Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Acció Tutorial i Treball en Xarxa

Codi: 45586 Crèdits: 15
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Formació del Professorat d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d'Idiomes OP 1

Professor/a de contacte

Nom:
José María Sanahuja Gavaldà
Correu electrònic:
josep.sanahuja@uab.cat

Equip docent

Andy Morodo Horrillo
Joana Ferrer Miquel
Merce Capell Manzanares

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No hi ha prerequisits


Objectius

L' Orientació educativa és una pràctica pedagògica al servei del desenvolupament personal, social, acadèmic i professional de cadascun dels joves durant el seu procés formatiu al llarg de l' educació secundària. El professional d' orientació educativa, en el centre i amb la comunitat educativa, s' ha de dotar d' unes competències globals i específiques que li permetin desenvolupar el treball en equip dins la institució i, alhora, l' atenció directa a l' alumnat al servei de la seva projecció i èxit educatiu.

D' aquesta manera, els objectius de l' assignatura que l' equip docent planteja per als estudiants són els següents:

Conèixer els principals models d' acció orientadora a la secundària i, alhora, les possibilitats i limitacions, així com els diferents agents que són part del procés orientador, al centre i des d' una visió de treball en xarxa i l' acció tutorial.

Desenvolupar la capacitat de detecció, dels serveis i els recursos per tal de donar resposta a les necessitats d' orientació en el marc del Projecte educatiu de centre i en el mateix entorn educatiu.


Resultats d'aprenentatge

  1. CA60 (Competència) Aplicar de manera integrada l'avaluació formativa i la formadora en la programació com a instrument per comprovar i regular els aprenentatges relacionats amb els processos d'orientació i psicopedagògics.
  2. CA61 (Competència) Aplicar els processos d'orientació i acció tutorial per promoure l'acompanyament i el desenvolupament integral de l'alumnat.
  3. CA62 (Competència) Demostrar competència digital docent en el procés d'orientació per viure i conviure en un món digital.
  4. CA63 (Competència) Adoptar una perspectiva sensible a la realitat plurilingüe de les aules en la intervenció psicopedagògica alhora que es promou l'ús del català com a llengua vehicular.
  5. CA64 (Competència) Treballar en equip i en xarxa de manera cooperativa per a la cocreació de propostes, dissenys i actuacions educatius.
  6. CA65 (Competència) Aplicar tècniques d'assessorament a famílies que promoguin la convivència al centre.
  7. KA42 (Coneixement) Definir les competències socioemocionals pròpies i les fortaleses i debilitats orientades a l'autogestió emocional i a la gestió del clima de treball.
  8. KA43 (Coneixement) Definir situacions amb potencial de millora en l'acció orientadora a través de l'autoobservació i la coobservació.
  9. KA44 (Coneixement) Identificar les mesures d'atenció a la diversitat de l'alumnat tenint en compte el seu context social i familiar.
  10. KA45 (Coneixement) Identificar els serveis psicopedagògics i els processos de col·laboració entre les entitats comunitàries.
  11. SA53 (Habilitat) Desenvolupar estratègies d'orientació i acció tutorial per gestionar situacions de conflicte i incidents crítics que sorgeixin en el context educatiu.
  12. SA54 (Habilitat) Fonamentar les accions docents i orientadores en les evidències per millorar els processos i els resultats de l'ensenyament i l'aprenentatge del desenvolupament professional docent.
  13. SA55 (Habilitat) Utilitzar les dades del context de l'aula o centre per reflexionar sobre els processos psicopedagògics i el paper docent i orientador.
  14. SA56 (Habilitat) Raonar críticament per fonamentar la presa de decisions en el procés d'orientació considerant les seves implicacions i conseqüències.
  15. SA57 (Habilitat) Analitzar el treball en xarxa del centre educatiu en el seu context sociocomunitari.

Continguts

MÒDUL 1: Avaluació psicopedagògica

Avaluació individual i de grup.

Paper de l'avaluació psicopedagògica: Prevenció / Suport / Restauració

Observació / Entrevistes / Informes / Registres d'avaluació

Avaluació i recursos per a la intervenció a l' aula i als centres educatius

 

MÒDUL 2: Orientació professional des de l' acció tutorial.

Finalitat, objectius i continguts de l' orientació professional del segle XXI en centres educatius

Criteris metodològics i recursos per al desenvolupament del projecte professional de l' alumnat

Estratègies per a la integració de l' orientació professional en l' acció tutorial i el currículum

La llei d'FP: implicacions per a l'orientació professional

Exemples de bones pràctiques d' orientació professional

 

MÒDUL 3: Comunicació i convivència en el centre educatiu.

La comunicació i participació com a cultura de centre.

Cultura preventiva i clima de centre.

Estratègies i recursos per a la mediació escolar

Projecte de convivència

Protocols per a la millora de la convivència

 

MÒDUL 4: Entorn i treball en xarxa

Models d' orientació i assessorament psicopedagògic en xarxa: funcions de l' orientadora i l' orientador de centre i de zona.

Planificació i gestió dels serveis i recursos psicopedagògics

Treball en equip: Els equips docents - les tutores i tutors - el/la orientador/a educatiu/a- els EAP

El rol de l' orientadora i l' orientador amb les famílies

Recursos i Equips psicopedagògics externs: col·laboració

 


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Magistral/expositiva. Pràctiques. Exemplificació i estudis de cas 97,5 3,9 CA60, CA61, CA62, CA63, CA64, KA42, KA43, KA44, SA53, SA54, SA57
Tipus: Supervisades      
Tutories especialitzades presencials: grupals o individuals 75 3 CA61, CA64, CA65, SA53, SA55, SA57
Tipus: Autònomes      
Estudi personal: Lectures i comentaris de text. Realització d' activitats pràctiques i propostes educatives en grup 202,5 8,1 CA60, CA61, CA62, CA63, CA65, KA42, KA43, SA54, SA55, SA56

En el màster es desenvolupa una metodologia centrada en l' estudiant i en què el procés d' aprenentatge sigui significatiu, funcional i contextualitzat. Per això es combinen diferents estratègies metodològiques, com són les pràctiques a l'aula, l'estudi de casos, role-plays o debats entre d'altres. Aquestes estratègies combinen la fonamentació teòrica amb la seva aplicació pràctica i estan desenvolupades per professorat que majoritàriament combina la funció docent a la universitat amb la pràctica orientadora en centres educatius. En aquesta assignatura, es plantegen activitats per desenvolupar la competència digital docent de l'alumnat.

Nota: es reservaran 15 minuts d' una classe dins del calendari establert pel centre o per la titulació perquè l' alumnat empleni les enquestes d' avaluació de l' actuació del professorat i d' avaluació de l' assignatura o mòdul.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Pràctiques d'aula individuals o grupals 50% 0 0 CA60, CA61, CA62, CA64, CA65, KA44, KA45, SA57
Treball de mòdul 50% 0 0 CA62, CA63, KA42, KA43, KA44, KA45, SA53, SA54, SA55, SA56

L’avaluació es realitza de forma formativa i sumativa. L’avaluació formativa permet fer una seguiment de l’evolució en el procés d'ensenyament-aprenentatge i, l’avaluació sumativa, permet verificar els aprenentatges apresos i les habilitats desenvolupades mitjançant activitats d’avaluació́ teòric-pràctiques amb un plantejament transversal.

Avaluació continuada:

Cada mòdul tindrà dues evidències d’avaluació:

- Practiques d'aula, amb un valor del 50% en el pes de la nota final del mòdul. Les pràctiques d'aula podran ser individuals o grupals.

- Treball del mòdul, amb un valor del 50% en el pes de la nota final del mòdul. El treball del mòdul consistirà en un anàlisi de cas amb una reflexió/aportació teòrica relacionada amb el cas. Serà̀ individual i tindrà un màxim de 10 pàgines, inclosa la bibliografia.

Per superar el mòdul, cal que l'estudiant obtingui una nota igual o superior a 5 en cada evidencia d’avaluació.

Per superar l'assignatura, cal que l'estudiant obtingui una nota igual o superior a 5 en cada mòdul.

La nota final del mòdul consistirà en el sumatori de les pràctiques d'aula i el treball de mòdul. La nota final de l' assignatura correspon al 21% de la nota del mòdul 1, al 29% de la nota del mòdul 2, al 26% de la nota del mòdul 3 i al 24% de la nota del mòdul 4.

Les dates de lliurament seran: 13 de febrer (mòdul 1), 6 de març (mòdul 2), 6 de febrer (mòdul 3) i 4 de març (mòdul 4).

Recuperació:

L'estudiant que no superi l'assignatura podrà presentar-se a la recuperació. Per participar a la recuperaciól'estudiant ha d'haver estat prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura. Per participar en el procés de recuperació cal que l'estudiant obtingui una qualificació mínima de 3,5 en la mitjana de l'assignatura. La data de recuperació serà el 7 de maig i consistirà en la resolució d'un cas pràctic relacionat amb totes les temàtiques tractades a l'assignatura (50%) i una prova escrita (50%). En aquest cas, la nota màxima que podrà obtenir serà d'un 5.

Avaluació única:

L'estudiant que a l'inici de curs s'aculli a fer l'avaluació única a través dels procediments facilitats per la facultat i n'informi al professorat, serà avaluat el 6 de març. L'avaluació única consistirà en una prova escrita (50%) i una entrevista vinculada als continguts de tota l'assignatura (50%). Per aprovar l'assignatura cal aprovar les dues proves amb un mínim d'un 5 per poder fer la nota mitjana. El procés de recuperació segueix el mateix procediment que per a l'avaluació continuada. 

Aspectes a tenir en compte:

  • Les devolucions, retorns o qualificacions de les evidències es realitzarà en un període no superior a 20 dies hàbils.
  • Atès que la llengua vehicular del màster i de l'ensenyament secundari és el català, les tasques orals i escrites relacionades amb aquest mòdul s'han de presentar en aquesta llengua. En les activitats lliurades per escrit (individuals o en grup) es tindrà en compte la correcció lingüística, la redacció i els aspectes formals de presentació. Així mateix, cal expressar-se oralment amb fluïdesa i correccióical mostrar un alt grau de comprensió dels textos acadèmics. Una activitat pot ser no avaluada, retornada o suspesa si el professorat considera que no compleix els requisits esmentats anteriorment.
  • El lliurament de treballs es realitzarà prioritàriament via el campus virtual. Es podran habilitar altres vies d'entrega, previ acord amb el professorat, informades via presencial a la classe i/o via campus virtual. No s'acceptaran treballs entregats per vies no acordades amb el professor/a ni tampoc treballs entregats amb formats incorrectes, que no incloguin el nom dels autors o que s'entreguin fora de termini. L'estudiant és responsable d'assegurar que el format dels arxius és compatible amb l'entrega a l'aula moodle. La no presentació de les evidències d'avaluació en el termini fixat a la guia docent es considera No avaluable.
  • A partir de la segona matrícula, l’estudiant podrà acollir-se a una prova de síntesi que consistirà en un port foli (50%) i en una prova teòrica-pràctica (50%). En aquest cas, la qualificació de l’assignatura correspondrà a la qualificació de la prova de síntesi. 
  • Per a aquesta assignatura, es permet l'ús de tecnologies d'Intel·ligència Artificial (IA) exclusivament en la cerca bibliogràfica o d’informació, la correcció de textos o les traduccions i altres situacions específiques en que es consideri. L'estudiant haurà d'identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines emprades i incloure una  reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La no transparència de l’ús de la IA en aquesta activitat avaluable es considerarà falta d'honestedat acadèmica i es qualificarà̀ l’evidència amb un 0, sense opció́ de recuperació́.
  • D'acord a la normativa UAB, el plagi o còpia d'algun treball es penalitzarà amb un 0 com a nota d'aquest treball perdent la possibilitat de recuperar-la, tant si és un treball individual com en grup (en aquest cas, tots els membres del grup tindran un 0). Si durant la realització d'un treball individual a classe, el professor considera que un alumne està intentant copiar o se li descobreix algun tipus de document o dispositiu no autoritzat pel professorat, es qualificarà el mateix amb un 0, sense opció de recuperació.
  • En aquesta assignatura caldrà incloure la perspectiva de gènere i d'inclusió mitjançant la reflexió (auto)crítica sobre la pròpia subjectivitat i com afecta a la docència. També es tindrà en compta el compromís ètic amb els principis deontològics de la professió.
  • Caldrà mostrar una actitud compatible amb la professió docent, com ara: compromís i responsabilitat amb els treballs, respecte, participació, escolta activa, cooperació, empatia, amabilitat, puntualitat, no jutjar, argumentar, etc. També és imprescindible fer un ús adequat dels dispositius electrònics (mòbil, ordinador, tauleta tàctil, etc.) a l'aula. Aquestsdispositius només es poden utilitzar per a la realització d'activitats relacionades amb l'assignatura.
  • Es recomana revisar que s’han escrit correctament les fonts, notes, citacions textuals i referències bibliogràfiques seguint la normativa APA.

Bibliografia

Berrio G, N., Redondo C. y Mejía Toro, W. (2019). Evaluación psicopedagógica: Revisión sistemática.

Pensando Psicología, 15 (26), 1-27.

Bonals, J. y Sánchez-Cano, M. (Coords.) (2007). La evaluación psicopedagógica. Barcelona: Graó.

Boqué, M.C. (2018). La mediación va a la escuela. Hacia un buen plan de convivencia en el centro. Ed.

Narcea

Castiñeira, A.; Lozano, JM. (2014) El poliedro del liderazgo. Barcelona. Libros de cabecera.

Departament d'Educació (2019). Protocol de prevenció, detecció i intervenció davant conductes d'odi i

discriminació.

Departament d'Ensenyament (2018). Competències bàsiques de l'àmbit personal i social. Direcció General

d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat.

Echeita, G. y Calderón, I, (2014). Obstáculos a la inclusión: cuestionando concepciones y prácticas sobre la

evaluación psicopedagógica. Àmbits de Psicopedagogia i Orientació, 41, 67-98.

Grup de Recerca de superdotació i altes capacitats del COPC i; Grup de Recerca de superdotació i altes

capacitats del COPEC. (2018). Guia per a la detecció i intervención educativa en els alumnes amb altes

capacitats intel·lectuals. Guia actualitzada. Accessible a: https://www.pedagogs.cat/doc/guia_superdotacio.pdf

Institut Infància i Adolescència de Barcelona (2019). Informe de Dades clau de la infància i l'adolescència a

Barcelona 2019. IIAB-IERMB i Ajuntament de Barcelona.

Institut per a la Convivència i l'Èxit Escolar. Govern Illes Balear. (s.d.). Millorem la convivència amb les

pràctiques restauratives. https://www.caib.es/sites/convivexit/f/228561

Meirieu, Philippe; (2007). Frankenstein Educador.Barcelona. Laertes.

OECD (2018). Manual per a entorns d'aprenentatge innovadors. Barcelona: Editorial UOC

Ritacco, J. y Amores, F.J. (2011). Buenas prácticas educativas ante el fracaso escolar en programas de apoyo

y refuerzo en contextos de exclusión social. Revista de currículum y formación del profesorado, Vol 15, n 3, pp

117-137.

Van Manen, Max.(1998). El tacto en la enseñanza. Barcelona. Paidós.

Fonts documentals:

L'orientació educativa i l'acció tutorial al llarg i en cada una de les etapes educatives i ensenyaments.

Aprenentatge i formació continuats. Departament d'Enseyament, web xtec, secció orientació educativa.

De l'escola inclusiva al sistema inclusiu, Materials per a l'atenció a la diversitat. Departament d'Ensenyament,

web xtec.

Ara és demà, Debat sobre el futur de l'Educació a Catalunya (2017), Document 1/2017 Consell Escolar de

Catalunya

Reptes de l'Educació a Catalunya.Anuari 2018, Director Jordi Riera, n.86, Fundació Jaume Bofill.

Habilidades y competencias del siglo XXI para los aprendices del nuevo milenio en los paises de la OCDE

(2010), OCDE y Instituto de Tecnologías Educativas


Programari

No s'utilitza


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura