Logo UAB
2021/2022

Antropologia Social i Cultural

Codi: 106216 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
2504235 Ciència, Tecnologia i Humanitats FB 1 2
La metodologia docent i l'avaluació proposades a la guia poden experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

Professor/a de contacte

Nom:
Montserrat Ventura Oller
Correu electrònic:
Montserrat.Ventura@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
espanyol (spa)
Grup íntegre en anglès:
No
Grup íntegre en català:
No
Grup íntegre en espanyol:

Prerequisits

No hi ha prerequisits

Objectius

L’assignatura Antropologia Social i Cultural  forma part de la matèria “Antropologia”  i analitza el binomi naturalesa/cultura des d’una perspectiva antropològica, basada en l’afirmació de l’existència d’una humanitat compartida i alhora diversa, i la seva intrínseca vinculació amb l’entorn i amb la seva interpretació.

 

Objectius

L’assignatura Antropologia Social i Cultural busca il·lustrar etnogràficament la diversitat cultural humana, discutir els conceptes i explicacions teòriques que se n’han fet i reflexionar críticament en torn de l’estudi científic de les diferències socioculturals en camps com l’organització social, econòmica i els sistemes simbòlics, amb especial èmfasi en el coneixement de l’entorn. Junt amb la concepció occidental dicotòmica natura/cultura, l’assignatura s’obre a la consideració d’altres concepcions ontològiques relacionals existents tant en la història de la humanitat com en cultures no-occidentals contemporànies per a entendre com l’ésser humà, mediat per les tecnologies, dona forma i sentit a la seva relació amb allò que existeix.

Competències

  • Analitzar les relacions entre naturalesa i cultura utilitzant conceptes de l'antropologia, la filosofia i la història.
  • Dur a terme treballs escrits o presentacions orals efectives i adaptades al registre adequat en diferents llengües.
  • Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica.
  • Reconèixer la dimensió política, social i cultural del desenvolupament de la ciència i la tecnologia en les diferents etapes històriques.
  • Treballar en equip de manera col·laborativa.
  • Utilitzar de manera crítica les eines digitals i interpretar fonts documentals específiques.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar críticament els èxits de la ciència en el seu desenvolupament històric i cultural.
  2. Aplicar els coneixements adquirits en àmbits laborals complexos o professionals.
  3. Desenvolupar la capacitat per treballar en equip, integrar-se i col·laborar activament en la consecució d'objectius comuns.
  4. Identificar les idees principals i les secundàries i expressar-les amb correcció lingüística.
  5. Reconèixer els assoliments de la diversitat de sistemes de coneixement del món.
  6. Saber distingir l'origen natural i la construcció cultural en l'anàlisi científica de les expressions humanes.
  7. Valorar la fiabilitat de les fonts, seleccionar dades rellevants i contrastar la informació.

Continguts

L'assignatura Introducció a l'Antropologia Social i Cultural és una primera aproximació a l'estudi de la variabilitat sociocultural humana, des d'una perspectiva comparativa. Al llarg del semestre es presenten i desenvolupen els conceptes bàsics i els temes clau de l'Antropologia Social i Cultural. Es tractaran els àmbits temàtics clàssics, s'introduiran les perspectives antropològiques sobre diferència i desigualtat i alguns dels desenvolupaments més recents de la disciplina. Mitjançant l'estudi de casos etnogràfics que permeten il·lustrar la diversitat cultural i posen de manifest els contrastos i similituds amb el propi context sociocultural, i amb el suport de materials de lectura i audiovisuals, els i les estudiants assoliran un coneixement bàsic sobre la disciplina antropològica. El curs posarà un èmfasi especial a reflexionar sobre la dicotomia natura / cultura, a explicar la diversitat de sistemes de pensament i de coneixement, les etnociències i les relacions entre tècnica i societat.

TEMARI

Tema 1:
Conceptes fonamentals de l’antropologia: cultura, natura, diversitat, etnocentrisme, relativisme, humanitat, diferència, desigualtat i altres conceptes relacionats.

Tema 2:
Entorn natural, organització econòmica i tecnològica.

Tema 3:
Organització social i entorn. Parentiu, Poder i Autoritat.

Tema 4:
L’eficàcia simbòlica. Sistemes de creences.

Tema 5:
Sistemes de pensament i etnociències.

Transversal:
Estudis de cas: Durant el curs s’exposaran i analitzaran exemples que reflecteixin la diversitat de formes socials d’organització, de tècnica i de coneixement.

Metodologia

La metodologia docent i l’avaluació proposades a la guia poden experimentar alguna modificació en funció de les restriccions a la presencialitat que imposin les autoritats sanitàries.

La programació de les activitats de formació es lliurarà el primer dia i caldrà complir estrictament la data d'avaluació dels exercicis.

El treball per part dels estudiants consisteix fonamentalment en el seguiment actiu de les explicacions a l’aula, la participació en els debats que s’hi generin de forma programada o espontània,  la recerca i anàlisi d'informació, la realització de les lectures previstes, els treballs i comentaris corresponents.

Les lectures s'orienten a la preparació de tres formes bàsiques d'avaluació: discussió en debats (presencials o virtuals) del grup, assaigs temàtics proposats i preparació dels continguts del temari que serà avaluat a través de l'examen.

L'estudiant ha de tenir en compte que el Campus Virtual és l'espai a través del qual es notifiquen informacions fonamentals de l'assignatura, incidències, novetats, avaluacions, i s’hi incorporen els programes, pautes de treballs i materials docents, entre d’altres. A més, és l’espai habitual de lliurament dels treballs del curs. Per tant, és responsabilitat seva consultar-lo i fer-ne ús de forma regular.

Es destinarà aproximadament uns 15 minuts d’alguna classe a permetre que els seus estudiants puguin respondre les enquestes d’avaluació de l’actuació docent i d’avaluació de l’assignatura.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura/mòdul.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Pràctiques d'aula 16 0,64 1, 2, 3, 5, 6
classes teòriques amb suport informàtic i audiovsual 33 1,32 1, 5, 6
Tipus: Supervisades      
Tutories i supervisió de treballs 4,25 0,17 1, 5, 6, 7
Tipus: Autònomes      
Estudi i treball personal 80 3,2 1, 4, 5, 6, 7

Avaluació

El sistema d'avaluació s'organitza en tres mòduls, cadascun dels quals té assignat un pes específic a la qualificació final. La proposta concreta es presentarà el primer dia de curs, en què la professora la lliurarà als estudiants, i s'ajustarà amb aquesta distribució, tant en relació amb la modalitat d'avaluació, com amb el valor atorgat a cada mòdul. Cada mòdul pot preveure més d'una activitat avaluadora (sempre ajustant-se als mínims i màxims previstos). En el moment de realització de cada activitat d’avaluació, la professora informarà l'alumnat via Moodle del procediment, data de lliurament, de qualificació i de revisió de les proves d'avaluació.

Els tres tipus de modalitats avaluadores amb els mínims i màxims previstos són els següents:

1) MÒDUL DE PROVES ESCRITES. Poden ser una o més proves escrites i de diferent tipus i característiques. El seu valor oscil·la entre el 30% i el 50% de la nota final.

2) MÒDUL DE PARTICIPACIÓ en discussions de grup i presentacions públiques de treball a l'aula. Valor entre el 20% i el 40% de la nota final.

3) MÒDUL DE LLIURAMENT DE TREBALLS. En aquest mòdul s'avaluaran un o més treballs que poden ser individuals o en grup, basats en una bibliografia específica. Valor entre 20% al 40% de la nota final.

La Facultat estableix les dates d’avaluació final i de re-avaluació i el/la professor/a ho comunica a l’alumnat.

Per poder participar en el procés de re-avaluació, l'alumnat ha d'haver estat prèviament avaluat (no necessàriament aprovat) en un conjunt d'activitats, el pes de les quals ha d'equivaler a un mínim de 2/3 parts de la qualificació total.

L’estudiant rebrà la qualificació de “No avaluable” sempre que no hagi lliurat més del 30% de les activitats d’avaluació.

La UAB és molt curosa en el control del plagi i el campus virtual té eines per a detectar-lo.

En cas que l'estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d'un acte d'avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d'avaluació, amb independència del procés disciplinari que es pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d'avaluació, la qualificació final d'aquesta assignatura serà 0. Aquells actes d’avaluació en què hi hagi hagut irregularitats no són recuperables.

En el cas que les proves no es puguin fer presencialment, s'adaptarà el seu format (sense alterar la seva ponderació) a les possibilitats que ofereixen les eines virtuals de la UAB. Els deures, activitats i participació a classe es realitzaran a través de fòrums, wikis i / o discussions d'exercicis a través de Teams, assegurant que tot l’estudiantat hi pot accedir.

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Lliurament de treballs 20-40% 3 0,12 1, 3, 4, 5, 6, 7
Participació i pràctiques aula 20-40% 11,75 0,47 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Proves escrites 30-50% 2 0,08 1, 4, 5, 6, 7

Bibliografia

Nota: Aquest és un recull genèric. Durant el curs s’oferirà bibliografia recomanada per temes, i un recull de lectures en el campus virtual de l’assignatura.

BIBLIOGRAFIA GENERAL

ADICHIE, Chimamanda N. (2018 [2009]), El peligro de la historia única, Madrid: Literatura Random House; (2018 [2009]) Sobre el perill dels tòpics, Barcelona: Fanbooks. TedTalk : https://www.ted.com/talks/chimamanda_ngozi_adichie_the_danger_of_a_single_story/transcript?language=es

AIGLE, Denise, Bénédicte BRAC DE LA PERRIÈRE et Jean-Pierre CHAUMEIL (eds) (2000) La politique des esprits. Chamanismes et religions universalistes, Nanterre: Société d'Ethnologie.

ALTIERI, Miguel A. (1992), “¿Por qué estudiar la agricultura tradicional?”. En J.A. González Alcantud y M. González de Molina (comps.), La tierra: Mitos, ritos y realidades. Barcelona: Anthropos, pp. 332-350.

ÁLVAREZ, Silvia G. (eds.) (2004), Comunas y comunidades con sistemas de albarradas. Descripciones etnograficas, Quito: Abya-Yala-ESPOL.

APPADURAI, Arjun (2001) La modernidad desbordada. Dimensiones culturales de la globalización, Buenoa Aires: Ediciones Trilce. / Fondo de Cultura Económica.

AUGÉ Marc, COLLEYN Jean-Paul (2005) Qué es la antropología. Barcelona: Paidós.

BARAÑANO, Ascención; GARCÍA, José Luis; CÁTEDRA, María; DEVILLARD, Marie J. (eds.) (2007) Diccionario de relaciones interculturales. Madrid: Editorial Complutense.

BARNARD, Alan (2000) History and Theory in Anthropology, Cambridge: Cambridge University Press,.

BARTH, Fredrik. (1969) Ethnic Groups and Boundaries. The Social Organization of Culture Difference, Scandinavian University Press.

BERLIN, Brent, KAY, Pol. (1969) Basic Color Terms. Berkeley: University of California Press.

BOHANNAN, Laura (1995 [1966]) "Shakespeare en la selva", H. Velasco (comp.) Lecturas de Antropologia Social y Cultural. Madrid: UNED, p. 83-93.

CARBONELL, Eliseu (2004) Debates acerca de la antropologia del tiempo, Barcelona: Publicacions Universitat de Barcelona.

CAVALLI SFORZA, Luca; CAVALLI SFORZA, Francesco (1994)  Quienes somos. Historia de la diversidad humana. Barcelona, Crítica.

DESCOLA, Philippe (2012) Más allá de naturaleza y cultura, Buenos Aires, Amorrortu editores.

DESCOLA, Philippe (dir) 2018 Les natures en question, Paris: Odile Jacob.

DIAZ CRUZ, Rodrigo (1998) Archipiélago de rituales. Teorías antropológicas del ritual, Barcelona: Anthropos.

DÍAZ-SALAZAR, Rafael et al. (comps.) (1996) Formas modernas de religión. Madrid: Alianza editorial.

DOUGLAS, Mary (1973 [1966]) Pureza y peligro. Un análisis de los conceptos de contaminacion y tabu. Madrid: Siglo XXI.

DURKHEIM, Émile (2014 [1912]) Las formas elementales de la vida religiosa, Madrid: Alianza editorial. / (1987 [1912]) Les formes elementals de la vida religiosa, Barcelona: Edicions 62.

ELLEN, Roy and KATSUYOSHI, Fukui (eds.) (1996) Redefining Nature: Ecology, Culture and Domestication. Oxford and Washington D.C.: Berg.

ENFIELD, N.J. & Stephen C. LEVINSON (eds) (2006) Roots of Human sociality, Oxford : Berg.

ESTEBAN, María Luz (comp.) (2007) Introducción a la antropología de la salud. Aplicaciones teóricas y pràcticas. Bilbao, OSALDE-OP.

EVANS-PRITCHARD, Edward E. (1973 [1965]) Las teorías de la religión primitiva, Madrid: Siglo XXI (cap. II y III).

FEIXA, Carles (1998). De jóvenes, bandas y tribus, Barcelona Anagrama.

FORTES, Meyer and EVANS-PRITCHARD, Edward E. (1940). African Political Systems. London: Oxford University Press.

GELL, Alfred (1992) The anthropology of time. Cultural constructions of temporal maps and images,, Oxford: Berg.

GLEDHILL, John (2000) El poder y sus disfraces: Perspectivas antropológicas de la política. Barcelona: Bellaterra.

GODELIER, Maurice. (1986) La producción de los grandes hombres: Poder y dominación masculina entre los Baruya de Nueva Guinea. Madrid: ed. Akal.

GONZALEZ ECHEVARRIA, Aurora. (1994) Teorias del parentesco. Nuevas aproximaciones, Madrid: Eudema.

GOODY, Jack 1985 (1977) La domesticación del pensamiento salvaje, Madrid: Akal.

HÉRITIER, Françoise (1989 [1979]) "Simbología del incesto y de su prohibición", en M. Izard y P. Smith (eds) La función simbólica, Madrid: Ediciones Júcar, pp. 221-255.

HÉRITIER; Françoise, (1996) "Esterilidad, aridez, sequedad. Algunas invariantes del pensamiento simbólico" en Masculino / Femenino. El pensamiento de la diferencia, Barcelona: Ariel, pp.83-125.

HERRERA, Alexander  (2011) La recuperación de tecnologías indígenas, Lima: Instituto de Estudios Peruanos.

INGOLD, Tim (1990) “An anthropologist looks at biology”, Man (n.s.) 25, 2, p.208-229.

INGOLD, Tim (1994) “Humanity and animality”, in INGOLD, Tim (ed.) Companion Encyclopedia of Anthropology. London and New York: Routledge, p.14-32.

INGOLD, Tim (2000). The perception of the environment:essays on livelihood, dwelling and skill. London: Routledge.

INGOLD, Tim (2007 Lines. A brief History, London & NY: Routledge

INGOLD, Tim (2011) Being alive. Essays on mouvement, knowledge and description, London & NY: Routledge.

KIMMERER, Robin Wall (2021 [2013]) Una trenza de hierba sagrada, Madrid: Capitán  Swing. / (2021 [2013]) Trenes d’herba dolça. Saviesa indígena, coneixement de la natura i ensenyaments de les plantes, Valls: Ed. Cossetània.

LATOUR, Bruno (2006 [1991]), Nous n’avons jamais été modernes. Essai d’anthropologie symétrique. Paris: La Découverte. / (2006 [1991]) Nunca fuimos modernos. Ensayo de Antropología simétrica, Buenos Aires: Siglo XXI.

LATOUR, Bruno & Steve WOOLGAR (2006 [1979]) La vie de laboratoire. La production des faits scientifiques, Paris: (1995 [1979]) La vida en el laboratorio: la construccion de los hechos cientificos, Madrid: Alianza Editorial.

LATOUR, Bruno & Pierre LEMONNIER (eds) (1994) De la préhistoire aux missiles balístiques. L’intelligence sociale des techniques, Paris: La Découverte.

LEACH, Edmund R. (1970) Sistemas políticos de la Alta Birmania, Barcelona: Anagrama

LÉVI-STRAUSS, Claude (1964 [1962]) El Pensamiento Salvaje, México: FCE / 1971 El Pensament salvatge, Barcelona: Edicions 62. (esp. cap.”La ciència de los concreto”)

LÉVI-STRAUSS, Claude (1969 [1952]) Raça i historia, Barcelona: Edicions 62 / 1971 “Raza e Historia”, Revista de la Universidad Nacional (Colombia), num.8, pp.68-108.

LÉVI-STRAUSS, Claude (1993).- Raza y cultura. Madrid, Cátedra .(Incluye “Raza e Historia”).

LÉVI-STRAUSS, Claude et al. (1974) Polemica sobre el origen y la universalidadde la familia.

LISÓN Carmelo (ed.) (2007) Introducción a la Antropología Social y Cultural. Teoría, método y práctica. Madrid, Akal.

LLOBERA, Josep Ramón (Ed.).- La antropologia como ciencia. Barcelona, Anagrama.

LUPO, Alessandro (1996) "Síntesis controvertidas. Consideraciones en torno a los límites del concepto de sincretismo", Revista de Antropología Social, nº5, pp.11-37. https://revistas.ucm.es/index.php/RASO/article/view/RASO9696110011A

MAALOUF, Amin (2012 [1998]) Identidades asesinas, Madrid: Alianza Editorial.

MALGESINI, Graciela y GIMÉNEZ, Carlos (2000) Guia de conceptos sobre migraciones, racismo e interculturalidad. Madrid: La Catarata.

MARCOS, Jorge 2003 La investigación interdisciplinària como método de anàlisis de los procesos de producción en las sociedades precolombines, Revista española de Antropología Americana, Vol.Extraordinario, pp.259-276. https://revistas.ucm.es/index.php/REAA/article/view/REAA0303220259A

MARTÍ, Josep y AIXELÀ, Yolanda (eds), (2010), Desvelando el cuerpo. Perspectivas desde las ciencias sociales y humanas. Madrid: Consejo Superior de Investigaciones Científicas.

MOLINA, José Luis i VALENZUELA, Hugo (2007) Invitacion a la antropologia economica, Editorial Bellaterra, Barcelona.

PICQ, Pascal, et al. (2008) La plus belle histoire du langage, Paris : Éditions du Seuil / 2009 (2008) La història més bonica del llenguatge, Barcelona : Edicions de 1984 

PICQ, Pascal 2019 La nueva era de la humanidad: el transhumanismo explicado a unaadolescente, Madrid: libros de Vanguardia.

PITROU, Perig, Lauren Kamili & Fabien  Provost 2020 “Techniques et natures. Pour une approche anthropologique des biomimétismes”, Techniques & Culture 73 “Biomimétismes. Imitation des êtres vivants et modélisation de la vie”, pp.20-33. https://journals.openedition.org/tc/13336

PRAT, Joan (1997) El estigma del extraño. Un ensayo antropológico sobre sectas religiosas, Barcelona: Ariel.

RAPPAPORT, Roy A. (1987 [1968]) Cerdos para los antepasados. El ritual en la ecología de un pueblo de Nueva Guinea, Madrid: Siglo XXI.

SABATER PI, Jordi (1978).- El chimpance y los origenes de la cultura. Barcelona, Anthropos.

SAHLINS, Marshall (1972) La economia de la edad de piedra, Madrid: Akal

SAHLINS, Marshall (1988 [1976]) Cultura y razón práctica. Contra el utilitarismo en la teoría antropológica, Barcelona: Gedisa. (esp. Cap. 4).

SANGA, Glauco & Gerhardo ORTALLI (eds) 2003 Nature Knowledge. Ethnoscience, Cognition, and utility, New York & Oxford : Berghahn Books

SARRÓ, Ramon « Cómo los pueblos sin religión aprenden que ya tenían religión », Quaderns de l’ICA 23, pp.103-122. https://raco.cat/index.php/QuadernsICA/article/view/136824

SEGALEN, Martine (2014 [2005]) Ritos y rituales contemporáneos, Madrid: Alianza editorial.

STOLCKE, Verena (2010), “¿Qué tiene que ver el género con el parentesco?”, en Virginia FONS, Anna PIELLA y María VALDÉS (eds), Procreación, crianza y género. Aproximaciones antropológicas a la parentalidad, Barcelona: PPU,pp. 319-334.

TURNER, Victor (1980 [1967]) La selva de los símbolos, Madrid Siglo XXI.

TUHIWAI SMITH, Linda (2017) A descolonizar las metodologías: Investigación y pueblos indígenas. Tafalla Nafarroa: ed. Txalaparta.

VELASCO, Honorio (2003) Hablar y pensar, tareas culturales. Temas de antropología lingüística y antropología cognitiva, Madrid : UNED.

VENTURA i OLLER, Montserrat (2002) “Verdades relativas. Reflexiones entorno a la comprensión del mundo. El caso tsachila del Ecuador”, in J. Bestard Camps (comp) Identidades, relaciones y contextos, Barcelona: Universitat de Barcelona, pp. 115-128.

VENTURA i OLLER, Montserrat (2015) “Un pasado que no pasa. Reflexiones amerindias”, Quaderns-e de l’ICA, 20 (2): 53-65.  https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7195195

VENTURA i OLLER, Montserrat (2018) “Misiones, proyectos científicos, cooperación al desarrollo y turismo en una comunidad de la Costa del Ecuador: una reflexión antropològica” in Amparo Huertas Bailén y Maria Luna (Eds.) (2018): Culturas indígenas: investigación, comunicación y resistencias. InCom-UAB Publicacions, 16. pp. 85-100. Bellaterra: InCom UAB Publicacions, Universitat Autònoma de Barcelona. ISBN 978-84-948252-0-0  http://incomnet.uab.cat/publicacions/edicion.asp?id=25

VIOLA, Andreu (comp.) (2000), Antropología del desarrollo: Teorías y estudios etnográficos en América Latina, Barcelona: Paidós.

WALLERSTEIN, Immanuel [1979] El moderno sistema mundial I: La agricultura capitalista y los orígenes de la economía-mundo europea en el siglo XVI. México: Siglo XXI Editores.

WHORF, Benjamin Lee 1971 (1956) "Un modelo indoamericano del universo", "Consideraciones lingüísticas del pensamiento en las comunidades primitivas" y "Lenguaje, mente y realidad", a Lenguaje, pensamiento y realidad. Selección de escritos. Barcelona: Barral, pp.73-80, 81-104 y 277-301.

MONOGRAFIES

AIXELÀ, Yolanda (2000). Mujeres en marruecos. Un analisis desde el parentesco y el genero. Ed. Bellaterra

BENEDICT, Ruth (1974 [1946]) El crisantemo y la espada. Patrones de la cultura japonesa. Madrid: Alianza.

BOHANNAN, Paul. (1996) Para raros, nosotros: introducción a la antropología cultural, Madrid, Ediciones Akal.

BONTE, Pierre y IZARD, Michel (1997 [1991]) Diccionario Akal de Etnología y Antropología. Madrid: Akal. 

CARO BAROJA, Julio (1990 [1955]) Estudios saharianos. Madrid: Júcar Universidad.

CLASTRES, Pierre (2001 [1972]) Crónica de los indios guayaquis, Barcelona, Altafulla.

DESCOLA, Philippe (1989 [1988]) La selva culta.. Simbolismo y praxis en la ecologia de los Achuar, Quito: Abya-Yala.

EVANS-PRITCHARD, Edward E. (1976 [1937]) Brujeria, magia y oraculos entre los azande. Barcelona:  Anagrama.

EVANS-PRITCHARD, Edward E. (1977 [1940]) Los Nuer. Barcelona: Anagrama.

FEIXA, Carles (1998). De jovenes bandas y tribus, Barcelona Anagrama

FONS, Virginia (1997) Vora el mar. Organització de la procreació i estructures domèstiques dels ndowe de Guinea Equatorial, Bellaterra: Piblicacions d’Antropologia Cultural, UAB.

GRIAULE, Marcel (2000 [1966]) Dios de agua. Barcelona, Alta Fulla.

MALINOWSKI, Bronislaw (1975 [1922]) Los argonautas del Pacifico Occidental. Un estudio sobre comercio y aventuraentre losindigenas de los archipielagos de la Nueva Guinea melanesica. Barcelona: Península.

MALLART, LLuís (2021 [2009]) Soc fill dels evuzok, Barcelona, Penguin/ Random House, Col.Debutxaca./ (2009) soy hijo de los evuzok, Madrid: Ariel.

MEAD, Margaret. (1990 [1939]) Adolescencia y cultura en Samoa. Barcelona: Paidós.

PIELLA, Anna (2002). Parentiu a Jambun. Canvis i continuitats en una comunitat aborigen d'Australia, Bellaterra: Servei de Publicacions de la UAB, Publicacions d'Antropologia Cultural, no21

RABINOW, Paul (1992 [1977]) Reflexiones sobre un Trabajo de campo en Marruecos, Madrid: Júcar Universidad.

SAN ROMAN, Teresa (1997). La diferencia inquietante. Viejas y nuevas estrategias culturales de los gitanos. Siglo XXI.

TOMÀS, Jordi & LAMBAL, Patrick (2013) El pescador que volia anar al pais dels blancs. Barcelona: Editorial Pòrtic.

TURNBULL, Colin (1984 [1961]) Los pigmeos, el pueblo de la selva. Barcelona. Javier Vergara.

VAN DEN BOGAERT, Alice (2018) Les rapports entre castes dans l’Himalaya indien, Paris: L’Harmattan

VENTURA I OLLER, Montserrat (2012 [2009]) En el cruce de caminos.Identidad, cosmologia y chamanismo Tsachila, Quito: FLACSO/ Abya-Yala / IFEA.

 

ALGUNS MANUALS

AUGÉ Marc, COLLEYN Jean-Paul (2005) Que es la antropologia, Barcelona: Paidós.

BESTARD, Joan CONTRERAS, Jesús (1987).- Barbaros, paganos, salvajes y primitivos. Una introduccion a la Antropologia, Barcelona: Barcanova.

BOHANNAN, Paul y GLAZER, M. (eds.) (1992) Antropología: lecturas. Madrid: McGraw-Hill.

EMBER, Carol (2003) Introduccion a la Antropologia, Madrid, McGraw-Hill

EMBER, Carol R. y EMBER, Melvin (2004) Antropologia cultural. Madrid: Prentice Hall.

KOTTAK, Conrad Phillip (2002) Antropologia cultural. Espejo para la humanidad, Madrid: McGraw-Hill.

HALLER, Dieter. (2011), Atlas de Etnología, Madrid: Akal

HARRIS, Marvin (1999) El desarrollo de la teoría antropológica: historia de las teorías de la cultura, Madrid: Siglo XXI.

LAURTHE-TOLRA, Pierre y WARNIER, Jean-Pierre (1998), Etnologia y Antropologia. Madrid: Akal

LISÓN Carmelo (ed.) (2007) Introduccion a la Antropologia Social y Cultural. Teoria, metodo y practica, Madrid: Akal.

LLOBERA, Josep Ramon (1999) Manual d'antropologia social : estructura i evolucio de les societats humanes, Barcelona: UOC/ Pòrtic

LLOBERA, Josep Ramón (Ed.).(1988) La antropologia como ciencia. Barcelona: Anagrama.

OLIVER SANCHEZ, J. (2019 [2012]), Antropologia, Madrid: Alianza Editorial.

Programari

No es requereix programari específic.