Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Senyalització Cel·lular

Codi: 107994 Crèdits: 3
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Bioquímica OB 3

Professor/a de contacte

Nom:
Maria Plana Coll
Correu electrònic:
maria.plana@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

 

Coneixements i competències bàsiques  de Bioquímica, Biologia cel·lular, Fisiologia i Histologia, Química, Matemàtiques, Física.


Objectius

 

L’assignatura de Senyalització cel·lular està inclosa dins la matèria Bioquímica Funcional. Una assignatura d’aquesta matèria s’ha cursat durant el segon curs, les altres es cursaran durant aquest tercer curs.

El comportament d’una cèl·lula depèn de la situació fisiològica en que es troba. Aquest procés requereix que la cèl·lula tingui sensors dels estímuls externs i respongui de manera adequada a aquests estímuls. Aquest procés de reconeixement de l’estímul i resposta de la cèl·lula es coneix com a senyalització cel·lular o transducció de senyal.

En aquesta assignatura s’estudiarà la natura de les molècules senyal i els mecanismes pels quals les cèl·lules reconeixen aquestes molècules i hi responen de manera adequada.

Objectius

Descriure les molècules implicades en els sistemes de comunicació intercel·lular i intracel·lular.

Tenir una visió integrada de la funció d’hormones, neurotransmissors i factors de creixement  en el control de l’expressió gènica.

Explicar les vies de transducció de senyals implicades a la regulació del cicle cel·lular, l’apoptosi i el càncer.

Conèixer les aproximacions experimentals per a l’estudi dels mecanismes de transducció de senyals.

Cercar bibliografia i interpretar informació de bases de dades de transmissió de senyals biològics.

Interpretar resultats experimentals i identificar-ne els elements consistents i inconsistents.

Llegir textes especialitzats en llengua anglesa.

Saber fer una presentació oral i visual d’un tema relacionat amb l’assignatura als companys.


Resultats d'aprenentatge

  1. CM25 (Competència) Integrar les rutes metabòliques, els mecanismes catalítics i de regulació, i els processos d'obtenció d'energia involucrats en la satisfacció de les demandes fisiològiques.
  2. CM26 (Competència) Explicar una presentació en públic d'un tema de bioquímica avançada.
  3. KM29 (Coneixement) Descriure els sistemes de comunicació intercel·lular i intracel·lular, així com les rutes metabòliques, les interconnexions i el significat fisiològic.
  4. SM28 (Habilitat) Aplicar recursos bioinformàtics en la recerca d'informació en bases de dades sobre enzims, vies metabòliques i alteracions patològiques, així com en el càlcul de paràmetres de cinètica enzimàtica.
  5. SM30 (Habilitat) Analitzar de manera crítica els paràmetres experimentals mesurables en teixits en situació fisiològica normal o patològica i la quantificació del control metabòlic.

Continguts

TEORIA

Tema 1. Característiques de la senyalització cel·lular.

Tema 2. Bioquímica bàsica de la transducció de senyals.

Tema 3. Equip bàsic: proteïnes G, segons missatgers i proteïna quinasas

Tema 4.Transducció de senyals per receptors amb set dominis transmembrana

Tema 5. Transducció de senyals per receptors acoblats a Serina / Threonina quinases

Tema 6. Transducció de senyals per receptors acoblats a tirosina quinases i proteïna fosfatases

Tema 7. Transcripció gènica eucariòtica: l'objectiu final de la transducció de senyals

Tema 8. Senyals que controlen la traducció de mRNA

Tema 9. Regulació de la divisió cel·lular

Tema 10. Transducció de senyals per proteòlisi i mort cel·lular programada

Tema 11.Transducció de senyals per ions

Tema 12. Processament de senyals sensorials

Tema 13. Senyalització a les sinapsis: els neurotransmissors i els seus receptors

 

 


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Seminaris /casos pràctics 2 0,08 CM25, CM26, KM29, SM28, SM30
Teoria 18 0,72 CM25, CM26, KM29, SM28, SM30
Tipus: Autònomes      
Estudi 39 1,56 CM25, CM26, KM29, SM28, SM30
Preparació seminaris/lliuraments 4 0,16 CM25, CM26, KM29, SM28, SM30

Metodologia

Les activitats formatives de l'assignatura es divideixen en classes de teoria, classes de resolució de casos pràctics/seminaris, lliurament de treballs mitjançant el Campus Virtual.

Classes de teoria

En aquestes classes es desenvoluparà el contingut del temari, amb el suport de material audiovisual que estarà a disposició de l'estudiant a través del Campus Virtual de l'assignatura.

El material publicat a la Intranet del Campus Virtual és per ús exclusivament docent i de suport a les exposicions presencials. Els estudiants que hi accedeixin tenen dret a fer-ne un ús exclusivament personal. Aquestes imatges no poden ser reproduïdes per cap altre mitjà ni difoses públicament en llocs web, xarxes socials o xarxes digitals de bescanvi de materials didàctics.

 Es recomana que l'estudiant consulti el material publicat al Campus Virtual i els llibres i pàgines webs que es recomanen a l'apartat de Bibliografia.

Seminaris

S'ha previst que es facin 6 sessions dedicades a seminaris relacionats amb el contingut del programa de teoria.

Durant les primeres setmanes del curs el professor proposarà un conjunt de temes que seràn desenvolupats per grups de 3-4 persones. El resultat d'aquest treball es plasmarà en un arxiu en format pdf que serà publicat al Campus Virtual i una presentació oral durant una sessió de seminaris, previament programada. La presentació oral no pot superar en cap cas els 25 min. Aquestes presentacions dels seminaris es faran els dies programats per la coordinació

Lliurament de treballs

A través del Campus Virtual es proposaran exercicis o casospràctics que els estudiants hauran de treballar i resoldre en grups de 3-4 persones, abans d'una data concreta. Es preveu un total de dos lliuraments al llarg del semestre que s'hauran d'enviar - en format PDF - mitjançant l'eina de lliurament d'arxius del Campus Virtual dins del termini  establert.

Aquesta activitat docent està dissenyada per complementar la docència tant de teoria com de seminaris.

Els estudiants  son  els responsables d’aprendre tot allò que consta a aquesta guia docent. Per aconseguir-ho recomanem que facin ús del seu dret a consultar personalment amb el professor qualsevol cosa relativa a  l’assignatura, els seus continguts i la feina encarregada, dins de l'horari que es determini.

Per agilitar la comunicació entre estudiants i professor fora de les hores de classe, és imprescindible que els estudiants activin i utilitzin el correu electrònic institucional que la UAB els proporciona. També s'usaran les eines que s'estimin oportunes del Campus Virtual de la UAB.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen teoria 80 2 0,08 CM25, KM29, SM28, SM30
liuraments campus virtual 5 6 0,24 CM25, CM26, KM29, SM28, SM30
seminaris 15 4 0,16 CM25, CM26, KM29, SM28, SM30

L'avaluació de l'assignatura serà individual i continuada i estarà subdividida en els mòduls següents: examen de teoria i  casos pràctics, lliuraments d'exercicis mitjançant el Campus virtual i seminaris.

Examen de teoria

L'examen es realitzarà el dia que consti a la pàgina web de la Facultat. La prova tindrà una part de preguntes tipus test i i preguntes curtes/problemes. D'aquesta manera es pretén fer una avaluació integrada de tots els conceptes vistos a les classes presencials.

Aquells estudiants que no hagin superat el valor de 3,5 en l'examen de teoria s'hauran d'examinar el dia programat per l'examen de recuperació, essent les darreres notes les que es tindran en compte pel càlcul de la nota final. 

El pes total d'aquest apartat en la nota final és d'un 80%.

Lliuraments d'exercicis mitjançant el Campus Virtual

Periòdicament es proposaràn exercicis o casos pràctics que els estudiants hauran de resoldre en grup de 4-5 persones i lliurar mitjançant l'eina corresponent del campus virtual abans d'una data concreta. Es donarà temps suficient entre l'anunci i la data de finalització del lliurament, però caldrà respectar estrictament aquesta última data ja que el campus virtual rebutja automàticament qualsevol lliurament fora de termini. La qualificació d'aquests lliuraments serà per grup i ponderadaper a cada individu de la manera següent:

La nota obtinguda pel grup en el lliurament es ponderarà per a calcular la nota individual de cada membre del grup. El factor de ponderació vindrà donat per la mitjana de les notes donades pels altres membres del grup sobre la participació de l'estudiant en el grup. 

Està previst proposar dos lliuraments al llarg del semestre i el pes d'aquest apartat en la nota final és del 5%,.

Seminaris

L'avaluació dels seminaris preparats en grups de 4-5 persones comptarà un 15% de la nota final. 

S'avaluarà la capacitat d'anàlisi i de síntesi dels alumnes de cada grup, així com les habilitats del treball en grup i de presentació oral. Aquesta avaluació es farà tenint en compte el contingut del seminari, el resum, la presentació i defensa oral i les respostes a les preguntes. En aquesta avaluació hi participa el professor que atorga el 80% de la nota. El 20% restant ve donat per l'avaluació que en facin els companys de la classe. L'assistència a les presentacions dels seminaris són obligatòries, de manera que la absència no justificada penalitzarà la nota d'aquest apartat en un 50%. 

La nota individual es calcularà a partir de la nota del grup multiplicada pel factor de ponderació que es calcularà a partir de la mitjana de les notes atorgades per tots els membres del grup

Avaluació global

Els estudiants han de participar i ser avaluats en tots els apartats de l'assignatura per poder-la superar. A banda de la nota mínima de 3,5 que cal obtenir en l'examen de teoria, no cal cap altra nota mínima. Per participar a la recuperació, l'alumnat ha d'haver estar prèviament avaluat en un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de dues terceres parts de la qualificació total de l'assignatura o mòdul. Per tant, l'alumnat obtindrà la qualificació de "No Avaluable" quan les activitats d'avaluació realitzades tinguin una ponderació inferior al 67% en la qualificació final.

L'assignatura es considerarà aprovada quan la suma final dels apartats en què es subdivideix la nota assoleixi un valor de 5,0.

 

Avaluació única

L’alumnat que s’aculli a l’avaluació única ha d’assistir a les sessions de seminaris que li toquin segons el grup al qual pertanyi (A o B), en les sessions proaramades al calendari de la titulació. També ha de participar en l’elaboració en el grup de la presentació del seminari que li correspongui i en les activitats programades d'exercicis via campus virtual. 

 

S’aplicarà el mateix sistema de recuperació que s’utilitza per a l’avaluació continuada.

 


Bibliografia

Molecular Biology of the Cell, 7th edition

Bruce Alberts , Rebecca Heald , Alexander Johnson , David Morgan , Martin Raff , Keith Roberts , Peter Walter

Norton 2022.

ISBN: 97808153443229780393884852

Lehninger Principles of Biochemistry, 8th edition

David L. Nelson, Michael M. Cox

New York: Macmillan Higher Education; 2021.

ISBN: 9781319228002

Molecular Cell Biology, 9th edition

Harvey Lodish; Arnold Berk; Chris A. Kaiser; Monty Krieger; Anthony Bretscher; Hidde Ploegh; Kelsey C. Martin; Michael Yaffe; Angelika Amon

New York:  Macmillan Higher Education; 2021.

ISBN-10: 1-4292-3413-X

Cellular signal processing (second edition)

Friedrich Marks, Ursula Klingmüller, Karin Müller-Decker

 Garland Science;2017

 ISBN: 978-0-8153-4534-3

Signal Transduction (Third edition)

Ijsbrand M. Kramer

Elsevier Inc. ; 2015

ISBN: 978-0-12-394803-8

Cell signalling, 3rd edition

John Hancock

Oxford University Press; 2010

ISBN-10: 0-1992-3210-5

 Biochemistry of Signal Transduction and Regulation, 5th Edition

Gerhard Krauss

Ed. John Wiley and Sons, 2013,

ISBN-10: 3-5273-3366-5

 Handbook of Cell Signaling. 2th edition

Ralph A. Bradshaw and Edward A. Dennis

Elsevier. Academic Press, 2009,

ISBN-10: 0123741459


Programari

No s'utilitza cap programari específic


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PAUL) Pràctiques d'aula 331 Català primer quadrimestre matí-mixt
(PAUL) Pràctiques d'aula 332 Català primer quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 33 Català primer quadrimestre matí-mixt