Logo UAB

Polítiques Socials i Àmbits de Benestar

Codi: 43661 Crèdits: 6
2024/2025
Titulació Tipus Curs
4315658 Polítiques Socials i Acció Comunitària OB 0

Professor/a de contacte

Nom:
Carolina Alejandra Muñoz Mendoza
Correu electrònic:
carolina.munoz@uab.cat

Equip docent

Margarita Leon Ramon Borja
Antonio Vilà Mancebo
Carolina Alejandra Muñoz Mendoza
Llorenç Soler Buades
(Extern) Eva Fernández
(Extern) Manel Aguilar

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No hi ha prerequisits per cursar aquest mòdul.


Objectius

L'assignatura tracta d'incorporar al bagatge general de coneixements del Màster, els aspectes més vinculats a les polítiques públiques, emfatitzant la comprensi de diferents models de benestar social. La tradició analítica en la qual s'inscriu L'assignatura és l'anàlisi de polítiques Públiques. Es tracta de distingir aspectes clau de tipus conceptuals (què es vol aconseguir, des de quins valors es defineixen els problemes a resoldre...); substantius (com es desplega la política, quins aspectes sectorials ha d'incorporar...); i els aspectes operatius (qui fa què, com es gestiona, es fa directament des de les administracions públiques, es fa en col·laboració amb altres agents). A més de revisar els resultats obtinguts amb els objectius que es pretenien aconseguir (avaluació de polítiques). Es donarà especial rellevància a polítiques socials sectorials i a la perspectiva de gènere com a enfocament transversal per al seu abordatge.


Resultats d'aprenentatge

  1. CA03 (Competència) Avaluar les diferents escales sectorials i territorials en les quals operen les polítiques i els programes socials, i proposar mesures innovadores que en millorin el desplegament en l'àmbit comunitari.
  2. CA04 (Competència) Adaptar recursos personals per a la gestió de les polítiques i els programes socials que es despleguen en contextos comunitaris.
  3. KA03 (Coneixement) Definir els processos de polítiques públiques socials identificant els principals actors implicats i la complexitat que això implica en termes de participació i governança democràtica.
  4. KA04 (Coneixement) Identificar els principals models de gestió de les polítiques socials i els enfocaments emergents com a alternativa per a l'adaptació i el canvi.
  5. SA03 (Habilitat) Analitzar processos de polítiques socials concretes, la complexitat política que impliquen i el rol que hi compleixen els diversos actors en l'àmbit comunitari.
  6. SA04 (Habilitat) Analitzar la pertinència i la utilitat d'enfocaments emergents en la gestió de polítiques socials que qüestionen la reproducció de biaixos i exclusions d'escala comunitària.

Continguts

• Introducció a les polítiques públiques
• El procés de construcció de les polítiques públiques: agenda, disseny i implementació.
• Recorregut històric i elements constitutius de les polítiques socials.
• Participació i governança en les polítiques socials: actors, tensions i conflictes.
• Contextos organitzatius i models de gestió dels sistemes de benestar i les polítiques socials.
• L'avaluació de les polítiques socials.
• La innovació en polítiques socials i enfocaments emergents.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes magistrals, debats 30 1,2
Tipus: Supervisades      
Tutories 15 0,6
Tipus: Autònomes      
Lectures, visualització de material audiovisual 80 3,2


La metodologia se centrarà en l'aprenentatges dels alumnes, promovent la seva participació activa. Es realitzaran xerrades magistrals, exercicis a l'aula que podran ser d'integració i anàlisi de continguts, lúdics i o didàctics.

Els alumnes podran rebre indicacions d'activitats prèvies a les classes com poden ser lectures, revisió de material audiovisual, observacions de la realitat social, entrevistes o converses amb actors rellevant, entre altres.

La realització d'aquests exercicis previs, combinats amb els continguts de cada sessió, permetran realitzar preguntes, obrir el debat i la reflexió compartida en el desenvolupament de les classes.

Es promourà la realització d'activitats individuals o grupals, segons el perfil dels alumnes i les dinàmiques del grup que conformen.

Els alumnes disposen dels espais al centre on s'imparteixen les classes per promoure l'intercanvi i reflexió compartida a l'hora de realitzar els seus treballs.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Exercici final 60% 20 0,8 CA03, CA04, KA03, KA04, SA03, SA04
Exercicis durant l'assignatura 40% 5 0,2 KA03, KA04, SA03

El sistema d'avaluació constarà d'un mínim de dos activitats avaluatives. Durant l'assignatura, els alumnes podran fer treballs d'avaluació a l'aula o entre cada classe. A la finalització de l’assignatura, els alumnes hauran de presentar un treball final que abordi tots els continguts i aprenentatges tractats. Tots ells treballs, podran ser indistintament, individuals o grupals, escrits, exposicions verbals, o altres. La nota dels treballs vindrà determinada pel nivell de coherència en l'argumentació de les respostes basant-se: els continguts exposats a classe, els materials complementaris (lectures / audiovisuals) i els mateixos debats generats a classe. Previ a cada avaluació, els alumnes coneixeran els criteris sota els quals es valorarà el seu treball i s'assignarà la corresponent nota.


Bibliografia

  • Karl Polanyi, La Gran transformación, Fondo de Cultura Económica (FCE), Méxic, 2007
  • Elinor Ostrom, El gobierno de los bienes comunes, FCE, Mèxic, 2011
  • Yochai Benkler, La riqueza de las redes, Icaria, Barcelona, 2015
  • Christian Laval-Pierre Dardot, Común, Gedisa, Barcelona, 2015
  • Pierre Rosanvallon, Le bon gouvernement, Seuil, París, 2015
  • Joan Subirats, Otra sociedad ¿Otra política?. Icaria, Barcelona, 2011
  • Rendueles-Subirats, Los (bienes) comunes. Icaria, Barelona, 2016
  • Blanco, I. Gomà, R. (2016) El municipalsme del bé comú (Icària, Barcelona)
  • Blanco, I. Gomà, R. Subirats, J.(2017) Construyendo el municipalismo del común (ponencia XIII Congreso AECPA)
  • Ezquerra, Sandra; Rivera, Marta; Álvarez, Isabel (2017) “Diálogos entre la Economía Feminista y la Economía de los Comunes: la democratización de los cuidados”, en  COMUNARIA (Eds.) La Resistencia Común. Bienes comunes, comunidades y economías cooperativas. Madrid: Libros en Acción
  • Aguilar Hendrickson, Manuel, «Servicios sociales comparados: entre la beneficencia y la inversión social”, en Pino, E. y Rubio, MJ, Los Estados de bienestar en la encrucijada, Madrid, Tecnos 2016. Pp 389–402
  • Aguilar Hendrickson, Manuel, Apuntes para un replanteamiento de los servicios sociales en España, Madrid, FOESSA 2016
  • J. Subirats i T. Vilà (2015). ¿Es la salud un tema estrictamente sanitario?. Curar, cuidar i condicionantes sociales de la salud. RTS, núm. 206
  • P. Rodríguez (2013). La Atención integral y centrada en la persona
  • C. Gimenez y X. Valente. El enfoque de los derechos humanos en las políticas públicas: ideas para un debate en ciernes

Programari

Per cursar aquest mòdul no és necessari cap programari.


Llista d'idiomes

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(TE) Teoria 1 Espanyol primer quadrimestre tarda