Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Experiència, Recerca i Transformació: Espais de Creació i Cossos en Moviment

Codi: 45012 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Recerca en Educació OP 1

Professor/a de contacte

Nom:
Carolina Nieva Boza
Correu electrònic:
carolina.nieva@uab.cat

Equip docent

Joanna Genevieve Empain

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Aquest mòdul és obligatori per l'especialitat: Art, cos i moviment.
És optatiu per la resta.


Objectius

Els objectius principals d’aquest mòdul són els següents:

 

Analitzar/construir/transformar nous espais de convivència i d'aprenentatge tenint en compte el desenvolupament de la persona, el seu cos i moviment, a través de les arts visuals i performatives, l’educació corporal i la psicomotricitat.

Indagar sobre el context social, polític, cultural i educatiu actual on l’espai té un paper clau, partint d’una mirada des de la recerca, la innovació i la creativitat.

Observar/analitzar de forma crítica i reflexiva sobre els canvis que s’estan produint en la comprensió, la mobilitat i les conductes d'habitar i crear espais educatius.

 


Resultats d'aprenentatge

  1. CA56 (Competència) Contrastar les dades de la investigació amb els objectius de l'estudi i les conclusions, a partir d'un marc teòric basat en l'àmbit educatiu corporal i artístic.
  2. CA57 (Competència) Plantejar propostes de millora i/o projectes d'innovació basats en les evidències investigadores sobre entorns educatius, amb una mirada transformadora i creativa.
  3. CA58 (Competència) Actuar en l'àmbit educatiu corporal i artístic, avaluant la realitat social per a generar projectes d'investigació que tinguin en compte les desigualtats per raó de sexe o gènere, equitat i respecte als drets humans.
  4. KA56 (Coneixement) Identificar les diferents línies d'investigació en l'àmbit de l'educació corporal i artística, en contextos educatius diversos.
  5. KA57 (Coneixement) Identificar problemes i donar respostes a les necessitats educatives mitjançant plantejaments innovadors en la pràctica de l'educació corporal i artística.
  6. SA42 (Habilitat) Desenvolupar el disseny i seleccionar la metodologia per a investigar des de l'àmbit corporal i artístic, i en la mateixa intersecció.
  7. SA43 (Habilitat) Dissenyar i desenvolupar diferents tècniques i instruments de recollida d'informació per a la investigació dels diferents espais públics.
  8. SA44 (Habilitat) Analitzar diferents tipus de dades i materials en relació amb l'àrea educativa corporal i artística.

Continguts

1. Crear, pensar i habitar en la recerca i la innovació.

1.1 Heidegger i l'ésser que habita.

1.2. Infància i l'apropiació dels espais.

1.3. Idea, acció i transformació.

2. Espais d'aprenentatge i de recerca sobre les infàncies.

2.1.Paper de l'adult en l'organització dels espais.

2.2.Motricitat i espai. La seguretat en la descoberta.

2.3 L'espai com a suport d'expressió artística, performativa i corporal.

2.4 Usos de l'espai per a la motricitat.

3. Espais d'interacció.

3.1 Espai com a medi de relació.

3.2 Les nostres fronteres, l'espai propi i el dels altres.

3.3 L'espai i la diversitat de llenguatges.

 


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes magistrals/expositives. Presentació / exposició oral de treballs. 36 1,44
Tipus: Supervisades      
Lectura d'articles, anàlisi i discusió. Activitats pràctiques a l'aula. Tutories 41 1,64
Tipus: Autònomes      
Treball individual i autònom 73 2,92

L'activitat formativa es desenvoluparà a partir de les dinàmiques següents:


Classes magistrals/expositives per part del professor.


Lectura d'articles, anàlisi i discussió.


Activitats pràctiques a l'aula.

Sortida de camp.

Presentació / exposició oral de treballs individuals i grupals.


Tutories.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Activitat d'anàlisi d'un espai amb metodologies de recerca visual i artística (activitat individual) 15 % 0 0 KA56, SA42, SA43, SA44
Activitat d'anàlisi relacionada amb projectes d'innovació i de recerca (activitat individual) 30% 0 0 CA57, CA58, KA57, SA44
Autoavaluació del seu aprenentatge 5 % 0 0 SA44
Projecte del mòdul individual 50% 0 0 CA56, CA57, KA56, KA57, SA42, SA43, SA44

En aquest mòdul es realitza una avaluació contínua, formativa i compartida, tot i que també contempla l’opció d’avaluació única.

L'assistència a classe és obligatòria. Per poder obtenir una avaluació final positiva l'estudiant haurà d'haver assistit a un mínim d'un 80% de les classes (tant per l'avaluació contínua com l'avaluació única).

Es considerarà NA (No avaluable) aquell alumne que no hagi lliurat cap activitat d'avaluació, ni individual ni grupal.


- La data d’entrega de l'activitat d'anàlisi d'un espai amb metodologies de recerca visual i artística és el 16 d'abril.

-Les dates d'entrega de l'activitat d'anàlisi relacionada amb projectes d'innovació i recerca són el 30 d'abril.

- La data de l’autoavaluació del seu aprenentatge és el 28 de maig.

- La data d'entrega del projecte final del mòdul és el 28 de maig.

Les qualificacions de cada una de les evidències d’avaluació es comunicaran en un període no superior a 20 dies hàbils següents al seu lliurament.

L’estudiant que vulgui revisar la nota, haurà de fer-ho en els 15 dies posteriors a la seva comunicació en l’horari de tutories que el professorat té establert per aquest mòdul.

Com s’ha esmentat a l’inici, aquest mòdul contempla l’opció d’avaluació única. Les activitats d’avaluació única són:

-          Activitat d’anàlisi d’un espai amb metodologies de recerca visual i artística (25%)

-          Activitat d’anàlisi relacionada amb projectes d’innovació i de recerca (25%)

-          Entrega i exposició d’un projecte finalsobre “Transformació de l’espai relacionat amb l’escola del mar” (50%)

Aquestes 3 activitats d’avaluació s’han de lliurar el 28 de maig.

Les recuperacions es realitzaran el 11 de juny, tant pels estudiants d’avaluació única com contínua.

Per a aquesta assignatura, es permet l'ús de tecnologies d'Intel·ligència Artificial (IA) exclusivament en tasques de suport, com la cerca bibliogràfica o d’informació, la correcció de textos, la creació d’imatges o les traduccions. L'estudiant haurà d'identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines emprades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La no transparència de l’ús de la IA en aquesta activitat avaluable es considerarà falta d'honestedat acadèmica i quedarà l'assignatura suspesa en la seva totalitat sense cap opció a reavaluació.

El professorat podrà fer validacions concretes per garantir l'autoria i l'adquisició de competències en cas de sospita de frau acadèmic.

La còpia i el plagi són robatoris intel·lectuals i, per tant, constitueixen un delicte que serà sancionat amb un no apte i es comunicarà a la coordinació del màster.

Volem recordar que es considera "còpia" un treball que reprodueix tot o part d'un text d'un autor com a propi, és a dir, sense citar-ne les fonts, sigui publicat en paper o en forma digital a Internet. Podreu trobar la documentació de la UAB sobre el plagi en: 

http://wuster.uab.es/web_argumenta_obert/unit_20/sot_2_01.html 

  


Bibliografia

Abad, J., & Ruiz de Velasco, Ángeles. (2024). La imagen metafórica como evaluación de una experiencia relacional desde el Arte Contemporáneo y el juego performativo. Educación Artística Revista De Investigación, (15), 25–47. https://doi.org/10.7203/eari.15.28514

Abad Molina, J., & Ruiz de Velasco Gálvez, Á. (2024). La deriva lúdica compartida: acción poética-política y narrativas del juego de errar. IJABER. International Journal of Arts-Based Educational Research2(2), 45–58. https://doi.org/10.17979/ijaber.2024.2.2.11267

Abad, J. (2011). «La escuela como ámbito estético según la pedagogía reggiana». Artículo de las III Jornadas Pedagógicas. Ayuntamiento de Vitoria-Gasteiz

Arias, D. (2017). Etnografía en movimiento para explorar trayectorias de niños y jóvenes en Barcelona. Revista de Antropología Social 26(1), 93-112.

Barros Condés, L. (2021). Habitar(se). El cuerpo como lugar. Ediciones Asimetricas.

Beresaluce, R. (2008). La calidad como reto en las escuelas de educación infantil al inicio del siglo XXI. Las escuelas de Reggio Emilia, de Loris Malaguzzi, como modelo a seguir en la práctica educativa (Tesis Doctoral). Universidad de Alicante

Buniva, S. i Molfese, G. (Coord.) (2020). El saber de la psicomotricidad en primera persona. Entrevista entre colegas. Buenos Aires: Miño y Dávila.

Departament d'Ensenyament. (2017). Despertem mirades a l'entorn de l'espai escolar. Direcció General d'Educació Infantil i Primària.

Dyment, J. & O’Connell. (2013). The impact of playground design on play choices and behaviors of pre-school children. Children’s Geographies, 11, (3), 263-280

Heidegger, M. (1951): Construir, habitar, pensar [Bauen, Wohnen, Denken] conferencia pronunciada en "Segona reunió de Darmastad", publicada en Vortäge und Aufsätze, G. Neske, Pfullingen, 1954. Visualitzable en: http://www.heideggeriana.com.ar/textos/construir_habitar_pensar.htm

Hoyuelos, A. (2020). Loris Malaguzzi. Una biografía Pedagógica. De 1920 a 1945. RELAdEI-Revista Latinoamericana de Educación Infantil, 9(2). Disponible: http://www.reladei.Net

Martínez-Mínguez, L., Nieva, C., Cortés, F., Porta, F. & González, M.C. (2024). EDUCACIÓN PSICOMOTRIZ EN EDUCACIÓN INFANTIL: Evaluación formativa del niño, de la sesión y del profesorado. Dins A. Pérez-Pueyo, D. Hortigüela-Alcalá, C. Gutiérrez-García, & R. A. Barba-Martín (coords). Evaluación formativa y compartida en Educación Física. Servicio de Publicaciones de la Universidad de León.

Mulvihill, T. M. i   Swaminathan, R. (2024). Investigación educativa basada en las artes. Métodos de Investigación y evaluación.

Pérez Royo, V. (2022). Cuerpos fuera de sí, Figuras de la inclinación en las artes vivas y las protestas sociales. Ediciones Documenta Escénicas.

Pinheiro, M.T. (2012). El jugar de los niños en espacios públicos (Tesis Doctoral). Univerdidad de Barcelona.

Ruiz de Velasco Gálvez, Á. & Abad, J. (2024). La atención conjunta en las instal·lacions de juego. Arterapia: papeles de arterapia y educación artística para la inclusión social, 19, 1-10. DOI: https://dx.doi.org/10.5209/arte.98038

Saiz-Linares, Á., & Ceballos-López, N. (2022). Una mirada a las geografías de la infancia desde el análisis de los patios escolares. Cadernos de Pesquisa, 52, Artículo e09886. https://doi.org/10.1590/198053149886

Saiz Linares, Á., & Ceballos López, N. (2021). “Nadie tiene las paredes de rojo”: Investigar las geografías escolares de la infancia. Cadernos de Pesquisa, 51, Artículo e07921. https://doi.org/10.1590/198053147921


Solnit, R. (2020). Wanderlust, Una Historia Del Caminar. CAPITAN SWING S.L.

Zapatero-Ayuso, J. A. Ramírez, E., Rocu, P. y Navajas, R. (2021). Orientaciones para el cambio de los patios escolares como impulsores de la igualdad de género a través de la actividad física, Ágora para la Educación Física y el Deporte, 23, 241-264. DOI: https://doi.org/10.24197/aefd.0.2021.241-26

Zapatero Ayuso, J. A., Ramírez Rico, E., Rocu Gómez, P., & Navajas Seco, R. (2024). El ocio en el patio de un colegio de la Comunidad de Madrid: análisis del profesorado y alumnado de una intervención con una perspectiva de género. Revista De Educación1(404), 109–137. https://doi.org/10.4438/1988-592X-RE-2024-404-619


Programari

 

No es requereix cap software específic.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(TEm) Teoria (màster) 1 Català segon quadrimestre tarda