Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

De l'Acció a la Creació en la Innovació i la Recerca

Codi: 45017 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Recerca en Educació OP 1

Professor/a de contacte

Nom:
Mar Moron Velasco
Correu electrònic:
mar.moron@uab.cat

Equip docent

María Lourdes Martínez Mínguez

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Els que estan establerts per a accedir al Màster de Recerca en Educació.


Objectius

OBJECTIUS DE L'ESPECIALITAT (E6)

1) Analitzar de manera crítica, integral i innovadora el procés de “construcció” de les identitats i la diversitat, contemplant la investigació i innovació en els llenguatges, els discursos i les representacions de l'art, el cos i el moviment.

2) Estudiar la motricitat, l'art, les relacions, l'espai i el joc, entre d'altres, des de l'àmbit de la investigació i la innovació educativa. 

 

OBJECTIUS DEL MÒDUL: DE L'ACCIÓ A L A CREACIÓ EN LA INNOVACIÓ I LA RECERCA

La configuración de la propuesta se plantea mediante la interacción entre la psicomotricidad y las artes visuales. Se pretende exponer, analizar, contrastar y reflexionar sobre distintos enfoques conceptuales de investigación en los que partiendo de la acción, el juego, la experimentación y el movimiento, se llegue al pensamiento, la representación y la creación.

 

Los bloques de contenido de este módulo se conforman a partir de los siguientes planteamientos:

□ El cuerpo, el juego y la psicomotricidad proporcionan y construyen procesos de creación integrales y globales a través de diversas formas de expresión y comunicación de los múltiples lenguajes artísticos.

□ Los procesos de creación integrales y globales se enriquecen cuando se realizan mediante estudios y proyectos innovadores e inclusivos de intervenciones educativas desde la interdisciplinariedad y la multidisciplinariedad. 

 

En este módulo se abarcarán las siguientes temáticas:

□ Cuerpo, juego y psicomotricidad

□ Lenguajes artísticos

□ Proceso de creación

□ Proyectos interdisciplinarios, innovadores e inclusivos 

 

OBJECTIUS

. Analizar datos de acuerdo a su naturaleza y elaborar resultados de acuerdo con los propósitos de la investigación.

. Aplicar en el ámbito de la investigación educativa las perspectivas y estrategias creativas para innovar en la educación física, artística y psicomotriz.

. Planificar investigaciones de acuerdo a problemas relacionados con la práctica, teniendo en cuenta los avances teóricos en el campo de conocimiento.

. Reconocer y relacionar los aspectos teóricos, empíricos y sociales del dominio específico de investigación.

. Tener conocimientos que aporten una base u oportunidad para ser originales a la hora de desarrollar y/o aplicar ideas, a menudo en un contexto de investigación.

. Trabajar en equipo y equipos del mismo ámbito o interdisciplinares.


Resultats d'aprenentatge

  1. CA49 (Competència) Formular un problema d'investigació en educació artística i definir-ne les preguntes i els objectius.
  2. CA50 (Competència) Plantejar propostes de millora i/o projectes d'innovació en educació artística basats en les evidències obtingudes a través de la investigació.
  3. CA51 (Competència) Actuar en l'àmbit de l'educació artística valorant l'impacte social, econòmic i mediambiental.
  4. CA52 (Competència) Actuar en l'àmbit de l'educació artística avaluant les desigualtats per raó de sexe/gènere.
  5. KA52 (Coneixement) Identificar diferents línies d'investigació en els diversos camps de recerca en didàctica de l'expressió plàstica i corporal.
  6. KA53 (Coneixement) Identificar problemes i donar respostes a les necessitats educatives vinculades a la didàctica de l'expressió plàstica i corporal mitjançant plantejaments innovadors.
  7. SA38 (Habilitat) Desenvolupar el disseny i seleccionar la metodologia més coherent amb els objectius de la investigació en la didàctica de l'expressió plàstica i corporal.
  8. SA39 (Habilitat) Dissenyar i desenvolupar el treball de camp en didàctica de l'expressió plàstica i corporal amb les diferents tècniques i instruments de recollida d'informació.

Continguts

Durant aquesta assignatura que es planteja a través de la interacció entre la psicomotricitat i les arts visuals, es pretén exposar, analitzar, contrastar i reflexionar sobre diferents enfocaments conceptuals d'innovació i investigació, en què, partint de l'acció, el joc, la experimentació, la percepció i el moviment, s'arribi al pensament, la representació i la creació. S'analitzaran metodologies educatives innovadores i de recerca en educació a través de les temàtiques següents:

Cos, joc i psicomotricitat

   La importància del cos

   El joc com a font de plaer i aprenentatge

   L'educació psicomotriu

Llenguatges artístics

   Els llenguatges artístics: musical, corporal, visual i plàstic

   Competències que desenvolupen

   Importància en la formació de la persona

Procés de creació

   Estructura i metodologia

   El paper de l'adult o educador

Projectes interdisciplinaris, innovadors i inclusius

   Disseny i característiques

   Anàlisi de projectes a l'entorn formal i no formal


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Presencials: magistrals i seminaris amb tot el grup 36 1,44 CA49, CA50, CA51, CA52, KA52, KA53, SA38, SA39
Tipus: Supervisades      
Tutoria i acompanyament 20 0,8 CA49, CA50, CA51, CA52, KA52, KA53, SA38, SA39
Tipus: Autònomes      
Treball autònom de l'estudiant 94 3,76 CA49, CA50, CA51, CA52, KA52, KA53, SA38, SA39

L’activitat formativa es desenvoluparà a partir de les dinàmiques següents:

□    Classes magistrals/expositives per part del professor

□    Lectura d’articles i fons documentals

□    Anàlisi i discussió col·lectiva d'articles i fonts documentals (material audiovisual)

□    Pràctiques d'aula: resolució de problemes / casos / exercicis / pràctiques artístiques

□    Presentació / exposició oral de treballs.

□    Tutories.

□    Sortides.

Les sessions es faran dijous tarda, però hi hauran dues sessions que es realitzaran durant dos dissabtes al mati (de 10 a 14 hores) 25 d'octubre 25 i 22 de novembre 25; consistiran en una sortida per Barcelona (descobrir Barcelona a través de l'art urbà i espais de joc, i una visita-taller al MNAC (de les despeses principals, lloguer de bicicletes i entrada al museu, s'encarregarà la Facultat).

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Activitats individuals i de grup de suport al marc teòric, a la innovació i a la recerca 30 0 0 CA49, CA50, CA51, CA52, KA52, KA53, SA38, SA39
Assistència i participació a les classes 20 0 0 CA49, CA50, CA51, CA52, KA52, KA53, SA38, SA39
Memòria / treball individual del mòdul / presentació 50 0 0 CA49, CA50, CA51, CA52, KA52, KA53, SA38, SA39

L'avaluació del mòdul es realitzarà mitjançant les activitats que s'assenyalen. 

La nota final serà el promig ponderat de les activitats previstes. Per poder aplicar aquest criteri serà necessari obtenir com a mínim un 4 a totes les activitats, les realitzades durant el desenvolupament del mòdul i a la memòria/treball final del mòdul.

L'assistència a classe és obligatòria. Per poder obtenir una avaluació final positiva l'estudiant haurà d'haver assistit a un mínim d'un 80% de les classes. 

SESIONES DE EVALUACIÓN: 27 de noviembre y 4 de diciembre 2025; durante los veinte días hábiles de después de esa fecha se entregarán las notas (15 de gener).

El procediment de recuperació-revisió de les proves es realitzarà de forma individual al gener (a partir del 15 de gener).

Donades les característiques d'aquest mòdul, l’assignatura no admet una Prova de Síntesi per als estudiants que es matriculen per segona vegada (segons el punt 2 de l’Article 267 de la Normativa Acadèmica de la UAB). S'hauran de tornar a lliurar les evidències d'avaluació que s'hagin anant pactant durant el curs.

UTILITZACIÓ DE LA IA. Ús permès: En aquesta assignatura, es permet l'ús de tecnologies d'Intel·ligència Artificial (IA) com a part integrant del desenvolupament del treball, sempre que el resultat final reflecteixi una contribució significativa de l'estudiant en l'anàlisi i la reflexió personal. L'estudiant hauràd'identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines emprades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La no transparència de l’ús de la IA es considerarà falta d'honestedat acadèmica i pot comportar una penalització en la nota de l'activitat, o sancions majors en casos de gravetat.  

Cal tenirpresent que l’ús de la intel·ligència artificial (IA) comporta un consum energètic important. Per aquest motiu, és fonamental promoure un ús responsable i eficient de la IA en l’àmbit educatiu, prioritzant-ne les aplicacions que generin un impacte positiu. Així mateix, cal evitar-ne l’ús innecessari per tal de minimitzar l’impacte ambiental i preservar el respecte per la singularitat del pensament crític i la capacitat narrativa de cada persona.
 
LA PROFESSORA PODRÀ DECIDIR DE FER PROVES ORALS i/o ESCRITES A AQUELLES ESTUDIANTS QUE SUSPENGUIN L'ASSIGNATURA O QUE HAGIN DE COMPLETAR LES EVIDÈNCIES D'AVALUACIÓ QUE ES PROPOSEN.

**Les estudiants que hagin optat per l'avaluació única, hauran d'assistir a classe els dies de l'avaluació i presentar i lliurar tots els treballs (totes les evidències d'avaluació).

 


Bibliografia

Abad, J. (2008). El placer y el displacer en el juego espontáneo infantil. Arteterapia. Papeles de arteterapia y educación artística para la inclusión social. 3: 167-188.

Alvarado, M. (2016). Jugar. En Psicomotricidad. Estudios, análisis, reflexión y práctica. Buenos Aires: Revista de Psicomotricidad.

Álvarez, Morón, Gastín (2019). Educar a través de las artes. Proyectos interdisciplinares e inclusivos en una escuela multicultural. Aula de innovación educativa. N. 287, p. 31.35. Barcelona: Graó 

Álvarez-Valdivia, I. M., y Morón-Velasco, M. (2022). Educar por medio del arte en una escuela multicultural.Magis, Revista Internacional de Investigación en Educación. 15, 1-23. https://doi.org/10.11144/Javeriana.m15.eaem  

Anguera, M. T. (1988). Observació a l’escola. Barcelona: Graó.

Arnáiz , P.; Rabadán, M.; Vives, I. (2008): La psicomotricidad en la escuela. Una pràctica preventiva y educativa, Barcelona: Teide.

Bamford, A. (2009). El factor ¡wuau!. El papel de las artes en la educación. Barcelona: Octaedro.

Bonàs, M.; Vives, I. (2003). El cuerpo tiene sus razones. Propuestas de la escuela para atender a estas razones. Aula, 122: 85-96.

Buxarrais, Mª R., i Burguet, M. (2017). Aprender a ser. Por una pedagogía de la interioridad. Barcelona: Graó.

Calmels, D. (2013). Fugas. El fin del cuerpo en los comienzos del milenio. Buenos Aires, Biblos, 18-21.

Camps, C., Mila, J., García, L., Peceli,M., i Tomás, I. (2011). El psicomotricista en su cuerpo. De lo sensoriomotor a la transformación psíquica. Buenos Aires: Miño Dávila.

Cañabate, D. i Soler, A. (Coord.) (2017). Movimiento y lenguajes. De la experiència sensorperceptiva a la conciencia y el pensamiento. Barcelona: Graó.

Dubovik, A., Cippitelli, A. (2022). Territorios de juego y exploración. Ed. Octaedro.

Edo, M., Blanch, S. i Antón, M. (2016). El joc en la primera infància. Barcelona: Octaedro.

Garaigordobil, M. (2010). Juego y Desarrollo Infantil:Revisión Teòrica y Propuestas de Intervención. Resum conferencia a les V Jornades de Reflexió: Psicomotricitat i escola. Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona.

Garaigordobil, M. y Berrueco, L. (2011). Effects of a Play Program on Creative Thinking of Preschool Children. The Spanish journal of psychology, 14, pp 608-618. doi:10.5209/rev_SJOP.2011.v14.n2.9.

García, L. (2000). La observación psicomotriz: transformar la experiencia compartida en comprensión. Propuestas para un análisis interactivo. Entre Líneas, 7, 10-14.

Grasso, A. (2013). Arte y corporeidad. Buenos Aires: Magisterio del Rio de La Plata. 

Imbernón, F. (coord.) (2002). La investigación educativa como herramienta de formación del profesorado. Reflexión y experiencias de investigación educativa. Barcelona: Graó.

Lapierre, A., Llorca, M. i Sánchez, J. (2015). Psicomotricidad relacional.Reflexiones desde la práctica, Málaga: Aljibe.

Latorre, A. (2003). La investigación-acción. Conocer y cambiar la práctica educativa. Barcelona: Graó.

Liang, T.; Morón, M.; Sanahuja, J.M. (2024). Inclusive Education through the Lens of Diversity: A Case Study in an Arts School with a Focus on Chinese Students. Arteterapia. Papeles de arteterapia y educación artística para la inclusión social. Vol. 19. DOI: https://doi.org/10.5209/arte.90618 

Lorente, E., Matos, D. (2018). Educación Física y Pedagogía Crítica. Propuestas para la transformación personal y social. Lleida: Publicaciones Universitat de Lleida

Mannay, D. (2017). Métodos visuales, narrativos y creativos. En Investigación cualitativa. Madrid: Narcea.

Martínez-Mínguez, L. (coord.) (2008). Educación física, transversalidad y valores. Madrid: Wolters Kluwer

- (Coord.) (2023). Psicomotricidad. Pikler. Lapierre, Aucouturier y UAB diferencias conectadas. Barcelona: Graó.

Martínez, L., Rota, J., Anton, M. (2017). Psicomotricitat, escola i currículum. Barcelona: Octaedro.

Martínez-Mínguez, L., Nieva, C. & Moya, L. (2020). Conectar la escuela con la universidad a través de la educación psicomotriz. Tàndem. Didáctica de la Educación Física, 69, 39-44.

Marín, R. (2005). Investigación en Educación Artística. Universidad de Granada. Universidad de Sevilla.

Morón y Álvarez. (2021). Artistas que investigan sobre multiculturalidad y otros temas sociales. Universitat Autònoma de Barcelona. https://ddd.uab.cat/record/239221 

Morón, M., y Valdivia, I. M. Á. (2023). Binomio arte y educación para la escuela multicultural. Cuadernos de pedagogía, (540), 3. Ed. Wolters Kluwer  

Morón, M. i París, G. (2013). Espacios de creación artística en la escuela. Arte y movimiento, 9, 53-63.

París, G. i Morón, M. (2019). Quan l'art entra a l'escola la creativitat surt per la finestra. Guix, 453. 41-45.

Pateti, Y. (2014). Educación y Corporeidad: la despedagogización del cuerpo. Armenia (Colombia): Editorial Kinesis.

Pérez Serrano, G. (1990). Investigación-acción: aplicacionesal campo social y educativo. Madrid: Dykinson

Rodríguez, M.A. (2016). Cuerpos del inconsciente: Sus paradigmes y escrituras. Málaga: Miguel Gómez.

Roldán, J.; Marín, R. (2012). Metodologías artísticas de investigación en educación. Archidona (Málaga): Aljibe.

Rota, J. (2015): La intervención psicomotriz. De la práctica al concepto, Barcelona: Octaedro. 

Sánchez, J.; Llorca, M. (2008). El rol del psicomotricista. Revista Interuniversitaria de Formación del Profesorado, 62 (22,2), 35-60.

Schuhl, C. (2022). Violències subtils. Eines i estratègies a la primera infància. Ed Rosa Sensat

Saura, A. (2011). Innovación educativa con TIC en educación artística, plástica y visual: líneas de investigación y estudios de casos. Sevilla: MAD.

Vaca, M.; Varela, M.S. (2006). ¡Estoy dentro de mi cuerpo! Cuadernos de Pedagogía, 353: 26- 28. 


Programari

Campus Virtual MOODLE
Tractament de textos
Lector de pdfs
Power point o similar.
TEAMS

Editor de vídeo


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(TEm) Teoria (màster) 1 Català primer quadrimestre tarda