínim d'hores d'assistència amb el grup de recerca (80h) rebrà una qualificació de No avaluable. 

Assignatura superada: L'estudiantat supera l'assignatura quan ha cobert el nombre d'hores mínimes d'estada amb el grup i obté una qualificació mínima de 5,0 en el càlcul ponderat de l'avaluació del grup de recerca i de l'informe escrit.

Recuperació: els estudiants que no hagin superat l'assignatura, però tinguin una qualificació final d’avaluació continuada major o igual a 3,5, podran recuperar només la part corresponent l'informe escrit de pràctiques (EV3), en el cas que la nota d'aquesta evidència sigui insuficient. En el càlcul ponderat de la nota final s'incorporarà una puntuació de 5,0 punts com a qualificació de recuperació.

Aquesta assignatura no preveu l'avaluació única.

 

El material usat durant l’estada de pràctiques és responsabilitat del grup de recerca  i el seu possible enregistrament requereix la seva autorització. Qualsevol actuació o conducta que posi en tensió els principis ètics o del codi deontològic pot comportar que l'assignatura de pràctiques no se superi.

Per a aquesta assignatura, es permet l'ús de tecnologies d'intel·ligència artificial (IA) exclusivament en tasques de suport, com la cerca bibliogràfica o d’informació, la correcció de textos o les traduccions ... . L'estudiant haurà d'identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines emprades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La no transparència de l’ús de la IA en aquesta activitat avaluable es considerarà falta d'honestedat acadèmica i pot comportar una penalització parcial o total en la nota de l'activitat, o sancions majors en casos de gravetat.


Bibliografia

Cada tutor donarà als estudiants les referències de lectura específiques a l'inici del curs.


Programari

No aplica


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PEXTinternm) Pràctiques externes i pràcticum amb supervisió interna (màster) 99 Català/Espanyol anual matí-mixt