Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Qüestions d'Actualitat i Tendències del Sector Audiovisual

Codi: 105015 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Comunicació Audiovisual OP 3

Professor/a de contacte

Nom:
Maria Teresa Soto Sanfiel
Correu electrònic:
mariateresa.soto@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Per a un òptim aprofitament de l'assignatura "Qüestions d'Actualitat i Tendències del Sector Audiovisual", es recomana que l'alumnat compleixi els següents prerequisits:

  • Comprensió bàsica dels aspectes clau del sector audiovisual, incloent-hi la producció, distribució, consum i el marc legislatiu vigent. Aquests coneixements previs són indispensables per poder processar i assimilar els materials i els propòsits del curs, així com per avaluar críticament els canvis i les disrupcions constants que impliquen tant les noves tecnologies com les tendències en la representació.
  • Autonomia en la creació de productes audiovisuals: Aquesta capacitat va més enllà d'una simple habilitat pràctica. És essencial per a una comprensió profunda dels materials i propòsits de l'assignatura, ja que el curs es fonamenta en l'experiència i la pràctica de l'àmbit audiovisual.
  • Comprensió de l'anglès: Donat que la majoria de les lectures, recursos i materials de referència de l'assignatura seran en aquest idioma, és imprescindible que l'alumnat posseeixi un bon nivell de domini lector i auditiu d'aquesta llengua.

Objectius

Els objectius principals del curs "Qüestions d'Actualitat i Tendències del Sector Audiovisual" són que l'alumnat assoleixi el següent:

  • Comprendre el panorama transformador: Adquirir una comprensió exhaustiva i actualitzada d'algunes de les forces principals que estan remodelant el sector audiovisual, incloent-hi els avenços tecnològics, l'evolució dels models de negoci, els canvis en la creació de continguts i les noves pautes de consum de l'audiència.

  • Analitzar la dinàmica de la indústria: Desenvolupar la capacitat d'analitzar críticament la interacció entre la producció, la representació, la distribució, el consum i els marcs legals dins de la indústria audiovisual contemporània, identificant els reptes i les oportunitats clau.
  • Avaluar les tendències emergents: Avaluar l'impacte de les tendències d'avantguarda com la Intel·ligència Artificial (IA) i les noves formes de representació en el contingut audiovisual, els fluxos de treball de producció i les audiències. 
  • Contextualitzar les realitats globals i locals: Comprendre com les tendències globals es manifesten en els productes audiovisuals i s'adapten dins de contextos regionals específics (i viceversa), particularment a Europa i Espanya, reconeixent els matisos dels mercats locals i els entorns de consum. 
  • Desenvolupar habilitats crítiques i analítiques: Millorar la seva capacitat de pensament crític, permetent-los avaluar nous desenvolupaments, identificar biaixos subjacents (per exemple, en els algoritmes d'IA o en la representació mediàtica) i anticipar futures disrupcions en el sector. 
  • Fomentar una perspectivaètica: Debatre les implicacions ètiques de les noves tecnologies i les pràctiques de la indústria, especialment pel que fa a l'autenticitat del contingut (per exemple, deepfakes), els drets d'imatge i la representació responsable de comunitats diverses.

 


Resultats d'aprenentatge

  1. CM06 (Competència) Dissenyar els productes audiovisuals d'acord amb les noves tendències aparegudes al sector.
  2. CM06 (Competència) Dissenyar els productes audiovisuals d'acord amb les noves tendències aparegudes al sector.
  3. CM08 (Competència) Interpretar els canvis del sistema audiovisual en termes de modificació dels perfils professionals existents evitant reproduir desigualtats de gènere.
  4. CM08 (Competència) Interpretar els canvis del sistema audiovisual en termes de modificació dels perfils professionals existents evitant reproduir desigualtats de gènere.
  5. CM09 (Competència) Avaluar quins projectes audiovisuals són viables a partir de la informació.
  6. SM13 (Habilitat) Investigar per a l'obtenció d'informació de valor per a l'anàlisi de la indústria audiovisual o el disseny de projectes audiovisuals viables.

Continguts

Aquest curs està dissenyat per fomentar la reflexió de l'estudiantat sobre temes i tendències disruptives que estan redefinint el panorama audiovisual actual. Posa un èmfasi especial en la Intel·ligència Artificial (IA), des dels seus fonaments fins a la seva aplicació avançada en la producció, distribució, consum i selecció de continguts, i dedica una atenció particular al fenomen crític dels deepfakes.

El curs també aborda la representació estereotipada i les seves causes productives, la reducció de prejudicis mitjançant l'audiovisual (edutainment), la legislació i ètica de la IA a Europa i Espanya, l'evolució dels continguts i formats audiovisuals (per exemple, vídeo curt, webseries, àudio digital, documentals, true crime), així com les estratègies de globalització i localització en la producció i distribució audiovisual.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes 33 1,32
Tipus: Supervisades      
Seminaris 15 0,6
Tutories 9 0,36
Tipus: Autònomes      
Projectes 81 3,24

El curs comprèn la realització de classes de presentació de continguts, seminaris amb casos específics i projectes pràctics.

El calendari detallat amb el contingut de les diferents sessions s'exposarà el dia de presentació de l'assignatura. També, estarà disponible al Campus Virtual on l'alumnat podrà trobar la descripció detallada dels exercicis i pràctiques, els diversos materials docents i qualsevol informació necessària per a l'adequat seguiment de l'assignatura

L'assignatura s'impartirà en espanyol, tot i que inclou un elevat ús de materials en anglès.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen 30% 3 0,12 CM06, CM08, CM09, SM13
Seminaris 20% 6 0,24 CM06, CM08, CM09, SM13
Treballs pràctics 50% 3 0,12 CM06, CM08, CM09, SM13

Avaluació del curs

L'avaluació del curs és continuada. La nota final serà el producte de les següents activitats d'avaluació:

  • Examen (30%)
  • Seminaris (20%)
  • Treballs pràctics (50%)

És imprescindible aprovar l'examen i els treballs pràctics per aprovar l'assignatura. Les faltes d'ortografia es penalitzaran amb –0,5 punts cadascuna. El plagi, en qualsevol de les seves formes, condueix a la suspensió directa de l'assignatura. Totes les activitats realitzades pels estudiants han de ser originals i de creació pròpia.

En cas que l'estudiant faci qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d'un acte d'avaluació, aquest acte d'avaluació es qualificarà amb 0, amb independència del procés disciplinari que es pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats als actes d'avaluació d'una mateixa assignatura, la qualificació final d'aquesta assignatura serà 0.

Recuperació avaluació continuada

L'alumnat tindrà dret a la recuperació de l'assignatura si ha estat avaluat del conjunt d'activitats el pes de les quals sigui d'un mínim de 2/3 parts de la qualificació total de l'assignatura. Per poder presentar-vos a la recuperació de l'assignatura, s'haurà obtingut una nota mitjana de 3,5. Els seminaris són irrecuperables, no podran ser reavaluats.

Avaluació única

El sistema d'avaluació única de l'assignatura està basat en els percentatges següents:

  • 30% Prova teòrica. Haurà d'estar aprovada per superar l'assignatura. Nota: El model d'examen és diferent de l'avaluació continuada.
  • 20% Prova de resolució de casosd'estudi o reptes comunicatius d'actualitat.
  • 25% Lliurament i presentació d'un treball de recerca documental. Recopilar tres articles científics per tema d'actualitat proposat, fer una recensió de cada article, relacionar conceptes i fer una reflexió sobre els temes tractats.
  • 25% Lliurament i presentació d'un treball final: creació d'una obra audiovisual amb tècniques innovadores i d'actualitat.

Les faltes d'ortografia es penalitzaran amb –0,5 punts cadascuna.

En cas que l'estudiant faci qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d'un acte d'avaluació, aquest acte d'avaluació es qualificarà amb 0, amb independència del procés disciplinari que es pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats als actes d'avaluació d'una mateixa assignatura, la qualificació final d'aquesta assignatura serà 0.

Recuperació avaluació única

Per poder participar en el procés de recuperació, l'alumnat ha d'haver estat prèviament avaluat almenys 2/3 del total d'activitats avaluables de l'assignatura. Només es pot recuperar la prova de teoria si l'alumne/a n'ha obtingut una nota superior al 3,5. La prova de recuperació consistirà en una prova escrita d'avaluació de coneixements teòrics. Només es pot recuperar la prova de resolució de casos si l'alumne/a ha obtingut una nota superior a 3,5. La prova de recuperació consistirà en una prova escrita de resolució de casos. Tant el treball de recerca documental com el treball final no són recuperables i la nota obtinguda a cada treball (ja estigui superat o no) formarà part de la mitjana ponderada de la nota final.

Les faltes d'ortografia es penalitzaran amb –0,5 punts cadascuna.

En cas que l'estudiant faci qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d'un acte d'avaluació, aquest acte d'avaluació es qualificarà amb 0, amb independència del procés disciplinari que es pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats als actes d'avaluació d'una mateixa assignatura, la qualificació final d'aquesta assignatura serà 0.

 


Bibliografia

Durant el curs de l'assignatura s'afegiran recursos a aquesta bibliografia: 

  •  Alanazi, S., Asif, S., Caird-daley, A., & Moulitsas, I. (2025). Unmasking deepfakes: A multidisciplinary examination of social impacts and regulatory responses. Human-Intelligent Systems Integration, 1(1-23).
  • Ching, D., Twomey, J., Aylett, M. P., Quayle, M., Linehan, C., & Murphy, G. (2025). Can deepfakes manipulate us? Assessing the evidence via a critical scoping review. PLoS One, 20(5), e0320124.
  • Gambín, Á. F., Yazidi, A., Vasilakos, A., et al. (2024). Deepfakes: Current and future trends. Artificial Intelligence Review, 57(64). https://doi.org/10.1007/s10462-023-10679-x
  • Montoya-Bermúdez, D. F., & Soto-Sanfiel, M. T. (2023). The production of web series: Amateurs vs. professionals. International Journal on Media Management25(3–4), 166–183. https://doi.org/10.1080/14241277.2024.2386676
  • Rodríguez-de-Dios, I., & Soto-Sanfiel, M. T. (2024). Reducing transphobia with the narratives of transgender YouTubers. Cyberpsychology: Journal of Psychosocial Research on Cyberspace18(5), Article 2. https://doi.org/10.5817/CP2024-5-2
  • Sánchez-Soriano, J. J. (2023). La representación LGTB+ en las series españolas de ficción. El espejo en que nos miramos. Comunicación Social.
  • Sánchez-Soriano, J. J., & Jiménez, L. G. (2020). La construcción mediática del colectivo LGTB+ en el cine blockbuster de Hollywood. El uso del pinkwashing y el queerbaiting. Revista Latina deComunicación Social, (77), 95-116.
  • Soto-Sanfiel, M.T. & Montoya-Bermúdez, D.F. (2024). Explaining aversion to true crime documentaries: Why do audiences refuse to watch them? Studies in Documentary Film, 18(2), 130-146. https://doi.org/10.1080/17503280.2023.2295040
  • Soto-Sanfiel, M. T., & Montoya-Bermúdez, D. F. (2023). Consumption of true crimes and perceived vulnerability: Does the cultural context matter? International Communication Gazette85(7), 560-579. https://doi.org/10.1177/17480485221131474
  • Soto-Sanfiel, M.T. & Villegas-Simón, I. (2024). Scriptwriters’ conceptions of audience attitudes toward LGBTQ+ characters Mass Communication & Society, 27(5), 1252-1276. https://doi.org/10.1080/15205436.2023.2292123
  • Soto-Sanfiel, M.T., Angulo-Brunet, A. & Lutz, C. (2024). The scale of Artificial Intelligence Literacy for all (SAIL4ALL): A tool for assessing knowledge on artificial intelligence in all adult populations and settings. ArXiv.org. https://doi.org/10.31235/osf.io/bvyku
  • Soto‑Sanfiel, M. T., & We, Q. (in review). Individual attitudes toward deepfakes of deceased artists. Information & Management. Preprint available at: https://osf.io/preprints/socarxiv/7gve2_v1
  • Soto-Sanfiel, M. T., Angulo-Brunet, A., & Saha, S. (2025). Deepfakes as narratives: Psychological processes explaining their reception. Computers in Human Behavior, 165, 108518. https://doi.org/10.1016/j.chb.2024.108518
  • Soto-Sanfiel, M.T., Angulo-Brunet, A., & Saha, S. (2025). Motivations for (not) sharing deepfakes on social networks. The Communication Review, 1-26. https://doi.org/10.1080/10714421.2025.2499348
  • Villegas-Simón, I., & Soto-Sanfiel, M.T. (2024, online). The concept of normalization in the production of LGBTIQ+ media imaginaries: the scriptwriters’ conceptions. Journal of Communication, 74(3), 237-248. https://doi.org/10.1093/joc/jqae014
  • Villegas-Simon, I., & Soto-Sanfiel, M. T. (2021). Adaptation of scripted television formats: Factors and mechanisms of cultural identity in a global world. International Journal of Communication, 15, 17. https://ijoc.org/index.php/ijoc/article/view/16569
  • Villegas-Simon, I., & Soto-Sanfiel, M. T. (2021). Similarities in adaptations of scripted television formats: The global and the local in transnational television culture. Poetics, 86, 101524. https://doi.org/10.1016/j.poetic.2020.101524
  • West, R., & Beck, C. S. (Eds.). (2025). Communication, entertainment, and messages of social justice. Routledge. https://doi.org/10.4324/9781003493952
  • Zhang, B., Cui, H., Nguyen, V., & Whitty, M. (2025). Audio deepfake detection: What has been achieved and what lies ahead. Sensors (Basel, Switzerland), 25(7), 1989. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11991371/

Programari

En aquesta assignatura, l'alumnat té llibertat per utilitzar el programari que millor s'adapti a les seves necessitats i capacitats tècniques. En els casos en què es proposi el treball amb un programari determinat, sempre serà amb programaris gratuïts de codi obert.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(SEM) Seminaris 41 Català/Espanyol primer quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 4 Català/Espanyol primer quadrimestre matí-mixt