Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Microbiologia Industrial

Codi: 101014 Crèdits: 6
2024/2025
Titulació Tipus Curs
2500502 Microbiologia OB 3

Professor/a de contacte

Nom:
Jordi Mas Gordi
Correu electrònic:
jordi.mas@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Haver cursat amb èxit la Microbiologia del Grau de Microbiologia, o una assignatura de continguts equiparables.


Objectius

En l'assignatura de Microbiologia Industrial es pretén formar a l'alumnat en els diferents aspectes de la microbiologia de mes rellevància en l’àmbit industrial, particularment aquells en que els microorganismes participen com a agents actius en la producció. En una sèrie de temes generals s'estudien aspectes com ara la manipulació i utilització de cultius com a iniciadors de determinats processos, així com els procediments d'esterilització i control necessaris per garantir que aquests processos tinguin èxit. En una sèrie de temes ja molt més específics s'analitza la intervenció de microorganismes en diferents processos específics, fent especial èmfasi en la composició de les comunitats microbianes que hi participen, així com en les activitats metabòliques més rellevants.


Resultats d'aprenentatge

  1. CM15 (Competència) Avaluar el paper dels microorganismes en processos d'interès econòmic com a productors de compostos clau en el desenvolupament de les nostres societats i en la millora de la qualitat de vida.
  2. CM16 (Competència) Proposar processos microbians per valorar l'impacte ambiental de l'activitat humana, com a indicadors de l'alteració de l'ecosistema, així com per recuperar ambients contaminats.
  3. KM23 (Coneixement) Identificar les operacions i els processos productius en què intervenen microorganismes o els seus components.
  4. SM22 (Habilitat) Gestionar bibliografia específica i eines d'Internet per elaborar un treball acadèmic dins l'àmbit de la microbiologia ambiental o industrial tant en la llengua pròpia com en anglès o altres llengües.
  5. SM23 (Habilitat) Seleccionar les metodologies adequades per caracteritzar poblacions i comunitats de microorganismes procedents de mostres ambientals i industrials i el seu entorn abiòtic.
  6. SM24 (Habilitat) Analitzar les operacions i processos industrials en què intervenen microorganismes o els seus components per tal de contribuir a millorar-los i a garantir-ne l'èxit.

Continguts

1.    Introducció a la Microbiologia Industrial

2.    Grups de microorganismes d’interès en la producció industrial.

3.    Problemes causats per microorganismes

4.    Estratègies de control microbiològic

5.    Avaluació dels nivells de contaminació microbiana ambiental

6.    Neteja i desinfecció d’instal·lacions industrials

7.    Tractaments de reducció de la càrrega microbiana en matèries primeres i productes

8.    Limitació del creixement microbià

9.    Producció de biomassa cel·lular

10.  Fermentacions làctiques en substrats vegetals

11.  Fermentacions en carns

12.  Microbiologia de la producció de begudes alcohòliques

13.  Aspectes microbiològics en l'elaboració de productes lactis

14.  Producció d’energia mitjançant microorganismes

15.  Desulfuració de combustibles

16.  Plàstics biodegradables d’origen microbià

17.  Biosensors microbians

 


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes de problemes 15 0,6 CM15, CM16, KM23, SM22, SM23, SM24
Classes de teoria 30 1,2 CM15, CM16, KM23, SM22, SM23, SM24
Tipus: Autònomes      
Estudi 32 1,28 CM15, CM16, KM23, SM22, SM23, SM24
Lectura de textos 20 0,8 CM15, CM16, KM23, SM22, SM23, SM24
Recerca bibliogràfica 20 0,8 CM15, CM16, KM23, SM22, SM23, SM24
Resolució de problemes 30 1,2 CM15, CM16, KM23, SM22, SM23, SM24

La docència de l'assignatura està organitzada en forma de classes de teoria i de classes de problemes.

Teoria. Les classes de teoria estan dissenyades per permetre que l'alumnat incorpori de manera progressiva els elements necessaris per assolir un coneixement estructurat del paper dels microorganismes en  processos industrials. Els continguts s'imparteixen a l'aula utilitzant recursos docents que estan disponibles a través del campus virtual.

Problemes. Les classes de problemes estan estrictament dedicades a treballar de forma interactiva amb el professor, en grups de dimensions més reduïdes que els de teoria. Les classes de problemes es dedicaran tant a la resolució de problemes de càlcul numèric com a la discussió i resolució de cassos pràctics. Tant els problemes com els cassos pràctics requereixen la realització de treball personal fora de l'aula.

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen 1. Teoria (65%) + Problemes (35%) 45% 1,5 0,06 CM15, CM16, KM23, SM22, SM23, SM24
Examen 2. Teoria (65%) + Problemes (35%) 45% 1,5 0,06 CM15, CM16, KM23, SM22, SM23, SM24
Participació en els treballs realitzats a l'aula 10% 0 0 CM15, CM16, KM23, SM22, SM23, SM24

L'avaluació es realitzarà mitjançant dos exàmens cada un dels quals contribueix a la nota final amb un 45%. En cada un dels exàmens s'avaluarà teoria (amb un pes del 65%) i problemes (amb un pes del 35%). El 10% restant de la nota complementarà la nota dels exàmens només si aquests han estat aprovats i es posarà en funció del nivell de participació en les classes de problemes, requerint la realització de les tasques assignades en els terminis establerts. Per superar l’assignatura s’ha d’obtenir una qualificació de 5 sobre 10 o superior en cada examen. En cas de no superar algun dels exàmens es podrà procedir a la seva recuperació en la data programada al final del semestre. Per participar a la recuperació, l'alumnat ha d'haver estar prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura o mòdul. Per tant, l'alumnat obtindrà la qualificació de "No Avaluable" quan les activitats d'avaluació realitzades tinguin una ponderació inferior al 67% en la qualificació final. Igualment, en aquesta mateixa data, els estudiants que hagin superat l'assignatura i vulguin millorar la seva nota podran presentar-se a un examen global de l'assignatura. La presentació a l’examen de millora de nota comporta la renuncia a la qualificació obtinguda prèviament.

AVALUACIÓ ÚNICA
Examen únic comú que inclou tant teoria com preguntes corresponents a les sessions de problemes. L’avaluació única consisteix en una prova única que inclou els continguts de tot el programa de teoria amb un pes de 65% i de problemes amb un pes de 35%. La nota obtinguda en aquesta prova és el 90% de la nota final de l’assignatura. El 10% restant correspon a les evidències de les sessions de problemes
El lliurament d’evidències de les sessions de problemes seguirà el mateix procediment que a l’avaluació continuada.
La prova d’avaluació única es farà coincidint amb la mateixa data fixada en calendari per a la darrera prova d’avaluació continuada i s’aplicarà el mateix sistema de recuperació que per a l’avaluació continuada.


Bibliografia

  


Programari

No hi ha un programari específic associat a aquesta assignatura.


Llista d'idiomes

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PAUL) Pràctiques d'aula 731 Català segon quadrimestre matí-mixt
(PAUL) Pràctiques d'aula 732 Català segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 73 Català segon quadrimestre matí-mixt