Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Iniciació a la Recerca

Codi: 42437 Crèdits: 9
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Continguts de Comunicació Audiovisual i Publicitat OT 0

Professor/a de contacte

Nom:
Matilde Delgado Reina
Correu electrònic:
matilde.delgado@uab.cat

Equip docent

Ana Belen Monclus Blanco

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

...


Objectius

En aquest módul es treballen les eines concretes per al plantejament d'un projecte de recerca científica, delimitar els seus objectius, identificar els mètodes i fonts apropiades per a cubrir-los i establir un pla de treball.

L'objectiu general és conèixer, aprendre i practicar els conceptes i procediments necessaris per al plantejament d'una recerca científica.

 


Competències

  • Analitzar els resultats de recerca per obtenir nous productes o processos, valorant-ne la viabilitat industrial i comercial per a la seva transferència a la societat.
  • Buscar informació en l'entorn cientificotècnic i tenir habilitats operatives en l'ús de les TIC
  • Demostrar una actitud desperta, innovadora i analítica en relació amb els interrogants d'investigació
  • Desenvolupar la capacitat d'avaluar les desigualtats per raó de sexe i gènere, per dissenyar solucions.
  • Elaborar, planificar, dirigir, coordinar i gestionar projectes de recerca acadèmics i professionals en l?àmbit de la comunicació audiovisual i publicitària seguint criteris de qualitat, igualtat i responsabilitat ètica i social.
  • Planificar les tasques d'acord amb els recursos humans, instrumentals i temporals disponibles, i ser capaç de millorar el rendiment
  • Prendre decisions i assumir-ne les responsabilitats i conseqüencies
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d'estudi.
  • Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis
  • Seleccionar, dissenyar i aplicar estratègies metodològiques de recerca científica en l'estudi de la comunicació audiovisual i el desenvolupament de productes
  • Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca

Resultats d'aprenentatge

  1. Adequar les fases de la recerca a les disponibilitats temporals de la recerca.
  2. Analitzar els resultats de recerca per obtenir nous productes o processos, valorant-ne la viabilitat industrial i comercial per a la seva transferència a la societat.
  3. Aprendre a fer visibles les aportacions fetes per les dones en tots els àmbits de la societat i a considerar la seva experiència com a font documental de primera importància.
  4. Buscar informació en l'entorn cientificotècnic i tenir habilitats operatives en l'ús de les TIC
  5. Definir i acotar un objecte d'estudi
  6. Demostrar una actitud desperta, innovadora i analítica en relació amb els interrogants d'investigació
  7. Dissenyar projectes de recerca tipus.
  8. Establir les etapes metodològiques d'una recerca.
  9. Planificar les tasques d'acord amb els recursos humans, instrumentals i temporals disponibles, i ser capaç de millorar el rendiment
  10. Prendre decisions i assumir-ne les responsabilitats i conseqüencies
  11. Presentar i defensar els projectes creats.
  12. Produir, recopilar i interpretar les dades empíriques de manera sensible al gènere.
  13. Que els estudiants siguin capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis
  14. Saber recopilar, sistematitzar, conservar i difondre la informació sobre les dones, les obres escrites per dones, els documents referents a les polítiques i lleis d'igualtat i els generats per les recerques en estudis de gènere, valorant els biaixos de gènere que puguin incloure els cercadors i descriptors existents.
  15. Seleccionar les tècniques metodològiques adequades a un projecte tipus.
  16. Tenir coneixements que aportin la base o l'oportunitat de ser originals en el desenvolupament o l'aplicació d'idees, sovint en un context de recerca

Continguts

En aquest mòdul es repassen els principals factors que intervenen en el plantejament d’un projecte de recerca científica així com el propi procés d’investigació.

Entre els temes que s’estudien es troben el propòsit de la recerca, els tipus d’investigació, les aproximacions epistemològiques, la metodologia, las fases del procés de recerca (conceptualització, planificació, investigació i difusió), viabilitat del projecte, finançament i aspectes ètics de la investigació.

Tots aquests elements s’estudien de forma teòrica i aplicada als seus propis projectes de Treball Final de Màster. A més, el professorat del mòdul inclou d'altres enfocs per enriquir el debat i l'adquisició de coneixements, a partir de la proposta de nous objectes d'estudi i, en conseqüència, nous enfocs metodològics.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teòriques 12 0,48 5, 6, 7, 8, 13, 15, 16
Seminaris 44 1,76 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 13, 15, 16
Tipus: Supervisades      
Elaboració de projectes, presentació i debat dels mateixos 55 2,2 2, 6, 7, 8, 10, 11, 13, 15, 16
Tipus: Autònomes      
Lectures, elaboració dels projectes, preparació de les presentacions 110 4,4 1, 2, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 13, 15, 16

El pla d'estudis d'aquest módul (9 crèdits ECTS) atribueix un total de 225 hores de càrrega per a l'alumnat, distribuides de la següent manera: 113 hores de treball autònom, 56 hores dirigides i 56 hores supervisades. Les metodologies docents inclouen classes magistrals, estudis de cas, seminaris, lectures de material bibliogràfic, estudi personal, tutories, realització i presentació oral i escrita de treballs, i treball actiu d'anàlisi i reflexió per part dels/les alumnes.

El calendari detallat amb el contingut de les diferrents sessions s'exposarà el dia de presentació de l'assignatura i estarà també disponible al Campus Virtual de l'assignatura, on l'alumnat podrà trobar els diversos materials docents i tota la informació necessària per l'adequat seguiment de l'assignatura. En cas de canvi de modalitat docent per motius de força major segons les autoritats competents, el professorat informarà dels canvis que es produiran en la programació de l'assignatura i en les metodologies docents.

El contingut de l'assignatura serà sensible als aspectes relacionats amb la perspectiva de genere i amb l´ús del llenguatge inclusiu.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Assitència i participació 10% 0 0 2, 13, 16
Defensa oral d'un projecte 20% 4 0,16 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 15
Elaboració d'un projecte 50% 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16
Lectura i valoració del treball d'un/a altre estudiant 20% 0 0 2, 4, 6, 10, 13

El sistema d'avaluació contempla la realització d'un treball de mòdul, la defensa oral del treball, la lectura i valoració del treball d'un/a altre estudiant i l'assistència i participació activa de l'alumnat a les classes.

El tema del treball és lliure, dins dels límits del temari del màster i coincidirà amb la temàtica elegida per al desenvolupament del TFM.

AVALUACIÓ CONTINUADA

Aquesta avaluació contempla l'obligatorietat d'assistir a les sessions teòriques i de realitzar les següents activitats d'avaluació:

1. Elaboració d'un projecte de recerca i integració gradual dels suggeriments de millora sorgits de les sessions d’anàlisi (50%)

2. Lectura i valoració del projecte d'un/a altre estudiant (20%)

3. Defensa oral del projecte (20%)

4. Participació activa a les sessions (10%)

En el cas de l'avaluació continuada tan sols es podrà recuperar l'activitat 1 (Elaboració d'un projecte de recerca) en el cas que, tot i la seva avaluació continuada, el document final encara no aconsegueixi la nota mínima de 5.

 

AVALUACIÓ ÚNICA

L'alumnat es pot acollir a la modalitat d'avaluació única. Aquesta avaluació contempla l'obligatorietat d'assistir a les dues primeres sessions i de realitzar les següents activitats d'avaluació:

1. Elaboració d'un projecte de recerca (30%)

2. Avaluació crítica i argumentada deles opcions de recerca del propi projecte (20%)

3. Lectura i valoració del projecte d'un/a altre estudiant (30%)

4.  Defensa oral del projecte (20%)

Les activitats 1, 2 i 3 es lliuraran el mateix dia de l'activitat 3, que és presencial. La data d'aquesta avaluaciós'indicarà a començaments del mòdul.

En el cas de l’evaluació única, es podrán recuperar les activitats d’avaluació 1, 2 i 3, cas que no s’obtingui una qualificació mínima de 5.

 

PLAGI

En cas que l'estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d'un acte d'avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d'avaluació, amb independència del procés disciplinari que s'hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregulariats en els actes d'avaluació d'una mateixa assignautra, la qualificació final d'aquesta assignatura serà 0. 

IA

Per a aquesta assignatura, es permet l'ús de tecnologies d'Intel·ligència Artificial (IA) exclusivament en tasques de suport, com la cerca bibliogràfica o d’informació, la correcció de textos o les traduccions. L’alumnat haurà d'identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines emprades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La no transparència de l’ús de la IA en aquesta activitat avaluable es considerarà falta d'honestedat acadèmica i pot comportar una penalització parcial o total en la nota de l'activitat, o sancions majors en casos de gravetat.

No Avaluable

Segons el punt 9 de l’article 266 de la Normativa Acadèmica de la UAB, "quan es consideri que l’estudiant no ha pogut aportar prou evidències d’avaluació s’ha de qualificar aquesta assignatura com a no avaluable".

 


Bibliografia

Al llarg del curs, es podrán proporcionar altres materials bibliogràfics, referències o links.

 

Denscombe, Martyn (2010) Ground Rules for Social Research. Guidelines for good practice. New York: McGraw Hill,

Deroncele, Angel I altres (2024), “Qualitative Research From Grounded Theory to Build a Scientific Framework on the Researcher’s Epistemic Competence”, International Journal of Qualitative Methods Vol.23 https://doi.org/10.1177/1609406924128

Hackley, Chris (2003) Doing Research Projects in Marketing, Management and Consumer Research. London: Routledge.

Herrera, Francisco (2019), Epistemología y metodología de la ciencia: la investigación científica, Granada: Universidad de Granada.

Lynch, Patrick (2004), "Choosing the Appropriate Methodology: Understanting Research Philosophy", The Marketing Review, 4. pp. 397-409.

Murray, Neil & Hughes, Geraldine (2008) Writing up your University Assignments and Research Projects. New York: McGraw Hill.

Nogueira, Ana Thereza (2018), “Epistemology, methods and theories of communication in the Big Data Era: a critical panorama of social media research”, Comunicaçao e Sociedades, nu. 33, http://journals.openedition.org/cs/330

Punch, Keith (2014), Introduction to Social Reseach. Quantitave and Qualitative Approaches, Melbourne: Sage.

Treadwell, Donald (2013) Introducing Communication Research: Paths of Inquiry . Thousand Oaks, Calif: SAGE.

Vilches, Lorenzo (coord..)(2024), La investigación en comunicación: métodos y técnicas en la era digital, Barcelona: Gedisa


Programari

Cap específic.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(TEm) Teoria (màster) 10 Català segon quadrimestre matí-mixt