Logo UAB

Investigació privada

Codi: 101870 Crèdits: 6
2024/2025
Titulació Tipus Curs
2502501 Prevenció i Seguretat Integral OT 4

Professor/a de contacte

Nom:
Jose Antonio Lozano Morcillo
Correu electrònic:
joseantonio.lozano@uab.cat

Equip docent

Alejandro Lozano Vilarroya

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Aquesta asignatura no té prerequisits


Objectius

L' objectiu de l' assignatura és dotar dels coneixements teòrics i pràctics, emmarcats en la formació específica del detectiu privat, en àrees de coneixement que són pròpies del seu exercici professional. En aquest sentit es desenvoluparan els coneixements teòrics en els quals es fonamenten les funcions i competències dels detectius privats, es determinarà la seva aplicació pràctica en l' àmbit professional i s' argumentarà el desenvolupament i contingut dels informes que es deriven de les investigacions realitzades.

 Els objectius formatius generals de la signatura es concreten:

 - Perfeccionament de la capacitat d' aprenentatge, de la capacitat d' anàlisi i d' aplicació dels coneixements a la pràctica.

 - Desenvolupament de la capacitat creativa i emprenedora: capacitat de formular, dissenyar i gestionar projectes, capacitat de recerca i tractament de la informació i de la capacitat per assimilar nous coneixements.

 - Ser capaç d' analitzar, sintetitzar i seleccionar la informació essencial per al desenvolupament tècnic de casos específics i conèixer la seva influència i transcendència en la seguretat i en la recerca.

 - Assimilar el contingut teòric i pràctic d' aquelles comeses professionals més transcendents i d ' actualitat que es relacionen directament amb la professió del detectiu privat.

 - Conèixer quina rellevància tenen els temes tractats en la recerca operativa i ser capaç de delimitar la forma d' actuar conforme a la legislació específica de cada matèria.

 Desenvolupament de capacitat crítica i autocrítica i de la capacitat per mostrar actituds coherents d' acord amb els conceptes ètics i deontològics.


Competències

  • Actuar amb responsabilitat ètica i amb respecte pels drets i deures fonamentals, la diversitat i els valors democràtics.
  • Actuar en l'àmbit de coneixement propi avaluant les desigualtats per raó de sexe/gènere.
  • Adaptar-se a situacions imprevistes.
  • Aplicar la normativa legal inherent al sector de la prevenció i la seguretat integral.
  • Donar resposta als problemes aplicant el coneixement a la pràctica.
  • Generar propostes innovadores i competitives en la investigació i en l'activitat professional desenvolupant la curiositat i la creativitat.
  • Gestionar eficientment els recursos humans.
  • Identificar, gestionar i resoldre conflictes.
  • Introduir canvis en els mètodes i els processos de l'àmbit de coneixement per donar respostes innovadores a les necessitats i demandes de la societat.
  • Planificar i coordinar els recursos propis dels tres grans subsistemes que interactuen en la seguretat: persones, tecnologia i infraestructures.
  • Que els estudiants hagin demostrat posseir i comprendre coneixements en un àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es recolza en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del seu camp d'estudi.
  • Que els estudiants hagin desenvolupat les habilitats d'aprenentatge necessàries per a emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
  • Que els estudiants puguin transmetre información idees, problemes i solucions a un públic tan especialitzat com no especialitzat
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els seus coneixements al seu treball o vocació d'una forma professional i posseeixin les competències que solen demostrar-se per mitjà de l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d'estudi.
  • Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica.
  • Realitzar anàlisis d'intervencions preventives en matèria de seguretat.
  • Treballar en xarxes interinstitucionals i interprofessionals.
  • Utilitzar la capacitat d'anàlisi i de síntesi per a la resolució de problemes.

Resultats d'aprenentatge

  1. Adaptar-se a situacions imprevistes.
  2. Analitzar críticament els principis, valors i procediments que regeixen l'exercici de la professió
  3. Analitzar les desigualtats per raó de sexe/gènere i els biaixos de gènere en l'àmbit de coneixement propi.
  4. Analitzar una situació i identificar-ne els punts de millora.
  5. Aplicar la normativa a l'exercici professional de la seguretat privada i la recerca privada.
  6. Diagnosticar la situació de la seguretat integral en empreses i en organitzacions.
  7. Donar resposta als problemes aplicant el coneixement a la pràctica.
  8. Generar propostes innovadores i competitives en la investigació i en l'activitat professional desenvolupant la curiositat i la creativitat.
  9. Gestionar col·laborativament els plans de seguretat privada.
  10. Identificar, gestionar i resoldre conflictes.
  11. Proposar nous mètodes o solucions alternatives fonamentades.
  12. Proposar projectes i accions que incorporin la perspectiva de gènere.
  13. Que els estudiants hagin demostrat posseir i comprendre coneixements en un àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es recolza en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del seu camp d'estudi.
  14. Que els estudiants hagin desenvolupat les habilitats d'aprenentatge necessàries per a emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
  15. Que els estudiants puguin transmetre información idees, problemes i solucions a un públic tan especialitzat com no especialitzat
  16. Que els estudiants sàpiguen aplicar els seus coneixements al seu treball o vocació d'una forma professional i posseeixin les competències que solen demostrar-se per mitjà de l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d'estudi.
  17. Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica.
  18. Seleccionar els recursos mínims per a la gestió eficient de riscos.
  19. Treballar en xarxes interinstitucionals i interprofessionals.
  20. Utilitzar la capacitat d'anàlisi i de síntesi per a la resolució de problemes.

Continguts

 El contingut de l' assignatura tractarà sobre les funcions dels detectius en l' àmbit de la recerca privada; tècniques, eines i fonts d' informació utilitzades en l' exercici de la professió, atenent la normativa vigent. Noves tendències en el món de la recerca privada.

Bloc 1: Funcions del Detectiu. Marc legal. 

Bloc 2: Metodologia i fonts d' informació. 

Bloc 3: Competències professionals. Àrees de recerca. 

Bloc 4: Tècniques OSINT en l' àmbit de la recerca privada. 


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Avaluació 4 0,16 3, 4, 5, 2, 6, 18, 16, 17, 15, 14, 13, 20
Classes magistrals amb suport de TIC, participació activa dels estudiants. 40 1,6 3, 2, 10, 16, 17, 14, 20, 19
Tipus: Supervisades      
Pràctiques i simulacions 12 0,48 3, 4, 5, 1, 2, 6, 8, 10, 11, 12, 7, 18, 16, 17, 15, 14, 13, 9, 20, 19
Tipus: Autònomes      
Estudi del material i realització de les pràctiques plantejades pel professorat 94 3,76 3, 4, 5, 1, 2, 6, 8, 10, 11, 7, 16, 17, 20, 19

Les classes a l’aula correspondran a una metodologia magistral en la qual el professorat exposarà la teoria de la matèria objecte d’estudi, la resta correspondrà a les sessions pràctiques on l'alumnat  treballarà de manera individual i en grup, discutint sobre elements materials reflexius i resolent casos concrets. Els continguts treballats a les sessions teòriques (a més de la bibliografia bàsica obligatòria) seran avaluats mitjançant proves escrites. D’altra banda, els continguts treballats a les sessions pràctiques també seran avaluats mitjançant el lliurament de les tasques realitzades.

Alhora, l'alumnat, fora de l’aula contribuirà al coneixement de la matèria mitjançant la recerca de documentació de temes relacionats amb la matèria objecte d'estudi. Cada alumne, a més de la seva assistència a l'aula haurà de realitzar recerca de documentació i treballs personals de consolidació sobre l'exposat en classe.

 Nota: Es reservarán 15 minuts d'una classe, dintre del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enqueste d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Proves escrites 50% 0 0 3, 5, 2, 6, 10, 7, 17, 14, 13, 20
Treball de camp-pràctic (a l'aula) 25% 0 0 3, 4, 5, 1, 2, 6, 8, 10, 11, 12, 7, 16, 17, 14, 13, 20
Treballs teòric-pràctics individuals 25% 0 0 3, 5, 2, 6, 8, 10, 12, 18, 16, 15, 14, 13, 9, 20, 19

Avaluació:

Al llarg del semestre l'alumnat portarà a terme proves escrites de caracter teòric que tindrà un pes del 50% de la nota final així com de caracter pràctic que tindrà el valor del 50% restant. Perquè es pugui sumar la nota de la part pràctica a la part teòrica serà necessari que l'alumnt obtingui en la totalitat de la part teòrica un 3,5 sobre 10.

Reavaluació:

En cas de no superar l'asignatura d'acord amb els criteris abans esmentats (avaluació continuada), es podrà fer una prova de reciperació en la data programada en l'horari i que versará sobre la totalitat dels continguts del programa.Per a participar a la recuperació l'alumnat ha d'haver estat previament avaluat en un conjunt d'activitats, el pes de les quals equivalgui a un minim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura. No ostant aixó, la qualificació que constará a l'expedient de l'alumne es d'in màxim de 5- Aprobat.

Les proves/examens podran ser escrit i/o orals a criteri del professorat.

L'alumnat que necessiti canviar una data d'avaluació han de presentar la petició emplenant el document que trobareu a l'espai Moodle de Tutorització EPSI.

Plagi

Sense perjudici d'altres mesures disciplinàries que s'estimin oportunes, i d'acord amb la normativa acadèmica vigent, les irregularitats comeses per un estudiant que puguin conduir a una variació de la qualificació es qualificaran amb un zero (0). Per exemple, plagiar, copiar, deixar copiar, ..., una activitat d'aquestes en l' avaluació, implicarà suspendre aquesta activitat d'avaluació amb un zero (0), amb independència del proces disciplinari que es pugui instruir. Les activitats d'avaluació qualificades d'aquesta forma i per aquest procediment no seran recuperables.

Alumnes que tornen a cursar l'assignatura:

En lo relatiu a aquells alumnes que han de tornar a cursar l'assignatura, cal subratyar que la metodología avaluativa es la mateixa que per a la resta d'alumnes.

Avaluació única: Els estudiants que optin per l'avaluació única faran una prova de síntesi final de tot el contingut de l'assignatura, tant teòric com pràctic. La data per a aquesta prova serà la mateixa programada a l'horari per a l'últim examen d'avaluació continuada. L'alumnat que es vulgui acollir a l'avaluació única ho haurà de sol·licitar dins del termini oficial establert per fer-ho. En cas que no ho fes, perdrà l'oportunitat d'avaluació única. S'aplica el mateix sistema de recuperació que per a l'avaluació continuada.


Bibliografia

Es facilitarà les lectures recomanades i obligatòries al llarg del semestre.

ANTONIO V SEMPERA, “Detectives en las relaciones laborales.” Ed. Lefebvre. ISBN: 978-84-15911-97-5

 EDUARDO E. TALÉNS VISCONTI Y Mª ÁNGELES VALLS GENOVARD, La actividad de los detectives privados en el ámbito laboral. Ed. Bosch , ISBN: 978-84-9090-456-5

JOSE LUIS IBAÑEZ, Todo lo oye, todo lo ve, todo lo sabe. Ed. Espasa. 

MARI ANGELES VALLS GENOVARD, La prueba de detective privado en los procesos de familia, Ed. Bosch ISBN: 978-84-9090-737-5

JOSE MANUEL FERRO VEIGA, Investigación del fraude interno y externo en el ámbito corporativo e institucional. Ed. Liber Factory. ISBN: 978-84-9949-044-1

 


Programari

Aquesta assignatura farà servir el programari bàsic del paquet d'Office 365

Einas OSINT


Llista d'idiomes

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(TE) Teoria 1 Espanyol primer quadrimestre tarda