Logo UAB
2018/2019

Psicooncologia i Cures Pal·liatives

Codi: 43877 Crèdits: 6
Titulació Tipus Curs Semestre
4316222 Recerca en Psicologia Clínica i de la Salut OT 0 2

Professor/a de contacte

Nom:
Joaquín Timoteo Limonero García
Correu electrònic:
Joaquin.Limonero@uab.cat

Utilització d'idiomes a l'assignatura

Llengua vehicular majoritària:
català (cat)

Equip docent

Antoni Font Guiteras
María José Gómez Romero

Prerequisits

No hi ha prerrequisits.

Objectius

L'objectiu d'aquest mòdul consisteix a proporcionar als estudiants un coneixement expert relacionat amb la psicologia oncològica (psicooncologia) i les cures pal.liatives, per poder posteriorment, dissenyar projectes d'intervenció o d'investigació basats en la rigurositat i en l'evidència científica.

L'estudiant podrà comprendre el procés de malaltia i les reaccions emocionals que comporta la malaltia per al pacient (i també per a la família o cuidador) des del punt de vista biopsicosocial, des del diagnòstic, el tractament, la supervivència, la recaiguda o el final de la vida..

Els estudiants seran capaços d' analitzar els factors implicats en el benestar, el sofriment i la qualitat de vida de l'afectat i la seva família. També podrà comprendre els factors implicats en el procés de dol dels allegats.

Es presenta la psicooncologia i les cures paliatives com un procés assistencial continu amb les seves característiques diferenciadores tant respecte a les intervencions psicològiques com a les reaccions emocionals i adaptatives que experimenten els malalts i familiars.

S'inclou la discussió i anàlisi crítica de les principals línies d'investigació tant en psicooncologia com en cures pal.liatives, així com les dificultats específiques d'estudi d'aquests àmbits, on els professors experts en el tema, podran explicar a més la seva pròpia experiència assistencial.

 

Competències

  • Analitzar de forma crítica les teories, models i mètodes més actuals d'investigació psicològica en l'àmbit de la psicologia clínica i de la salut.
  • Aplicar els principis ètics rellevants i actuar d'acord al codi deontològic de la professió en la pràctica de la recerca científica.
  • Buscar informació en la literatura científica utilitzant els canals apropiats i integrar aquesta informació per plantejar i contextualitzar un tema de recerca.
  • Dissenyar, planificar implementar projectes d'investigació psicològica aplicada en l'àmbit de la psicologia clínica i de la salut.
  • Dominar les habilitats i mitjans necessaris per al treball en equip i en grups multidisciplinaris.
  • Plantejar qüestions de recerca en psicologia clínica i de la salut rellevants i noves en funció de la bibliografia consultada.
  • Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  • Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  • Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar de manera crítica les teories, els models i els mètodes en relació amb els aspectes psicològics de les persones amb càncer.
  2. Analitzar de manera crítica les teories, els models i els mètodes en relació amb els aspectes psicològics de les persones amb malaltia avançada o al final de vida.
  3. Aplicar els principis ètics rellevants i actuar d'acord al codi deontològic de la professió en la pràctica de la recerca científica.
  4. Buscar informació en la literatura científica utilitzant els canals apropiats i integrar aquesta informació per plantejar i contextualitzar un tema de recerca.
  5. Dissenyar, planificar i implementar un projecte de recerca sobre psicologia de la salut en l’àmbit de la psicooncologia.
  6. Dissenyar, planificar i implementar un projecte de recerca sobre psicologia de la salut en l’àmbit de les cures pal·liatives.
  7. Dominar les habilitats i mitjans necessaris per al treball en equip i en grups multidisciplinaris.
  8. Identificar i plantejar preguntes de recerca noves a partir de la bibliografia sobre psicologia de la salut en l’àmbit de la psicooncologia.
  9. Identificar i plantejar preguntes de recerca noves a partir de la bibliografia sobre psicologia de la salut en l’àmbit de les cures pal·liatives
  10. Plantejar els objectius i la pregunta de recerca i formular hipòtesis sobre una recerca en cures pal·liatives
  11. Plantejar els objectius i la pregunta de recerca i formular hipòtesis sobre una recerca en psicooncologia
  12. Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
  13. Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  14. Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  15. Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.

Continguts

Aquesta assignatura s'estructura sobre els següents temes:

Psicooncologia i cures pal.liatives: el procés d'atenció des del diagnòstic fins la supervivència o fins la fi de la vida.

Factors biopsicosocials implicats en el benestar, el sofriment i la qualitat de vida del malalt i de la seva família.

Intervencions psicològiques basades en l'evidència científica al llarg del continu assistencial.

Mort, dol i família.

Psicooncologia i cures pal.liatives en nens i adolescents.

Investigació en psicooncologia i en cures pal.liatives: dificultats pràctiques i aportacions rellevants en la pràctica assistencial.

Metodologia

Aquest mòdul es desenvoluparà mitjançant classes expositives tipus seminaris, debats de temes específics i a través d'aprenentatge basat en problemes, en els quals es pretén generar una dinàmica activa de treball amb l'alumnat.


Cadascun dels àmbits d'aquesta assignatura: Psicooncologia i Cures pal · liatives, és impartit, respectivament, i de manera independent però coordinada, per diferents professors especialistes en la matèria.


Cada professor desenvoluparà diferents aspectes de cada un dels àmbits objecte d'estudi, proporcionant els recursos necessaris i assignant diferents tasques a realitzar pels alumnes, on es valora la reflexió crítica, el debat i la
participació activa, posant en comú les tasques realitzades.

Al llarg del curs es potenciarà la participació igualitària a classe.

Activitats formatives

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Aprenentatge Basat en Problemes (ABP) 12 0,48 3, 5, 6, 7
Classes expositiva tipus seminari 20,5 0,82 3, 5, 6, 7, 10, 11, 12, 13, 14, 15
Debats 5 0,2 3, 7, 10, 11, 12, 14
Tipus: Supervisades      
Realització d'activitats pràctiques 1,5 0,06 4, 12, 13, 14
Resolució d'exercicis 1,5 0,06 12, 13, 14, 15
Tutorias de seguiment de grup 2 0,08 3, 7, 15
Tutorias individualitzades 2,5 0,1 3, 4, 12, 13
Tipus: Autònomes      
Elaboració de treballs 15 0,6 3, 4, 5, 6, 7
Estudi personal 50 2 1, 2, 4, 8, 9, 12, 13
Lectura d'articles d'interès 30 1,2 1, 2, 12, 13
Presentació oral de treballs 10 0,4 4, 5, 6, 7, 14

Avaluació

Les activitats d'avaluació d'aquesta assignatura es distribueixen a través de 3 evidències:

Evidència 1. Presentació oral de treballs 30%

Evidència 2. Lliurament de treballs o informes 40%

Evidència 3. Porfoli o carpeta de l'estudiant 30%

 

Consideracions:

La nota final de l'assignatura està situada entre 0 i 10.

Es considerarà que un/una estudiant ha superat l'assignatura si en el conjunt de les diferents evidències obté una puntuació igual o superior a 5. L'alumnat que NO presenti totes les evidències NO superarà l'assignatura,
malgrat que en el còmput global la nota sigui igual o superior a 5.

Un cop superada l'assignatura (nota ≥ 5) NO es poden establir sistemes per millorar la qualificació final.


Un/a estudiant que hagi lliurat evidències d’aprenentatge amb un pes igual o superior a 4 punts (40%) constarà com a “avaluable”.

 

La prova de recuperació només la podran fer aquells/aquelles estudiants que tinguin una qualificació d'avaluació continuada major o igual o 3,5 punts, però inferior a 5. Per tal de poder optar a aquesta prova cal que l'alumnat hagi estat prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de 2/3 parts de la qualificació total de l'assignatura.

Aquesta prova de recuperació consistirà en preguntes escrites corresponents a les evidències nosuperades i no serveix per a pujar nota si un estudiant ja l'ha aprovat.

La nota màxima que pot obtenir un/una estudiant que realitza la prova de recuperació és un 5.

CÒPIA O PLAGI: Segons l’Art 116, punt 10 Normativa UAB, en cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat (còpia, plagi,...) que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest
acte d’avaluació.
En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura/mòdul, la qualificació final serà 0.

Per a més informació. El document amb les pautes d'avaluació de la Facultat es troba en http://www.uab.cat/doc/DOC_avaluaciotitulacions1819

Activitats d'avaluació

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Evidència 1. Presentació oral de treballs 30 0 0 7, 8, 9, 10, 14
Evidència 2. Lliurament de treballs o informes 40 0 0 1, 2, 5, 6, 7, 11, 12, 13, 14, 15
Evidència 3. Porfoli o carpeta de l'estudiant 30 0 0 3, 4, 5, 6, 8, 9

Bibliografia

Bibliografia general

A tall d'exemple, es presenten algunes referències bibliogràfiques. Al llarg del curs els professors aniran proporcionant bibliografia específica dels diferents aspectes tractats en l'assignatura.

Arranz, P, Barbero, J., Barreto. P. y Bayés, R. (2003). Intervención emocional en cuidados paliativos. Modelos y protocolos. Madrid: Ariel Ciencias Médicas.

Bayés, R., Arranz, P., Barbero, J. y Barreto, P. (1996). Propuesta de un modelo integral para una intervención terapéutica paliativa. Medicina Paliativa, 3, 114-121.

Bayés, R. (2012). APRENDER A INVESTIGAR, APRENDER A CUIDAR.Una guía para estudiantes y profesionales de la salud. Barcelona: Plataforma Editorial

Benito, E., Barbero, J. y Dones, M. (Eds.). (2014) Espiritualidad en clínica. Evaluación y acompañamiento espiritual en cuidados paliativos. Madrid: SECPAL (Monografía SECPAL nº 6). Disponible el 24 de Marzo de 2015 en http://www.secpal.com/biblioteca_monografiassecpal-1

Bruera, E., Higginson, I, Gunten, C y Ripamonti, C (2006) (Eds). Textbook of Palliative Medicine. New York: Oxford University Press.

Die-Trill, M. (2003) Psico-oncología. Madrid: Ades Editorial.

Gil, F. (2015). Counselling y psicoterapia en cáncer . Barcelona: Elsevier

Holland, JC., Breiutbart, WS., Jacobsen, PB (2010)(Eds.). Psycho-Oncology 2Ed. Londres: Oxford University Press

Enlaços web
http://www.eapcnet.org
http://www.ipos-society.org/
http://www.secpal.com/index.php
http://www.todocancer.com/esp
http://www.who.int/cancer/palliative/en/

Enllaços directes a recerca dels professors:

https://www.researchgate.net/profile/Joaquin_Limonero2

https://www.researchgate.net/profile/M_Gomez-Romero

(https://scholar.google.es/citations?user=U2LjGlAAAAAJ&hl=es).Toni Font

 

Al llarg del curs el professor anirà proporcionant bibliografia específica d'alguns dels temes i seminaris que es tracten a classe.