Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Innovació i Creativitat en Turisme

Codi: 107821 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Direcció Hotelera OB 1

Professor/a de contacte

Nom:
Albert Vancells Farraró
Correu electrònic:
albert.vancells@uab.cat

Equip docent

Carmen Ruiz Aguado
Marta-Patricia Aparicio Montesinos
Andreea Nicoleta Gaita

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Cap


Objectius

Aquest curs té com a objectiu principal fomentar la creativitat i la capacitat innovadora de l’estudiantat, tant a nivell personal com aplicat al sector turístic. Per assolir aquest propòsit, el curs es divideix en dues parts diferenciades:

 1. Innovació i Creativitat Personal

En continuïtat amb l’assignatura de Competències Digitals i de Comunicació en Turisme, es treballarà el desenvolupament personal de la creativitat. Es proposaran activitats orientades a explorar els interessos, les habilitats i el pensament creatiu dels estudiants, amb la finalitat de potenciar la seva capacitat per generar idees originals, resoldre problemes de manera innovadora i expressar-se de manera creativa.

 2. Innovació i Creativitat en el Sector Turístic

Aquesta segona part se centrarà en l’aplicació de la creativitat i la innovació a diferents àmbits del sector turístic. Es treballarà en quatre àrees específiques: Hotels, Intermediació, Gestió Cultural i Gestió d’Esdeveniments.

En cada àmbit s’abordaran coneixements i models d’innovació, combinats amb activitats pràctiques que permetin a l’estudiantat desenvolupar propostes creatives i aplicables, fomentant així una visió crítica i transformadora del sector.

 En finalitzar el curs, l’estudiantat haurà de ser capaç de:

  • Expressar opinions argumentades sobre la realitat i els reptes del sector turístic.
  • Generar idees i solucions creatives i innovadores, tant a nivell individual com col·lectiu.
  • Analitzar diferents àrees del sector turístic i proposar millores orientades a la innovació i a l’adaptació a les noves tendències.

Resultats d'aprenentatge

  1. CM26 (Competència) Planificar projectes de comunicació i de gestió d'empreses hoteleres i turístiques amb les tecnologies de la informació necessàries.
  2. CM27 (Competència) Generar projectes amb un component creatiu i innovador que s'adaptin al caràcter dinàmic del sector hoteler i la restauració, entre d'altres.
  3. CM27 (Competència) Generar projectes amb un component creatiu i innovador que s'adaptin al caràcter dinàmic del sector hoteler i la restauració, entre d'altres.
  4. KM32 (Coneixement) Identificar tècniques de comunicació per argumentar sobre la realitat del sector hoteler i de la restauració, entre d'altres.
  5. KM33 (Coneixement) Distingir els diferents tipus de comunicació en els sistemes de gestió turística.
  6. KM34 (Coneixement) Identificar les característiques específiques diferencials des del punt de vista de la comunicació, tant interna com externa, en els diferents subsistemes empresarials del sector.
  7. SM42 (Habilitat) Analitzar tècniques de comunicació en diferents nivells a dins de les organitzacions turístiques.
  8. SM43 (Habilitat) Aplicar tècniques de creativitat per a la innovació en els diferents àmbits del sector hoteler i de la restauració, entre d'altres.
  9. SM44 (Habilitat) Fer servir les tècniques de comunicació aplicables a la gestió dels recursos humans en les empreses d'hoteleria i restauració a través de l'aplicació de sistemes d'informació interna.
  10. SM44 (Habilitat) Fer servir les tècniques de comunicació aplicables a la gestió dels recursos humans en les empreses d'hoteleria i restauració a través de l'aplicació de sistemes d'informació interna.

Continguts

Tema 1- Innovació i Creativitat personal

Tema 2- Innovació i Creativitat en Gestió Hotelera i Allotjament.

Tema 3- Innovació i Creativitat en el Sector de la Intermediació.

Tema 4- Innovació i Creativitat en la Gestió del Turisme Cultural.

Tema 5- Innovació i Creativitat en la Gestió d'Esdeveniments.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Activitats d'Innovació i Creativitat del Sector 47 1,88 CM26, KM33, KM34, SM44
Tipus: Supervisades      
Activitats d'Innovació i Creativitat Personal 42 1,68 CM26, CM27, KM32, SM44
Tipus: Autònomes      
Casos pràctics 25 1 CM26, CM27, SM42, SM43

La metodologia aplicada en aquesta assignatura es divideix en tres aspectes diferenciats.
1- Activitats autònomes que es combinen amb les explicacions teòriques que han depermetre a l'estudiantat desenvolupar les seves habilitats de creativitat i innovacióespecífiques del sector turístic.
2- Activitats supervisades que permeten desenvoluapr la innovació i la creativitat enl'aspecte personal.
3- Els exàmens permetran a l'estudiantat i al professorat comprovar l'adquisició de certsconeixements teòrics de cada un dels subsectors turístics.
 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Activitats d'Innovació i Creativitat del Sector 30% 16 0,64 KM32, KM33, KM34
Activitats d'Innovació i Creativitat Personal 30% 16 0,64 CM26, CM27, KM32, SM44
Exámenes 40% 4 0,16 SM42, SM43, SM44

AVALUACIÓ CONTÍNUA

30% de la nota del curs serà assistència i participació activa a les activitats d’Innovació i Creativitat Personal

30% de la nota del curs serà assistència i participació activa a les activitats pràctiques de cada una de les seccions d’Innovació i Creativitat al sector.

40% Exàmens corresponents a les sessions d’Innovació i creativitat al sector (Hotels, Intermediació, Esdeveniments i Gestió Cultural), a repartir en funció de la temporalització de la docència prevista.

Normes d’assistència:

Aquesta és una assignatura en gran part experiencial, pel que és imprescindible assistir a classe per a poder-la superar.

-          Serà obligatòria l’assistència al 80% de les hores dedicades a la Innovació i Creativitat Personal. Per tant, 14 hores de les 16 destinades a aquestes activitats. La qualificació d’aquesta part es distribuirà en un 20% Assistència i  un 80% participació activa.

-          Serà obligatòria l’assistència al 80% de les hores dedicades a la Innovació i Creativitat del sector (de cada una de les seves parts). Per tant serà obligatori assistir a 10 de les 12 hores destinades a cada sector. La qualificació d’aquesta part es distribuirà en un 20% Assistència i  un 80% participació activa.

-          La no assistència a classe, per tal de no ser computada com absència,  ha de ser per una causa justificada. S’entén per causa justificada l’assistència a una altra activitat docent obligatòria del centre o a una urgència mèdica degudament justificada (caldrà aportar l’original del document proporcionat pel facultatiu/va o pel centre que hagi atès a l’estudiant, signat i segellat).

-          La qualificació mitjana total dels parcials d’Innovació i creativitat del sector ha de ser com a mínim un 5 per poder fer mitjana amb la resta d’activitats del curs.

-          No es requereix qualificació mínima per assistir a l’examen de Recuperació, però sí que serà obligatori haver assistit a l’Examen Final per poder fer la Recuperació.

 AVALUACIÓ ÚNICA

No existeix aquesta possibilitat en aquesta assignatura.

 RECUPERACIÓ

-          Prevista per aquells estudiants que no han superat l’Avaluació Contínua (que inclou assistència i participació a les activitats i exàmens de les diferents parts).

-          La recuperació d’Innovació i Creativitat del Sector es farà a través d’un o diversos exàmens, podent-se recuperar independentment les parts suspeses.

-          Pel que fa a la recuperació d’Innovació i Creativitat personal es recuperarà mitjançant un Treball o tasques a determinar pel professorat responsable.


Bibliografia

Bastidas Manzano, A.B. y Casado Aranda, L.A. (2023): Innovación Aplicada en el sector turístico. Pirámide. Madrid

Bayón Mariné, F. i Martín Rojo, I. (2004): Operaciones y Procesos de producción en el sector turístico, Madrid: Editorial Síntesis.

Cerra, Javier ; Dorado, José A. ; Estepa, Diego ; Garcia, Pedro E. (1.997):  Gestión de Producción de Alojamientos Turísticos – Col·lecció "Gestión Turística" ; Ed. Síntesis.

Cooper, C. (2016): Essentials of tourism. Editorial Pearson.

Fletcher, J. y Fyall, A. (2013): Tourism, principles and practice. Editorial Pearson.

Gordini, M.A. et al. (2021). The Routledge companion to international hospitality management. New York & London: Routdedge. 

Hall, C.Michael and Williams, Allan M. (2020): Tourism and Innovation. Routledge

Olmos Juárez, L. i García Cebrián, R. (2016): Estructura del mercado turístico, Madrid: Ediciones Paraninfo.


Programari

No n'hi ha.


Grups i idiomes de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(TE) Teoria 1 Català/Espanyol segon quadrimestre matí-mixt