Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Metodologia i Tècniques D’avaluació en Psicologia de L’esport

Codi: 43885 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Psicologia de l'Esport i de l'Activitat Física OB 1

Professor/a de contacte

Nom:
Maria del Carme Viladrich Segués
Correu electrònic:
carme.viladrich@uab.cat

Equip docent

Jose Maria Losilla Vidal

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Aquesta assignatura no te prerequisits


Objectius

L'objectiu d'aquest mòdul és que l'estudiant tingui contacte vivencial amb els tres abordatges metodològics més utilitzats per a la recerca i l'avaluació en psicologia de l'esport, és a dir, metodologies qualitatives, quantitatives i de síntesi. D'aquesta forma l'estudiant adquirirà els coneixements necessaris per al disseny d'una investigació empírica o teòrica en l'àmbit de la psicologia de la salut i de l'esport. Una altra finalitat es que l'estudiant sigui capaç d'aplicar el mètode científic a nivell professional. Es desenvoluparan habilitats relatives a la gestió, anàlisi i interpretació de les dades i habilitats relacionades amb la cerca, selecció, lectura crítica i síntesi de la informació rellevant per portar a terme investigacions i per actuar a nivell professional.

 


Competències

  • Analitzar de manera crítica les teories, els models i els mètodes més actuals de recerca psicològica.
  • Analitzar les dades i interpretar els resultats d'una recerca en psicologia de l'esport i de l'activitat física.
  • Avaluar l'efectivitat de les intervencions psicològiques en la iniciació, el manteniment i el rendiment esportius.
  • Buscar informació en la literatura científica utilitzant els canals apropiats i integrar la informació esmentada per plantejar i contextualitzar un tema de recerca.
  • Dissenyar i planificar un projecte de recerca psicològica aplicada a psicologia de l'esport i de l'activitat física.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  • Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  • Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
  • Utilitzar terminologia científica per argumentar els resultats de la recerca en el context de la producció científica, per comprendre i interactuar eficaçment amb altres professionals.

Resultats d'aprenentatge

  1. Aplicar els criteris i els procediments relacionats amb la identificació de les principals característiques dels enfocaments teòrics en l'estudi de la psicologia de l'esport i de l'activitat física.
  2. Buscar informació en la literatura científica utilitzant els canals apropiats i integrar la informació esmentada per plantejar i contextualitzar un tema de recerca.
  3. Conèixer quins són els criteris que hauria de reunir un resultat d'avaluació per ser convincent per a públics diversos.
  4. Preparar esquemàticament les fases, els instruments i els procediments per avaluar una intervenció concreta en psicologia de l'esport, utilitzant almenys dues tècniques d'avaluació diferents.
  5. Preparar esquemàticament les fases, els instruments i els procediments per avaluar una intervenció concreta en psicologia de l'esport, utilitzant almenys dues tècniques d'avaluació diferents en la discussió de casos nous.
  6. Preparar una diapositiva en la qual es mostrin gràficament els resultats descriptius d'una recerca i s'interpretin.
  7. Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  8. Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, així com els coneixements i les raons últimes que les fonamenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
  9. Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
  10. Seleccionar els criteris de qualitat per valorar una recerca qualitativa enfront dels que regeixen per avaluar la qualitat d'una recerca quantitativa.
  11. Utilitzar terminologia científica per argumentar els resultats de la recerca en el context de la producció científica, per comprendre i interactuar eficaçment amb altres professionals.

Continguts

UD1. Metodologia: Planificació de dissenys d'intervenció.

1. Com intervenir per a modificar un fenòmen. 2. Com afrontar la variabilitat del fenòmen que estudiarem. 3. Control dels factors de confusió.

UD2.Metodologia: Mesures de resultats.

1. Com registrar els resultats 2. Indicadors de qualitat dels registres de resultats.

UD3. Metodologia: Análisi de dades.

1. Representació gràfica. 2. Análisi visual. 3. Técniques estadístiques d'análisi.

UD4. Revisions sitemàtiques i d'abast

1. Revisions bibliogràfiques. 2. Recursos per la documentació científica. 3. Procés de revisió sistemàtica.

 


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes magistrals 30 1,2 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
Tipus: Supervisades      
tutories 32 1,28 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
Tipus: Autònomes      
activitats autònomes 82 3,28 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Dirigides

◊    Classes magistrals

Supervisades

◊    Tutories

Autònomes

◊    Lectura d'articles/ informes d'interés

Elaboració de treballs i informes

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen 20% 1,2 0,05 2, 7, 8, 11
Lliurament de treballs 60% 3,6 0,14 2, 4, 5, 7, 8, 9, 11
Presentacions orals 20% 1,2 0,05 1, 2, 3, 6, 7, 8, 10, 11

Durant les sessions les estudiants i els estudiants lliuren treballs per escrit i fan presentacions orals en relació amb els temes que s'estan tractant. Algunes d'aquestes evidències d'aprenentatge es desenvolupen presencialment i altres com activitats autònomes. A final de curs hauran de completar un examen sobre revisió sistemàtica.

Pel desenvolupament de les evidències d'avaluació està permés l'ús de recursos d'inteligència artificial.

Durant les sessions de classe es dona retorn de tots els treballs escirts i presentacions orals. L'examen es podrà comentar durant la sessió de revisió de qualificacions provisionals a final de curs.

Aquesta assignatura/mòdul no preveu el sistema d’avaluació única.


Bibliografia

American Psychological Association (s.d.).Journal Article Reporting Standards (JARS). https://apastyle.apa.org/jars

Fisterra atención primaria en la red (s.d.) Metodología de la investigación. Elsevier. http://www.fisterra.com/formacion/metodologia-investigacion/

León, Orfelio G. y Montero, Isabel (2013). Métodos de investigación en Psicología y Educación. McGraw Hill.

Losilla, J.M. y Vives, J. (2023). Análisis de datos con jamovi. https://ddd.uab.cat/record/273258

Losilla, J.M. y Vives, J. (2024). Revisiones sistemáticas en Ciencias de la Salud. https://ddd.uab.cat/record/266965

Montero, Isabel y León, Orfelio G. (2002). Clasificación y descripción de las metodologías de investigación en Psicología. International Journal of Clinical and Health Psychology, 2(3), 503–508. http://www.aepc.es/ijchp/articulos.php?coid=Espa%EF%BF%BDol&id=53

 


Programari

S'utilitzarà el programari d'accés lliure Zotero (https://www.zotero.org/) per dur a terme la gestió bibligràfica.

S'utilitzarà el programari d'accés lliure jamovi (https://www.jamovi.org/) per realitzar anàlisis estadístiques.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(TEm) Teoria (màster) 1 Espanyol primer quadrimestre tarda