Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Experiències Professionals en Psicologia de L’esport i de L’activitat Física

Codi: 43892 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Psicologia de l'Esport i de l'Activitat Física OB 2

Professor/a de contacte

Nom:
Yago Ramis Laloux
Correu electrònic:
Yago.Ramis@uab.cat

Equip docent

Antonio Estrella Arraez
Laia Bertran Gracia
Joel Guillen Cots
Iván Bonilla Gorrindo
Eduardo Amblar Burgos
(Extern) Aida Castellà
(Extern) Ana Merayo
(Extern) Beatriz Galilea
(Extern) Joan A. Rovira
(Extern) Jordi Renom
(Extern) Josep Font
(Extern) Noemí Bonet
(Extern) Pau Mas
(Extern) Vicenç Raluy

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No n'hi ha.


Objectius

L'objectiu d'aquest mòdul és conèixer, analitzar i valorar diferentes experiències i trajectòries professionals en l'àmbit de la psicologia de l'esport i l'activitat física. En el mòdul, l'estudiant haurà d'analitzar la trajectòria de diferents professionals amb experiència acreditada i valorar comparativament trajectòries acadèmiques i formatives, perspectives de filosofia professional, trajectòria i compatibilització professional, i l'evolució en els enfocaments de treball. A més, l'estudiant haurà de dissenyar i planificar una trajectòria professional pròpia en l'àmbit de la psicologia de l'esport i l'activitat física.


Competències

  • Analitzar els factors psicològics que influeixen en la iniciació, el rendiment i l'abandonament esportius.
  • Aplicar intervencions psicològiques amb entrenadors i famílies en nens en edat escolar i en l'àmbit del rendiment esportiu i l'activitat física en relació amb la salut.
  • Buscar informació en la literatura científica utilitzant els canals apropiats i integrar la informació esmentada per plantejar i contextualitzar un tema de recerca.
  • Conèixer els principals models d'intervenció en la iniciació esportiva i en psicologia de l'esport.
  • Demostrar habilitats per al tracte personal amb agents esportius (entrenadors, jutges, directius, esportistes i aficionats) i amb famílies d'esportistes en edat escolar.
  • Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
  • Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant, en gran manera, amb treball autònom a autodirigit.
  • Treballar en equips de manera coordinada i col·laborativa, i demostrar habilitats per treballar en equips interdisciplinaris.
  • Utilitzar terminologia científica per argumentar els resultats de la recerca en el context de la producció científica, per comprendre i interactuar eficaçment amb altres professionals.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar críticament intervencions en psicologia de l'esport dutes a terme des d'enfocaments teòrics diferents.
  2. Analitzar les conseqüències de la pràctica esportiva en la salut i el benestar dels esportistes i practicants d'activitat física.
  3. Avaluar els efectes d'intervencions psicològiques i identificar deficiències en el disseny de les intervencions.
  4. Buscar informació en la literatura científica utilitzant els canals apropiats i integrar la informació esmentada per plantejar i contextualitzar un tema de recerca.
  5. Demostrar habilitats per al tracte personal amb agents esportius (entrenadors, jutges, directius, esportistes i aficionats) i amb famílies d'esportistes en edat escolar.
  6. Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
  7. Que els estudiants tinguin les habilitats d'aprenentatge que els permetin continuar estudiant, en gran manera, amb treball autònom a autodirigit.
  8. Seleccionar les tècniques d'intervenció més adequades per fer intervencions psicològiques en l'àmbit de l'esport i de l'activitat física.
  9. Sintetitzar el paper dels diferents processos psicològics en el rendiment i en l'abandonament esportiu d'esportistes adults.
  10. Treballar en equips de manera coordinada i col·laborativa, i demostrar habilitats per treballar en equips interdisciplinaris.
  11. Utilitzar terminologia científica per argumentar els resultats de la recerca en el context de la producció científica, per comprendre i interactuar eficaçment amb altres professionals.

Continguts

1. Formació i estudis per a l'accés a la pràctica professional en psicologia de l'esport i l'activitat física

2. Trajectòria professional. De les primeres experiències a la consolidació

3. Models de treball

4. Enfocament filosòfic, teòric i metodològic en la pràctica professional

5. Anàlisi de casos pràctics

6. Desenvolupament d'un model de carrera


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes magistrals i presentació de treballs. 35 1,4 2, 4, 6, 8, 10, 11
Tipus: Supervisades      
Tutories sobre els treballs 10 0,4 1, 3, 5, 7, 8
Tipus: Autònomes      
Lectura d'articles i informes d'interès. Elaboració de treballs i informes 98 3,92 1, 4, 5, 6, 7, 10, 11

La metodologia de l'assignatura es basarà en el desenvolupament coordinat d'una sèrie d'activitats (dirigides, supervisades i autònomes) que guiaran l'estudiant cap a l'assoliment dels resultats d'aprenentatge.

Activitats dirigides:

Les sessions de docència dirigida de l'assignatura consistiran en classes magistrals virtuals sincròniques per part dels professors i en la presentació d'informes per part dels alumnes.

Activitats supervisades:

Seguiment dels treballs dels alumnes de forma virtual.

Activitats autònomes:

Estudi. Confrontació del material proporcionat a la classe magistral amb els capítols dels manuals de la matèria i amb els articles recomanats. Elaboració d'esquemes i resums. Elaboració escrita d'informes sobre les experiències professionals presentades a les sessions.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Informe del model professional propi 50% 2 0,08 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8
Portafoli de l'estudiant 16% 2 0,08 3, 7, 9, 10, 11
Presentació oral del model professional propi 34% 3 0,12 1, 4, 5, 6, 8, 11

AVALUACIÓ DE L’ASSIGNATURA

L’avaluació d’aquesta assignatura es durà a terme a partir de 3 evidències d’aprenentatge:

  • EV1: Portafoli de l’estudiant, amb informes i treballs sol·licitats sobre les experiències professionals presentades a classe.

  • EV2: Informe del model professional propi, avaluant els exemples vistos a les sessions i generant una aproximació personal al tipus de professional i al model de pràctica que es vol desenvolupar.

  • EV3: Presentació breu del model professional propi desenvolupat a l’EV2.

 

ÚS DE LA IA (ús prohibit)

En aquesta assignatura, no es permet l’ús de tecnologies d’Intel·ligència Artificial (IA) en cap de les seves fases.

Qualsevol treball que inclogui fragments generats amb IA serà considerat una falta d’honestedat acadèmica i pot comportar una penalització parcial o total en la nota de l’activitat, o sancions majors en casos de gravetat.

 

RETORN

El retorn de les avaluacions es portarà a terme en sessió de tutoria durant les setmanes 11 i 12.


Bibliografia

Keegan, R. (2020). Being a Sport Psychologist (1ª ed.). Bloomsbury Academic

Latinjak, A. T. (2024). PsychMapping in Sport, Exercise, and Performance: An Applied Approach (1ª ed.). Routledge. https://doi.org/10.4324/9781003453833

Poczwardowski, A., Sherman, C. P., & Ravizza, K. (2004). Professional Philosophy in the Sport Psychology Service Delivery : Building on Theory and Practice. The Sport Psychologist, 18, 445–463.

Tod, D., Hodge, K., & Krane, V. (Eds.). (2023). Routledge Handbook of Applied Sport Psychology: A Comprehensive Guide for Students and Practitioners (2a ed.). Routledge.

Williams, J. M., & Krane, V. (Eds.). (2021). Applied Sport Psychology: Personal Growth to Peak Performance (8a ed.). McGraw‑Hill Education.


Programari

No aplicable.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(TEm) Teoria (màster) 1 Espanyol primer quadrimestre tarda