Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Pràctiques de Paleobiologia II

Codi: 44794 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Paleobiologia i Registre Fòssil OB 1

Professor/a de contacte

Nom:
Josep Fortuny Terricabras
Correu electrònic:
josep.fortuny@uab.cat

Equip docent

David Martinez Alba
Albert Garcia Sellés
Marta Pina Miguel
Alba Vicente Rodríguez
Carmen Nacarino Meneses
Pere Figuerola Gimenez-Coral
Andrea Villa
Omar Cirilli
Isaac Casanovas Vilar
Jose Maria Robles Gimenez
Sergio Almecija Martinez
Arnau Bolet Mercadal
Xenia Aymerich Nuñez de Arenas
Julia Arias Martorell
(Extern) Ane de Celis Ruiz
(Extern) Ashley Hammond

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No aplica


Objectius

Adquisició de metodologies i tècniques específiques pel camp de la paleontologia de vertebrats. Així mateix, aquest mòdul potenciarà l'estudi de fòssils amb exemples pràctics en diversos grups de vertebrats i es complementarà amb sortides a jaciments paleontològics de vertebrats, així com la visita a un laboratori de preparació de fòssils de vertebrats i de col·leccions paleontològiques dedicades als vertebrats.

 


Resultats d'aprenentatge

  1. CA12 (Competència) Dissenyar un projecte de comunicació i divulgació sobre un tema relacionat amb la paleontologia de vertebrats.
  2. CA13 (Competència) Demostrar una actitud proactiva en la cerca d'informació especialitzada per a la codificació de caràcters en estudis de tipus filogenètic.
  3. KA11 (Coneixement) Identificar les principals metodologies i tècniques de camp i de laboratori que s'usen en paleontologia de vertebrats, amb èmfasi en aquelles que són d'aplicació exclusiva a aquest grup, a causa de les seves particularitats anatòmiques (dents i ossos).
  4. KA12 (Coneixement) Identificar les tècniques estadístiques, al·lomètriques i de morfometria geomètrica tridimensional aplicades a la paleobiologia de vertebrats, així com els mètodes avançats de morfologia funcional i biomecànica de vertebrats.
  5. KA13 (Coneixement) Reconèixer els mètodes d'inferència filogenètica i d'anàlisi paleoecològica, paleobiogeogràfica i de la dinàmica de la paleobiodiversitat en vertebrats fòssils.
  6. SA12 (Habilitat) Aplicar els mètodes i les tècniques de treball en una excavació paleontològica de vertebrats.
  7. SA13 (Habilitat) Saber utilitzar programes informàtics especialitzats en la resolució d'estudis morfofuncionals i filogenètics aplicats a l'estudi dels vertebrats fòssils.
  8. SA14 (Habilitat) Analitzar en un entorn professional les problemàtiques associades a la recuperació de fòssils i la seva gestió en col·leccions museístiques.

Continguts

1)  Laboratori. Característiques generals de l’esquelet dels vertebrats (amfibis, rèptils i mamífers) i tipus de dentició dels mamífers amb especial atenció a alguns ordres d’euteris. Paleobiologia de Dinosaures. Els Primates de la Península Ibérica. Hominins fossils. Tècniques avançades en paleobiologia de vertebrats: paleohistologia d’ossos i dents, anàlisi d’isòtops de l’esmalt, inferència paleodietètica a partir de desgast dental. Tècniques estadístiques i de morfometria geomètrica aplicades a la paleobiologia de vertebrats. Mètodes avançats de morfologia funcional i biomecànica de vertebrats. Mètodes d’inferència filogenètica, models evolutius i d’anàlisis paleoecologic, paleobiogeogràfic i de la dinàmica de la paleobiodiversitat en els vertebrats fòssils. Estratègies de comunicació i divulgació en paleontologia de vertebrats.

2)  Camp. Visita guiada a un jaciment paleontològic de vertebrats durant la seva excavació per comprendre les tècniques i mètodes d’excavació, mostreig i registre de la informació (estratigràfica, tafonòmica, etc.) associada. Visita guiada a les col·leccions de vertebrats fòssils de l’Institut Català de Paleontologia per analitzar les problemàtiques associades a la gestió d’aquestes restes i els mètodes usats per la seva gestió (inventariat, siglat, emmagatzematge). Visita – Tour de diferents exemples de musealització i geoturisme.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Laboratori 42 1,68
Sessions de camp 15 0,6
Tipus: Supervisades      
Exercicis 31 1,24
Tipus: Autònomes      
Treball autónom 60 2,4

Les activitats formatives inclouen: a) sessions dirigides dividides en classes pràctiques de laboratori i sessions de camp. b) sessions supervisades centrades en exercicis i c)sessions autònomes centrades en que l'alumne realitzi treballs per aprofundir en diversos aspectes de la matèria.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Assistència a classe 20% 0 0
Avaluació dels exercicis 20% 0 0 KA11, KA12, KA13, SA13
Avaluació dels treballs 20% 0 0 CA12, CA13, SA12, SA13, SA14
Examen 40% 2 0,08 KA11, KA12, KA13

L'avaluació del mòdul es basarà en l’assistència a classe, el correcte desenvolupament dels exercicis plantejats, l'aprofundiment en els treballs proposats i en un examen presencial. En cas que l'estudiant no hagi aportat prou evidències d’avaluació, a criteri del coordinador/a de l'assignatura, es considerarà com a no avaluable


Bibliografia

Casanovas-Vilar, I., Garcés, M., Marcuello, Á., Abella, J., Madurell-Malapeira, J., Jovells-Vaqué, S., Cabrera, L., Galindo, J., Beamud, E., Ledo, J.J., Queralt, P., Martí, A., Sanjuan, J., Martín-Closas, C., Jiménez-Moreno, G., Luján, À.H., Villa, A., DeMiguel, D., Sánchez, I.M., Robles, J.M., Furió, M., Ostende, L.W.V. den H., Sánchez-Marco, A., Sanisidro, Ó., Valenciano, A., García-Paredes, I., Angelone, C., Pons-Monjo, G., Azanza, B., Delfino, M., Bolet, A., Grau-Camats, M., Vizcaíno-Varo, V., Mormeneo, D., Kimura, Y., Moyà-Solà, S., Alba, D.M., 2022. Els Casots (Subirats, Catalonia), a key site for the Miocene vertebrate record of Southwestern Europe. Historical Biology 34, 1494–1508. 

Cunningham, J.A., Rahman, I.A., Lautenschlager, S., Rayfield, E.J., Donogue, P.C.J. 2014. A virtual world of paleontology. Trends in Ecology & Evolution 29 (6), 347-357.

de Buffrénil, V., de Ricqlès, A.J., Zylberberg, L., & Padian, K. (2021). Vertebrate Skeletal Histology and Paleohistology (1st ed.) CRC Press: Boca Raton.

Evans, S.E. 2008. The skull of lizards and Tuatara. In: Biology of the Reptilia. The skull of Lepidosauria. Society for the Study of Amphibians and Reptiles

Foote, M., Miller, A.I., 2006. Principles of paleontology, 3 edition. ed. W. H. Freeman, New York.

Hammer, Ø, Harper, DAT. 2006. Paleontological Data Analysis. Blackwell Publishing: Malden.

Rayfield, E. J. 2007. Finite element analysis in vertebrate morphology. Annual Reviews in Earth and Planetary Sciences 35: 541–576.

Rayfield, E.J. 2019. What Does Musculoskeletal Mechanics Tell Us About Evolution of Form and Function in Vertebrates?. In: Bels, V., Whishaw, I. (eds) Feeding in Vertebrates. Fascinating Life Sciences. Springer, Cham.

Smith, F.A., 2021. Mammalian paleoecology: Using the past to study the present. Johns Hopkins University Press, Baltimore, Md.

Zelditch, M.L., Swiderski, D.L., Sheets, H.D. 2012. Geometric Morphometrics for Biologists. Academic Press. Cambridge, MA.


Programari

-Meshroom

-Meshlab

-Slicer

-Past

-TPS Dig


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PAULm) Pràctiques d'aula (màster) 1 Espanyol segon quadrimestre tarda
(PCAMm) Pràctiques de camp (màster) 1 Espanyol segon quadrimestre matí-mixt