Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Pràcticum IV

Codi: 106123 Crèdits: 12
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Infermeria OB 3

Professor/a de contacte

Nom:
Antonio Luis Lopez Ruiz
Correu electrònic:
toni.lopez.ruiz@uab.cat

Equip docent

Sara Pablo Reyes
Maria Dolors Sans Ponseti
Ana Zamora Gimenez
Judit Vazquez Vigon
Raquel Torres Lopez
Laura Cornejo Silva
Laia Sastre Martinez
Nuria Correa Bas
Montserrat Romans Tubert
Elías Galán Monroy
Maria Jose Oller Sanchez
Nuria Miralles Banque

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Pot realitzar el pràcticum IV l’alumnat que abans de l'inici de l'assignatura:

  • Compleixi els criteris establerts per cada centre de pràctiques en matèria de prevenció de riscos laborals i medicina preventiva i epidemiologia. És important destacar que els criteris específics per a cada centre de pràctiques poden variar, i és responsabilitat de l'estudiant assegurar-se de complir aquests requisits previ a l'inici de les pràctiques assistencials.
  • Tingui la targeta d’identificació personal d’estudiant.

Per coherència en el progrés d'adquisició del nivell competencial, que s'adquireix de manera gradual, és MOLT RECOMANABLE que l’alumnat hagi superat el pràcticum I i II 

Important: No és possible realitzar dos pràcticums que coincideixin en el temps.

L’alumnat adquirirà el compromís de preservar la confidencialitat i secret professional de les dades a què pugui tenir accés per raó dels aprenentatges als serveis assistencials. També en mantenir una actitud d'ètica professional en totes les seves accions. En aquest sentit l’alumnat que es matricula d'aquesta assignatura es compromet a aplicar la "Normativa del Pràcticum en Infermeria" i "Recomanacions de conducta dels estudiants de la Facultat de Medicina". Els documents estan disponibles a través de la pàgina web de la facultat de medicina www.uab.cat/medicina dins de l'apartat Graus: Infermeria; Pràcticum

* Implementació del "Protocolo mediante el que se determinan pautas básicas destinadas a asegurar y proteger el derecho a la intimidad delpaciente por los alumnos y residentes en Ciencias de la Salud" (Documento BOE-A-2017-1200):

  • Les direccions dels centres d'atenció primària, sociosanitaris, i altres serveis vinculats a l’atenció primària en els quals l'alumnat fa pràctiques clíniques ens farà arribar les instruccions per tal que se signi el document de confidencialitat i, si escau, la targeta identificativa.
  • L’alumnat haurà de seguir la normativa que es penjarà al campus virtual de les assignatures.
  • El no compliment d'aquesta normativa suposarà no poder realitzar les pràctiques i per tant el suspens d'aquesta.

És imprescindible disposar del Certificat de Delictes de Naturalesa Sexual abans d'iniciar les pràctiques. En el següent enllaç trobareu informació de com tramitar-ho https://web.gencat.cat/ca/tramits/que-cal-fer-si/vull-obtenir-el-certificat-de-delictes-de-naturalesa-sexual . Hi ha centres de pràctiques que poden no autoritzar l'inici de les pràctiques si no es lliura el certificat a temps. Aquesta gestió va a càrrec de cada estudiant.


Objectius

OBJECTIU GENERAL:

El Pràcticum IV ha de permetre a l'alumnat integrar i aplicar els continguts treballats en les diferents assignatures, incorporant nous coneixements, habilitats i actituds a través del contacte real amb la professió infermera dins de l'àmbit assistencial i la seva complexitat.

OBJECTIUS ESPECÍFICS:

  • Aprofundir en les cures iniciades al Pràcticum II i en aquelles que l'/ la infermer/a presta a l'atenció Familiar i Comunitària i iniciar-se en aquelles cures que es donen en serveis assistencials de més complexitat.
  • Aplicar el procés d'atenció d'infermeria com a metodologia científica.
  • Incorporar la perspectiva de gènere en la pràctica professional.
  • Desenvolupar les dimensions del rol de col·laboració i el rol autònom.
  • Oferir unes cures infermeres adients a les necessitats de salut, garantint unes cures infermeres de qualitat, dirigides a la persona i la família, amb una visió integral que contempli les vessants biològica, psicològica i social de les persones ateses.
  • Desenvolupar habilitats comunicatives amb la persona atesa, la seva família i l'equip de treball.

 


Competències

  • Actuar en l’àmbit de coneixement propi avaluant les desigualtats per raó de sexe/gènere.
  • Actuar en l’àmbit de coneixement propi valorant l’impacte social, econòmic i mediambiental.
  • Aplicar els fonaments i els principis teòrics i metodològics de la infermeria.
  • Basar les intervencions infermeres en l'evidència científica i en els mitjans disponibles.
  • "Demostrar que es comprenen, sense prejudicis, les persones: considerar-ne els aspectes físics, psicològics i socials, com a individus autònoms i independents; assegurar que es respectin les seves opinions, creences i valors, i garantir el dret a la intimitat, a través de la confidencialitat i el secret professional."
  • Demostrar que es coneix el codi ètic i deontològic de la infermeria espanyola i que es comprenen les implicacions ètiques de la salut en un context mundial en transformació.
  • Demostrar que es coneixen els principis de finançament sanitari i sociosanitària i utilitzar adequadament els recursos disponibles.
  • Demostrar que es coneixen els sistemes d'informació sanitària.
  • Demostrar que es coneixen les estratègies per adoptar mesures de confort i atenció de símptomes, dirigides al pacient i la seva família, en l'aplicació de cures pal·liatives que contribueixin a alleugerir la situació de malalts avançats i terminals.
  • Dissenyar sistemes de cures dirigits a persones, famílies o grups, avaluar-ne l'impacte i establir-hi les modificacions oportunes.
  • Establir una comunicació eficaç amb pacients, família, grups socials i companys, i fomentar l'educació per a la salut.
  • Fer les cures infermeres basant-se en l'atenció integral de salut, que suposa la cooperació multiprofessional, la integració dels processos i la continuïtat assistencial.
  • Fomentar estils de vida saludables, l'autocura, donant suport al manteniment de conductes preventives i terapèutiques.
  • Introduir canvis en els mètodes i els processos de l’àmbit de coneixement per donar respostes innovadores a les necessitats i demandes de la societat.
  • Oferir una atenció sanitària tècnica i professional adequada a les necessitats de salut de les persones ateses, d'acord amb l'estat de desenvolupament dels coneixements científics de cada moment i amb els nivells de qualitat i seguretat que s'estableixen a les normes legals i deontològiques aplicables.
  • Planificar i dur a terme cures infermeres dirigides a persones, famílies o a grups, orientades als resultats en salut, i avaluar-ne l'impacte a través de guies de pràctica clínica i assistencial que descriuen els processos pels quals es diagnostica, tracta o cuida un problema de salut.
  • Plantejar solucions als problemes de salut i malaltia de les persones, les famílies i la comunitat aplicant la relació terapèutica seguint el mètode científic del procés infermer.
  • Promoure i respectar el dret de participació, informació, autonomia i el consentiment informat, en la presa de decisions de les persones ateses, d'acord amb la manera com viuen el seu procés de salut-malaltia.
  • Protegir la salut i el benestar de les persones o grups atesos garantint la seva seguretat.
  • Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
  • Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements propis a la seva feina o vocació d'una manera professional i tinguin les competències que se solen demostrar per mitjà de l'elaboració i la defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d'estudi.
  • Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes destacats d'índole social, científica o ètica.
  • Treballar amb l'equip de professionals com unitat bàsica en la qual s'estructuren de manera unidisciplinària o multidisciplinària i interdisciplinària els professionals i la resta de personal de les organitzacions assistencials.
  • Utilitzar la metodologia científica en les pròpies intervencions.

Resultats d'aprenentatge

  1. Adaptar-se a les noves situacions i contextos mantenint una actitud constructiva.
  2. Adquirir i utilitzar els instruments necessaris per desenvolupar una actitud crítica i reflexiva.
  3. Analitzar les diferències per sexe i les desigualtats de gènere en l'etiologia, l'anatomia, la fisiologia i les patologies en el diagnòstic diferencial, les opcions terapèutiques, la resposta farmacològica, el pronòstic i en les cures infermeres.
  4. Analitzar les intervencions infermeres justificant-les amb evidències científiques i aportacions d'experts que les sustentin.
  5. Aplicar a la pràctica assistencial els coneixements i habilitats adquirits.
  6. Aplicar el codi ètic i deontològic de la infermeria a tots els àmbits de l'activitat infermera.
  7. Aplicar el procés d'infermeria per proporcionar i garantir el benestar, la qualitat i la seguretat a les persones cuidades.
  8. Aplicar els coneixements sobre la fisiopatologia i els condicionants de la salut a les cures infermeres.
  9. Aplicar intervencions educatives i informatives que fomentin estils de vida saludables i l'autocura.
  10. Aplicar la relació d'ajuda a la solució dels problemes de salut-malaltia de les persones, les famílies o la comunitat.
  11. Aplicar l'evidència científica en la planificació i el desenvolupament de les cures infermeres.
  12. Aplicar una relació respectuosa amb l'usuari, la família i l’equip de salut sense emetre judicis de valor.
  13. Avaluar periòdicament les situacions de salut i les intervencions d'infermeria prestades.
  14. Comunicar fent un ús no sexista ni discriminatori del llenguatge.
  15. Comunicar-se adaptant el llenguatge a cada interlocutor.
  16. Demostrar habilitat en l'execució de procediments i tècniques d'infermeria.
  17. Demostrar que se saben executar maniobres de suport vital bàsic.
  18. Demostrar una actitud cooperativa amb els diferents membres de l'equip.
  19. Determinar els criteris de resultat adequats als problemes d'infermeria detectats.
  20. Dissenyar cures dirigides a persones en situació de malaltia avançada i en situació de final de vida que recullin les estratègies adequades per millorar el confort i alleujar la situació, tenint en compte els valors i les preferències de les persones malaltes i les seves famílies.
  21. Establir una relació empàtica i respectuosa amb la persona i la família, d’acord amb la situació de la persona, el problema de salut i l’etapa de desenvolupament.
  22. Fer les cures d'infermeria de manera integral dins de l'equip interdisciplinari.
  23. Fer una història clínica, un examen físic, un de psicològic i un diagnòstic d'infermeria de manera específica per a homes i dones, incorporant-hi, a més, la diversitat afectivosexual, d'identitat i d’expressió de gènere.
  24. Identificar els elements que poden posar en risc la salut de les persones en relació amb la utilització i gestió dels fàrmacs.
  25. Identificar guies de pràctica clínica específiques per a cada etapa del cicle vital.
  26. Identificar les implicacions socials, econòmiques i mediambientals de les activitats academicoprofessionals de l'àmbit de coneixement propi.
  27. Integrar al pla de cura els aspectes psicosocials, assegurant el respecte a les opinions, preferències, creences i valors.
  28. Integrar-se en equips de treball multidisciplinaris i interdisciplinaris i compartir objectius comuns.
  29. Planificar les cures d'infermeria de manera individualitzada i adaptada a cada situació de la pràctica clínica.
  30. Prestar cures infermeres integrals i individualitzades tant a l'individu i famílies com a comunitats, i avaluar-ne els resultats obtinguts.
  31. Prioritzar les mesures sanitàries de prevenció durant les seves intervencions en centres de salut.
  32. Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
  33. Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
  34. Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements propis a la seva feina o vocació d'una manera professional i tinguin les competències que se solen demostrar per mitjà de l'elaboració i la defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d'estudi.
  35. Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes destacats d'índole social, científica o ètica.
  36. Reconèixer les situacions de risc vital.
  37. Resoldre problemes infermers i problemes de col·laboració, utilitzant la història clínica, aplicant la metodologia infermera i els llenguatges estandarditzats vigents.
  38. Respectar el dret de participació en el conjunt de presa de decisions de les persones en les seves pròpies cures, d’acord amb com viuen el seu procés de salut.
  39. Respectar els principis de dret a la intimitat, confidencialitat i secret professional en totes les cures dutes a terme.
  40. Treballar en col·laboració i de manera responsable per aconseguir els objectius prèviament planificats garantint la continuïtat assistencial.
  41. Utilitzar adequadament els recursos disponibles.
  42. Utilitzar el procés d'atenció d'infermeria com a metodologia científica en les intervencions i la resolució de problemes.
  43. Utilitzar els sistemes d'informació sanitària i programes informàtics per a la recollida i anàlisi de les dades que faciliten la planificació, l’anàlisi i l’avaluació de les cures, així com la generació d'informes.
  44. Utilitzar estratègies i habilitats que permetin la comunicació efectiva amb les persones, famílies i grups socials i amb els companys, així com l'expressió de les seves preocupacions i interessos.
  45. Utilitzar l'evidència científica a la pràctica assistencial.
  46. Utilitzar mesures de protecció i de seguretat per garantir el benestar i minimitzar el risc vinculat a l'assistència.
  47. Valorar de manera integral les situacions de salut utilitzant eines com ara l'exploració física, les proves complementàries i l'entrevista d'infermeria.
  48. Valorar el risc i protegir la salut de les persones garantint-ne la seguretat.
  49. Valorar i tractar les persones d'una manera holística tolerant i sense emetre judicis de valor.
  50. Valorar l'estat de la salut de l'individu, família o comunitat i identificar els problemes i els factors interns i externs que afecten la seva salut.

Continguts

  1. Els models d'infermeria aplicats a l'atenció de població pediàtrica, adulta i anciana.
  2. Bases ètiques i metodològiques infermeres.
  3. El codi deontològic, els drets i deures de l'usuari en el marc del sistema assistencial.
  4. L'aplicació del procés d'ensenyament - aprenentatge quan s'ofereixen les cures infermeres a persones de diferents cultures.
  5. Pla d'atenció d'infermeria.
  6. La millora contínua de la qualitat de les cures infermeres.
  7. Guies de pràctica clínica, protocols i pràctica informada per l'evidència. 
  8. Alimentació saludable i dietes terapèutiques de les persones ateses.
  9. Prevenció del risc cardiovascular.
  10. Programa d'Activitats Preventives i de Promoció de la Salut
  11. Factors que influeixen en els processos d'aprenentatge de les persones ateses, necessitats educatives, objectius d'aprenentatge, estratègies educatives i resultats esperats.
  12. Farmacocinètica i farmacodinàmica dels fàrmacs més comuns a Atenció Primària.
  13. Acompanyament i gestió de les cures en situacions de final de vida
  14. Atenció domiciliària.
  15. Comunicació terapèutica.
  16. Gestió de conflictes.
  17. Gestió de riscos per a la seguretat de la persona atesa.
  18. El sistema sanitari català.
  19. Gestió autònoma de la demanda infermera.

Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Supervisades      
PRÀCTIQUES EXTERNES (PEXT) 291 11,64 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50
Treball escrit 9 0,36 1, 2, 14, 26, 32, 33, 34, 35

Les pràctiques clíniques a Atenció Primària i Comunitària donen l'oportunitat a l'alumnat de desenvolupar coneixements, habilitats, actituds i valors en un àmbit professional real i complex, acompanyat sempre d'un/a infermer/a docent (Professor/a Associat/ada Infermer/a). Consten d'una estada aproximada de 8 setmanes en un Equip d'Atenció Primària, equip pediàtric o PADES durant les quals s'assigna a cada estudiant/a un/a infermer/a de la unitat on realitza les pràctiques que vetlla i guia el seu procés d'aprenentatge de forma individualitzada i continuada.

Els torns i horaris assignats poden ser modificats en funció de les necessitats dels serveis, per tant és important disposar de flexibilitat horària per poder fer front a canvis inesperats, ja que s'han de realitzar tots els dies de pràctiques. 

Els Quaderns Reflexius recullen aquelles situacions viscudes durant la pràctica que han despertat alguna emoció, bé sigui positiva o negativa amb un impacte en el procés d'aprenentatge. L'entrega és quinzenal en forma de treball escrit via Campus Virtual.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
PRÀCTIQUES EXTERNES (PEXT) 70% 0 0 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 33, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50
Treballs escrits 30% 0 0 1, 2, 14, 26, 32, 34, 35

Dins de pla d'estudis del Grau d'infermeria, les assignatures Pràcticums formen part de la matèria Pràctica Externa. Les competències i resultats d'aprenentatge de la matèria Pràctica Externa es treballaran i s'avaluaran al llarg dels diferents pràcticums en funció del context i àmbit on es desenvolupin cadascú dels pràcticums. Al llarg del desenvolupament de les estades de pràctica clínica de 2n a 4t curs es vetllarà per l'assoliment de totes les competències de pràctica clínica de la titulació

Aquesta assignatura NO preveu el sistema l'avaluació única.

Criteris d'avaluació

La qualificació final de l'assignatura correspon al sumatori de la nota de les pràctiques clíniques (PEXT) i la del Quadern Reflexiu (QR) amb la següent ponderació:

- El 70% de la nota correspon a les pràctiques clíniques.

- El 30% de la nota correspon al quadern reflexiu.

Per aprovar l'assignatura cal tenir aprovat cadascun dels grups competencials de les pràctiques clíniques i els quaderns reflexius amb una nota mínima de 5.

 

Control d'assistència:

* "Full de seguiment": Mitjançant la signatura diària d'aquest document, el/la infermer/a responsable de cada estudiant, confirma l'horari realitzat durant la jornada de pràctiques. Aquest document servirà de justificant pel còmput d'hores de l'assignatura.

La única persona responsable del document és el/la estudiant. L'haurà de portar actualitzat i es responsabilitzarà de la veracitat del contingut de la informació que es consigni. Aquest document serà entregat en finalitzar el període pràcticum al seu/va professor/a associat/ada infermer/a i lliurat digitalment (escanejat) en el Campus Virtual.

Aquest document pot ser demanat, en qualsevol moment, pel seu control, per les persones responsables dels pràcticums i/o docents participants de l'assignatura.

És obligatori realitzar tot el període de pràctica clínica programat al calendari docent independentment de l'horari en el qual es facin les pràctiques.

Es considera absència qualsevol interrupció de l'assistència al servei. Aquestes poden ser:

a) Absències justificades, les següents situacions:

-          Defuncions de familiars propers i propparents

-          Visita mèdica especialista

-          Malalties agudes

-          Examen carnet de conduir

-          Examen oficial universitari

-          Proves oficials d'idiomes

-          Aquelles que tinguin el vistiplau del coordinador/a de l’assignatura.

L'alumnat haurà de presentar un justificant degudament complimentat al seu professor/a i deixar constància en el document "Full de seguiment".

b) Absències NO Justificades: Aquelles que no figurin en el llistat anterior i no han estat autoritzades per la coordinació de l'assignatura.

L'alumnat deixarà constància de la seva Absència No Justificada en el document "Full de seguiment" i pactarà amb el seu professor/a la manera de recuperar les hores pendents. En finalitzar l'assignatura es restarà de la nota final (de 0 a 10) 1 punt per cada jornada d’absència.

c) Vagues, Manifestacions:

Mantenint els drets de l’alumnat i seguint amb les recomanacions del rectorat, l’alumnat que de manera individual vulgui adherir-se a una convocatòria d'algun dels sindicats d'estudiants, hauran de comunicar-ho prèviament al seu/va professor/a i al servei de pràctiques. Tanmateix haurà de deixar constància en el document "Full de seguiment". Aquesta jornada es considerarà realitzada i no recuperable.

d) Absència NO justificada i NO notificada: Pot comportar el suspens de l'assignatura.

e) Retard: Presentar més de 5 retards (inici i finals de torn, àpats...) al llarg del període de l'assignatura pot comportar el suspens de l'assignatura.

Les faltes s'han de comunicar amb la màxima antelació possible al professor/a associat/ada i al servei de pràctiques per tal de poder reduir la interferència en el procés d'aprenentatge i pactar el dia a recuperar. Totes les hores que manquin per faltes d'assistència s'hauran de recuperar dins del període de pràctiques. 

* L'assistència és obligatòria en la totalitat de les hores programades i en el torn i horari assignats.

Aquelles faltes d'assistència justificades i les no justificades, s'hauran de recuperar dins del període de pràctiques clíniques programades prèvia autorització del professor/a responsable i del servei de pràctiques.

 

Pràctiques Clíniques (PEXT):

Avaluació continuada i formativa al llarg del període. Aproximadament a la meitat, el professorat associat infermer/a, juntament amb el/la infermer/a, farà un resum de la informació obtinguda fins al moment i la comentarà amb cada estudiant. En aquesta avaluació, de caràcter formatiu, es treballarà el nivell d'assoliment dels objectius proposats, els punts forts a destacar i els punts febles a millorar amb les recomanacions pertinents. De la mateixa manera, l’alumnat farà la seva autoavaluació i la comentarà amb el/la professor/a.

Avaluació finalista:

En finalitzar el període de pràctiques clíniques, el/la infermer/a complimentarà un informe final sobre les competències assolides per l’alumnat. De la mateixa manera, en finalitzar el període cada estudiant farà la seva autoavaluació i la comentarà amb el/la infermer/a i el/la professor/a associada infermer/a.

 

Sobre els quaderns reflexius:

-          S'avaluaran les reflexions derivades de l'elaboració dels quaderns sorgides en el context de la pràctica clínica. Es tindrà en compte el respecte a la pluralitat d'idees, persones i situacions. També es valorarà la capacitat per identificar estratègies de millora a l'aprenentatge.

-          Hi haurà una rúbrica amb els ítems a valorar que inclou també unes pautes de presentació (estil, ortografia, expressió, etc.). Cal seguir les recomanacions per a l'elaboració del quadern reflexiu.

-          La realització del Quadern Reflexiu quinzenal és obligatòria, les dates de lliurament seran concretades per cada professor/a.

-          Cal efectuar un lliurament exclusivament per via campus virtual.

-          No s'avaluaran els treballs entregats fora del termini acordat. Quedant la nota d'aquella entrega: 0. Nos'obriran els períodes extraordinaris de lliurament.

-          El/ la  professor/a associat/ada infermer/a avaluarà els quaderns reflexius, segons la rúbrica que apareix al campus virtual, tenint en compte el contingut i presentació del treball amb les següents consideracions:

  • Descriu situacions vivencials significatives de forma detallada
  • Identifica clarament les possibles causes 
  • Descriu allò que necessita millorar en relació a la vivència descrita
  • Proposa accions de millora pel seu aprenentatge realistes i relacionades amb la vivència descrita
  • Respecta la normativa de presentació

-          El resultat és una puntuació numèrica entre 0-10 

 

Obtenció de la qualificació final:

Segons l'acord 4.4 del Consell de Govern 17/11/2010 de la normativa d'avaluació, les qualificacions seran:

  • Suspens: <5
  • Aprovat: de 5 a 6,9
  • Notable: de 7 a 8,9
  • Excel·lent: >9
  • Matrícula d'honor: >9

 Segons la normativa sobre règim de permanència als estudis oficials de grau i de màster de la Universitat Autònoma de Barcelona, es consignarà un "No avaluable" a l’alumnat que no ha pogut aportar prou evidències d'avaluació.

 

* Es considerarà criteri per assignar "No Avaluable":

- Superar el 20% de les hores d’absència no justificada en el període del pràcticum.

-  La no presentació dels treballs dins dels terminis establerts pel professorat.

En caso de suspens, donades les característiques de la assignatura NO és possible la seva recuperació

 

Ús de la IA:

  • Ús prohibit: En aquesta assignatura, no es permet l’ús de tecnologies d’intel·ligència Artificial (IA) en l'elaboració dels quaderns reflexius. Qualsevol quadern reflexiu que inclogui fragments generats amb IA serà considerat com una manca d'honestedat acadèmica i pot comportar una penalització parcial o total a la nota de l'activitat, o sancions majors en casos de gravetat.

 

NOTA:

Qualsevol signe de deshonestedat acadèmica, com ara plagi o manipulació de documents d’avaluació, etc., o qualsevol actitud discriminatòria, violenta o irrespectuosa cap a pacients, professionals, companys/es i/o docents, seran elevades a la comissió de pràcticums que analitzarà allò succeït i establirà una resolució consensuada al respecte.


A petició del coordinador/a de l'assignatura es pot constituir una comissió avaluadora configurada a efecte de valorar situacions especials, personals i/o extraordinàries que no trobin resposta en el si d'aquesta guia o en documents publicats a la web del pràcticum. 


Bibliografia

  • Alfaro-Lefevre, R. (2003). El proceso enfermero. 5ª ed. Barcelona: Masson.

  • Ayuso Murillo, D., Tejedor Muñoz, L., & Serrano Gil, A. (2018). Enfermería familiar y comunitaria: actividad asistencial y aspectos ético-jurídicos. Madrid: Díaz de Santos.
  • Berman, A., Erb, G., Kozier, B., & Snyder, S. (2008). Fundamentos de enfermería: conceptos, proceso y práctica. Madrid: Pearson educación.
  • Betolaza, E., Alonso, I. (2002). El diario reflexivo y el aprendizaje tutorizado. Metas de Enfermería 45, 14-18.
  • Campos Pavón, J., Munguía Navarro, S., & Academia de estudios MIR. (2015). Enfermería comunitaria. Madrid: Academia de estudios MIR.
  • Colina, J., Medina J.L. Construir el conocimiento de Enfermería mediante la práctica reflexiva. (1997). Rol de Enfermería, 232, 23-30.
  • ICS (2022). Prestacions infermeres d'Atenció Primària. [Internet]. 2022 [citat 20 juny 2025]; Disponible a: https://ics.gencat.cat/web/.content/Documents/assistencia/procediments-infermeria/Prestacions-infermeres-adults-pediatria-09-05-2022.pdf
  • ICS. (2019). Manual de procediments d’infermeria a l'atenció primària [Internet]. 2019 [citat 20 juny 2025] ;. Disponible a: https://ics.gencat.cat/ca/Professionals/coneixement-assistencial/cures-infermeres/cures-atencio-primaria/procediments-dinfermeria-a-latencio-primaria/index.html
  • Luis, M.T. (2013). Los diagnósticos enfermeros. Revisión crítica y guía práctica .9ª ed. Barcelona: Elsevier Masson
  • Luis, M.T. (2015). Enfermería Clínica. Cuidados enfermeros a las personas con transtornos de Salud. Barcelona: Wolters Klumer,
  • Luis, M.T., Fernández. C., Navarro. M.V. (2005). De la teoría a la práctica. El pensamiento de Virginia Hendersonen el siglo XXI. 3ª ed. Barcelona: Masson
  • Martín Zurro, A. Jodar, G (2023). Atención familiar y salud comunitaria . Barcelona : Elsevier.
  • Martínez Riera, J. R., & Pino Casado, R. del. (2015). Manual práctico de enfermería comunitaria. Madrid: Elsevier.
  • Medina, J.L. (2001). Guía para la elaboración del diario reflexivo. Barcelona: Universidad de Barcelona.
  • Nanda Internacional. (2015). Diagnósticos enfermeros. Definiciones y clasifiación 2015-2017. Madrid: Elsevier
  • Pérez, P. E., Sánchez, J. M. R., Formatger, D. G., & Fernández, M. G.  (2016). Investigación en metodología y lenguajes enfermeros. Elsevier España.
  • Pino Casado, R. del., & Universidad de Jaén. Servicio de Publicaciones. (2015). Visita domiciliaria en enfermería familiar y comunitaria. Jaén: Universidad de Jaén, Servicio de Publicaciones.
  • Ruiz Fernández, RD.(2020) Manual de Enfermería Familiar y Comunitaria. Universidad de Almeria. Editorial Universidad Almeria. 
  • Schön, A.D. (1989) La formación de profesionales reflexivos. Barcelona. Paidos.
  • Schon, D. (1992). La formación de profesionales reflexivos. Hacia un nuevo diseño de la formación y el aprendizaje en las profesiones. Madrid: Piados MEC.
  • Tellez, S., García, M. (2012). Modelos de cuidados en enfermería NANDA, NIC y NOC. México DF: McGraw-Hill Interamericana.

Programari

No


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura