Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Infermeria Familiar i Comunitària

Codi: 106118 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Infermeria OB 2

Professor/a de contacte

Nom:
Caterina Checa Jimenez
Correu electrònic:
caterina.checa@uab.cat

Equip docent

Monica Amado Sanjuan
Miguel Jimenez Pera
Jordi Casino López
Antonio Luis Lopez Ruiz
Sara Pablo Reyes
Daniel Gomez Garcia
Jessica Izcara Cobo
Luis Lopez Perez
Juan Manuel Leyva Moral
Caterina Checa Jimenez
Jordi Puig Pla

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No existeixen


Objectius

  1. Conèixer la importància de la família i comunitat en el procés de salut/malaltia.
  2. Identificar l'organització de les cures infermeres dins l'especialitat familiar i comunitària.
  3. Identificar les competències infermeres en el marc de l'atenció familiar i comunitària.
  4. Conèixer la importància de l'atenció domiciliària aguda, crònica i pal·liativa en el marc d'atenció familiar i comunitària.
  5. Prendre consciència de la importància de la participació i intervenció comunitària.
  6. Valorar la importància de la coordinació de recursos comunitaris.
  7. Identificar la importància de les cures familiars i de l'autocura.
  8. Dissenyar plans de cures relacionats amb els problemes més freqüents atesos a Atenció Primària.
  9. Conèixer les tècniques i procediments infermers habituals dins l'Atenció Familiar i Comunitària, interpretar els resultats i intervenir en conseqüència.
  10. Incorporar la perspectiva de gènere en l'acte de tenir cura de les persones, famílies i comunitats.
  11. Aplicar la competència cultural en l'acte de cura de les persones, famílies i comunitats.

Competències

  • Actuar amb responsabilitat ètica i amb respecte pels drets i deures fonamentals, la diversitat i els valors democràtics.
  • Actuar en l’àmbit de coneixement propi avaluant les desigualtats per raó de sexe/gènere.
  • Actuar en l’àmbit de coneixement propi valorant l’impacte social, econòmic i mediambiental.
  • Basar les intervencions infermeres en l'evidència científica i en els mitjans disponibles.
  • Demostrar que es comprèn el comportament interactiu de la persona en funció del gènere, el grup o la comunitat, dins del seu context social i multicultural.
  • Dissenyar sistemes de cures dirigits a persones, famílies o grups, avaluar-ne l'impacte i establir-hi les modificacions oportunes.
  • Fer les cures infermeres basant-se en l'atenció integral de salut, que suposa la cooperació multiprofessional, la integració dels processos i la continuïtat assistencial.
  • Fomentar estils de vida saludables, l'autocura, donant suport al manteniment de conductes preventives i terapèutiques.
  • Introduir canvis en els mètodes i els processos de l’àmbit de coneixement per donar respostes innovadores a les necessitats i demandes de la societat.
  • Oferir una atenció sanitària tècnica i professional adequada a les necessitats de salut de les persones ateses, d'acord amb l'estat de desenvolupament dels coneixements científics de cada moment i amb els nivells de qualitat i seguretat que s'estableixen a les normes legals i deontològiques aplicables.
  • Planificar i dur a terme cures infermeres dirigides a persones, famílies o a grups, orientades als resultats en salut, i avaluar-ne l'impacte a través de guies de pràctica clínica i assistencial que descriuen els processos pels quals es diagnostica, tracta o cuida un problema de salut.
  • Protegir la salut i el benestar de les persones o grups atesos garantint la seva seguretat.
  • Que els estudiants hagin demostrat que comprenen i tenen coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es basa en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda d'aquell camp d'estudi.
  • Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes destacats d'índole social, científica o ètica.
  • Treballar amb l'equip de professionals com unitat bàsica en la qual s'estructuren de manera unidisciplinària o multidisciplinària i interdisciplinària els professionals i la resta de personal de les organitzacions assistencials.

Resultats d'aprenentatge

  1. Adquirir i utilitzar els instruments necessaris per desenvolupar una actitud crítica i reflexiva.
  2. Analitzar críticament els principis i valors que regeixen l'exercici de la professió infermera.
  3. Analitzar els factors socials i culturals en la vivència i l'abordatge dels processos de salut i malaltia.
  4. Analitzar la importància d'educar, facilitar i donar suport a la salut i el benestar dels membres de la comunitat les vides de la qual estan afectades per problemes de salut, risc, patiment, malaltia, incapacitat o mort.
  5. Analitzar les accions possibles per integrar els diversos nivells d'intervenció i garantir la continuïtat assistencial.
  6. Analitzar les desigualtats de gènere, així com els factors que les sustenten, des dels diferents sistemes: el sistema familiar, el de parentiu, l'econòmic, el polític, el simbolisme i els sistemes educatius.
  7. Analitzar les diferències per sexe i les desigualtats de gènere en l'etiologia, l'anatomia, la fisiologia i les patologies en el diagnòstic diferencial, les opcions terapèutiques, la resposta farmacològica, el pronòstic i en les cures infermeres.
  8. Analitzar les dificultats, els prejudicis i les discriminacions, a curt o llarg termini, en relació amb determinades persones o col·lectius.
  9. Analitzar les intervencions infermeres justificant-les amb evidències científiques i aportacions d'experts que les sustentin.
  10. Analitzar una situació i identificar-ne els punts de millora adaptats a les necessitats i demandes del context d'anàlisi.
  11. Descriure els fonaments del nivell primari de salut i les activitats que cal desenvolupar per proporcionar una cura integral als membres de la comunitat.
  12. Descriure intervencions orientades a la readaptació de la vida diària mitjançant recursos de proximitat i suport.
  13. Determinar els criteris de resultat adequats als problemes d'infermeria detectats.
  14. Dissenyar cures infermeres utilitzant els instruments adequats a la situació de la persona al llarg de tot el seu cicle vital tenint en compte la normativa vigent, la millor evidència existent i els estàndards de qualitat i seguretat.
  15. Dissenyar estratègies de promoció de la salut i prevenció de la malaltia dirigides a la persona, grup o comunitat tenint en compte els seus recursos, hàbits, creences i valors.
  16. Dissenyar estratègies per establir mecanismes de protecció i benestar de les persones, famílies o grups dins de l'àmbit de la salut comunitària.
  17. Dissenyar programes d'acció comunitària.
  18. Fer una història clínica, un examen físic, un de psicològic i un diagnòstic d'infermeria de manera específica per a homes i dones, incorporant-hi, a més, la diversitat afectivosexual, d'identitat i d’expressió de gènere.
  19. Identificar els determinants de salut i els problemes relacionats amb l'entorn per cuidar les persones en situacions de salut i malaltia com a integrants d'una comunitat.
  20. Identificar els diferents rols professionals implicats en l'atenció primària i comunitària.
  21. Identificar els diferents tipus d'interaccions segons la pertinença a un grup, gènere o comunitat dins del seu context social i cultural.
  22. Identificar els elements que poden posar en risc la salut de les persones en relació amb la utilització i gestió dels fàrmacs.
  23. Identificar els factors de risc determinants en el procés de salut-malaltia a nivell físic, emocional, social i ambiental.
  24. Identificar estils de vida saludables i conductes preventives i terapèutiques en la persona, grup o comunitat.
  25. Identificar estratègies per prevenir la violència de gènere.
  26. Identificar les guies de pràctiques clíniques i assistencials relacionades amb l'atenció a les demandes de salut de les persones durant tot el cicle vital i en les alteracions que es poden presentar.
  27. Identificar les implicacions socials, econòmiques i mediambientals de les activitats academicoprofessionals de l'àmbit de coneixement propi.
  28. Que els estudiants hagin demostrat que comprenen i tenen coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es basa en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda d'aquell camp d'estudi.
  29. Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes destacats d'índole social, científica o ètica.

Continguts

  1. Antecedents historics de l'Atenció Primària i Comunitària.
  2. El sistema de salut espanyol i català.
  3. Organització territorial de l’Atenció Primària
  4. Entorn i salut, determinants de la salut, anàlisi epidemiològic.
  5. Salut familiar.
  6. Programes orientats a la comunitat.
  7. Prescripcions socials.
  8. Programa Infància i Salut.
  9. Programa d'Activitats Preventives i de Promoció de la Salut (PAPPS).
  10. Consulta infermera: motius de consulta aguts i no aguts. Seguiment de malalties cròniques més prevalents.
  11. Prescripció infermera.
  12. Programes d’Atenció Domiciliaria.
  13. Cures orientades a la fragilitat i cronicitat.
  14. Gestió de casos.
  15. Cures orientades a la complexitat.
  16. Cures pal·liatives.
  17. Eutanàsia i suïcidi assistit.

Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
SEMINARIS 17,5 0,7
Teoria 32 1,28
Tipus: Autònomes      
Treball autònom 100,5 4,02

Les classes teòriques s'impartiran amb el grup sencer i tot i ser principalment expositives, es sol·licitarà la participació de l'estudiantat en petites activitats o resolució de situacions. Es tracta d'un format docent en el que s'imparteixen continguts teòrics i es repassen les darreres evidències científiques i opinió d'experts.

Els seminaris són un espai d'aprenentatge en grup mitjà en el que l'alumnat ha de treballar al voltant d'unes situacions clíniques plantejades amb la supervisió d'un/a docent. L'activitat comporta lectura prèvia a casa, discussió grupal, disseny d'intervencions, exposicions orals grupals i treball escrit. 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Autoavaluació 15% 0 0 2, 20, 29
Defensa oral de treballs 40% 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 15, 16, 17, 21, 25, 27, 28, 29
Exàmen 45% 0 0 7, 13, 14, 18, 19, 21, 22, 23, 24, 26, 28

Criteris d’Avaluació

Examen tipus test
Tasca individual que representa el 45% de la nota final de l’assignatura. Inclou continguts de totes les activitats de l’assignatura.

Defensa oral dels treballs en grup
Tasca grupal que representa el 40% de la nota final. En grups reduïts, cada grup ha de presentar la resolució dels seus exercicis i participar activament en la discussió del grup. En cas que es detecti una participació irregular per part d’algun membre, el/la docent podrà avaluar aquella persona de manera individual.

Autoavaluació raonada amb nota global sobre 10: 15%


MOLT IMPORTANT:

  • Arribar tard o marxar abans del seminari suposarà una penalització de 0,5 punts en l’avaluació final.

  • No està permès fer fotografies ni enregistrar les classes. Fer-ho sense l’autorització del/de la docent comportarà el suspens automàtic de l’assignatura.

  • Cada activitat avaluable s’ha de superar amb una puntuació mínima de 5,0 per poder calcular la nota final. En cas contrari, l’assignatura constarà com a suspesa i l’estudiant haurà de recuperar-la en les dates establertes.

  • L’assistència al 100% dels seminaris és obligatòria. Cada absència no justificada comportarà una sostracció de 0,5 punts de la nota final dels seminaris.

  • Haver faltat a més del 30% dels seminaris suposarà la qualificació de "No avaluable".

  • Els seminaris no es poden recuperar, a causa de la seva dinàmica i del sistema d’avaluació contínua.

  • Per poder presentar-se a la prova final de recuperació, l’estudiant s’ha d’haver presentat a totes les activitats d’avaluació.

  • No hi ha opció de “pujar nota” a través de l’examen.Per tant, la qualificació obtinguda en la convocatòria ordinària serà la definitiva, si és igual o superior a 5,0.


Ús restringit de tecnologies d’IA:

Per a aquesta assignatura, es permet l’ús de tecnologies d’Intel·ligència Artificial (IA) exclusivament per a tasques de suport, com ara la cerca bibliogràfica o d’informació, la correcció o traducció de textos, l’elaboració de mapes conceptuals i el disseny d’infografies. L’estudiant ha d’identificar clarament quines parts han estat generades amb IA, especificar les eines utilitzades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes eines han influït en el procés i en el resultat final de la tasca.

La manca de transparència en l’ús de la IA es considerarà deshonestedat acadèmica i pot comportar una penalització parcial o total en la nota de l’activitat, o sancions més greus en casos greus. Qualsevol indici de plagi comportarà el suspens automàtic de l’assignatura, sense opció de recuperació.


Respecte i conducta:

No es tolerarà cap actitud irrespectuosa envers l’alumnat, el professorat, el personal administratiu (PTGAS) o les instal·lacions. Si escau, es comunicarà a la coordinació del grau, que podrà obrir una comissió d’anàlisi disciplinària, la qual podria derivar en el suspens de l’assignatura.


Altres aspectes importants:

  • Aquesta assignatura no contempla el sistema d’avaluació única.

  • No s’acceptaran treballs fora del termini establert.

  • L’alumnat té dret a la revisió de les activitats d’avaluació. La data es concretarà a través del Moodle.


Càlcul de la qualificació final:

La qualificació final serà la suma de les puntuacions obtingudes en cada activitat d’avaluació. Segons l’Acord 4.4 del Consell de Govern (17/11/2010) sobre normativa d’avaluació, les qualificacions seran:

  • De 0 a 4,9 = Suspens

  • De 5,0 a 6,9 = Aprovat

  • De 7,0 a 8,9 = Notable

  • De 9,0 a 10 = Excel·lent

  • De 9,0 a 10 = Matrícula d’Honor – Els criteris per a l’atorgament seran establerts per l’equip docent i no seran exclusivament numèrics. Es valorarà especialment la participació activa en activitats voluntàries extracurriculars relacionades amb l’assignatura.

L’alumnat que no realitzi les activitats d’avaluació teòriques i pràctiques es considerarà “No avaluable”, i perdrà el dret de matrícula de l’assignatura.


Absències justificades:

Es consideren absències justificades les següents situacions:

  • Examen oficial (no inclou el de conduir)

  • Malaltia aguda

  • Visita mèdica especialitzada

  • Competició d’esportistes d’elit (no entrenaments)

  • Defunció d’un familiar o persona propera


Bibliografia

    • Arnott, J. (2012). Introduction to Community Nursing Practice. McGraw-Hill.
    • Borrell-Carrió, F., & Gómez-Batiste, X. (2022). Atención familiar y comunitaria. Una visión centrada en las personas. Elsevier.
    • Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya: AIFiCC. (s. f.). Recuperado 14 de julio de 2020, de https://www.aificc.cat/
    • Ayuso Murillo, D., Tejedor Muñoz, L., & Serrano Gil, A. (2018). Enfermería familiar y comunitaria: actividad asistencial y aspectos ético-jurídicos. Díaz de Santos. 
    • Perdomo, L. M., & Navarro, J. G. (2021). Enfermería familiar y comunitaria: Atención integral a la familia y comunidad. Editorial Médica Panamericana.
    • CAMFiC, Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària. (s. f.). Recuperado 14 de julio de 2020, de http://www.camfic.cat/
    • Sociedad Española de Enfermería Comunitaria (SEEC). (2020). Guía de buenas prácticas en enfermería comunitaria. SEEC.
    • del Pino Casado, R. (2015). Enfermería familiar y comunitaria. Unidades didácticas. Universidad de Jaén, Servicio de Publicaciones.
    • Drennan, V., & Goodman, C. (2014). Oxford Handbook of Primary Care and Community Nursing (2nd ed.). OUP Oxford.
    • Klainberg, M., Holzemer, S., & Leonard, M. (2011). Enfermería comunitaria: una alianza para la salud. McGraw-Hill Interamericana.
    • McCormack. (2017). Person-centred healthcare research / edited by Brendan McCormack [and three others]. (McCormack, Ed.). Wiley-Blackwell.
    • PAPPS - Programa de Actividades Preventivas y de Promoción de la Salud. (s. f.). Recuperado 14 de julio de 2020, de https://papps.es/
    • Sines. (2014). Community and public health nursing / edited by David Sines [and five others].Community health care nursing (Sines) (Fifth edition.). Wiley Blackwell.
    • Solari-Twadell, & Ziebarth, D. J. (2020). Faith Community Nursing An International Specialty Practice Changing the Understanding of Health / edited by P. Ann Solari-Twadell, Deborah Jean Ziebarth. (Solari-Twadell & D. J. Ziebarth, Eds.; 1st ed. 2020.). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-030-16126-2

Programari

  • Mendeley
  • Teams

Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(SEM) Seminaris 101 Català primer quadrimestre matí-mixt
(SEM) Seminaris 102 Català primer quadrimestre matí-mixt
(SEM) Seminaris 103 Català primer quadrimestre matí-mixt
(SEM) Seminaris 104 Català primer quadrimestre matí-mixt
(SEM) Seminaris 105 Català primer quadrimestre matí-mixt
(SEM) Seminaris 106 Català primer quadrimestre matí-mixt
(SEM) Seminaris 107 Espanyol primer quadrimestre tarda
(SEM) Seminaris 108 Català primer quadrimestre tarda
(SEM) Seminaris 109 Català primer quadrimestre tarda
(SEM) Seminaris 110 Català primer quadrimestre tarda
(TE) Teoria 101 Català/Espanyol primer quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 102 Català/Espanyol primer quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 103 Català/Espanyol primer quadrimestre tarda