Logo UAB

L'Ensenyament de l'Anglès a l'Educació Infantil

Codi: 106450 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Educació Infantil OT 4

Professor/a de contacte

Nom:
Melinda Dooly Owenby
Correu electrònic:
melindaann.dooly@uab.cat

Equip docent

Berta Torras Vila

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Competència comunicativa i interactiva no inferior al nivell B1.2 del MECR.


Objectius

Aquesta és una assignatura optativa que proporciona una introducció a l’ensenyament/aprenentatge de la llengua estrangera a l’educació infantil, clau per a aquelles persones que estiguin interessades en impartir docència en anglès en aquesta etapa educativa.

Els objectius fonamentals de l’assignatura són proporcionar coneixements bàsics, eines, recursos i estratègies que ajudin als futurs mestres a familiaritzar-se amb els requeriments d’una docència efectiva de la llengua anglesa a l’educació infantil, i promoure la reflexió sobre la tasca educativa en anglès en aquesta etapa.


Competències

  • Abordar amb eficàcia situacions d'aprenentatge de llengües en contextos multiculturals i multilingües.
  • Actuar en l'àmbit de coneixement propi avaluant les desigualtats per raó de sexe/gènere.
  • Afavorir les capacitats de parla i d'escriptura.
  • Conèixer el currículum de llengua i lectoescriptura d'aquesta etapa així com les teories sobre l'adquisició i desenvolupament dels aprenentatges corresponents.
  • Conèixer el procés d'aprenentatge de la lectura i l'escriptura. Afrontar situacions d'aprenentatge de llengües en contextos multilingües.
  • Conèixer i dominar tècniques d'expressió oral i escrita.
  • Conèixer la tradició oral i el folklore.
  • Demostrar que coneix i comprèn els objectius, continguts curriculars i criteris d'avaluació de l'Educació Infantil.
  • Demostrar que coneix l'evolució de la comunicació no verbal i del llenguatge en la primera infància, saber identificar possibles disfuncions i vetllar per la seva correcta evolució. Abordar amb eficàcia situacions d'aprenentatge de llengües i comunicació en contextos multiculturals i multilingües.
  • Demostrar que coneix l'evolució del llenguatge en la primera infància, saber identificar possibles disfuncions i vetllar per la seva correcta evolució.
  • Expressar-se adequadament oralment i per escrit i dominar l'ús de diferents tècniques d'expressió.
  • Reconèixer i avaluar la realitat social i la interrelació de factors implicats com a necessària anticipació a l'acció.
  • Ser capaç de fomentar una primera aproximació a una llengua estrangera.

Resultats d'aprenentatge

  1. Comprendre els efectes lingüístics del contacte de llengües en les situacions d'aprenentatge.
  2. Comunicar fent un ús no sexista ni discriminatori del llenguatge.
  3. Descriure l'evolució del llenguatge en la primera infantesa i saber identificar possibles disfuncions.
  4. Dominar l'ús de diferents tècniques d'expressió i expressar-se adequadament oralment i per escrit en situacions pròpies de l'àmbit professional.
  5. Explicitar oralment i per escrit els objectius, continguts curriculars i criteris d'avaluació de la llengua oral a l'educació infantil.
  6. Fer servir contes, poemes i cantarelles pròpies de l'àmbit cultural de la llengua meta i adequades per a l'educació infantil.
  7. Haver adquirit els coneixements corresponents relatius al currículum de la llengua oral d'aquesta etapa així com de les teories sobre l'adquisició i desenvolupament dels aprenentatges que s'hi relacionen.
  8. Reconèixer i avaluar la realitat social i la interrelació de factors implicats com a necessària anticipació a l'acció.
  9. Saber analitzar aspectes de l'evolució de la comunicació no verbal i del llenguatge en la primera infantesa, identificar possibles disfuncions i argumentar propostes per a la seva correcta evolució.
  10. Saber analitzar diferents situacions d'aprenentatge de la llengua meta en contexts multilingües.
  11. Saber fer servir eines i estratègies per despertar el interès per entendre i comunicar-se en una tercera llengua.
  12. Saber fer ús de les tècniques d'expressió verbal i no verbal que faciliten la comunicació i la interacció lingüística amb els infants.
  13. Saber utilitzar les estratègies lingüístiques que faciliten i estimulen el desenvolupament de les capacitats de parla infantil.

Continguts

1.  El currículum de l'etapa d’educació infantil i el disseny d'activitats per afavorir el desenvolupament de les capacitats de parla i de comunicació.

  • L’ensenyament de les llengües estrangeres en contextos multilingües. Els enfocaments plurals de les llengües i les cultures a Catalunya. Les tasques que promouen el desenvolupament de la competència plurilingüe i pluricultural dels infants en l’etapa 0-6.
  • El disseny d’activitats d’aprenentatge de segones llengües i de la iniciació a l’aprenentatge de llengües estrangeres en l’etapa 0-6.

2.  El llenguatge verbal i no verbal en la comunicació. El joc i la creativitat en l’aprenentatge de les llengües estrangeres en l’educació infantil.

3.   Recursos didàctics: les tècniques dramàtiques, les cançons, els contes i la poesia com a eines de suport per a l'aprenentatge d’una llengua estrangera a l'educació infantil.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teòriques 45 1,8 1, 2, 5, 6, 8, 10, 11, 12
Tipus: Supervisades      
Tutories supervisades 30 1,2 1, 2, 4, 5, 8
Tipus: Autònomes      
Elaboració de treballs i activitats directament relacionades amb els continguts de l'assignatura 75 3 1, 2, 4, 5, 6, 9, 11

En aquesta assignatura adquirirem els coneixements teòrics necessaris per poder desenvolupar docència en anglès a l'educació infantil a Catalunya. Paral·lelament s'analitzaran exemples reals d'aula, es compartiran estratègies, es categoritzaran recursos digitals, s'observaran diferents exemples de material didàctic, es facilitaran eines per poder redactar textos amb el desplegament del curriculum de l'àrea de llengua anglesa a educació primària, etc. Tot això amb la finalitat de poder anar creant diferents situacions i propostes educatives (individualment, en parelles o en grups). 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Assistència i participació activa (individual) 10% 0 0 1, 9, 13
Disseny i presentació d'una activitat (a triar entre quatre) per a ensenyar l'anglès a l'educació infantil. (Treball en parelles) 20% 0 0 4, 5, 6, 12, 13
Disseny i presentació d'una seqüència didàctica. (Treball en grup) 30% 0 0 2, 3, 4, 5, 6, 7, 11, 12, 13
Selecció i narració d'un conte a classe. Fitxa del conte (treball individual) 10% 0 0 4, 6, 12
1 text expositiu i reflexiu basat en les lectures i els temes treballats a classe relacionats amb el desplegament del currículum de l'àrea de llengua anglesa a educació primària. (Treball individual) 30% 0 0 1, 2, 7, 8, 9, 10, 11, 13

AVALUACIÓ CONTINUADA

Tots els treballs són OBLIGATORIS, també ho és l'assistència al 80% de les classes. Si no es compleix el criteri d'assistència l'alumne no podrà ser avaluat. Si no es lliuren els quatre treballs l'alumnat tindrà un suspès.

Els alumnes rebran un retorn i la qualificació de les tasques, com a màxim, 20 dies hàbils després del lliurament o presentació de la tasca. 

La nota final de l'assignatura s'obté fent la mitjana de les 5 tasques d'avaluació que s'esmenten en l'apartat anterior. La nota mínima de cada tasca per fer mitjana amb la resta és de 5.

CALENDARI DE LLIURAMENT DE TASQUES

Les tasques són les mateixes per a tothom, però el calendari de lliurament varia en funció del tema que es tria:

  • TEXT EXPOSITIU d’una de les tres lectures obligatòries. Lectura 1 (SETMANA 3); Lectura 2 (SETMANA 5); Lectura 3 (SETMANA 10)
  • DISSENY I PRESENTACIÓ A CLASSE d'una activitat per ensenyar anglès a l'educació infantil basada en un d'aquests temes: Rutines (SETMANA 6); Cançons (SETMANA 8); Expressió plàstica (SETMANA 9); expressió corporal (TPR) (SETMANA 11). Aquesta tasca no es pot recuperar.
  • FITXA I NARRACIÓ D'UN CONTE. Cada dia dues persones explicaran un conte. El primer dia de classe es farà el calendari d’aquesta activitat.
  • SEQÜÈNCIA DIDÀCTICA (SETMANA 16)

Data de recuperació: Divendres 26 de juny de 2026 de 8h a 10:30h.

Només els estudiants que hagin superat 4 de les 5 tasques d’avaluació podran participar a la sessió de recuperació. L'assistència i participació activa a classe ha de ser una d'elles.

A la sessió de recuperació, els estudiants només poden obtenir una nota màxima de 5 sobre 10 en la tasca a recuperar. 

 

AVALUACIÓ ÚNICA

Sol·licitar l'avaluació única no eximeix el criteri d’assistència a un 80% de les sessions. L'avaluació única fa referència al tipus de treballs i al moment de la seva presentació, però l'assistència i la participació continuen sent obligatòries, atès que es tracta d'un curs de caràcter pràctic. En el cas d'acollir-se a l'avaluació única s'hauran de lliurar o implementar, el dia 19 de juny de 2026 de 8h a 10:30h les següents tasques:

1) Text expositiu basat en tres lectures 30% cal lliurar-lo el dia de la prova.

2) Disseny d'una seqüència didàctica 40% cal lliurar-lo el dia de la prova, durant la prova s'implementarà oralment.

3) Presentació d'una activitat basada en una d'aquestes opcions: Rutines, Cançons,  Expressió plàstica o expressió corporal (TPR)  10% a realitzar oralment el dia de la prova.

4) Selecció, justificació i narració d'un conte 20% a realitzar oralment i per escrit el dia de la prova.

 

Data de recuperació: Divendres 26 de juny de 2026 de 8h a 10:30h.

Només els estudiants que hagin superat 3 de les 4 tasques d’avaluació podran participar a la sessió de recuperació.

A la sessió de recuperació, els estudiants només poden obtenir una nota màxima de 5 sobre 10 en la tasca a recuperar. 

PROVA DE SÍNTESI:

L’alumnat matriculat en segona convocatòria que hagi complert el requisit d’assistència durant el primerany de matrícula pot, si així ho desitja, sol·licitar realitzar una prova de síntesi.Per fer-ho, cal que ho comuniqui per escrit a la professora durant la primera setmana d’inici de l’assignatura.

En cas d’optar per aquesta modalitat d’avaluació, l’estudiant queda exempt d’assistir a classe, ja que el requisit d’assistència s’entén com a complert.

La prova de síntesi es durà a terme el mateix dia en què està prevista l’avaluació única, el dia 19 de juny de 2026 de 8h a 10:30h, i consistirà en les següents tasques:

1) Text expositiu basat en tres lectures 30% cal lliurar-lo el dia de la prova.

2) Disseny d'una seqüència didàctica 40% cal lliurar-lo el dia de la prova, durant la prova s'implementarà oralment.

3) Presentació d'una activitat basada en una d'aquestes opcions: Rutines, Cançons,  Expressió plàstica o expressió corporal (TPR)  10% a realitzar oralment el dia de la prova.

4) Selecció, justificació i narració d'un conte 20% a realitzar oralment i per escrit el dia de la prova.

Totes quatre activitats es faran en anglès i es tindrà en compte la correcció lingüística, la redacció i els aspectes formals de presentació. L’alumnat ha de ser capaç d'expressar-se amb fluïdesa i correcció i ha de mostrar un alt grau de comprensió dels textos acadèmics. Una activitat pot ser no avaluada o suspesa si la professora considera que no compleix aquests requisits.

IMPORTANT: 

a) Si l'estudiant no ha pogut aportar prou evidències d'avaluació que permetin una qualificació global de l'assignatura, en l'acta es consignarà la qualificació d’aquesta assignatura coma no avaluable.

b) L’ús de la intel·ligència artificial generativa no està autoritzat. Qualsevol evidència del seu ús en una tasca comportarà una qualificació de suspens.

c) S’espera que l’alumnat participi activament en les sessions de manera respectuosa, argumentada i constructiva.

d) Amb l'objectiu de garantir la coherència i la transparència en l'ús de la IA en l'assignatura i les seves activitats avaluables ens atenem al model 3. d' Ús responsable: En aquesta assignatura, es permet l'ús de tecnologies d'Intel·ligència Artificial (IA) com a part integrant del desenvolupament del treball, sempre que el resultat final reflecteixi una contribució significativa de l'estudiant en l'anàlisi i la reflexió personal. L'estudiant haurà d'identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines emprades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La no transparència de l’ús de la IA es considerarà falta d'honestedat acadèmica i pot comportar una penalització en la nota de l'activitat, o sancions majors en casos de gravetat. Però cal tenir en compte que l’ús de la intel·ligència artificial (IA) comporta un consum energètic considerable. Per tant, és important fomentar un ús responsable i eficient de la IA en l’àmbit educatiu, prioritzant aplicacions amb un impacte positiu i evitant-ne l’ús innecessari per tal de minimitzarl’impacte ambiental.

 


Bibliografia

Álvarez, Yolanda (2022). Improving skills by playing: Trabajar las habilidades mediante actividades lúdicas. Castelló: Sar Alejadría Ediciones.

Cameron, Lynne (2001). Teaching languages to young learners. Cambridge: Cambridge University Press. Available at: https://didactics-a.wikispaces.com/file/view/lynne+cameron.pdf

Mont, Maria, i Gonzalez-Acevedo, Nathaly (2019). Coding toys while learning English: Programming with very younglearners. A Dolors Masats, Maria Mont i Nathaly Gonzalez-Acevedo (Eds). Joint efforts for innovation: Working together to improve foreign language teaching in the 21st century (pp. 59-65). Rothersthorpe: Paragon Publishing. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.3064130

Mont, Maria, i Masats, Dolors (2018). Tips and suggestions to implement telecollaborative projects with young learners. In Melinda Dooly & Robert O’Dowd (Dirs.) In this together: Teachers’ experiences with transnational, telecollaborativelanguage learning projects (pp. 92-122). New York/Bern: Peter Lang. Gold open access.

Moon, Jayne (2000). Children Learning English. Oxford: Macmillan Heinemann.

Otto, Ana, i Corina-Pérez, Beatriz (Eds.). (2023). Handbook of CLIL in pre-primary education. Berlin: Springer.

Paran, Amos, i Watts, Eleanor (Eds). (2003). Storytelling in ELT. Whitstable: IATEFL.

Pinter, Annamaria (2017). Teaching Young Language Learners. Oxford: Oxford University Press.

Reilly, Vanessa, i Ward, Sheila M. (1997). Very Young Learners. Oxford: Oxford University Press.

Roth, Genevieve (1998). Teaching very young children. Pre-school and early primary. London: Richmond Santillana.

Rubavathanan, Markandan (2021). A comparative study on the theoretical development of functions of language with reference to Bühler, Jakobson, and HallidayNoble: Journal of Literature and Language Education, 12 (2), 277-29. 

Schwartz, Mila (2018). Preschool bilingual education: Agency in interaction between children, teachers, and parents. Berlin: Springer.  

Shin, Joan, i Crandall, Joann (2013). Teaching young learners English. Heinle & Heinle. 

Torras Vila, Berta (2021). Music as a tool for foreign language learning in early childhood education and primary education. Proposing innovative CLIL music teaching approaches. CLIL Journal of Innovation and Research in Plurilingual and Pluricultural Education, 4(1), 35- 47. https://revistes.uab.cat/clil/article/view/v4-n1-torras-vila/60-pdf-en


Programari

No cal adquirir cap programari especial per cursar aquesta assignatura.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(TE) Teoria 1 Anglès segon quadrimestre matí-mixt