Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Pràcticum

Codi: 44826 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Estudis Teatrals OP 1

Professor/a de contacte

Nom:
Carlota Subirós Bosch
Correu electrònic:
carlota.subiros@uab.cat

Equip docent

(Extern) Carlota Subirós Bosch

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Per tal de poder matricular l’assignatura de Pràctiques Professionals o Pràcticum, cal contactar amb la coordinació del Màster per tal que aquesta pugui avaluar el perfil de l’estudiant que sol·licita realitzar les pràctiques i la idoneïtat d’aquestes en relació a les competències i resultats d’aprenentatge del programa de màster.

La matrícula al mòdul de Pràcticum està condicionada a l'admissió prèvia i a un nombre limitat de places (10). S'establiran uns criteris de selecció i, prèvia a la matriculació, es durà a terme una entrevista personalitzada per admetre o no els estudiants al Pràcticum. Vegeu el calendari del curs a la pàgina web del MUET.


Objectius

Les pràctiques externes tenen com a objectiu posar en relació els alumnes amb determinats ambients professionals. A més, ofereixen la possibilitat d'obrir la investigació a un àmbit molt emergent en les arts escèniques: els processos (creatius, pedagògics, de producció, etc.) que precedeixen el resultat. Les pràctiques es duran a terme en empreses i institucions tant del sector públic com del sector privat: infraestructures teatrals, productores de teatre, companyies de dansa, companyies de teatre, centres pedagògics, associacions culturals i socials, administracions públiques, tallers d'escenografia, mitjans de comunicació.


Resultats d'aprenentatge

  1. CA10 (Competència) Valorar com els estereotips i els rols de gènere incideixen en l'exercici professional.
  2. CA11 (Competència) Discriminar la funció específica de cada perfil professional implicat en la creació escènica.
  3. KA16 (Coneixement) Identificar les metodologies de treball en la creació escènica, des de les primeres fases de gestació d'un projecte fins a la seva culminació a la peça acabada.
  4. KA17 (Coneixement) Valorar l'eficàcia dels procediments en relació amb els objectius plantejats en un projecte relacionat amb les arts escèniques.
  5. KA18 (Coneixement) Conceptualitzar les eines pràctiques aplicades en el procés de creació d'un projecte relacionat amb les arts escèniques.
  6. KA19 (Coneixement) Experimentar la dinàmica complexa d'un procés de creació escènica específic.
  7. SA15 (Habilitat) Avaluar amb precisió els múltiples processos de treball superposats en la creació escènica.
  8. SA16 (Habilitat) Aplicar sobre la pràctica observada paràmetres d'interpretació que afavoreixin el desenvolupament de la investigació teòrica en un treball concret.

Continguts

Les pràctiques externes tenen com objectiu posar en relació els alumnes amb determinats entorns professionals (artístics, pedagògics, de producció...). Ofereixen la possibilitat d'obrir la investigació a un àmbit emergent com són els processos de creació, que precedeixen al resultat. Aquestes pràctiques es realitzaran en empreses o institucions tant del sector públic com privat: productores de teatre, companyies de dansa o teatre, centres pedagògics, associacions culturals, socials, tallers d'escenògrafs, etc.

L'Institut del Teatre és el responsable d'establir i signar el conveni amb les institucions on es desenvolupen aquestes pràctiques.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
EStudi personal 55 2,2
Tipus: Supervisades      
Realització d'activitats pràctiques i tutories 95 3,8

La tasca que es portarà a terme, en primer lloc, serà l'assistència i seguiment dels processos vinculats a les arts escèniques (artístics, pedagògics, de producció, etc), que prèviament hagin estat pactats entre el tutor del mòdul, l'alumne i el tutor de l'organització i condicionats per la naturalesa de la institució artística que acull l'alumne.

L'alumne, a més de realitzar les activitats pràctiques, tindrà tutories i desenvoluparà un treball personal de reflexió i anàlisi sobre conceptes prèviament pactats.

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Carpeta d'aprenentatge 55% 0 0 CA10, CA11, KA16, KA17, KA18, KA19, SA15, SA16
Defensa oral davant del tutor 35% 0 0 CA10, CA11, KA16, KA17, KA18, KA19, SA15, SA16
Informe del tutor extern 20% 0 0 CA10, CA11, KA16, KA17, KA18, KA19, SA15, SA16

L'avaluació del Pràcticum s'articularà amb una Carpeta d’Aprenentatges (45%), la defensa davant del tutor del treball (35%) i un informe del tutor extern (20%).

La defensa oral es realitzarà en una sessió online dins de la primera setmana de setmebre del curs següent.

En el moment de realització de cada activitat avaluativa, el professor o professora informarà l’alumnat (Moodle) del procediment i la data de revisió de les qualificacions.

L’estudiant rebrà la qualificació de “No avaluable” sempre que no hagi lliurat més del 30% de les activitats d’avaluació.

En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.

Aquesta assignatura permet l’ús de tecnologies d’Intel·ligència Artificial (IA) exclusivament en tasques de cerca bibliogràfica o cerca d’informació, correcció de textos o traduccionsL’estudiant ha de (i) identificar les parts que han estat generades amb IA; (ii) especificar les eines utilitzades; i (iii) incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La no transparència de l’ús de la IA en aquesta activitat avaluable es considerarà falta d'honestedat acadèmica i comporta que l’activitat s’avaluï amb un 0 i no es pugui recuperar, o sancions majors en casos de gravetat.

No s’atorga la qualificació de Matrícula d’Honor atès el caràcter potestatiu d’aquesta qualificació i l’heterogeneïtat d’aquesta assignatura en les diferents titulacions de la Facultat. L’assignatura de Pràctiques Professionals no pot recuperar-se en cas que l’estudiant obtingui la qualificació de Suspens.

Aquesta assignatura no preveu el sistema d’avaluació única. 


Bibliografia

Bibliografia

Barnette, J. (2018). Adapturgy: The Dramaturg’s Art and Theatrical Adaptation. Carbondale: Southern Illionis University Press.

Bogart, A. (2007). And Then, You Act: Making Art in an Unpredictable World. New York: Routledge.

Cornago, O. (Coord.) (2011). A veces me pregunto porqué sigo bailando. Madrid: Contintametienes.

Garcés, M. (2020). Escola d’aprenents. Barcelona: Gutenberg.

Sommer, D. (2014). The Work of Art in the World. Tenessee: Duke University Press.

Tempest, K. (2020). Connectar. Barcelona: Mesllibres.


Programari

_


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PEXTm) Pràctiques externes i pràcticum (màster) 99 Català segon quadrimestre matí-mixt