Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Avanços en els Aspectes Socials de la Comunicació i del Llenguatge

Codi: 45536 Crèdits: 3
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Trastorns de la Comunicació i del Llenguatge OP 1

Professor/a de contacte

Nom:
Mario Figueroa González
Correu electrònic:
mario.figueroa@uab.cat

Equip docent

Paula Resina Curado

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No hi ha prerequisits.


Objectius

Proporcionar als estudiants els continguts tant teòrics com pràctics que possibilitin la seva qualificació i especialització en els aspectes socials que són rellevants per al desenvolupament del llenguatge i la comunicació.

 


Resultats d'aprenentatge

  1. CA19 (Competència) Treballar en equips en l'àmbit de la cognició social i la comunicació.
  2. CA20 (Competència) Prendre decisions i resoldre problemes de manera autònoma sobre les habilitats de cognició social en la comunicació i el llenguatge.
  3. KA16 (Coneixement) Aprofundir en el coneixement de la cognició social en la comunicació i del llenguatge.
  4. SA26 (Habilitat) Intervenir sobre els facilitadors de les habilitats de cognició social per assolir una comunicació efectiva.

Continguts

  1. Cognició social
  2. Cognició social i habilitats lingüístiques
  3. Cognició social i habilitats lingüístiques: Desenvolupament atípic
  4. Conductes no adaptatives i comunicació
  5. Conductes no adaptatives i comunicació: Intervenció

Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classe expositiva, Debat, Aprenentatge basat en problemes: resolució de casos clínics 15,75 0,63 CA19, CA20, KA16
Tipus: Supervisades      
Tutories 6 0,24 CA19, CA20
Tipus: Autònomes      
Elaboració de treballs escrits, preparació de presentacions orals de treballs, lectura d'articles i informes d'interès, estudi personal 50,75 2,03 CA19, CA20, SA26

Les sessions presencials combinaran classes magistrals impartides per professorat expert i exercicis pràctics on l’alumnat podrà posar en pràctica la teoria exposada i debatre-la. Posteriorment, l’estudiant realitzarà diverses tasques d’avaluació de manera no presencial.

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
EV1. Examen d'opció múltiple 50 0 0 KA16
EV2. Projecte d'una intervenció basada en l'evidència 20 1 0,04 CA19, CA20, SA26
EV3. Disenyar una intervenció basada en l'evidència 30 1,5 0,06 CA19, CA20, SA26

EV1: Examen de preguntes d’opció múltiple (individual). Es realitzarà la setmana 16.

EV2: Projecte d’una intervenció basada en l’evidència (en grup, 20% de la qualificació final). Es lliurarà la setmana 11.

EV3: Disseny d’una intervenció basada en l’evidència (en grup, 30% de la qualificació final). Es lliurarà la setmana 18.

 

L'assistència és obligatòria (mínim al 75% de les sessions), per tant, la no assistència significarà que l'assignatura no serà superada i la nota màxima serà un 4.5.

 

Tipus de Retorn

EV i TIPUS

SETMANA

Escrit

EV1

18

Eina digital

EV2 i EV3.

12-13 i 19-20

A l’aula

 

 

Tutoria

   

 

Nota Global

La nota global de l’assignatura serà la mitjana ponderada de la puntuació obtinguda en cadascuna de les evidències d’aprenentatge.

 

Recuperació

Si la nota final del mòdul no arriba a 5 (sobre 10), caldrà recuperar les evidències no superades, és a dir, tornar a lliurar aquelles evidències d’aprenentatge que no hagin arribat a 5. La nota màxima que es pot obtenir després d’una recuperació és un 5 (sobre 10).

 

Definició de "No avaluable"

Els estudiants que no s’hagin presentat a cap de les evidències o aquells que s’hagin presentat a diverses evidències però el pes total d’aquestessigui inferior al 70% de la qualificació final obtindran la qualificació de "No avaluable".

 

Prova de Síntesi

Per a l’alumnat de segona o posterior matrícula, s’aplicarà la mateixa avaluació continuada. Per tant, no es preveu una avaluació mitjançant una única prova de síntesi no recuperable.

 

Ús de la Intel·ligència Artificial (IA)

Per a aquesta assignatura es permet l’ús de tecnologies d’Intel·ligència Artificial (IA) exclusivament en tasques de suport, com ara la cerca bibliogràfica o d’informació, la correcció de textos o les traduccions. L’estudiant haurà d’identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines utilitzades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i en el resultat final de l’activitat. La manca de transparència en l’ús de la IA en qualsevol activitat avaluable es considerarà una falta d’honestedat acadèmica i podrà comportar penalitzacions parcials o totals en la qualificació de l’activitat, o penalitzacions superiors en casos greus.


Bibliografia

Barkley, R. A. (2013). Defiant Children. Guilford Press.

Brignell, A., Chenausky, K. V., Song, H., Zhu, J., Suo, C., & Morgan, A. T. (2018). Communication interventions for autism spectrum disorder in minimally verbal children. The Cochrane database of systematic reviews11(11), CD012324. https://doi.org/10.1002/14651858.CD012324.pub2

Kazdin, A. E. (2005). Parent Management Training. Oxford University Press.

MorganG.CurtinM., & BottingN. (2021). The interplay between early social interaction, language and executive function development in deaf and hearing infantsInfant Behavior and Development64101591https://doi.org/10.1016/j.infbeh.2021.101591

Tomasello, M. (2003). Constructing a Language. Harvard University Press.

Tomasello, M. (2008). Origins of Human Communication. MIT Press.

Volkmar, F. R., Paul, R., Klin, A., & Cohen, D. (2005). Handbook of Autism and Pervasive Developmental Disorders. Wiley.

Wellman, H. M. (2014). Making Minds: How Theory of Mind Develops. Oxford University Press.


Programari

No aplicable.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(TEm) Teoria (màster) 1 Català/Espanyol segon quadrimestre tarda