Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Estudis Culturals amb Perspectiva de Gènere

Codi: 107004 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Estudis Socioculturals de Gènere OB 2

Professor/a de contacte

Nom:
Patricia Garcia Garcia
Correu electrònic:
patricia.garcia.garcia@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Cal que l'estudiant tingui els coneixements lingüístics necessaris per poder expressar-se amb correcció tant per escrit com oralment.


Objectius

L'assignatura vol conduir a l'anàlisi de les obres culturals a partir de les metodologies dels estudis culturals, especialment en la seva confluència amb els estudis de gènere. Es pretén reflexionar sobre el sistema cultural com a estructura lligada al poder i la ideologia, tot posant en tensió el cànon i les exclusions que el configuren. S'afavorirà la selecció d'objectes d'estudi diversos, provinents de la cultura popular, el cinema, la televisió, la literatura, la moda o la música. Amb això, l'alumnat haurà de ser capaç de teoritzar sobre la cultura des de les aportacions interdisciplinàries dels estudis culturals amb perspectiva de gènere.


Resultats d'aprenentatge

  1. CM30 (Competència) Desenvolupar habilitats d'aprenentatge necessàries per a emprendre estudis posteriors amb un grau d'autonomia alt.
  2. KM56 (Coneixement) Distingir les transformacions de les relacions de gènere en la història de la cultura.
  3. KM57 (Coneixement) Analitzar de manera crítica els discursos, posant èmfasi en la ideologia i els biaixos etnocèntrics i sexistes, presents en manifestacions culturals de diferent índole.
  4. SM02 (Coneixement) Utilitzar vocabulari tècnic, específic i d'interpretació propi de les disciplines requerides en un projecte, una presentació o un treball determinat fent ús inclusiu del llenguatge.
  5. SM35 (Habilitat) Elaborar un discurs organitzat i correcte, oralment i per escrit, en la llengua corresponent.
  6. SM47 (Habilitat) Interpretar els béns culturals que posen en relleu els cossos sexuats i les seves manifestacions de gènere.
  7. SM48 (Habilitat) Analitzar la representació de les sexualitats en les produccions culturals.
  8. SM50 (Habilitat) Sistematitzar informació de forma autònoma, tant en fonts estructurades (bases de dades, bibliografies, revistes especialitzades, etc.) com en informació distribuïda a la xarxa.

Continguts

I. Introducció a la teoria de la cultura i als estudis culturals. Els debats sobre el cànon i la Cultura/cultura. Metodologies d’anàlisi cultural.

II. Els estudis culturals i els feminismes. Debats, contribucions i friccions. Construccions i subversions de l’ideal de feminitat. 

III. Els estudis culturals i la crítica queer i post/decolonial. Debats, contribucions i friccions. Construccions i subversions del desig i de la monstruositat. 

IV. Espais humans i post/transhumans. Geocrítica. Descentraments del subjecte humà.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes magistrals, seminaris i pràctiques dirigides 45 1,8
Tipus: Supervisades      
Presentacions orals i discussions 55 2,2
Tutories programades 5 0,2
Tipus: Autònomes      
Lectura i anàlisi de textos 45 1,8

  • Activitats dirigides, integrades per classes teòriques, debats i pràctiques d'aula (presencials o virtuals).
  • Activitats autònomes, on s'inclou la lectura dels textos proposats.
  • Activitats supervisades, que han de permetre l'elaboració de la presentació oral. 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Presentació oral 30% 0 0 CM30, KM56, KM57, SM02, SM35, SM47, SM48, SM50
Prova escrita 1 30% 0 0 CM30, KM56, KM57, SM02, SM35, SM47, SM48, SM50
Prova escrita 2 40% 0 0 CM30, KM56, KM57, SM02, SM35, SM47, SM48, SM50

Activitats d'avaluació, descripció i valor de cadascuna:

  • Presentació oral: En grup, caldrà escollir i analitzar un producte cultural aplicant-hi com a mínim dos dels eixos teòrics treballats a classe. La presentació es farà a l’aula i haurà d’incloure una dinamització del debat amb la resta del grup. La distribució dels grups es farà durant les primeres setmanes del semestre. 30%
  • Prova escrita 1: Es realitzarà una prova escrita centrada en la comprensió de les lectures obligatòries. La professora informarà de la data a l’inici del semestre. 30%
  • Prova escrita 2: Es realitzarà una prova escrita de síntesi per avaluar els continguts teòrics i pràctics. La professora informarà de la data a l’inici del semestre. 40%

AVALUACIÓ ÚNICA DISPONIBLE

  • Prova escrita 1: Es realitzarà una prova escrita centrada en la comprensió de les lectures obligatòries. La professora informarà de la data a l’inici del semestre. 30%
  • Prova escrita 2: Es realitzarà una prova escrita de síntesi per avaluar els continguts teòrics i pràctics. La professora informarà de la data a l’inici del semestre. 40%
  • Prova oral: Presentació i reflexió oral sobre les lectures i els continguts treballats. 30%

S’aplicarà el mateix sistema de recuperació que per l’avaluació continuada.

RECUPERACIÓ

Per participar a la recuperació l’alumnat ha d’haver estat prèviament avaluat en un conjunt d’activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de 2/3parts de la qualificació total (AVALUACIÓ CONTINUADA) o bé lliurar totes les proves previstes (AVALUACIÓ ÚNICA).

US D'IA

Aquesta assignatura permet l’ús de tecnologies d’Intel·ligència Artificial (IA) exclusivament en tasques de cerca bibliogràfica o cerca d’informació i correcció de textos o traduccions. L’estudiant ha de (i) identificar les parts que han estat generades amb IA; (ii) especificar les eines utilitzades; i (iii) incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat.

ALTRES CONSIDERACIONS

La nota final serà la mitjana de les notes de les tres activitats d'avaluació. Per aprovar l'assignatura cal obtenir almenys una nota mitjana de 5. En el moment de realització de cada activitat avaluativa, la professora informarà l'alumnat del procediment i la data de revisió de les qualificacions. L’estudiant rebrà la qualificació de “No avaluable” sempre que no hagi lliurat més del 30% de les activitats d’avaluació. En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.

Cal demostrar un bon domini de la llengua tant oral com escrita. Els errors ortogràfics i gramaticals descomptaran nota. Encas que l'estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d'un acte d'avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d'avaluació, amb independència del procés disciplinari que s'hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d'avaluació d'una mateixa assignatura, la qualificació final d'aquesta assignatura serà 0.


Bibliografia

La professora penjarà al campus virtual un conjunt de lectures i vídeos -o, si escau, en proporcionarà l'enllaç per a la discussió i el treball.

Adichie, C. N. 2014. Americanah. Barcelona: Penguin Random House.

Ahmed, S. 2006. Fenomenología queer. Bellaterra: Edicions Bellaterra.

Ahmed, S. 2018. La política cultural de las emociones. Madrid: Traficantes de sueños.

Ahmed, S. 2019. La promesa de la felicidad: Una crítica cultural al imperativo de la alegría. Buenos Aires: Caja Negra.

Atwood, M. 2005. Penélope y las doce criadas. Barcelona: Salamandra.

Barker, M. y Beezer, A. (eds.). 1994. Introducción a los estudios culturales. Barcelona: Bosch Casa Editorial.

Barthes, R. 2000. Mitologías. Madrid: Siglo XXI Editores.

Braidotti, R. 2020. Coneixement posthumà. Barcelona: Arcàdia.

Carbonell, N. y Torras, M. 1999. Feminismos literarios. Madrid: Arco Libros.

Carroll, N. 1990. La filosofía del horror o paradojas del corazón. Buenos Aires: Paidós.

Clúa, I. (ed.). 2008. Género y cultura popular. Estudios culturales I. Bellaterra: Edicions UAB.

Culler, J. 2020. Breve introducción a la teoría literaria. Editorial Planeta. Barcelona.

Dávila, A. 2022. Cuentos reunidos. Madrid: Páginas de espuma.

Davis, A. 2022. Mujeres, raza y clase. Madrid: Akal.

Enriquez, M. 2009. Los peligros de fumar en la cama. Barcelona: Anagrama.

Friedan, B. 2019. La mística de la feminidad. Madrid: Cátedra.

Gilbert, S. y Gubar, S. 1998. La loca del desván: la escritora y la imaginación literaria del siglo XIX. Madrid: Cátedra.

Golubov, N. 2015. El circuito de los signos: Una introducción a los estudios culturales. México D.F.: Bonilla Artigas Editores.

Hall, S. 1984. “Notas sobre la deconstrucción de lo «popular»”. A Samuel, R. (ed.), Historia popular y teoría socialista. Barcelona: Editorial Crítica.

Hoggart, R. 2022. Los usos del alfabetismo: Un retrato de la vida de la clase obrera. Madrid: Capitán Swing.

Hollows, J. 2005. "Feminismo, estudios culturales y cultura popular". A Lectora: revista de dones i textualitat, núm. 11, p. 15-28.

hooks, b. 2017. ¿Acaso no soy yo una mujer? Mujeres negras y feminismo. Bilbao: Consonni.

Horkheimer, M. y Adorno, T. W. 1988. Dialéctica del iluminismo. Buenos Aires: Sudamericana.

Jameson, F. y Žižek, S. 1998. Estudios culturales. Reflexiones sobre el multiculturalismo. Buenos Aires: Editorial Paidós.

Kern, L. 2021. Ciudad feminista. Bellaterra: Edicions Bellaterra.

Longhurst, B. et al. 2017. Introducing Cultural Studies. Nueva York: Routledge.

Lundsteen, M.; G. Navas Perrone (eds.) 2022.Espai i…Rexlesions sobre el paper de l’espai en les societats contemporànies. Bellaterra: Bellaterra edicions.

Muñoz, J. E. 2020. Utopía queer: El entonces y allí de la futuridad antinormativa. Madrid: Traficantes de sueños.

Muxí, Z. 2018. Mujeres, casas y ciudades. Barcelona: DPR.

Ojeda, I. M. 2019. Las biuty Queens. Madrid: Alfaguara.

Preciado, P. B. 2019. Un apartamento en Urano: Crónicas del cruce. Barcelona: Anagrama.

Said, E. 2003. Orientalismo. Barcelona: Debolsillo.

Segarra, Marta. 2022. Humanimales. Abrir las fronteras de lo humano. Barcelona: Gutenberg.

Shelley, M. 2015. Frankenstein o el moderno Prometeo. Madrid: Alianza Editorial.

Stryker, S. 2025. Cuando hablan los monstruos. Bellaterra: Bellatera Edicions.

Vera-Rojas, M. (ed.) 2025. Feminismos antirracistas: relecturas para el siglo XXI. Barcelona: Icaria Editorial.

Woolf, V. [1931] 2019. “Profesiones para mujeres”. En Una habitación propia y otros ensayos. Madrid: Alianza Editorial.


Programari

El programari habitual.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PAUL) Pràctiques d'aula 1 Català/Espanyol segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 1 Català/Espanyol segon quadrimestre matí-mixt