Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Crítica Literària en Anglès

Codi: 106326 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Estudis Anglesos OT 3
Estudis Anglesos OT 4

Professor/a de contacte

Nom:
Virginia Pignagnoli
Correu electrònic:
virginia.pignagnoli@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

  • Per cursar aquesta assignatura es recomana haver aprovat totes les assignatures del grau fins a tercer curs.

  • Es requereix un nivell d’anglès C2 (Proficiency) segons el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües: Aprenentatge, Ensenyament, Avaluació.

Amb un nivell C2, l’estudiant pot comprendre sense esforç pràcticament tot el que llegeix o escolta; resumir informació procedent de diferents fonts orals o escrites, reconstruir fets i arguments i presentar-los d’una manera coherent; expressar-se espontàniament, amb fluïdesa i precisió, distingint matisos subtils de significat, fins i tot en les situacions més complexes.


Objectius

Aquest curs té com a objectiu introduir els estudiants en la teoria literària i, en particular, en la narratologia. Després d’una breu revisió de les principals escoles teòriques de la teoria literària del segle XX i XXI, el curs presentarà als estudiants un conjunt de termes i conceptes útils per a l’anàlisi narrativa. La part final del curs introdueix àrees clau en els estudis contemporanis de narratologia, especialment aquelles que exploren les interseccions amb la teoria feminista i queer, l’ecocrítica, la intel·ligència artificial, les xarxes socials, la ciència cognitiva, la medicina, la justícia social i més. L’estudi de teories, pràctiques, enfocaments i metodologies per a l’anàlisi literària i narratològica anirà acompanyat d’exemples seleccionats de narratives dels segles XIX, XX i XXI en diversos mitjans i formes.


Competències

    Estudis Anglesos
  • Aplicar els principis ètics científics al tractament de la informació.
  • Aplicar la metodologia d'anàlisi i conceptes crítics per analitzar la literatura, la cultura i la història dels països de parla anglesa.
  • Comprendre i produir textos acadèmics escrits i orals en anglès a nivell d'usuari experimentat amb domini total (C2).
  • Demostrar habilitats per desenvolupar-se de manera professional en els àmbits de les aplicacions lingüístiques, la docència i la gestió literària i cultural en anglès.
  • Demostrar habilitats per treballar de manera autònoma i en equip a fi d'assolir els objectius planificats.
  • Elaborar argumentacions aplicables als àmbits de la literatura, de la cultura i de la lingüística i avaluar-ne la rellevància acadèmica.
  • Que els estudiants hagin desenvolupat les habilitats d'aprenentatge necessàries per a emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
  • Utilitzar l'anglès escrit i oral per a fins acadèmics i professionals relacionats amb l'estudi de la lingüística, la filosofia del llenguatge, la història, la cultura i la literatura angleses.
  • Utilitzar les eines digitals i les fonts documentals específiques per a la captació i organització d'informació.
  • Utilitzar metodologies filològiques actuals per interpretar textos literaris en anglès i el seu context cultural i històric.
  • Valorar de manera crítica la producció lingüística, literària i cultural en anglès.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar els contextos d'aplicació de la crítica literària i interpretativa en els diferents àmbits de la producció literària i cultural en anglès.
  2. Comprendre i diferenciar adequadament els conceptes de literatura i cultura en anglès, així com les seves relacions i interaccions mútues.
  3. Comprendre textos acadèmics especialitzats sobre recerca dels textos i contextos de la literatura anglesa.
  4. Demostrar que es comprenen textos en anglès especialitzats i no especialitzats de dificultat alta, i interpretar-los críticament.
  5. Descriure críticament i detalladament el conjunt d'elements estilístics i culturals que incideixen en un text literari en llengua anglesa.
  6. Entendre i reflexionar sobre la literatura i la cultura en anglès, situant-les en els seus contextos i en les seves circumstàncies històriques.
  7. Entendre i reflexionar sobre textos autèntics en anglès relativament especialitzats en diversos camps acadèmics i professionals.
  8. Expressar-se en anglès oralment i per escrit en un registre acadèmic, utilitzant la terminologia apropiada per a l'estudi dels textos i contextos de la literatura anglesa.
  9. Identificar els elements estilístics i culturals que configuren la interpretació dels diferents gèneres literaris en llengua anglesa.
  10. Incorporar idees i conceptes de fonts publicades als treballs citant i referenciant de manera adequada.
  11. Interpretar extractes de documents i textos en anglès representatius dels diferents períodes històrics.
  12. Localitzar informació especialitzada i acadèmica i seleccionar-la segons la rellevància.
  13. Organitzar amb eficàcia la part autònoma de l'aprenentatge.
  14. Planificar la feina de manera efectiva individualment o en grup per a la consecució dels objectius plantejats.
  15. Produir textos acadèmics escrits i orals a nivell d'usuari experimentat amb domini total (C2) sobre els conceptes i competències rellevants per a l'estudi dels textos i contextos de la literatura anglesa.

Continguts

  1. Introducció a la Teoria Literària

  2. Anàlisi Narrativa: Eines i Conceptes Bàsics

  3. Narratologia Contemporània

Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teòriques 50 2
Lectura i debat dels textos a l'aula 5 0,2
Tipus: Supervisades      
Pràctica de l'ús de recursos bibliogràfics 10 0,4
Tipus: Autònomes      
Lectura de textos individual autònoma, estudi de la materia 60 2,4

La metodologia docent es basa en:

1 crèdit ECTS = 25 hores de formació x 6 crèdits = 150 hores

  • Activitats dirigides
  • Activitats supervisades
  • Activitats autònomes
  • Activitats d’avaluació

*Es reservaran 15 minuts d’una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per a la complementació per part de l’alumnat de les enquestes d’avaluació de l’actuació del professorat i d’avaluació de l’assignatura.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Participació i activitats a classe 10% 17 0,68 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15
Assaig final 45 % 4 0,16 1, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 11, 13, 15
Examen 45 % 4 0,16 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15

L'avaluació es basa en:

  • Treball final = 45%

  • Examen = 45%

  • Participació a classe = 10%

Les dates exactes de totes les activitats d’avaluació es confirmaran a l’inici del curs mitjançant un calendari que es publicarà al Moodle de l’assignatura.

Tots els exercicis són OBLIGATORIS.

IMPORTANT: En el moment de realització de cada activitat avaluativa, el professor o professora informarà l’alumnat (Moodle) del procediment i data de revisió de les qualificacions.

La nota mínima per fer mitjana en tots ells és 4.

El lliurament de l'essay (35%) exclou la possibilitat d’obtenir la qualificació de No avaluable com a nota final del curs.

Nota important per a estudiants d'intercanvi (Erasmus, etc.) sobre exàmens i altres proves: els estudiants Erasmus que demanin avançar un examen o altra mena d’activitat d’avaluació han de presentar al professor/a un document oficial de la seva universitat d'origen que justifiqui la seva sol·licitud.

Recuperació:

  • Per la nota final es compten tots els ítems avaluables tinguin la nota que tinguin segons els percentatges fixats pel professor.
  • La prova de recuperació serà un examen escrit, en l’horari fixat per la Facultat, que sintetitzi els continguts de l’assignatura.
  • Aquesta prova servirà perquè el docent decideixi si la nota final de l'estudiant pot ser un 5.
  • La nota de recuperaciói per la tant la final mai serà més alta que un 5.
  • Els estudiants poden accedir a recuperació sempre que hagin obtingut un 3,5 de nota mitjana final, hagin aprovat com a mínim o bé l'examen o bé el comentari de text i notinguin cap tasca sense presentar.
  • No es podran recuperar ítems concrets a no ser que hi hagi una justificació mèdica.

MOLT IMPORTANT: El plagi total o parcial de qualsevol delsexercicis es considerarà automàticament un SUSPENS (0) de tota l’assignatura i no només de l’exercici plagiat. PLAGIAR és copiar de fonts no identificades d’un text, sigui una solafrase o més, que es fa passar per producció pròpia (AIXÒ INCLOU COPIAR FRASES O FRAGMENTS D’INTERNET I AFEGIR-LOS SENSE MODIFICACIONS AL TEXT QUE ES PRESENTA COM A PROPI), i és una ofensa greu. Cal aprendre a respectar la propietat intel·lectual aliena i a identificar sempre les fonts que es puguin fer servir, i és imprescindible responsabilitzar-se de l’originalitat i autenticitat del text propi.

Avaluació única

L'avaluació única consistirà en les següents activitats:

Un examen escrit, que inclourà totes les perspectives teòriques ofertes en el curs (50 %).

Un comentari oral sobre un text escollit, basat en totes les perspectives teòriques ofertes en el curs. (50 %)

S’aplicarà el mateix sistema de recuperació que per l’avaluació continuada.

IRREGULARITATS 

En cas que l’estudiantat realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.

Les irregularitats fan referència, per exemple, a copiar en un examen, copiar de fonts sense indicar l'autoria, o un ús indegut de la IA com presentar com a original un treball que ha estat generat per una eina o programa d'IA. Aquestesactivitats d’avaluació no són recuperables.

En aquesta assignatura, no es permet l'ús de tecnologies d'Intel·ligència Artificial (IA) en cap de les seves fases. Qualsevol treball que inclogui fragments generats amb IA serà considerat una falta d'honestedat acadèmica i comporta que l’activitat s’avaluï amb un 0 i no es pugui recuperar, o sancions majors en casos de gravetat.

 
 

Bibliografia

Jonathan Culler. 1997. Literary Theory: A Very Short Introduction. Oxford: Oxford University Press.

H. Porter Abbott. 2020. The Cambridge Introduction to Narrative, third edition. Cambridge: Cambridge University Press.

Jahn, Manfred. 2025. Narratology 3.0: A Guide to the Theory of Narrative. English Department, U of Cologne. Available online here: www.uni-koeln.de/~ame02/pppn.pdf 

 

A l’inici del curs es proporcionarà, a través de Moodle, un dossier amb una selecció de textos crítics i narratius (per exemple, contes, fragments de novel·les, còmics, etc.).


Programari

No s'utilitza cap programari específic.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PAUL) Pràctiques d'aula 1 Anglès segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 1 Anglès segon quadrimestre matí-mixt