Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Tècniques de Realització i Direcció Sonora

Codi: 105010 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Comunicació Audiovisual OP 3

Professor/a de contacte

Nom:
Patricia Lazaro Pernias
Correu electrònic:
patricia.lazaro@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Aquesta assignatura no té prerequisits específics. És una continuïtat dels coneixements, competències i habilitats adquirides a Locució i Presentació (primer), Llenguatges Sonors (2n) i Guió Audiovisual de Ficció (3r). Es valora molt positivament per a la pràctiques de laboratori el coneixement operatiu dels sistemes d’edició sonora.

 


Objectius

Aquesta assignatura s’inscriu dins la matèria Creació i Realització Audiovisual, impartida al llarg del tercer i quart curs del Grau, que comprèn set assignatures orientades a oferir una formació especialitzada en les estratègies creatives aplicades al disseny, producció, realització, edició i postproducció de missatges audiovisuals.
 
En concret, Tècniques de realització i direcció radiofònica té com a objectiu capacitar l’estudiantat per gestionar de manera integral el procés creatiu de la posada en escena sonora, tant en l’àmbit radiofònic com en la producció de ficció en format podcast, abordant aspectes com l’adaptació sonora de guions literaris, el disseny del perfil acústic del programa, la planificació de la producció, la selecció de veus, músiques i recursos d’ambientació, la direcció d’intèrprets i locutors/locutores, la construcció de paisatges sonors mitjançant enregistraments en espais reals, i els processos de muntatge musical, edició i postproducció amb eines digitals.
 
A partir de l’anàlisi crítica de guions proposats pel professorat i del debat col·lectiu sobre les estratègies creatives més adients per a la seva adaptació, les pràctiques de laboratori guien l’estudiantat en la realització i edició dels materials sonors, així com en la direcció d’un equip de veus professionals implicat en la producció i enregistrament del projecte. Lapeça sonora de ficció resultant constitueix la unitat didàctica central de l’assignatura i l’eix principal del sistema d’avaluació.

Resultats d'aprenentatge

  1. CM14 (Competència) Idear la producció de missatges audiovisuals per a diferents públics i plataformes potenciant les diferents relacions de gènere i de la identitat sexual i de gènere.
  2. CM14 (Competència) Idear la producció de missatges audiovisuals per a diferents públics i plataformes potenciant les diferents relacions de gènere i de la identitat sexual i de gènere.
  3. CM14 (Competència) Idear la producció de missatges audiovisuals per a diferents públics i plataformes potenciant les diferents relacions de gènere i de la identitat sexual i de gènere.
  4. CM14 (Competència) Idear la producció de missatges audiovisuals per a diferents públics i plataformes potenciant les diferents relacions de gènere i de la identitat sexual i de gènere.
  5. CM15 (Competència) Organitzar la producció de missatges audiovisuals per a diferents públics i plataformes.
  6. CM15 (Competència) Organitzar la producció de missatges audiovisuals per a diferents públics i plataformes.
  7. CM15 (Competència) Organitzar la producció de missatges audiovisuals per a diferents públics i plataformes.
  8. KM19 (Coneixement) Aplicar les teories de comunicació audiovisual a produccions audiovisuals de tipus industrial.
  9. KM19 (Coneixement) Aplicar les teories de comunicació audiovisual a produccions audiovisuals de tipus industrial.
  10. SM20 (Habilitat) Desenvolupar a través de la direcció les produccions audiovisuals i sonores.
  11. SM20 (Habilitat) Desenvolupar a través de la direcció les produccions audiovisuals i sonores.

Continguts

1.- LA MISE-EN-SCÈNE SONORA A LA RÀDIO. ADAPTACIÓ “SONORA” DEL GUIÓ LITERARI.

2.- DISSENY DEL PERFIL SONOR DEL PROGRAMA.

3.- REWRITING DEL GUIÓ EN FUNCIÓ DEL PERFIL SONOR GLOBAL DEL PROGRAMA.

4.- REWRITING DEL GUIÓ EN FUNCIÓ DE LES ESTRATÈGIES CREATIVES.

5.- PLANIFICACIÓ TEMPORAL DE LA PRODUCCIÓ SONORA (ASSAIG VEUS, LOCALITZACIÓ MATERIAL SONOR, ENREGISTRAMENTS, POSTPRODUCCIÓ DIGITAL).

6.- MUNTATGE MUSICAL I PLANIFICACIÓ TECNOLÒGICA DE L’AMBIENTACIÓ SONORA.

7.- DIRECCIÓ DE LOCUCIÓ I INTÈRPRETS

8.- POSTPRODUCCIÓ SONORA.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Pràctiques Laboratori 32 1,28
Sessions teòriques 13 0,52
Tipus: Supervisades      
Activitats d'avaluació 7,5 0,3
Tutories 7,5 0,3
Tipus: Autònomes      
Lectures, audicions, preparació exercicis 82,5 3,3

L’assignatura integra els coneixements previs adquirits a les matèries de llenguatges sonors, guió audiovisual i locució dins del nou àmbit formatiu dedicat al procés creatiu de la realització i direcció radiofònica. Els continguts teòrics serveixen per conceptualitzar els exercicis que l’estudiantat desenvoluparà durant les sessions pràctiques de laboratori.

Durant aquestes pràctiques, l’estudiantat participarà activament en la discussió i el debat col·lectiu sobre les diferents propostes creatives per a la realització dels exercicis. Així mateix, es dedicarà a la planificació, producció i enregistrament de diverses unitats didàctiques mínimes, experiència que permetrà desenvolupar les habilitats necessàries per a la postproducció final del programa radiofònic, la qual constitueix la principal unitat d’avaluació de l’assignatura.

El temps dedicat a la preparació dels debats i dels exercicis pràctics s’integra dins la dedicació prevista per al treball autònom, conjuntament amb les lectures i audicions recomanades pel professorat.

***

El contingut de l’assignatura serà sensible als aspectes relacionats amb la perspectiva de gènere i amb l’ús del llenguatge inclusiu.

El calendari detallat amb el contingut de les diferents sessions s'exposarà el dia de presentació de l'assignatura i estarà també disponible al Campus Virtual de l’assignatura, on l’alumnat podrà trobar els diversos materials docents i tota la informació necessària per l’adequat seguiment de l’assignatura. En cas de canvi de modalitat docent per motius de força major segons les autoritats competents, el professorat informarà dels canvis que es produiran en la programació de l'assignatura i en les metodologies docents.

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Dossier de producció 30% 1,75 0,07 CM14, CM15, KM19, SM20
Peça sonora de ficció 40% 4 0,16 CM14, CM15, KM19, SM20
Pràctiques de laboratori 30% 1,75 0,07 CM14, CM15, KM19, SM20

Sistema d’avaluació

El sistema d’avaluació consta de tres parts diferenciades, cadascuna de les quals s’ha d’aprovar amb un mínim de 5 punts sobre 10 per a superar l’assignatura. El pes d’aquestes parts és el següent:

a) Dossier de producció: Guions; pla de producció i memòria del disseny i realització de la pràctica final: 30%
b) Pràctiques de laboratori: 30%
c) Peça sonora de ficció: 40%

Per tal que l’alumnat pugui ser avaluat, haurà hagut de lliurar puntualment tots els materials que componen el dossier de producció i haurà hagut de participar en la producció de la peça sonora de ficció.

Pel que fa a les pràctiques de laboratori, que inclouran la discussió de les propostes d’adaptació de guió, així com exercicis orientats a adquirir habilitats i estratègies que puguin aplicar-se posteriorment a la peça de ficció, són també obligatòries. En cas d’absència, l’exercici s’avaluarà amb 0 punts.


Recuperació

L’alumnat tindrà dret a la recuperació de l’assignatura si ha estat avaluat del conjunt d’activitats, el pes de les quals sigui d’un mínim de dues terceres parts (2/3) de la qualificació total de l’assignatura.

Seran recuperables el dossier de producció i la peça sonora.
No es podran recuperar les pràctiques de laboratori.

No cal obtenir una nota mínima per recuperar les activitats suspeses.

Aquesta assignatura no preveu el sistema d’avaluació única.

L’alumnat en segona o posteriors matrícules: No es contempla prova de síntesi.

L’alumnat que no assisteixi al75% de les sessions pràctiques i que no lliuri les diverses parts del dossier de producció voldrà dir que no està seguint amb regularitat l’assignatura i es considerarà NO AVALUABLE.


Plagi

En cas que l'estudiantat realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d'un acte d'avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d'avaluació, amb independència del procés disciplinari que s'hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregulariats en els actes d'avaluació d'una mateixa assignatura, la qualificació final d'aquesta assignatura serà 0.

Intel·ligència artificial

En aquesta assignatura, es permet l'ús de tecnologies d’intel·ligència artificial (IA) com a part integrant del desenvolupament del treball, sempre que el resultat final reflecteixi una contribució significativa de l’alumnat en l’anàlisi i la reflexió personal.

L’alumnat haurà d’identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines emprades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat finalde l’activitat.

La no transparència en l’ús de la IA es considerarà una falta d’honestedat acadèmica, i pot comportar una penalització en la nota de l’activitat o sancions majors en casos de gravetat.


Bibliografia

Arnheim, Rudolph, Figueras Blanch, M., & Romaguera i Ramió, J. (1980). Estética radiofónica. Gustavo Gili.
 
Ash, William. (1985). The Way to write radio drama : [a complete guide to the basic skills of writing radio drama]. Elm Tree Books.
 
Balsebre, Armand. (2004). El Lenguaje radiofónico (4a ed.). Cátedra.
 
Blanch, Margarita, & Lázaro, Patrícia (2010). Aula de locución. Cátedra.
 
Bustos Sánchez, Inés. (2007). La Voz : la técnica y la expresión (2a ed. rev. y ampl.). Paidotribo.
 
Jameux, Dominique. (2009). Radio. Fayard.
 
Lavandier, Yves (2003). La Dramaturgia : los mecanismos del relato: cine, teatro, ópera, radio, televisión, cómic. Ediciones Internacionales Universitarias.
 
McCracken, Ellen (2017). The Serial podcast and storytelling in the digital age. Routledge. https://doi.org/10.4324/9781315210704
 
Orrantia, Andoni (2019). Diez claves para contar buenas historias en podcast<br>Diez claves para contar buenas historias en podcast : o cómo producir contenidos en un entorno digital cambiante (Primera edición en formato digital.). Editorial UOC.
 
Preger, Sven (2021). Storytelling in Radio and Podcasts: A Practical Guide (1st ed.). Springer International Publishing AG. https://doi.org/10.1007/978-3-030-73130-4
 
Rodero Antón, Emma, Soengas Pérez, Xosé, & Instituto Oficial de Radio y Televisión. (2010). Ficción radiofónica : cómo contar una historia en la radio. Instituto Radio Televisión Española.

 

 

 

 

 

Programari

El software d'edició sonora que es fa servir a l'assignatura és el que està implementat en els Laboratoris Audiovisuals de la Facultat.

De manera autònoma, els estudiants poden fer servir el software d'edició sonora lliure i gratuït Audacity. 


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PLAB) Pràctiques de laboratori 41 Català segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 4 Català segon quadrimestre matí-mixt