Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Pràcticum I: Introducció a la Pràctica Logopèdica

Codi: 104145 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Logopèdia PR 2

Professor/a de contacte

Nom:
Mario Figueroa González
Correu electrònic:
mario.figueroa@uab.cat

Equip docent

Carmen García Sánchez
Marina Bataller Fernández

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

És una assignatura anual, sense prerequisits.


Objectius

És una assignatura dividida en dos blocs.

Objectius del  Bloc I: Aspectes generals de la Logopèdia.

  1. Conèixer els conceptes bàsics de les Ciències de la Salut, de les que la Logopèdia en forma part.  
  2. Descriure els aspectes generals de la pràctica logopèdica.
  3. Conèixer els aspectes professionals de la Logopèdia: professió, elaboració d'entrevistes, anamnesi i/o informes.

Objectius del Bloc II: Coneixement del marc de la pràctica logopèdica.

  1. Prendre contacte amb la pràctica logopèdica.
  2. Fer exercicis reflexius d'ubicació en l'entorn assistencial i també sobre les habilitats professionals i de comunicació interpersonal.
  3. Fer anàlisi de l'experiència pràctica.

Resultats d'aprenentatge

  1. CM32 (Competència) Valorar la resposta a la intervenció logopèdica.
  2. CM33 (Competència) Elaborar i redactar correctament informes d'exploració i diagnòstic, seguiment, finalització i derivació.
  3. CM36 (Competència) Comunicar de manera efectiva les conclusions derivades de les proves diagnòstiques efectuades i de la intervenció logopèdica d'acord amb les característiques de les persones.
  4. CM37 (Competència) Promoure el dret a la informació, la participació i el foment de l'autonomia en la presa de decisions de les persones receptores de l'atenció logopèdica i les seves famílies d'acord amb la seva manera de viure el seu procés de salut i de malaltia.
  5. KM73 (Coneixement) Identificar els fonaments bàsics de la professió: competències, procediments, àmbits d'actuació, pràctiques basades en l'evidència, l'ètica i el codi deontològic i les consideracions legals, entre d'altres.
  6. SM62 (Habilitat) Planejar una gestió clínica centrada en el pacient durant tot el procés d'atenció logopèdica, en l'economia de la salut i l'ús eficient dels recursos sanitaris, així com la gestió eficaç de la documentació clínica, amb especial atenció a la confidencialitat.

Continguts

L'assignatura està dividida en dos blocs.

Bloc I: Aspectes generals de la Logopèdia

Introducció a la Logopèdia

  1. Perfil i competències professionals de la Logopèdia
  2. Àmbits de la Logopèdia.

La professió de Logopeda (PL)

  1. Professionalisme.
  2. Models laborals en la PL (públic, privat, mixt).
  3. Emprenedoria en la PL.
  4. Principis ètico-legals en la PL.
  5. Organitzacions professionals de Logopedes.
  6. Com s'han d'elaborar els informes i una anamnesi quan es treballa com a logopeda.

Bloc II: Coneixement del marc de la pràctica logopèdica.

Pràctiques d'observació, recollida de dades i anàlisi de l'atenció logopèdica.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teòrico- pràctiques 28 1,12 CM32, CM33, CM36, KM73, SM62
Pràctica clínica 20 0,8 CM32, CM36, CM37, SM62
Tipus: Supervisades      
Tutories 18,5 0,74 CM32, CM33, CM36, CM37, SM62
Tipus: Autònomes      
Estudi personal 43,5 1,74 KM73
Preparació d'evidències 40 1,6 CM32, CM33, CM36, CM37, SM62

Bloc I

La metodologia utilitzada en el Bloc I combina la magistralitat amb metodologies docents participatives a través de diversos exercicis d'aula, lectures i discussions. Les sessions es portaran a terme al Campus de Bellaterra.

Bloc II

El Bloc II és eminentment pràctic i reflexiu. L'estudiant tindrà contacte amb el món de la pràctica clínica en forma de seminaris de casos clínics o visites a serveis. 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
EV1. Elaboració d'una anamnesi 20% 0 0 CM36, SM62
EV2. Elaboració d'un informe d'exploració 20% 0 0 CM33, CM36, SM62
EV3. Elaboració d'un informe de seguiment 20% 0 0 CM32, CM33, CM36, SM62
EV4. Activitat reflexiva sobre les pràctiques 20% 0 0 CM37, KM73, SM62
EV5. Activitat de creació d'una consulta 20% 0 0 KM73, SM62

Definició d'assignatura superada: L'assignatura serà superada quan s'hagi assolit una nota igual o superior a 5,0 com a mitjana del conjunt de les evidències, sempre que s'hagi obtingut una nota igual o superior a 3,5 en cadascuna de les evidències d'aprenentatge. La detecció de comportaments no ètics o que no són compatibles amb el codi deontològic de la professió del logopeda seran motiu suficient per suspendre l'assignatura, malgrat obtenir una nota superior a 5. Així mateix, serà necessari haver assistit al 80% de les sessions tant del primer bloc com del segon bloc.

EV1. Consisteix en l'elaboració d'una anamnesi d'un dels casos vistos al llarg del Pràcticum I. Aquesta evidència té un pes del 20% sobre la qualificació final i s'ha de lliurar com a màxim al final del segon període avaluatiu del segon semestre. Consisteix en un treball escrit, grupal i que es lliurarà pel campus virtual.

EV2. Consisteix en l'elaboració d'un informe d'exploració d'un dels casos vistos al llarg del Pràcticum I. Aquesta evidència té un pes del 20% sobre la qualificació final i s'ha de lliurar com a màxim al final del segon període avaluatiu del segon semestre. Consisteix en un treball escrit, grupal i que es lliurarà pel campus virtual.

EV3. Consisteix en l'elaboració d'un informe de seguiment d'un dels casos vistos al llarg del Pràcticum I. Aquesta evidència té un pes del 20% sobre la qualificació final i s'ha de lliurar com a màxim al final del segon període avaluatiu del segon semestre. Consisteix en un treball escrit, grupal i que es lliurarà pel campus virtual.

EV4. Consisteix en l'elaboració d'una activitat de reflexió sobre les pràctiques. Aquesta evidència té un pes del 20% sobre la qualificació final i s'ha de lliurar com a màxim al final del segon període avaluatiu del segon semestre. Consisteix en un treball escrit, individual i que es lliurarà pel campus virtual. El retorn d'aquesta activitat serà realitzat pels mateixos companys. Serà imprescindible fer el retorn per poder obtenir la puntuació d'aquesta evidència.

EV5. Consisteix en la creació d'un projecte sobre una consulta. Aquesta evidència té un pes del 20% sobre la qualificació final i s'ha de lliurar com a màxim al final del primer període avaluatiu del primer semestre. Consisteix en un treball escrit, grupal i que es lliurarà pel campus virtual.

El retorn es proporcionarà de la següent manera:

Tipus de Retorn

EV i TIPUS

SETMANA

Escrit

 

 

Eina digital

EV1, EV2, EV3, EV4 i EV5.

19-20 del segon semestre, excepte per a l’EV4 que serà la setmana 9-11 del primer semestre.

A l’aula

 

 

Tutoria

   

 

Procés de recuperació:

Podran optar a recuperació els/les estudiants que no hagin superat l'assignatura  sempre i quan hagin presentat un mínim dels 2/3 del pes de les proves. El sistema de recuperació només podrà incrementar la qualificació ja assolida durant el curs perl'estudiant, i estarà focalitzada en les evidències d'aprenentatge en que cada estudiant no hagi demostrat un rendiment satisfactori (<5,0 punts). La nota màxima d'una evidència recuperada serà de 5,0 punts.

Definició d'estudiant avaluable:

Un/a estudiant que hagi lliurat evidènciesd'aprenentatge amb un pes igual o superior a 4,0 punts (40%) constarà com a "avaluable".

 

Aquesta assignatura no té avaluació única.

Enllaç a la normativa UAB: https://www.uab.cat/web/estudiar/graus/graus/avaluacions-1345722525858.html

 

No es preveu que l’alumnat de 2ª o posterior matrícula s'avalui mitjançant una única prova de síntesi no recuperable.

 

ÚS DE LA IA

Per a aquesta assignatura, es permet l'ús de tecnologies d'Intel·ligència Artificial (IA) exclusivament en tasques de suport, com la cerca bibliogràfica o d’informació, la correcció de textos o les traduccions. L'estudiant haurà d'identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines emprades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La no transparència de l’ús de la IA en aquesta activitat avaluable es considerarà falta d'honestedat acadèmica i pot comportar una penalització parcial o total en la nota de l'activitat, o sancions majors en casos de gravetat.

No s'ha de fer servir la IA per introduir dades que puguin ser sensibles o estiguin relacionats amb els casos observats. La detecció de comportaments no ètics o que no són compatibles amb el codi deontològic de la professió del logopeda seran motiu suficient per suspendre l'assignatura, malgrat obtenir una nota superior a 5.


Bibliografia

Bibliografia fonamental

Col·legi de Logopedes de Catalunya (2003) Perfil Professional del Logopeda (2ª ed.). Disponible a www.clc.cat/pdf/perfil-professional/perfil_professional_ca.pdf

Col·legi de Logopedes de Catalunya. Codi d'ètica professional. Disponible a http://www.clc.cat/pdf/codi-etic-del-clc/codi_etic_ca.pdf

Hedge, M. N. (2023). Clinical Methods and Practicum in Speech-Language Pathology. Plural Publishing.

Mendizabal, N., Santiago, R. B, Jimeno, N, García, N., & Díaz-Emparanza, M. E. (2013). Guía práctica para la elaboración de informes logopédicos. Editorial Médica Panamericana.

Moya-Galé, G. (2020). Evaluación y diagnóstico en logopedia (Vol. II). Población pediátrica. Editorial UOC.

Peña-Casanova, J. (Ed.). (2013). Manual de logopedia. Elsevier España. 

Shipley, K. G., & McAfee, J. G. (2025). Assessment in Speech-Language Pathology: A resource manual. Plural Publishing. 

 

Bibliografia web complementària

Col·legi de Logopedes de Catalunya (www.clc.cat) 

Consejo General de Colegios de Logopedas (www.consejologopedas.com)

Asociación Española de Logopedia Foniatría y Audiología (www.aelfa.org)

Comité Permanent de Liaison des Orthophonistes-Logopèdes de l’UE (www.cplol.eu)

American Speech-Language Pathology Association (www.asha.org)

International Association of Logopedics and Phoniatrics (www.ialp.info) 

Al llarg del curs es proporcionarà bibliografia mésespecífica.


Programari

No aplicable


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(TE) Teoria 1 Català anual matí-mixt