Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Innovació i Creativitat en Turisme

Codi: 107785 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Turisme OB 1

Professor/a de contacte

Nom:
Albert Vancells Farraró
Correu electrònic:
albert.vancells@uab.cat

Equip docent

Carmen Ruiz Aguado
Marta-Patricia Aparicio Montesinos
Andreea Nicoleta Gaita

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No n'hi ha.


Objectius

Aquest curs té com a objectiu principal fomentar la creativitat i la capacitat innovadora de l’estudiantat, tant a nivell personal com aplicat al sector turístic. Per assolir aquest propòsit, el curs es divideix en dues parts diferenciades:

 1. Innovació i Creativitat Personal

En continuïtat amb l’assignatura de Competències Digitals i de Comunicació en Turisme, es treballarà el desenvolupament personal de la creativitat. Es proposaran activitats orientades a explorar els interessos, les habilitats i el pensament creatiu dels estudiants, amb la finalitat de potenciar la seva capacitat per generar idees originals, resoldre problemes de manera innovadora i expressar-se de manera creativa.

 2. Innovació i Creativitat en el Sector Turístic

Aquesta segona part se centrarà en l’aplicació de la creativitat i la innovació a diferents àmbits del sector turístic. Es treballarà en quatre àrees específiques: Hotels, Intermediació, Gestió Cultural i Gestió d’Esdeveniments.

En cada àmbit s’abordaran coneixements i models d’innovació, combinats amb activitats pràctiques que permetin a l’estudiantat desenvolupar propostes creatives i aplicables, fomentant així una visió crítica i transformadora del sector.

 En finalitzar el curs, l’estudiantat haurà de ser capaç de:

  • Expressar opinions argumentades sobre la realitat i els reptes del sector turístic.
  • Generar idees i solucions creatives i innovadores, tant a nivell individual com col·lectiu.
  • Analitzar diferents àrees del sector turístic i proposar millores orientades a la innovació i a l’adaptació a les noves tendències.

Resultats d'aprenentatge

  1. CM28 (Competència) Dissenyar projectes turístics basats en la sostenibilitat i l'accessibilitat.
  2. CM29 (Competència) Adaptar les diferents eines de gestió i planificació que permetin impulsar el desenvolupament del sector turístic i impulsar l'esperit emprenedor en la creació i la millora d'empreses i productes turístics.
  3. CM29 (Competència) Adaptar les diferents eines de gestió i planificació que permetin impulsar el desenvolupament del sector turístic i impulsar l'esperit emprenedor en la creació i la millora d'empreses i productes turístics.
  4. CM30 (Competència) Planificar experiències i exposició de casos innovadors referents al sector turístic.
  5. KM30 (Coneixement) Identificar les bases que donen lloc a la creació de noves tendències en el sector turístic.
  6. KM31 (Coneixement) Relacionar els conceptes lligats a la sostenibilitat i l'accessibilitat en la creació i el desenvolupament de destinacions i productes turístics.
  7. SM41 (Habilitat) Aplicar les bones pràctiques, les tendències i els plantejaments més actuals davant dels reptes que comporta el desenvolupament del turisme.
  8. SM42 (Habilitat) Diferenciar els productes a partir dels recursos que en faciliten la creació i el desenvolupament.

Continguts

Tema 1- Innovació i Creativitat personal

Tema 2- Innovació i Creativitat en Gestió Hotelera i Allotjament.

Tema 3- Innovació i Creativitat en el Sector de la Intermediació.

Tema 4- Innovació i Creativitat en la Gestió del Turisme Cultural.

Tema 5- Innovació i Creativitat en la Gestió d'Esdeveniments.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Activitats d'Innovació i Creativitat del Sector 47 1,88 CM28, KM30, KM31, SM41, SM42
Tipus: Supervisades      
Activitats d'Innovació i Creativitat Personal 42 1,68 CM28, CM29, KM30, KM31, SM42
Tipus: Autònomes      
Casos pràctics 25 1

La metodologia aplicada en aquesta assignatura es divideix en tres aspectes diferenciats.
1- Activitats autònomes que es combinen amb les explicacions teòriques que han depermetre a l'estudiantat desenvolupar les seves habilitats de creativitat i innovacióespecífiques del sector turístic.
2- Activitats supervisades que permeten desenvoluapr la innovació i la creativitat enl'aspecte personal.
3- Els exàmens permetran a l'estudiantat i al professorat comprovar l'adquisició de certsconeixements teòrics de cada un dels subsectors turístics.
 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Activitats d'Innovació i Creativitat del Sector 30% 16 0,64 CM30, KM30, KM31
Activitats d'Innovació i Creativitat Personal 30% 16 0,64 CM28, CM29
Exàmens 40% 4 0,16 SM41, SM42

AVALUACIÓ CONTÍNUA

30% de la nota del curs serà assistència i participació activa a les activitats d’Innovació i Creativitat Personal

30% de la nota del curs serà assistència i participació activa a les activitats pràctiques de cada una de les seccions d’Innovació i Creativitat al sector.

40% Exàmens corresponents a les sessions d’Innovació i creativitat al sector (Hotels, Intermediació, Esdeveniments i Gestió Cultural), a repartir en funció de la temporalització de la docència prevista.

Normes d’assistència:

Aquesta és una assignatura en gran part experiencial, pel que és imprescindible assistir a classe per a poder-la superar.

-          Serà obligatòria l’assistència al 80% de les hores dedicades a la Innovació i Creativitat Personal. Per tant, 14 hores de les 16 destinades a aquestes activitats. La qualificació d’aquesta part es distribuirà en un 20% Assistència i  un 80% participació activa.

-          Serà obligatòria l’assistència al 80% de les hores dedicades a la Innovació i Creativitat del sector (de cada una de les seves parts). Per tant serà obligatori assistir a 10 de les 12 hores destinades a cada sector. La qualificació d’aquesta part es distribuirà en un 20% Assistència i  un 80% participació activa.

-          La no assistència a classe, per tal de no ser computada com absència,  ha de ser per una causa justificada. S’entén per causa justificada l’assistència a una altra activitat docent obligatòria del centre o a una urgència mèdica degudament justificada (caldrà aportar l’original del document proporcionat pel facultatiu/va o pel centre que hagi atès a l’estudiant, signat i segellat).

-          La qualificació mitjana total dels parcials d’Innovació i creativitat del sector ha de ser com a mínim un 5 per poder fer mitjana amb la resta d’activitats del curs.

-          No es requereix qualificació mínima per assistir a l’examen de Recuperació, però sí que serà obligatori haver assistit a l’Examen Final per poder fer la Recuperació.

 AVALUACIÓ ÚNICA

No existeix aquesta possibilitat en aquesta assignatura.

 RECUPERACIÓ

-          Prevista per aquells estudiants que no han superat l’Avaluació Contínua (que inclou assistència i participació a les activitats i exàmens de les diferents parts).

-          La recuperació d’Innovació i Creativitat del Sector es farà a través d’un o diversos exàmens, podent-se recuperar independentment les parts suspeses.

-          Pel que fa a la recuperació d’Innovació i Creativitat personal es recuperarà mitjançant un Treball o tasques a determinar pel professorat responsable.


Bibliografia

Bastidas Manzano, A.B. y Casado Aranda, L.A. (2023): Innovación Aplicada en el sector turístico. Pirámide. Madrid

Bayón Mariné, F. i Martín Rojo, I. (2004): Operaciones y Procesos de producción en el sector turístico, Madrid: Editorial Síntesis.

Cerra, Javier ; Dorado, José A. ; Estepa, Diego ; Garcia, Pedro E. (1.997):  Gestión de Producción de Alojamientos Turísticos – Col·lecció "Gestión Turística" ; Ed. Síntesis.

Cooper, C. (2016): Essentials of tourism. Editorial Pearson.

Fletcher, J. y Fyall, A. (2013): Tourism, principles and practice. Editorial Pearson.

Gordini, M.A. et al. (2021). The Routledge companion to international hospitality management. New York & London: Routdedge. 

Hall, C.Michael and Williams, Allan M. (2020): Tourism and Innovation. Routledge

Olmos Juárez, L. i García Cebrián, R. (2016): Estructura del mercado turístico, Madrid: Ediciones Paraninfo.


Programari

No n'hi ha.


Grups i idiomes de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(TE) Teoria 1 Català/Espanyol segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 2 Anglès segon quadrimestre matí-mixt