Logo UAB

Reptes i Aplicacions de la IA I

Codi: 106595 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Intel·ligència Artificial / Artificial Intelligence OB 4

Professor/a de contacte

Nom:
Beatriz Villarejo Carballido
Correu electrònic:
beatriz.villarejo@uab.cat

Equip docent

Francesc Josep Miguel Quesada
Estel-La Oncins Noguer

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No s'han definit requisits previs.


Objectius


Aquesta assignatura pretén proporcionar a l'alumne una visió àmplia dels principals reptes i aplicacions de la intel·ligència artificial (IA) en diferents camps d'aplicació.


Competències

  • Actuar en l’àmbit de coneixement propi avaluant les desigualtats per raó de sexe o gènere. 
  • Analitzar i resoldre problemes de manera efectiva, i generar propostes innovadores i creatives per aconseguir els objectius.
  • Comunicar-se de manera efectiva, tant oralment com per escrit, utilitzant adequadament els recursos comunicatius necessaris i adaptant-se a les característiques de la situació i de l’audiència.
  • Conèixer i aplicar els processos d’innovació, transferència tecnològica i participació ciutadana en l’àmbit de la intel·ligència artificial.
  • Identificar, analitzar i avaluar l’impacte ètic i social, el context humà i cultural i les implicacions legals del desenvolupament d’aplicacions d’intel·ligència artificial i de manipulació de dades en diferents àmbits.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements propis a la seva feina o vocació d'una manera professional i tinguin les competències que se solen demostrar per mitjà de l'elaboració i la defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d'estudi.
  • Treballar cooperativament per aconseguir objectius comuns, assumint la pròpia responsabilitat i respectant el rol dels diferents membres de l’equip.
  • Treballar de manera autònoma, amb responsabilitat i iniciativa, planificant i gestionant el temps i els recursos disponibles i adaptant-se a les situacions imprevistes.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar i resoldre problemes de manera efectiva, i generar propostes innovadores i creatives per aconseguir els objectius.
  2. Analitzar les desigualtats per raó de sexe o gènere i els biaixos de gènere en l’àmbit de coneixement propi.  
  3. Comunicar fent un ús no sexista ni discriminatori del llenguatge. 
  4. Comunicar-se de manera efectiva, tant oralment com per escrit, utilitzant adequadament els recursos comunicatius necessaris i adaptant-se a les característiques de la situació i de l’audiència.
  5. Identificar les necessitats i oportunitats en l’aplicació de la IA a diferents sectors i àmbits.
  6. Identificar oportunitats d’innovació i transferència de coneixement en l’aplicació de la IA a diferents sectors i àmbits.
  7. Proposar projectes i accions que incorporin la perspectiva de gènere.
  8. Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements propis a la seva feina o vocació d'una manera professional i tinguin les competències que se solen demostrar per mitjà de l'elaboració i la defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d'estudi.
  9. Treballar cooperativament per aconseguir objectius comuns, assumint la pròpia responsabilitat i respectant el rol dels diferents membres de l’equip.
  10. Treballar de manera autònoma, amb responsabilitat i iniciativa, planificant i gestionant el temps i els recursos disponibles i adaptant-se a les situacions imprevistes.
  11. Valorar com els estereotips i els rols de gènere incideixen en l’exercici professional.  

Continguts

  • IA i comunicació: Fonts, veracitat i estratègies per a la societat digital
  • IA i reptes socials: Entre la desinformació i les oportunitats de la intel·ligència artificial.
  • IA i comunicació accessible: tecnologies de la comunicació, necessitats dels usuaris i dilemes ètics en l'era digital.
  • IA en salut: IA per a prevenir, diagnosticar i transformar l'atenció clínica.
  • IA i institucions socials: Algorismes al servei de la transparència, la justícia i la ciutadania.
  • IA i gestió empresarial: Intel·ligència per a connectar, optimitzar i créixer.

Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Sessions de teoria 12 0,48 5, 6
Tipus: Supervisades      
Seguiment del projecte 10 0,4 1, 4, 5, 6, 9
Tipus: Autònomes      
Desenvolupament del projecte 114 4,56 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 11

El curs s'organitzarà entorn del desenvolupament d’un projecte pràctic basat en un cas real d’ús de la IA en algunes de les àrees d’aplicació que es treballaran en l’assignatura. A l’inici de l’assignatura es presentaran els reptes, les oportunitats i els possibles problemes derivats de l’aplicació de la IA en cadascuna de les àrees. A partir d’aquesta introducció, es definiran diversos casos d’ús i l’estudiantat treballarà en petits grups de 4 a 6 persones per analitzar el cas d’ús i proposar solucions alternatives. 

Les activitats de classe s’organitzaran en dos tipus de sessions:

  • Sessions de seguiment del treball de desenvolupament del projecte basat en el cas d’ús.
  • Sessions teòriques en les quals es presentaran els reptes i les oportunitats en cada camp d’aplicació.

L’estudiantat haurà d’ampliar el treball realitzat a les sessions presencials amb dedicació pròpia fora de l’aula per completar el projecte. El gruix del treball necessari per al desenvolupament del projecte s’haurà de dur a terme de manera autònoma, fora de l’horari lectiu.

Tota la informació sobre l’assignatura i els documents relacionats que necessiti l’estudiantat estaran disponibles al campus virtual (cv.uab.cat). 

El primer dia del curs es presentarà un calendari detallat amb el contingut de cada sessió, que estarà disponible al campus virtual del curs, on l’estudiantat trobarà tot el material didàctic i la informació necessària per al seguiment eficaç del curs. En cas que la modalitat lectiva es modifiqui per causes de força major segons les autoritats competents, el professorat informarà l’estudiantat de qualsevol modificació en el calendari del curs i en les metodologies docents. 

Notes

  • El contingut del curs serà sensible a les qüestions relacionades amb la perspectiva de gènere i l’ús d’un llenguatge inclusiu.
  • Es reservaran 15 minuts d’una classe, dins del calendari establert pel centre o pel títol, perquè l’estudiantat empleni les enquestes d’avaluació del professorat i de l’assignatura o mòdul.

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Informe del projecte 20% 10 0,4 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 11
Presentació oral 20% 2 0,08 3, 4, 7
Seguiment del projecte 20% 2 0,08 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Les activitats d’avaluació consten de diversos components. La qualificació final del projecte es calcula ponderant les evidències recollides en cadascuna de les activitats següents:

  • Sessions de seguiment (20 %): es realitzaran algunes sessions a classe per fer el seguiment i l’avaluació del progrés del treball realitzat per l’estudiantat.
  • Informe escrit (20 %): l’estudiantat haurà d’elaborar un informe final on es descrigui l’anàlisi del cas d’ús i la solució proposada.
  • Presentació oral (20 %): l’estudiantat haurà de fer una presentació oral final en què es mostri el treball desenvolupat al llarg del curs.
  • Qualitat de la solució implementada (40 %): aquesta evidència correspondrà a l’avaluació de la qualitat de l’anàlisi i la discussió del cas d’ús, així com de les solucions alternatives proposades.

En l’avaluació d’aquestes evidències s’atorgarà una qualificació grupal, però també una qualificació individual en funció de la contribució observada de cada persona a les sessions de seguiment i a les presentacions orals.

Si no s’assoleix la qualificació mínima de 5, hi haurà la possibilitat de recuperar l’activitat mitjançant l’entrega d’una versió millorada de l’informe i de la solució proposada. No hi haurà opció de recuperar la qualificació de la presentació oral ni de les sessions de seguiment.

En cas que alguna persona cometi una irregularitat quepugui implicar una alteració significativa de la qualificació d’una activitat d’avaluació, aquesta activitat serà qualificada amb un 0, independentment de qualsevol procediment disciplinari que es pugui iniciar. Si es produeixen diverses irregularitats en les activitats d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final de l’assignatura serà de 0.

Aquest curs no preveu un sistema d’avaluació única.

En aquest curs, es permet l’ús de tecnologies d’Intel·ligència Artificial (IA) com a part integral del desenvolupament dels treballs, sempre que el resultat final demostri una aportació significativa de l’estudiantat en termes d’anàlisi i reflexió personal. Caldrà identificar clarament qualsevol contingut generat amb IA, especificar les eines utilitzades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes tecnologies han influït tant en el procés com en el resultat final del treball. No declarar l’ús de la IA en aquesta activitat avaluada es considerarà una vulneració de la integritat acadèmica i podrà comportar penalitzacions parcials o totals en la qualificació del treball, o sancions més greus en els casos més severs.

Bibliografia  

Dodhia, R. (2024). AI for social good: Using artificial intelligence to save the world. John Wiley & Sons. 

Russell, S. J., & Norvig, P. (2020). Artificial intelligence: A modern approach (4th ed.)Pearson. 

Sutherland, K. E. (2025). Artificial Intelligence for Strategic CommunicationSpringer Books. 

Chemnad K and Othman A (2024). Digital accessibility in the era of artificial intelligence—Bibliometric analysis and systematic review. Front. Artif. Intell. 7:1349668. doi: 10.3389/frai.2024.1349668  

* Es proporcionarà bibliografia detallada addicional durant les sessions.

 


Bibliografia

N/A


Programari

No es defineiix programari específic.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PAUL) Pràctiques d'aula 711 Anglès primer quadrimestre tarda
(TE) Teoria 71 Anglès primer quadrimestre tarda