Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Trastorns Específics de l'Aprenentatge i del Desenvolupament del Llenguatge

Codi: 45530 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Trastorns de la Comunicació i del Llenguatge OP 1

Professor/a de contacte

Nom:
Mario Figueroa González
Correu electrònic:
mario.figueroa@uab.cat

Equip docent

Melina Aparici Aznar
Rocio Daniela Concha Ortiz
Alondra Camus Torres

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Per al correcte desenvolupament del mòdul, es requerirà que l'alumnat tingui coneixements previs sobre els trastorns de la comunicació i del llenguatge oral i escrit, que puguin ser la base per a l'ampliació i actualització dels continguts teòric-pràctics que es treballaran en les sessions programades.


Objectius

Proporcionar als estudiants els continguts teòrics i pràctics que possibilitin la seva qualificació i especialització en la investigació, el diagnòstic i la intervenció dels trastorns del desenvolupament del llenguatge, així com del llenguatge oral i escrit.


Resultats d'aprenentatge

  1. CA05 (Competència) Dissenyar estratègies per a la intervenció sobre els trastorns específics de l'aprenentatge i del llenguatge a partir de l'avaluació i de les variables individuals i socials concurrents.
  2. CA06 (Competència) Prendre decisions i resoldre de manera autònoma els problemes que sorgeixen en la recerca sobre els trastorns de l'aprenentatge i del llenguatge.
  3. KA06 (Coneixement) Identificar els facilitadors i les barreres de l'adhesió terapèutica.
  4. KA07 (Coneixement) Reconèixer el conjunt d'accions subjacents als aprenentatges específics del llenguatge i els seus trastorns.
  5. SA07 (Habilitat) Fer servir instruments i tècniques d'avaluació i intervenció en trastorns de la comunicació i del llenguatge per a la recerca sobre els trastorns específics de l'aprenentatge i el llenguatge.
  6. SA08 (Habilitat) Fer servir els elements de l'anamnesi i l'entrevista per estudiar el procés d'avaluació dels trastorns específics de l'aprenentatge i del llenguatge.
  7. SA09 (Habilitat) Analitzar els resultats obtinguts de l'avaluació i valorar la necessitat de dur a terme exploracions addicionals o complementàries.
  8. SA10 (Habilitat) Interpretar el llenguatge propi de les fonts d'informació de diferents professionals sobre els trastorns específics de l'aprenentatge i del llenguatge utilitzades per altres professionals.

Continguts

  1. Revisió de mètodes d'avaluació. Avaluació dinàmica. L'avaluació de les habilitats narratives.
  2. Factors de risc en el desenvolupament del llenguatge. Intervenció en habilitats narratives en TDL. Intervenció en altres habilitats lingüístiques en TDL.
  3. Avanços en els trastorns de l'aprenentatge de la lectura i intervenció.
  4. Avanços en els trastorns de l'aprenentatge de l'escriptura, indicadors lingüístics en composició textual, i intervenció.
  5. Dificultats en el càlcul en el trastorn de la lectura i en general en el càlcul matemàtic.

Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classe expositiva, Debat, Aprenentatge basat en problemes: resolució de casos clínics 31,5 1,26 KA06, KA07, SA08, SA09
Tipus: Supervisades      
Tutories 13 0,52 CA05, SA09, SA10
Tipus: Autònomes      
Elaboració de treballs escrits, preparació de presentacions orals de treballs, lectura d'articles i informes d'interès, estudi personal 101,5 4,06 CA05, CA06, SA07, SA08, SA09, SA10

El mòdul s'organitzarà en continguts teòrics, que es treballaran a partir d'activitats dirigides en format de classes expositives, i a partir d'activitats autònomes mitjançant la lectura d'articles i estudi personal. També té un fort contingut pràctic, que es treballarà a través de la resolució de casos clínics i el debat, on serà molt important el treball cooperatiu del grup.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
EV1. Avaluació i elaboració d'un informe sobre un cas 25 2 0,08 CA06, SA07, SA08, SA09, SA10
EV2. Disenyar una intervenció basada en l'evidència 50 2 0,08 CA05, CA06, SA07, SA10
EV3. Examen d'opció múltiple 25 0 0 KA06, KA07

 

EV1: Avaluació i elaboració d’un informe sobre un cas (individual, 25% de la qualificació final). Es lliurarà la setmana 9.

EV2: Disseny d’una intervenció basada en l’evidència (en grup, 50% de la qualificació final). Es lliurarà la setmana 17.

EV3: Examen de preguntes d’opció múltiple individual. Es realitzarà la setmana 15.

 

L'assistència és obligatòria (mínim al 75% de les sessions), per tant, la no assistència significarà que l'assignatura no serà superada i la nota màxima serà un 4.5.

 

Tipus de Retorn

EV i TIPUS

SETMANA

Escrit

EV3 

18

Eina digital

EV1 y EV2.

11-12 per a l'EV1 i 20 per a l'EV2.

A l’aula

 

 

Tutoria

   

 

Nota Global

La nota global de l’assignatura serà la mitjana ponderada de la puntuació obtinguda en cadascuna de les evidències d’aprenentatge.

 

Recuperació

Si la nota final del mòdul no arriba a 5 (sobre 10), caldrà recuperar les evidències no superades, és a dir, tornar a lliurar aquelles evidències d’aprenentatge que no hagin arribat a 5. La nota màxima que es pot obtenir després d’una recuperació és un 5 (sobre 10).

 

Definició de "No avaluable"

Els estudiants que no s’hagin presentat a cap de les evidències o aquells que s’hagin presentat a diverses evidències però el pes total d’aquestessigui inferior al 70% de la qualificació final obtindran la qualificació de "No avaluable".

 

Prova de Síntesi

Per a l’alumnat de segona o posterior matrícula, s’aplicarà la mateixa avaluació continuada. Per tant, no es preveu una avaluació mitjançant una única prova de síntesi no recuperable.

 

Ús de la Intel·ligència Artificial (IA)

Per a aquesta assignatura es permet l’ús de tecnologies d’Intel·ligència Artificial (IA) exclusivament en tasques de suport, com ara la cerca bibliogràfica o d’informació, la correcció de textos o les traduccions. L’estudiant haurà d’identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines utilitzades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i en el resultat final de l’activitat. La manca de transparència en l’ús de la IA en qualsevol activitat avaluable es considerarà una falta d’honestedat acadèmica i podrà comportar penalitzacions parcials o totals en la qualificació de l’activitat, o penalitzacions superiors en casos greus.


Bibliografia

Aparici, M., Cuberos, R., Salas, N., & Rosado, E. (2021). Linguistic indicators of text quality in analytical texts: Developmental changes and sensitivity to pedagogical work. Journal for the Study of Education and Development, 44(1), 9-46. https://doi.org/10.1080/02103702.2020.1848093

Camus Torres, A., & Aparici, M. (2025). Narrative skills of Catalan-Spanish bilingual children: Macrostructural and microstructural development and assessment. Applied Psycholinguistics46, e7. doi:10.1017/S0142716425000013

CamusA.ApariciM., & MorganG. (2022). Evaluación y descripción del desarrollo del discurso narrativo en españolRevista de Logopedia, Foniatría y Audiología42(2), 90101https://doi.org/10.1016/j.rlfa.2021.02.003

Ivern, I. (2015). Processos cognitius que intervenen en l'aprenentatge del llenguatge escrit i dislèxia. Aloma, 33 (1), 15-24.

Jiménez, J.E. (Ed.) (2012). Dislexia en español. Prevalencia e indicadores cognitivos, culturales, familiares y biológicos. Madrid: Pirámide.

Kristen, M.; Kamhi, A. (2010) Child Language Disorders. International Encyclopedia of Rehabilitation. Búfalo, N.Y.

Leonard, L. (2010). Specific language impairment. En P. Hogan (Ed.), The Cambridge encyclopedia of the language sciences (pp. 785-786). Cambridge, England: Cambridge University Press.

Lozano, E.; Galián, M.D.; Cabello, F. (2009). Intervención familiar en niños con Trastornos del Lenguaje. Electronic Journal of Educational Psychology, 19, 7(3), 1419-1448.

Mendoza, E. (2009). Las dificultades del lenguaje en adolescentes: un reto para la logopedia. Revista de Logopedia, Foniatría y Audiología, Vol. 29, nº 4: 221-224.

Monfort, M., Juárez, A.; Monfort, I. (2004). Niños con Trastornos Pragmáticos del Lenguaje y la Comunicación. Madrid: Entha.

Montfort, I; Monfort, M.; Juárez-Sánchez, A. (2014). Investigación y práctica profesional en logopedia. Revista de Neurología, 58 (supl 1): S111-S115. 

Paul, R. (2024). Language Disorders from Infancy through Adolescence. Assessment & Intervention. Mosby.

Pérez, E. (2018). Diagnóstico e intervención en la dislexia, la disortografia y la disgrafia. Lebón.

Pérez, E. (2013). Diagnóstico e intervención de las dificultades evolutivas del Lenguaje Oral. Lebón. 


Programari

No aplicable.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(TEm) Teoria (màster) 1 Espanyol primer quadrimestre tarda