Logo UAB

Tècniques i Eines de Relacions Públiques

Codi: 107755 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Comunicació de les Organitzacions OB 1

Professor/a de contacte

Nom:
Ileana Lis Zeler
Correu electrònic:
ileana.zeler@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No hi ha prerequisits per cursar aquesta assignatura.


Objectius

  • Introduir el camp professional de les Relacions Públiques, abordant-ne els fonaments teòrics i els àmbits d’actuació.

  • Conèixer i distingir les tècniques i eines de Relacions Públiques existents, tant en funció dels diferents públics (interns i externs), com des d’una perspectiva transversal.

  • Analitzar i aplicar tècniques i eines de Relacions Públiques en contextos organitzacionals diversos, tenint en compte les seves implicacions ètiques, comunicatives i relacionals.


Resultats d'aprenentatge

  1. CM22 (Competència) Executar projectes de comunicació sobre l'organització en suports de tota mena per als seus públics interns i externs.
  2. CM22 (Competència) Executar projectes de comunicació sobre l'organització en suports de tota mena per als seus públics interns i externs.
  3. CM24 (Competència) Idear projectes d'organització d'esdeveniments de diferents tipus i per a diferents organitzacions, tenint en compte les normes de protocol que regeixen en cada organització i la tipologia d'acte.
  4. CM24 (Competència) Idear projectes d'organització d'esdeveniments de diferents tipus i per a diferents organitzacions, tenint en compte les normes de protocol que regeixen en cada organització i la tipologia d'acte.
  5. KM20 (Coneixement) Identificar les diferents fases que intervenen en l'elaboració d'un pla de comunicació corporativa per a qualsevol tipus d'organització, tenint en compte la importància dels seus principals valors intangibles.
  6. KM21 (Coneixement) Distingir la tipologia i les funcions dels diversos subjectes que conformen les organitzacions per poder aplicar les millors tècniques de relacions públiques en cada cas.
  7. KM23 (Coneixement) Descriure els mecanismes de construcció d'esdeveniments i els seus objectius, avantatges i riscos específics, en cada cas, per a les organitzacions.
  8. KM23 (Coneixement) Descriure els mecanismes de construcció d'esdeveniments i els seus objectius, avantatges i riscos específics, en cada cas, per a les organitzacions.
  9. SM19 (Habilitat) Aplicar els principis teòrics de la comunicació persuasiva i de les relacions públiques en el desenvolupament de les estratègies comunicatives de les organitzacions.
  10. SM19 (Habilitat) Aplicar els principis teòrics de la comunicació persuasiva i de les relacions públiques en el desenvolupament de les estratègies comunicatives de les organitzacions.
  11. SM19 (Habilitat) Aplicar els principis teòrics de la comunicació persuasiva i de les relacions públiques en el desenvolupament de les estratègies comunicatives de les organitzacions.
  12. SM20 (Habilitat) Planificar estratègies de comunicació entre les organitzacions i els seus públics, tant interns com externs, que afavoreixin el diàleg i permetin un abast més gran dels missatges en el conjunt de la societat.
  13. SM20 (Habilitat) Planificar estratègies de comunicació entre les organitzacions i els seus públics, tant interns com externs, que afavoreixin el diàleg i permetin un abast més gran dels missatges en el conjunt de la societat.
  14. SM20 (Habilitat) Planificar estratègies de comunicació entre les organitzacions i els seus públics, tant interns com externs, que afavoreixin el diàleg i permetin un abast més gran dels missatges en el conjunt de la societat.
  15. SM20 (Habilitat) Planificar estratègies de comunicació entre les organitzacions i els seus públics, tant interns com externs, que afavoreixin el diàleg i permetin un abast més gran dels missatges en el conjunt de la societat.

Continguts

Aquesta assignatura introdueix l’alumnat en la comprensió teòrica i pràctica de les Relacions Públiques com a disciplina professional i ofereix una visió estructurada de les principals tècniques i eines utilitzades en l’exercici de la professió. Els continguts s’organitzen en funció dels públics de les organitzacions, considerant tant tècniques i eines específiques com d’altres de caràcter transversal.

Unitat 1: Introducció a les Relacions Públiques com a pràctica professional

  • Què són les relacions públiques? Definició i àmbits d’actuació.

  • Relacions públiques, publicitat, màrqueting, periodisme i comunicació corporativa: diferències i convergències.

  • Models de relacions públiques.

  • Funció estratègica, ètica i social del professional de les relacions públiques.

Unitat 2: Tècniques i eines de les Relacions Públiques

  • Què són les tècniques i eines en relacions públiques?

  • Criteris de classificació: funció, canal, públics.

  • Tècniques i eines per a públics interns.

  • Tècniques i eines per a públics externs.

  • Tècniques i eines transversals.

Nota: El contingut de l’assignatura serà sensible als aspectes relacionats amb la perspectiva de gènere i l’ús del llenguatge inclusiu.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes magistrals i sessions pràctiques 48 1,92 CM24, KM20, KM21, KM23, SM19, SM20
Tipus: Supervisades      
tutories 8 0,32 CM22, CM24, SM20
Tipus: Autònomes      
Lectures, preparació de pràctiques i proves, i realització de treballs 84,5 3,38 CM22, CM24, KM20, KM21, SM19, SM20

Per a aquesta assignatura es preveuen activitats dirigides mitjançant classes magistrals i sessions pràctiques, complementades amb el treball autònom de l’alumnat i activitats supervisades:

Activitats dirigides: inclouen classes magistrals i sessions pràctiques.

  • Classes magistrals: exposició detallada dels continguts teòrics del temari. Aquestes sessions proporcionen la base teòrica necessària perquè l’alumnat pugui desenvolupar posteriorment les activitats d’aprenentatge.

  • Sessions pràctiques: la classe es dividirà en subgrups per tal de treballar de manera més personalitzada amb el professorat responsable dels seminaris. En aquestes sessions es realitzaran exercicis grupals, estretament relacionats amb els temes impartits, seguint mètodes com l’estudi de casos i la resolució de problemes o reptes comunicatius.

Treball autònom: inclou la lectura de materials, la preparació de pràctiques i proves, així com la realització de treballs tant en grup com individuals.

Activitats supervisades: inclouen tutories, presentacions orals de treballs i la prova d’avaluació.

L’alumnat disposarà al Campus Virtual de materials complementaris per a cada bloc temàtic. Aquests materials hauran de ser llegits i revisats prèviament tant per a realitzar les pràctiques com per a preparar la prova teòrica final.

El calendari detallat amb el contingut de les diferents sessions es presentarà el primer dia de classe i estarà disponible al Campus Virtual de l’assignatura, on l’alumnat podrà trobar els diversos materials docents i tota la informació necessària per al bon seguiment del curs. En cas de canvi en la modalitat docent per força major segons les autoritats competents, el professorat informarà sobre les modificacions en la programació i les metodologies docents.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Activitats pràctiques 25% 3 0,12 CM22, CM24, SM19, SM20
Participació a classe 10% 2 0,08 KM20, KM21, KM23, SM19
Proba teòrica 40% 1,5 0,06 KM20, KM21, KM23
Treball final 25% 3 0,12 CM22, CM24, SM19, SM20

Avaluació continuada

El sistema d’avaluació continuada de l’assignatura es basa en els següents percentatges:

A) 40% Control de coneixements: Prova teòrica. Aquesta prova haurà d’estar aprovada (nota mínima: 5,0) per superar l’assignatura (condició indispensable).

B) 25% Realització i presentació dels exercicis pràctics: Les pràctiques a l’aula són obligatòries. En cas de no presentar les activitats pràctiques en el termini establert, s’obtindrà una nota de 0,0. La nota del criteri B resultarà de la mitjana de totes les activitats pràctiques.

C) 25% Realització i presentació del treball final: Analitzar i desenvolupar una proposta de resolució per un repte comunicatiu plantejat pel professorat en un context organitzacional concret. En cas de no entregar el treball final en el termini estipulat, s’obtindrà una nota de 0,0.

D) 10% Participació a classe: Es valorarà la participació activa a les sessions de classe i la implicació en els debats i activitats de l’aula.

Total: A (40%) + B (25%) + C (25%) + D (10%) = 100% Nota final de l’assignatura

Recuperació de l’avaluació continuada

a) D’acord amb la normativa de la UAB, per poder optar a la recuperació, l’alumnat haurà d’haver estat avaluat prèviament com a mínim en 2/3 de totes les activitats avaluables i haver obtingut una nota mitjana ponderada mínima de 3,5.

b) Només es pot recuperar la part teòrica si l’alumne/a s’ha presentat a la prova teòrica i ha obtingut una nota entre 3,5 i 4,9. La prova de recuperació consistirà en una prova de coneixements teòrics escrita.

c) L’alumnat que hagi obtingut una nota D en qualsevol activitat pràctica, ja sigui per haver-la suspès o per no haver-la presentat (si hi ha motius acreditats i acceptats pel professorat), podrà optar a la recuperació durant el període establert. La recuperació consistirà en la resolució d’un cas de comunicació a l’aula (dia i hora a determinar).

d) El treball final (25%) no serà recuperable si s’ha suspès, ja que resulta pràcticament impossible reincorporar una activitat tan complexa durant el període de recuperació.

 

Avaluació única

El sistema d’avaluació única de l’assignatura es basa en els següents percentatges:

A) 40% Control de coneixements: prova teòrica oral. La prova haurà d’estar aprovada (nota mínima: 5,0) per superar l’assignatura.

B) 30% Prova de resolució de 4 estudis de cas i/o reptes comunicatius.

C) 30% Realització del treball final: Analitzar i desenvolupar una proposta de resolució per un repte comunicatiu plantejat pel professorat.

Total: A (40%) + B (30%) + C (30%) = 100% Nota final de l’assignatura

Recuperació de l’avaluació única

a) Per optar a la recuperació, cal que l’alumnat hagi estat avaluat prèviament en com a mínim 2/3 de les activitats avaluables i hagi obtingut una nota mitjana ponderada mínima de 3,5.

b) Només es pot recuperar la part teòrica si l’alumne/a s’ha presentat a la prova teòrica i ha obtingut una nota entre 3,5 i 4,9. La recuperació consistirà en una prova escrita de coneixements teòrics.

c) La nota obtinguda en la resolució dels estudis de cas o reptes comunicatius formi part de la nota final ponderada. En cas de suspens, l’alumne podrà optar a recuperar-la amb una prova de similar naturalesa.

d) El treball final (30%) no serà recuperable si s’ha suspès, atès que resulta inviable replicar una proposta d’aquesta natura durant el període de recuperació.

 

No avaluable

Segons el punt 9 de l’article 266 de la Normativa Acadèmica de la UAB: quan es consideri que l’estudiant no ha aportat evidències suficients d’avaluació, l’assignatura s’ha de qualificar com a “no avaluable”. Aquesta assignatura no serà considerada avaluable si l’alumne/a no realitza almenys el 80 % de les activitats avaluables.

 

Plagi

En cas quel’estudiant cometés qualsevol irregularitat que pugui alterar significativament la nota d’una activitat avaluable, aquesta activitat es valorarà amb 0, independentment del procediment disciplinari que es pugui obrir. En cas que es produeixin diverses irregularitats a les activitats avaluables d’una mateixa assignatura, la qualificació final serà 0.

 

Intel·ligència Artificial (IA)

Per a aquesta assignatura, es permet l’ús de tecnologies d’intel·ligència artificial (IA) exclusivament per a l’exploració inicial d’informació o idees i la correcció gramatical del text. No obstant això, el professorat indicarà el tipus d’ús permès en cada pràctica o activitat. L’alumnat haurà d’identificar clarament les parts generades amb IA, especificar les eines utilitzades i incloure una reflexió crítica sobre com han influït en el procés i resultat final. La manca de transparència en l’ús de la IA en aquesta activitat avaluable es considerarà falta d’honestedat acadèmica i podrà comportar penalitzacions parcials o totals a la nota, o sancions majors en casos greus.


Bibliografia

  • Castillo Esparcia, Antonio. (2010). Introducción a las relaciones públicas. Instituto Iberoamericano de Relaciones Públicas
  • Eggensperger, Jim & Salvatore, Jeanne (2022) Strategic Public Relations Writing. Proven tactics and techniques. Routledge
  • Fernández Cavia, Josep, & Huertas Roig, Asunción. (2009). Redacción en relaciones públicas. Pearson Educación.
  • Palencia-Lefler Ors, Manuel. (2011). 90 técnicas de comunicación y relaciones públicas (2.ª ed.). Ediciones Profit.
  • Sánchez González, María Dolores del Mar. (2016). Técnicas de organización de eventos. Madrid: Editorial Síntesis.
  • Smith, Ronald D. (2009). Strategic planning for public relations (3rd ed.). Lawrence Erlbaum Associates.
  • Wilcox, Dennis L., & Reber, Bryan H. (2016). Public relations writing and media relations techniques (8th ed.). Pearson.
  • Xifra, Jordi. (2007). Técnicas de las relaciones públicas. Barcelona: Editorial UOC.

Programari

Campus virtual


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(SEM) Seminaris 1 Espanyol segon quadrimestre tarda
(SEM) Seminaris 2 Espanyol segon quadrimestre tarda
(TE) Teoria 1 Espanyol segon quadrimestre tarda