Logo UAB

Adaptació i Mitigació del Canvi Climàtic i Global

Codi: 106791 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Ciències Ambientals OP 4

Professor/a de contacte

Nom:
Jordi Christopher Honey Roses
Correu electrònic:
jordi.honey@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Cap


Objectius

Al final del curs, els estudiants haurien de ser capaços de:
o Descriure les amenaces globals als nostres oceans, biodiversitat i ecosistemes terrestres, i com aquests sistemes canviants estan impactant el benestar humà.
o Descriure l'estat dels acords, negociacions, conferències, objectius d'emissions, finançament i instruments sobre el canvi climàtic.
o Explicar les estratègies polítiques actuals per mitigar i adaptar-se al canvi climàtic global.
o Identificar les eines polítiques comunes utilitzades per a l'adaptació i la mitigació.
o Avaluar la viabilitat de les polítiques d'adaptació i mitigació en els contextos de la gestió dels recursos naturals i la gestió urbana.
o Apreciar la dificultat d'arribar a acords internacionals, mitjançant l'aprenentatge experiencial a través d'un exercici de negociació experiencial.
o Comprendre les vostres debilitats personals i la configuració per defecte en la vostra actuació en una negociació, un debat polític i una presentació pública.
o Formular una opinió fonamentada sobre polítiques ambientals convencionals com el comerç de carboni i els impostos sobre el carboni.
o Analitzar els punts forts i febles de l'ecologisme pro-creixement i decreixement.

o Descriure les mesures convencionals per protegir la biodiversitat, els impactes que han tingut en les comunitats tradicionals i els enfocaments alternatius per a la conservació de la biodiversitat.
o Explicar la diferència entre el coneixement científic i el coneixement tradicional o indígena.
o Descriure les polítiques i els esforços que les ciutats estan fent per adaptar-se al canvi climàtic.
o Identificar les dimensions d'equitat i justícia de les amenaces globals i les respostes cíviques i polítiques a aquestes amenaces.
o Explicar com la nostra economia actual es basa en una lògica capitalista d'extracció i creixement.


Resultats d'aprenentatge

  1. CM44 (Competència) Interpretar l'impacte social, econòmic i mediambiental de temes relacionats amb els fluxos demogràfics, el canvi global o la gestió en empreses.
  2. CM46 (Competència) Contrastar les diferents opcions, actuals i de futur, per a la gestió del risc ambiental, especialment en els contextos de gestió dels recursos, salut humana i canvi global i climàtic.
  3. KM57 (Coneixement) Identificar la xarxa complexa de coneixements necessària per a plantejar globalment els reptes contemporanis principals de les ciències ambientals.
  4. KM58 (Coneixement) Reconèixer la interrelació entre l'activitat humana i els processos de canvi global i climàtic, en particular, els actors implicats en aquesta relació i les possibles vies i estratègies d'adaptació/mitigació.
  5. SM55 (Habilitat) Integrar els diferents coneixements científics, tecnològics i socials necessaris per a l'anàlisi en profunditat de processos ambientals relacionats amb la salut humana, el canvi climàtic o la gestió ambiental en empreses, entre d'altres.
  6. SM57 (Habilitat) Aplicar en el context adequat eines metodològiques d'anàlisi ambiental (anàlisi del cicle de vida i anàlisi de fluxos materials i energètics) i de gestió (normes ISO, EMAS i ecoetiquetes).

Continguts

Descripció del curs

El nostre planeta està experimentant canvis sense precedents que requereixen una resposta urgent, una acció ràpida i polítiques d’adaptació i mitigació eficaces. Aquest curs examinarà com la comunitat internacional, les nacions, les ciutats i les comunitats estan mitigant i adaptant-se als impactes del canvi climàtic global. Explorarem diversos sistemes globals, incloent-hi els oceans, la biodiversitat, els sistemes urbans i les xarxes de consum. Per a cada tema, intentarem entendre el repte global principal i les respostes actuals a un planeta en canvi constant. Tot i que el canvi climàtic és l’amenaça global més gran a la qual s’enfronta la humanitat, també analitzarem altres reptes ambientals globals com la pèrdua de biodiversitat, l’extracció de recursos, la regulació de contaminants i la injustícia ambiental. També debatrem alternatives polítiques, permetent als estudiants desenvolupar les seves pròpies posicions polítiques.

El curs s’organitzarà al voltant de cinc temes principals: Oceans, Terra, Ciutats, Consum i Polítiques, amb 1 a 3 setmanes dedicades a cada tema. En cada tema, explorarem les amenaces globals, els esforços de mitigació i les alternatives. El tema final, dedicat a les polítiques, ens permetrà debatre enfocaments polítics convencionals i alternatius per abordar els reptes ambientals globals. També s’esperarà que presenteu i defenseu la vostra pròpia recomanació política sobre un tema de la vostra elecció.

Aquesta és només la segona vegada que la UAB permet que el nostre institut, l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), desenvolupi i s’encarregui d’impartir un curs a estudiants de grau d’aquesta universitat. Per tant, el contingut del curs mostrarà la recerca i l’expertesa de l’ICTA, permetent als estudiants familiaritzar-se amb l’especialització i els equips de recerca que treballen en temes apassionants de ciència ambiental a l’ICTA. Al mateix temps, es farà un esforç especial per crear un curs coherent que es cohesioni amb temes i objectius d’aprenentatge comuns.

Explorarem diversos temes de ciència ambiental que probablement ja haureu tractat al vostre programa de grau, encara que l’objectiu és examinar aquests temes des de la perspectiva de les estratègies d’adaptació, els esforços de mitigació i les alternatives polítiques.

El curs pot incloure ponents convidats ocasionals; tanmateix, per garantir la continuïtat i l’estructura del curs, el programa serà dirigit per un únic professor per assegurar-ne la coherència pedagògica.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Presentació Pecha Kucha 30 1,2 SM55, SM57
Quizzes 8 0,32 CM44, CM46
Tipus: Supervisades      
Projecte de Grup 6 0,24 KM57, SM55
Tipus: Autònomes      
Lectures 26 1,04 CM44, CM46, KM57, KM58, SM55, SM57

Format del curs

Ens reunirem un cop per setmana durant tres hores a la setmana. Les classes seran dinàmiques, sovint començaran amb una breu lliçó magistral, seguida d’una discussió i un exercici. Farem debats, exercicis i discussions basades en casos pràctics. També hi ha prevista una sortida de camp.

Lectures

Les lectures del curs es penjaran a la pàgina web del curs. Cada setmana, s’espera que els estudiants assisteixin a classe havent completat les lectures. Els estudiants han d’implicar-se críticament amb les lectures, identificant l’argument central de l’autor/a o autors/es, connectant aquests arguments amb els temes del curs. Es recomana molt que els estudiants prenguin apunts sobre còpies impreses del dossier de lectures. Les lectures són un element essencial del curs. Els estudiants han de completar les lectures per poder aprendre en aquest curs. També es demanarà als estudiants que adquireixin i llegeixin un llibre:

Hickel, J. 2020. Less is More. How Degrowth will Save the World. Penguin Books. New York.

Cold calling

Quan un professor fa una pregunta a un estudiant o l’invita a respondre al comentari d’un altre estudiant, sovint s’anomena “cold calling” perquè l’estudiant convidat a parlar haurà de respondre de manera espontània o sense previ avís. No tinc clar com de comú és aquesta pràctica a la UAB, però en altres universitats és habitual. L’objectiu mai serà avergonyir ningú, i un “no ho sé” pot ser una resposta vàlida, tot i que òbviament es prefereix una opinió pròpia o una reflexió argumentada. Quan vingueu a classe, simplement estigueu preparats per participar, seguir la conversa i estar a punt per fer la vostra aportació al debat.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Analisis de l'exercisi 10 6 0,24 KM58
Mini Examens (Quizzes) 15 15 0,6 CM44, CM46, KM57, KM58, SM55, SM57
Participació en classe 25 19 0,76 CM44, CM46, KM57, KM58, SM55, SM57
Pecha Kucha 20 20 0,8 SM55, SM57
Policy Memo 10 10 0,4 SM55, SM57
Projecte de Grup 20 10 0,4 CM44, CM46

Requisits i Avaluació

Participació a classe .............. 25%
Projecte en grup ...................... 20%
Anàlisi d’exercicis .................... 10%
Qüestionaris .............................. 15%
Informe de polítiques ............. 10%
Presentació Pecha Kucha ........ 20%


Bibliografia

IPCC, 2023: Summary for Policymakers. In: Climate Change 2023: Synthesis Report. Contribution of Working Groups I, II and III to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [Core Writing Team, H. Lee and J. Romero (eds.)]. IPCC, Geneva, Switzerland, pp. 1-34, doi: 10.59327/IPCC/AR6-9789291691647.001

Orlove, R. 2022. The concept of Adaptation. Annu. Rev. Environ. Resour. 2022. 47:535–81.

Wagner, D.L. Eliza M. Grames, M L. Forister, D Stopak (2021) Insect decline in the Anthropocene: Death by a thousand cuts. Proceedings of National Academy of Sciences 118 (2) e2023989118 https://doi.org/10.1073/pnas.2023989118

Orlove, B., Sherpa, P., Dawson, N. et al. Placing diverse knowledge systems at the core of transformative climate research. Ambio 52, 1431–1447 (2023). https://doi.org/10.1007/s13280-023-01857-w

Anguelovski, I. (2016). From Toxic Sites to Parks as (Green) LULUs? New Challenges of Inequity, Privilege, Gentrification, and Exclusion for Urban Environmental Justice. Journal of Planning Literature. 31 (1)  23-36.

Honey-Rosés, J. 2022. Urban resilience in perspective: tracing the origins and evolution of urban green spaces in Barcelona. In Urban Resilience to the Climate Emergency: Unravelling the transformative potential of institutional and grassroots initiatives. Ed. I. Ruiz-Mallen, H. March, M. Satorras.  Springer International Publishing. pps 45-63. ISBN 978-3-031-07300-7

Metcalf, G. (2021). Carbon Taxes in Theory and Practice. Annual Review of Resource Economics: 13:245-265. https://doi.org/10.1146/annurev-resource-102519-113630

Van den Bergh, J. and W.W.J. Botzen (2024). Assessing Criticisms of Carbon Pricing. International Review of Environmental and Resource Economics. 18:315-284.

Salekpay, F., J. van den Bergh, I. Savin, (2024). Comparing advice on climate policy between academic experts and ChatGPT. Ecological Economics https://doi.org/10.1016/j.ecolecon.2024.108352

Honey-Rosés, J. 2023. Barcelona’s Superblocks as spaces for research and experimentation. Journal of Public Space. 8(2) pp. 1–20. doi: 10.32891/jps.v8i2.1646.

Hickel (2020). Less is More. How Degrowth will Save the World.

J. van den Bergh (2011) Environment versus growth — A criticism of “degrowth” and a plea for “a-growth”.  Ecological Economics (70) 881-890. 

 


Programari

Week 1.        Introduction

September 10

 

Session 1. Introductions and Course Overview

  • Learning Objectives
  • Expectations
  • Strategies for mitigation of climate change

 

 

 

Week 2. Global Climate Change

September 17

  • Feedback effects and tipping points
  • The current status of international climate negotiations
  • Adaptation

 

IPCC, 2023: Summary for Policymakers. In: Climate Change 2023: Synthesis Report. Contribution of Working Groups I, II and III to the Sixth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change [Core Writing Team, H. Lee and J. Romero (eds.)]. IPCC, Geneva, Switzerland, pp. 1-34, doi: 10.59327/IPCC/AR6-9789291691647.001

 

Orlove, R. 2022. The concept of Adaptation. Annu. Rev. Environ. Resour. 2022. 47:535–81.

 

 

 

Week 3. Oceans: Global Change, Adaptation and Mitigation Strategies

September 23

  • Historic changes to our oceans
  • Overfishing and our food supply
  • Marine litter
  • Warming in the Arctic and feedback effects

 

Grelaud M and Ziveri P (2020) The generation of marine litter in Mediterranean island beaches as an effect of tourism and its mitigation, Scientific Reports, 10, 20326.

 

 

Arctic Amplification of Global Warming

Guest Lecture by Dr. Graham Morytn (Geography + ICTA-UAB

 

 

Week 4. Climate Fresk Workshop

October 1

 

 

Week 5. Global Change in Terrestrial Ecosystems

October 8

  • Global Biodiversity Loss
  • Governance and Conservation Effectiveness
  • Traditional and Indigenous Knowledge

 

 

Wagner, D.L. Eliza M. Grames, M L. Forister, D Stopak (2021) Insect decline in the Anthropocene: Death by a thousand cuts. Proceedings of National Academy of Sciences 118 (2) e2023989118 https://doi.org/10.1073/pnas.2023989118

Orlove, B., Sherpa, P., Dawson, N. et al. Placing diverse knowledge systems at the core of transformative climate research. Ambio 52, 1431–1447 (2023). https://doi.org/10.1007/s13280-023-01857-w

 

 

Week 6. The MercuryGame Negotiation Exercise

October 15

  • International and multilateral negotiations
  • Preparing for negotiations and reaching agreements
  • Experiential learning

Come prepared to participate in the Mercury negotiation exercise. Submit a hard copy of your negotiation template at the beginning of class. Write your reflection piece after class and submit the following week.

General Instructions for all participants

 

United Nations Environmental Programme. International Mercury Assessment.

 

Role Negotiation Instructions (to be handed out in class)

 

 

Week 7. Cities & Climate Mitigation

October 22

§  Greenhouse gas emissions from global cities

§  City and regional mitigation plans

Additional readings

 

 

Week 8. Resilience

October 29

Begin to read Jason Hickel: Less is More: How Degrowth will Save the World

Guest Lecture: Sandra Sotelo Reyes, Gender and Climate Justice Professional

 

Exams Week. No Class

 

Nov 5

Week 9. Urban Climate Justice

Nov 12

  • Green space and wellbeing
  • Environmental justice
  • Green gentrification

Movie Screening: The Green Divide

Anguelovski, I. (2016). From Toxic Sites to Parks as (Green) LULUs? New Challenges of Inequity, Privilege, Gentrification, and Exclusion for Urban Environmental Justice. Journal of Planning Literature. 31 (1)  23-36.

Honey-Rosés, J. 2022. Urban resilience in perspective: tracing the origins and evolution of urban green spaces in Barcelona. In Urban Resilience to the Climate Emergency: Unravelling the transformative potential of institutional and grassroots initiatives. Ed. I. Ruiz-Mallen, H. March, M. Satorras.  Springer International Publishing. pps 45-63. ISBN 978-3-031-07300-7

 

 

Week 10. Climate Policies

Nov 19

  • Carbon trading, Carbon taxes and carbon prices
  • Artificial Intelligence (AI) in Policy Advice
  • How to write a policy memo

 

Metcalf, G. (2021). Carbon Taxes in Theory and Practice. Annual Review of Resource Economics: 13:245-265. https://doi.org/10.1146/annurev-resource-102519-113630

 

Van den Bergh, J. and W.W.J. Botzen (2024). Assessing Criticisms of Carbon Pricing. International Review of Environmental and Resource Economics. 18:315-284.

 

Salekpay, F., J. van den Bergh, I. Savin, (2024). Comparing advice on climate policy between academic experts and ChatGPT. Ecological Economics https://doi.org/10.1016/j.ecolecon.2024.108352

 

         

Week 11. Mobility & Transportation Policy

Nov 27

§  Built Environment and Mobility

§  Transformational Urban Planning: Barcelona’s Superblocks

§  Bike Bus

Honey-Rosés, J. 2023. Barcelona’s Superblocks as spaces for research and experimentation. Journal of Public Space. 8(2) pp. 1–20. doi: 10.32891/jps.v8i2.1646.

 

 

Field Trip.  Bike Bus

 

Nov 28

Week 12. Consumption & Degrowth

Dec 3

Hickel (2020). Less is More. How Degrowth will Save the World.

 

J. van den Bergh (2011) Environment versus growth — A criticism of “degrowth” and a plea for “a-growth”.  Ecological Economics (70) 881-890. 

 

   

 

 

 

Week 13. Presentations

Dec 10

Pecha Kucha Presentations

 

 

Week 14. Presentations

Dec 17

Pecha Kucha Presentations & Course Wrap-up

 


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(TE) Teoria 1 Anglès primer quadrimestre matí-mixt