Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Antropologia de la Religió, el Simbolisme i el Ritual

Codi: 107242 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Antropologia Social i Cultural OB 2

Professor/a de contacte

Nom:
Virginia Fons Renaudon
Correu electrònic:
virginia.fons@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No hi ha prerequisits.


Objectius

L'assignatura s'imparteix en el segon semestre del segon curs de grau, després d'Antropologia econòmica i Antropologia del parentiu (el primer semestre) i simultàniament amb Antropologia política (el mateix semestre), que juntes conformen la matèria Camps Clàssics de l'Antropologia. Tracta de desenvolupar la teoria antropològica i l'anàlisi de la diversitat cultural de la religió, el ritual i els sistemes simbòlic-cognitius. També, se centra a saber aplicar el coneixement disciplinari en aquests dominis per a la identificació i l'estudi de la realitat sociocultural contemporània, especialment l'anàlisi de rituals actuals. Per tant, el seu objectiu és plantejar de forma crítica alguns supòsits, conceptes i teories relacionats amb aquests camps del coneixement per a la interpretació de la dimensió simbòlica i ritual. Proporcionant alhora una metodologia per a l'anàlisi profunda i interpretació etnogràfica de les realitats que ens envolten.

 


Resultats d'aprenentatge

  1. CM13 (Competència) Interpretar els models socials i culturals fent servir una varietat de perspectives analítiques i teòriques dels camps clàssics.
  2. CM14 (Competència) Avaluar els casos d'estudi etnogràfic dels camps clàssics de l'antropologia en relació amb el context local, global i desenvolupaments històrics més amplis.
  3. KM13 (Coneixement) Reconèixer els fonaments teòrics principals dels camps clàssics de l'antropologia per a la comprensió de les societats i els sistemes socials.
  4. KM14 (Coneixement) Reconèixer la complexitat dels debats epistemològics i metodològics en els diversos camps clàssics de l'antropologia.
  5. KM15 (Coneixement) Reconèixer la diversitat cultural a través de l'etnografia i avaluar de manera crítica els materials etnogràfics estudiats pels camps clàssics de l'antropologia com a coneixement de contextos locals i com a proposta de models teòrics.
  6. KM16 (Coneixement) Aplicar la incidència de la cultura des d'una perspectiva holística als diversos sistemes institucionals d'acció social estudiats pels camps clàssics de l'antropologia.
  7. KM17 (Coneixement) Reconèixer la influència dels contextos locals i globals en els fenòmens socioculturals estudiats pels camps clàssics de l'antropologia.
  8. SM18 (Habilitat) Sintetitzar els coneixements sobre les transformacions experimentades en els diversos camps clàssics d'estudi de l'antropologia.
  9. SM19 (Habilitat) Interpretar i analitzar de manera crítica els models teòrics explícits i implícits en els materials etnogràfics estudiats pels camps clàssics de l'antropologia.
  10. SM20 (Habilitat) Analitzar exemples etnogràfics de diversitat cultural i la variabilitat transcultural dels sistemes econòmics, de parentiu, polítics, simbòlics i cognitius, i la teoria antropològica relacionada.
  11. SM21 (Habilitat) Fer servir de forma clara, explicativa i sintètica el llenguatge de les teories dels camps clàssics de l'antropologia.

Continguts

El temari d'aquesta assignatura se centra, principalment, en: les teories clàssiques de la religió, el símbol i el ritual. Tracta de revisar qüestions clau per a la comprensió del fenomen religiós i realitzar una aproximació antropològica a les diferents formes de comunicació simbòlica i de classificació, el simbolisme, el procés ritual i els drames rituals. També, el curs se centra en la ritualitat, tractant de mostrar exemples actuals sobre la representació simbòlica en general i la seva eficàcia simbòlica.

Temari

Introducció de l’assignatura

Introducció a la ritualitat (per tal d’escollir el ritual que s’analitzarà en el treball pràctic)

  • Què és un ritual? Definició i exemples.

Bloc temàtic de Religió

  • Teories decimonòniques de la religió. Idea d’evolució i de temps. Quina és la nostra noció de temps?
  • Definició de religió? Si la contextualitzem, què descobrim?
  • Quina és la representació del món? Perspectivisme i religió. Nocions clau de divinitat, sobrenatural, sagrat/profà, visible/invisible.
  • Quina és la nostra representació de la natura? Noció cultura/natura.
  • Quina és la nostra representació de la persona? Noció de cos/ànima.
  • Epíleg sobre religiositat. Un apunt més d’anàlisi.

Bloc temàtic de Simbolisme

  • Què és el símbol? Sistemes de comunicació humana.
  • Pensament simbòlic. Conjunció simbòlica.
  • Combinacions simbòliques. (Part I) Sistemes de classificació simbòlica. (Part II) Oposició simbòlica. Anàlisi de les narratives mítiques i de ficció.
  • Poder dels símbols. (Part I) Condensació, dominància i polarització simbòlica. (Part II) Propostes d’anàlisi.

Bloc temàtic de Ritual

  • Sentit i Eficàcia ritual.
  • Procés ritual.
  • Anàlisi ritual a través d’exemples. L'estudi antropològic de la ritualitat contemporània i dels actes simbòlics de classificació actuals.

 


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teòriques, amb visionat de materials etnogràfics i discussió de continguts 40 1,6 CM14, KM13, KM14, KM15, KM16, KM17, SM19, SM20, SM21
Tipus: Supervisades      
Supervisió a través de tutories de l'observació, descripció i anàlisi d'un ritual. Exposicions orals de l'anàlisi de rituals 10 0,4 CM14, SM20, SM21
Tipus: Autònomes      
Estudi personal 25 1 CM14, KM13, KM14, KM15, KM16, KM17, SM19
Lectura comprensiva de bibliografia obligatòria i recomanada 25 1 CM14, KM13, KM14, KM15, KM16, KM17, SM19
Observació, descripció i anàlisi d'un ritual 10 0,4 SM20, SM21

L’assignatura està dissenyada per tal d’oferir diferents activitats formatives als estudiants:

Dirigides i supervisades

  • Classes teòriques relacionades amb cada bloc temàtic (Religió, Simbolisme i Ritual), amb visionat de materials etnogràfics que il·lustren els continguts.
  • Classes pràctiques al final de cada bloc temàtic com a discussió final de continguts.
  • Tutories individualitzades per a l’anàlisi en profunditat del ritual escollit per l’estudiant.
  • Exposicions orals a classe de rituals analitzats pels estudiants. Aquí l’alumnat pot gaudir d’un gran ventall d’exemples rituals, que il·lustren l’aplicació de conceptes teòrics i metodològics a l'anàlisi de situacions rituals.

Autònomes

  • Pràctica etnogràfica d’observació, descripció i anàlisi d’un ritual escollit per l’estudiant. Aquesta pràctica permet a l’estudiant aplicar els coneixements adquirits. [Tal com s’ha fet constar, aquesta activitat està supervisada a través d’una tutoria amb la professora, permetent l’anàlisi en profunditat].
  • Estudi personal dels continguts exposats a classe.
  • Lectura comprensiva dels textos de lectura obligatòria i recomanada (a principis de curs en el Campus Virtual es disposarà d’una bibliografia extensa per temes).

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Participació a l'aula, en discussió teòrica i pràctica 20 20 0,8 KM13, KM14, KM15, KM16, KM17, SM19, SM21
Prova escrita (treball teòric individual) 50 10 0,4 CM14, KM13, KM14, KM15, KM16, KM17, SM18, SM19
Treball pràctic (individual o en grup) sobre l'anàlisi d'un ritual 30 10 0,4 CM13, SM20, SM21

El sistema d'avaluació contínua s'organitza en tres mòduls, on cadascun té un pes específic en la qualificació final:

  1. Prova escrita (50% de la nota final). S'avaluarà el coneixement transversal de la teoria antropològica relacionada amb els principals camps temàtics treballats a l'aula i apresos a través de la lectura de bibliografia.
  2. Treball pràctic (30%). S'avaluarà un treball pràctic sobre l'anàlisi d'un ritual.
  3. Participació a l'aula (20%). Aquest mòdul no és recuperable. S'avaluarà la discussió de continguts a l’aula i l’assistència a classes (teòriques i pràctiques) que es consideren de formació obligatòria. Tant la tutoria del ritual escollit per l’estudiant com la seva exposició oral a classe són proves obligatòries.

Al principi del curs es donaran les dates de lliurament dels treballs, així com les instruccions per desenvolupar-los. En el moment de realització de cada activitat avaluativa, s’informarà l'alumnat del procediment i data de revisió de les qualificacions.

  • Per tal d'haver superat l'assignatura cal haver aprovat el mòdul 1 i 2 amb una qualificació mínima de 5 cadascun.
  • Per tal de ser AVALUABLE, l'estudiant haurà d'haver-se presentat almenys als mòduls 1 o 2 i haver obtingut una qualificació mínima de 5 en un d'aquests.
  • Serà, per tant, NO AVALUABLE l'estudiant que no hagi completat aquestes proves al llarg del semestre.
  • Si l'estudiant és avaluable, però no aprova el mòdul 1 o 2, el podrà recuperar en la data que estableixi Gestió Acadèmica i que serà notificada a través del Moodle de l'assignatura.

En cas que l'estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d'un acte d'avaluació (com ara plagi o còpia), es qualificarà amb 0 aquest acte d'avaluació. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d'avaluació d'una mateixa assignatura, la qualificació final d'aquesta assignatura serà 0.

Aquesta assignatura permet l’ús de tecnologies d’Intel·ligència Artificial (IA) exclusivament en tasques de [***cerca bibliogràfica o cerca d’informació, correcció de textos o traduccions, a criteri del professorat]. Es poden contemplar altres situacions, sempre amb el vistiplau del professor/a. L’estudiant ha de (i) identificar les parts que han estat generades amb IA; (ii) especificar les eines utilitzades; i (iii) incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La no transparència de l’ús de la IA en aquesta activitat avaluable es considerarà falta d'honestedat acadèmica i comporta que l’activitat s’avaluï amb un 0 i no es pugui recuperar, o sancions majors en casos de gravetat.

 

El sistema d'avaluació única també preveu tres activitats avaluadores en una data fixada a finals del semestre:

  1. Prova escrita (50%). S'avaluarà el coneixement transversal de la teoria antropològica relacionada amb els principals camps temàtics treballats a l'aula i apresos a través de la lectura de bibliografia.
  2. Treball pràctic (30%). S'avaluarà un treball pràctic sobre l'anàlisi d'un ritual.
  3. Presentació del treball analític d'un ritual (20%). Prova oral.

S'aplicarà el mateix sistema de recuperació que per l'avaluació continuada.

 


Bibliografia

Recomanació als estudiants a l'hora de citar bibliografia: Com citar i elaborar la bibliografia https://www.uab.cat/web/estudia-iinvestiga/com-citar-i-elaborar-la-bibliografia-1345708785665.html

Lectures obligatòries

Bloc temàtic de Religió

Evans-Pritchard, Edward Evan (1991 [1965]). “Las teorías psicológicas” & “Las teorías sociológicas”. A: Las teorías de la religión primitiva. Siglo XXI, pp. 41-82 y 83-128.

Delgado, Manuel (1993). “La religiosidad popular. En torno a un falso problema”. Gazeta de Antropología, 10. http://www.ugr.es/~pwlac/G10_08Manuel_Delgado.html.

Durkheim, Émile (2003 [1912]). “Definición del fenómeno religioso y de la religión”. A: Las formas elementales de la vida religiosa. Alianza, pp. 57-93.

Godelier, Maurice (2000 [1972]). “Lo visible y lo invisible en los baruya de Nueva Guinea”. A: Economía, fetichismo y religión en las sociedades primitivas. Siglo XXI. pp. 355-365.

Geertz, Clifford (1987 [1973]). “Ritual y cambio social: un ejemplo javanés”. A: La interpretación de las culturas. Gedisa, p. 131-151.

Bloc temàtic de Simbolisme

Douglas, Mary (1991 [1966]). “La profanación secular”. A: Pureza y peligro. Un análisis de los conceptos de contaminación y tabú. Siglo XXI, pp. 27-41.

Durkheim, Émile & Mauss, Marcel (1969 [1903]). “Sobre algunasformas primitivasdeclasificación. Contribución al estudio de las representaciones colectivas”. A: Durkheim E. (1996). Clasificaciones primitivas (y otros ensayos de antropología positiva). Ariel, pp. 25-103.

Turner, Victor (1980 [1967]). “Símbolos en el ritual Ndembu”. A: La selva de los símbolos. Aspectos del ritual Ndembu. Siglo XXI, pp. 21-52.

Bloc temàtic de Mitologia

Lévi-Strauss, Claude (1971 [1962]). “La ciència del concret”. En: El pensament salvatge. Ed. 62, pp. 19-50.

Bidou, Paul (1989 [1979]). “A propósito del incesto y de la muerte. Un mito de los indios tatuyo del noroeste de la Amazonia". A: M. Izard M. & P. Smith (eds.) La función simbólica. Júcar, pp.113-145.

Bloc temàtic de Ritual

Lévi-Strauss, Claude (1987 [1958]). “La eficacia simbólica”. A: Antropología Estructural. Paidós, p. 168-185.

Douglas, Mary (1991 [1966]). “Magia y milagro”. A: Pureza y peligro. Un análisis de los conceptos de contaminación y tabú. Siglo XXI, pp. 61-79.

Turner, Victor (1988 [1969]). “Niveles de clasificación de un ritual de vida y muerte”. A: Proceso ritual. Taurus, p. 13-53.

Christian, William (1995). "La devoció a les imatges brunes a Catalunya. La Mare de Déu de Montserrat". Revista d'Etnologia de Catalunya, 6, pp. 24-33.

 

Bibliografia general recomanada (a principis de curs en el Campus Virtual es disposarà d’una bibliografia extensa per temes)

Balandier, Georges (1994 [1992]). El poder en escenas. De la representación del poder al poder de la representación. Paidós.

Cantón Delgado, Manuela (2001). La razón hechizada. Teorías antropológicas de la religión. Ariel.

Díaz Cruz, Rodrigo (1998). Archipiélagos de rituales. Teorías antropológicas del ritual. Anthropos.

Douglas, Mary (1991 [1966]). Pureza y peligro. Un análisis de los conceptos de contaminación y tabú. Siglo XXI.

Geertz, Clifford (1987 [1973]). La interpretación de las culturas. Gedisa.

Gledhill, John (2000 [1999]). El poder y sus disfraces. Edicions Bellaterra.

Izard, Michel & Smith, Pierre (eds.) (1989 [1979]). La función simbólica. Júcar.

Leach, Edmund (1978 [1976]). Cultura y comunicación. La lógica de la conexión de los símbolos. Siglo XXI.

Lévi-Strauss, Claude (1987 [1958]). Antropología estructural. Paidós.

Morris, Brian (1995 [1987]). Introducción al estudio antropológico de la religión. Paidós.

Sperber, Dan (1980 [1974]). El simbolismo en general. Anthropos.

Turner, Victor (1990 [1967]). La selva de los símbolos. Siglo XXI.

Turner, Victor (1988 [1969]). El proceso ritual. Estructura y antiestructura. Taurus.

Vallverdú, Jaume (2008). Antropología simbólica. Teoría y etnografía sobre religión, simbolismo y ritual. UOC.

Waal Malefijt, Annemarie de (1975). Introducción a laantropología religiosa. Verbo Divino.

 


Programari

Processador de textos (tipus Word). PowerPoint.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PAUL) Pràctiques d'aula 1 Català/Espanyol segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 1 Català/Espanyol segon quadrimestre matí-mixt