Logo UAB

Història Contemporània Universal (des de 1945)

Codi: 106183 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Història, Política i Economia Contemporànies / Contemporary History, Politics and Economics FB 1

Professor/a de contacte

Nom:
Beatrice Andreea Scutaru
Correu electrònic:
beatrice.scutaru@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No n'hi ha, tanmateix:

  • La majoria de les assignatures s’imparteixen en anglès. Es considera indispensable que els estudiants comptin amb un nivell d’anglès corresponent al B2 del marc de referència europeu, malgrat que per l’accés dels estudiants al grau no es preveu una prova específica de nivell de competència lingüística en anglès.  

Objectius

Aquest mòdul tracta alguns dels principals esdeveniments en els afers mundials des del final de la Segona Guerra Mundial. Això inclou esdeveniments internacionals importants – els orígens, el desenvolupament i les conseqüències de la Guerra Freda, així com històries nacionals i regionals. Tot i que s'interessa per l'alta política, també aborda els moviments socials, el canvi ideològic i els desenvolupaments culturals. En fer-ho, considera les forces polítiques, socials i culturals que han configurat el món de després del 1945 i que continuen informant la nostra època contemporània. El mòdul pretén proporcionar a l’alumnat un marc sobre alguns dels principals desenvolupaments en els afers mundials des del 1945, un coneixement dels factors de fons que van influir en aquests desenvolupaments i una comprensió dels debats historiogràfics al seu voltant, i, a través d’aquests, desenvolupar les habilitats intel·lectuals i transferibles.

Es posarà un èmfasi especial en la història global de la Guerra Freda i en les formes en què aquesta ha modelat el món en què vivim actualment. Anant més enllà de la confrontació entre grans potències, aquest mòdul explora l’impacte de la Guerra Freda a l’Europa central i oriental, l’Àfrica, l’Amèrica Llatina i l’Àsia, sovint poc representades en les històries bipolars tradicionals del període. El mòdul se centrarà en moments clau de la Guerra Freda per assegurar-se que l’alumnat tingui una comprensió sòlida de la cronologia del conflicte: la presa comunista de l’Europa de l’Est, la guerra de Corea, la crisi dels míssils de Cuba, la Revolució Cultural, laguerra del Vietnam, la invasió soviètica de l’Afganistan, la caiguda del comunisme i el final de la Guerra Freda. Basant-se tant en la historiografia clàssica com en la més recent, aquest mòdul explorarà el paper de la ideologia i les idees polítiques, els vincles entre la Guerra Freda i les històries paral·leles de la descolonització, el desenvolupament internacional, la globalització i la integració europea, així com la manera com el conflicte va modelar la comprensió de la societat, la ciència i la cultura.


Competències

  • Descriure l'origen i el desenvolupament dels principals conflictes socials, polítics i econòmics actuals.
  • Diferenciar i analitzar el tipus de relacions que s'han establert en el segle passat entre els diversos agents socials, polítics i econòmics tant en marcs nacionals com regionals i internacionals.
  • Discriminar els sistemes governamentals de presa de decisions en diferents contextos socials i polítics, des de mitjans del segle XX fins als nostres dies, tant pel que fa a marcs estatals com subestatals o supraestatals.
  • Explicar i sintetitzar coneixements adquirits en un nivell avançat de llengua anglesa.
  • Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica.
  • Reconèixer i contextualitzar textos referents a la història contemporània recent.

Resultats d'aprenentatge

  1. Comparar succintament casos nacionals i/o regionals diferents dins d'un mateix marc internacional.
  2. Escriure en llengua anglesa una ressenya d'una publicació, un videodocumental o un acte (conferència-seminari) adequada al contingut d'una o més assignatures de la matèria.
  3. Expressar una opinió fonamentada sobre el caràcter, la perspectiva i el rigor de textos referents al contingut de la matèria.
  4. Identificar i sintetitzar la bibliografia bàsica sobre els principals conflictes.
  5. Identificar i sintetitzar la bibliografia bàsica sobre l'evolució històrica dels principals sistemes governamentals, des dels més intervencionistes als més liberalitzats.
  6. Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica.
  7. Reconèixer i explicar diferents casos –nacionals i regionals– de relacions entre els diversos agents socials de la història contemporània.

Continguts

  1. La Segona Guerra Mundial i les seves conseqüències
  2. La Guerra Freda, definicions i orígens
  3. Un món bipolar? L’URSS, els EUA i les seves esferes d’influència
  4. La Nova Àsia
  5. Descolonització i canvi social, contracultures
  6. Col·laboracions transnacionals i nous contextos de competència durant la Guerra Freda (per exemple, migració, esports, música)
  7. El gir neoliberal i el final de la Guerra Freda
  8. El món post-Guerra Freda

Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Assistència a seminaris i sessions de tutoria 10 0,4 1, 3, 6, 7
Classes teòriques 40 1,6 1, 4, 5, 7
Tipus: Supervisades      
Aprenentatge d'estratègies de cerca d'informació 2 0,08 1, 4, 5, 6, 7
Debats i discussions 5 0,2 1, 3, 4, 5, 6, 7
Redacció de ressenyes, treballs i comentaris analítics 29 1,16 2, 6
Tipus: Autònomes      
Estudi personal 40 1,6 1, 4, 5, 6

-        Classes teòriques

-        Assistència a seminaris i sessions de tutoria

-        Aprenentatge d’estratègies de cerca d’informació

-        Debats i discussions

-        Redacció de ressenyes, treballs i comentaris analítics

-        Estudi personal

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Comentaris escrits 20% 2 0,08 1, 2, 3, 6, 7
Examen teòric final 25% 1 0,04 1, 3, 4, 5, 6, 7
Examen teòric parcial 35% 1 0,04 1, 3, 4, 5, 6, 7
Treballs escrits 20% 20 0,8 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Avaluació continuada

L’avaluació és contínua. Els i les estudiants hauran de demostrar els seus progressos mitjançant la realització d’activitats i exàmens. Els terminis d’aquestes activitats d’avaluació s’indicaran en la calendarització el primer dia de classe. Totes les activitats tindran una data límit que haurà de ser acomplerta estrictament, segons el calendari de l’assignatura. En el moment de realització de cada activitat avaluativa, el professor informarà l’alumnat (Moodle) del procediment i data de revisió de les qualificacions. Serà necessari haver obtingut un mínim de 3,5 en cadascuna de les proves d’avaluació per poder optar mitjana ponderada i compensar les proves suspeses. El pes de les diferents elements d’avaluació serà el següent:

-       Examen teòric parcial (25%)

-       Examen teòric final (35%)

-       Anàlisi de fonts primàries (20%)

-       Comentaris escrits (20%)

 

Qüestions relacionades

La informació sobre l’avaluació, el tipus d’activitat d’avaluació i el seu pes en l’assignatura és merament informativa. El professor responsable de l’assignatura ho especificarà al seu inici.

 

Revisió de les activitats d’avaluació

Al publicar les notes finals, el professor ha de notificar per escrit una data i hora per a la revisió de les activitats d'avaluació. Els i les estudiants han de concertar les revisions acord amb el professor.

 

Recuperació

Només tindran accés a la recuperació aquells alumnes que hagin presentat activitats el pes de les quals sigui equivalent a dos terços o més de la nota final i que hagin obtingut una nota ponderada igual o superior a 3,5. L’estudiant rebrà la qualificació de “No avaluable” sempre que no hagi lliurat més del 30% de les activitats d’avaluació.

En el moment de donar la qualificació final prèvia a la nota final de l’assignatura, el professor comunicarà per escrit el procediment de recuperació.

 

Consideració de “no avaluable”

L’estudiant rebrà la qualificació de “No avaluable” sempre que no hagi lliurat més del 30% de les activitats d’avaluació.

 

Irregularitats en les activitats d'avaluació

En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb un zero aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà zero. 

 

En cas d’irregularitat (plagi, còpia, suplantació, etc.) en una activitat d’avaluació, la nota d’aquesta activitat d’avaluació serà 0. En cas d’irregularitats en diverses activitats d'avaluació, la nota final de l’assignatura serà 0.

 

Les activitats d’avaluació en què s’hagin produït irregularitats (com plagi, còpia, suplantació) queden excloses de la revaluació. Es considera com a “còpia” un treball que reprodueixi la totalitat o la major part de la feina d'un altre alumne, i com “plagi” el fet de presentar com a propi una part o la totalitat d’un text d’un autor, és a dir, sense esmentar les fonts, ja sigui publicat en paper o en format digital. En el cas de còpia entre dos alumnes, si no és possible saber qui ha copiat a qui, la sanció s’aplicarà a ambdós.

 

Més informació: https://www.uab.cat/web/estudiar/grau/informacio-academica/avaluacio/en-que-consisteix-l-avaluacio-1345662177201.html

 


Bibliografia

Bibliografía

  • Autio-Sarasmo, Sari and Katalin Miklóssy (eds.) Reassessing Cold War Europe (Taylor & Francis, 2010).
  • Brands, Hal, Latin America’s Cold War: An International History (Harvard University Press, 2010).
  • Enderle-Burcel Gertrude, Piotr Franaszek and Dieter Stiefel (eds.) Gaps in the Iron Curtain: Economic Relations between neutral and Socialist States in Cold War Europe (Jagellonian University Press, 2009).
  • Gaddis, John Lewis. We Now Know: Rethinking Cold War History (New York: Oxford University Press: 1997).
  • Immerman, Richard H. and Petra Goedde (eds.). The Oxford Handbook of the Cold War (Oxford: Oxford University Press, 2013).
  • Jeronimo Bandeira, Miguel and António Costa Pinto (eds.), The Ends of European Colonial Empires. Cases and Comparissons (Palgrave Macmillan, 2015).
  • Judt, Tony. Postwar: A History of Europe Since 1945. London: William Heineman, 2005.
  • Leffler, Melvyn and Odd Arne Westad. The Cambridge History of the Cold War (Cambridge: Cambridge University Press, 2010), 3 vol.
    • Volume 1: Origins
    • Volume 2: Crises and Détente
    • Volume 3: Endings
  • Joseph, Gilbert and Daniela Spenser (eds.). In From the Cold: Latin America's New Encounter with the Cold War (Durham/London: Duke University Press, 2008).
  • Judt, Tony. Postwar: A History of Europe since 1945 (London: Blackwell, 2006).
  • Maier, Charles, Among Empires: American Ascendancy and its Predecessors (2007).
  • McMahon, Robert, Cold War. A Very Short Introduction (Oxford, 2003).
  • Mitter, Rana (ed.), Across the Blocs: Exploring Comparative Cold War Cultural and Social History (Taylor & Francis, 2004).
  • Muehlenbeck, Philip E. and Natalia Telepneva (eds.), Warsaw Pact Intervention in the Third World.Aid and Influence in the Cold War (London: Bloomsbury, 2018).
  • Pons, Silvio (ed.), The Cambridge History of Communism (Cambridge (2017).
    • Volume 2: The Socialist Camp and World Power 1941-1960s
    • Volume 3: Endgames? Late Communism in Global Perspective
  • Prashad, Vijay. Darker Nations: A People’s History of the Third World(New York: The New Press, 2008).Priestland, David. The Red Flag: Communism and the Making of the Modern World (Penguin UK, 2009).
  • Roberts, Priscilla and Odd Arne Westad (eds.), China, Hong Kong, and the Long 1970s: Global Perspectives (London, 2017).
  • Shipway, Martin, The Rise and Fall of Modern Empires vol. IV. Reactions to Colonialism (Routledge, 2016).
  • Smith Andrew W.M. and Chris Jeppesen (eds.), Britain, France and the Decolonization of Africa: Future Imperfect? (UCL Press, 2017).
  • Swift, John, The Palgrave Concise Historical Atlas of The Cold War (New York, 2003).
  • Westad, Odd Arne. The Global Cold War: Third World Interventions and the Making of Our Times (New York: Cambridge University Press, 2005).
  • Yangwen, Zheng, Hong'an Liu, and Michael Szonyi, The Cold War in Asia: The Battle for the Hearts and Minds (Brill, 2010).
  • Zubok, Vladislav. A Failed Empire: The Soviet Union in the Cold War from Stalin to Gorbachev, New Cold War History (Chapel Hill: University of North Carolina Press, 2007).

 

Academic journals (selection): Cold War History, Journal of Cold War Studies, Contemporary European History, Diplomatic History, The International History Review, Chinese Historical Review, Commonwealth & Comparative Politics

 


Programari

No es requereix


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PAUL) Pràctiques d'aula 50 Anglès primer quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 50 Anglès primer quadrimestre tarda