Logo UAB
2022/2023

Mètodes de Recerca en Farmacologia Preclínica

Codi: 42361 Crèdits: 9
Titulació Tipus Curs Semestre
4311309 Farmacologia OT 0 1

Professor/a de contacte

Nom:
Alheli Rodriguez Cortes
Correu electrònic:
alheli.rodriguez@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
espanyol (spa)

Equip docent

Raimon Guitart Bas
Anna Puigdemont Rodriguez
Carles Cristòfol Adell
Pedro José Otaegui Goya
Àgueda Flores Flores
Gianluigi Caltabiano
Miguel Angel Vicente Martínez
Francesc Jimenez Altayo

Equip docent extern a la UAB

A. Casadesús
A. Guzmán
A. Norniella
A. Pujol
E. Piqué
J. Alfons
J. De la Puente
J. Hernández
J. L. Montero
J. Ramis
L. Canut
M. Aulí
M. Borràs
N. Prats
R. Mollà
R. Roca

Prerequisits

No hi ha prerequisits especials.

Objectius

Aplicar els coneixements farmacològics i metodològics bàsics per desenvolupar la recerca preclínica de fàrmacs i interpretar els resultats.

Competències

  • Dissenyar i dur a terme recerca sobre fàrmacs
  • Generar idees innovadores
  • Interpretar els resultats propis i aliens de la recerca sobre fàrmacs

Resultats d'aprenentatge

  1. Aplicar models per descriure i predir el curs temporal de les concentracions dels fàrmacs i la seva resposta farmacològica.
  2. Generar idees innovadores
  3. Interpretar models per descriure i predir el curs temporal de les concentracions dels fàrmacs i la seva resposta farmacològica
  4. Planificar, dissenyar, utilitzar i interpretar estudis, no efectuats en humans, que tinguin com a objectiu avaluar el curs temporal de les concentracions dels fàrmacs en els teixits biològics i la seva relació amb els efectes observats.
  5. Planificar, dissenyar, utilitzar i interpretar estudis, no efectuats en humans, que tinguin com a objectiu avaluar els efectes dels fàrmacs i el seu mecanisme d'acció.
  6. Planificar, dissenyar, utilitzar i interpretar estudis, no efectuats en humans, que tinguin com a objectiu avaluar la toxicitat i l'eventual aparició de reaccions adverses.
  7. Reconèixer i aplicar els requisits ètics i de qualitat necessaris per dur a terme recerca no clínica amb fàrmacs.

Continguts

a) Avaluació i validació d'una diana farmacològica. Screening de molècules: automatització i alt rendiment. Nivells d'investigació farmacològica: ordinador (in silica), cèl·lules, òrgans, animals, humans. Estudis in vitro: moleculars per a l'avaluació de dianes, cultius cel·lulars (bioquímics i moleculars), òrgans aïllats (fisiològics, bioquímics i moleculars). Estudis ex vivo. Metodologies utilitzades en estudis in vivo: animal conscient i animal anestesiat (mesurament de la pressió arterial). Models animals de malalties induïdes per administració de compostos, per intervenció quirúrgica o per manipulació genètica. Metodologies per a estudis de psicofàrmacs.
 
b) Estudis in silico. Estudis in vitro: caracterització fisicoquímica (alliberament, dissolució). Estudis in vitro: metabolisme. Estudis in vivo: manipulació d'animals, elecció de l'espècie. Estudis in vivo: disseny. Tècniques de microdiàlisi. Unió a proteïnes plasmàtiques. Extrapolació animal / humà (al·lometria): anàlisi de dades. Toxicocinètica i farmacocinètiques especials.
 
c) Mecanismes de toxicitat. Estudis de toxicitat in vitro. Estudis de toxicitat in vivo: administració única. Estudis de toxicitat in vivo: administració repetida. Tòxic-anatomopatologia. Toxicologia de la reproducció: infertilitat, teratogènia (embriotoxicitat). Genotoxicitat. Carcinogènesi. Fototoxicitat. Immunotoxicitat. Tolerabilitat local. Tests de conducta.
 
d) Ètica de la investigació en animals. Comitès ètics. BPLs: Bones Pràctiques de Laboratori. Directrius per a la investigació preclínica de les Agències Reguladores. Legislació. Informació preclínica per registre. Estudi de situació de patents.
 
e) Tècniques / estratègies de desenvolupament de models: empírics, mecanicistes. Teoria dels moments estadístics. Convolució / deconvolució: teoria i aplicacions. Ajust no lineal. Aproximació poblacional. Anàlisi de sensibilitat i biaixos: estratègies i aplicacions.

Metodologia

La nota del mòdul és la mitjana aritmètica de les notes de les matèries que el componen.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Pràctiques Laboratori Experimental (PLAB) 3 0,12 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Pràctiques d'aula (PAUL) 11 0,44 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Seminaris de casos clínics (SCC) 4 0,16 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Teoria (TE) 50 2 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Tipus: Supervisades      
Revisió de treballs 24 0,96 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Tutories no programades 3 0,12 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Tipus: Autònomes      
Estudi, realització treballs… 127 5,08 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Avaluació

La nota del mòdul és la mitjana aritmètica de les notes de les matèries que el componen.

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Assistència i participació 10 % 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Examen pregunta escrita 47,5 % 1 0,04 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Exposició de treballs 42,5 % 2 0,08 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Bibliografia

Es proporcionarà bibliografia actualitzada a cada tema.

 

Bibliografia general

- Burton LL, Lazo JS, Parker KL. Goodman & Gilman. Las Bases Farmacológicas de la Terapéutica. 13a Edición. Madrid: McGraw-Hill Interamericana de España S.L., 2018.

- Doménech J, Martínez J, Plá JM. Biofarmacia y Farmacocinética Volumen I: Farmacocinética. Madrid: Editorial Síntesis, 2000.

- Fundación Genoma España. Guia de desarrollos preclínicos. Genoma España. 10 aniversario (2002-2012). https://www.agenciasinc.es/Noticias/Genoma-Espana-publica-una-guia-de-desarrollos-preclinicos

- Kenakin TP. Pharmacology in Drug Discovery and Development. 2nd Edition. London: Academic Press, 2016.

- Lorenzo P, Moreno A, Leza JC, Lizasoain I, Moro MA, Portolés A. Velazquez. Manual de farmacologia basica y clinica. Madrid: Editorial Médica Panamericana, 2021.

- Rosenfeld GC, Loose DS. Pharmacology. 4th Ed. Baltimore: Lippincott Williams & Wilkins, 2006.

- Weisman RS, Smith C, Goldfrank LR. Toxicokinetics. Applying pharmacokinetic principles to the poisoned patient. In: Hoffman RS, Goldfrank LR eds. Critical Care Toxicology (Contemporary management in critical care). New York: Churchill Livingstone, 1991 (vol 1; no 3): 21-42.

- Young-Jin S, Shannon M. Pharmacokinetics of Drugs in Overdose. Clinical Pharmacokinetics 1992; 23 (2): 93-105.

Programari

No es fa servir cap programari especial.