Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Models de Gestió de l'Empresa Audiovisual

Codi: 105003 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Comunicació Audiovisual OP 3

Professor/a de contacte

Nom:
Carlos Llorens Maluquer
Correu electrònic:
carles.llorens@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

És molt recomanable haver cursat prèviament "Estructura del Sistema Audiovisual"


Objectius

Aproximació conceptual i pràctica a la gestió de l'empresa de creació de continguts i serveis de comunicació audiovisual en el context de la seva relación amb la indústria cultural i creativa i els processos de convergència digital. 


Resultats d'aprenentatge

  1. CM07 (Competència) Planificar la producció industrial audiovisual d'acord amb la seva futura comercialització al mercat.
  2. CM07 (Competència) Planificar la producció industrial audiovisual d'acord amb la seva futura comercialització al mercat.
  3. CM08 (Competència) Interpretar els canvis del sistema audiovisual en termes de modificació dels perfils professionals existents evitant reproduir desigualtats de gènere.
  4. CM08 (Competència) Interpretar els canvis del sistema audiovisual en termes de modificació dels perfils professionals existents evitant reproduir desigualtats de gènere.
  5. CM09 (Competència) Avaluar quins projectes audiovisuals són viables a partir de la informació.
  6. KM13 (Coneixement) Definir els fonaments de la gestió d'empreses audiovisuals.
  7. SM13 (Habilitat) Investigar per a l'obtenció d'informació de valor per a l'anàlisi de la indústria audiovisual o el disseny de projectes audiovisuals viables.

Continguts

Tema 0: Introducció.
a) Finestres d'explotació,
b) Cadena de valor
c) Distribució dels ingressos.

Tema 1: L'organització i direcció de l'empresa audiovisual.
a) Tipus d'empreses.
b) Òrgans de govern i decisions corporatives.
c) Direcció estratègica.
d) Direcció de persones.
e) Perfils professionals
f) Equip de producció

Tema 2: Planificació, pressupostos i finançament
a) Fluxe de treball.
b) Desglossament de tasques i assignació de recursos.
c) Diagrama de GANTT
d) Pressupostos. elaboració, tipus i objectius.
e) Tipus de costos
f) Fluxe de caixa
g) Ingressos: tipus, ajuts públics, venda de drets, incenctius fiscals, prèstecs inversors privats i crowfunding.

Tema 3: Drets de propietat inte·lectual, figures jurídiques i tipus de contractes
a) Drets morals
b) Drets patrimonials
c) Tipus de Figures jurídiques: SL, SLU, SA, UTE, Cooperativa.
d) Tipus de contractes en l'empresa audiovisual
e) Elements d'un contracte audiovisual

Tema 4. Marketing
a) Concepte
b) Marketing estratègic
c) Marketing Mix
d) Aplicació a l'empresa audiovisual


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Aplicació dels conceptes de teoria al treball de curs 27 1,08 CM07, CM08, CM09, SM13
Clases teòriques 17 0,68 CM08, KM13, SM13
Seminaris (exercicis i participació) 15 0,6 CM08, CM09, SM13
Tipus: Supervisades      
Tutories 1 0,04 CM07, CM08, CM09, KM13, SM13
Tipus: Autònomes      
Lectura, anàlisi i síntesi de textos pels seminaris i les classes de teoria. 82,5 3,3 CM08, KM13, SM13

Desenvolupament de classes expositives sobre conceptes claus i pràctiques de la gestió de l'empresa audiovisual, lectures de textos recomanats relacionats amb la matèria a partir dels quals es farà una anàlisi de casos de gestió i discussió dels mateixos en les sessions de seminari. Realització d'un treball de curs entre dues persones que consistirà en la realització d'un projecte d'empresa audiovisual original, creatiu i viable, que serà desenvolupat i guiat en sessions específiques cada dilluns. Per tant, l'assistència presencial a tots els dies és altament recomanable. 

L'estructura de les classes teòriques serà aproximadament la següent:

  • 1 hora de teoria
  • 15 minuts de resoldre dubtes
  • 90 minuts d'aplicació dels conceptes de teoria al treball de curs. 

L'estructura dels seminaris serà aproximadament la següent:

  • 30 minuts per resoldre dubtes de les lectures prèvies
  • 60 minuts d'explicació i discussió
  • 90 minuts de redacció de la resposta a la pregunta plantejada. 

L'ús d'ordinadors, tauletes i telèfons mòbils serà regulat pel professor segons el tipus d'activitat docent a l'aula. En deteriminats moments seran necessaris per ampliar conceptes amb la intel·ligència artificial, en altres, en canvi, no els farem servir. En els seminaris, per exemple, les lectures s'hauran de portar impreses i l'exercici final s'haura d'escriure a mà. A l'aplicació dels conceptes de teoria al treball de curs també es pot restringir l'ús de dispositius i, per tant, s'ha de portar sempre —a banda d'ordinadors, tauleta o mòbil—, material d'escitori, com paper en blanc o d'apunts, bolígraf o similar. 

El calendari detallat amb el contingut de les diferents sessions s'exposarà el dia de presentació de l'assignatura i estaràtambé disponible al Campus Virtual de l’assignatura, on l’alumnat podrà trobar els diversos materials docents i tota la informació necessària per l’adequat seguiment de l’assignatura. En cas de canvi de modalitat docentper motius de força major segons les autoritats competents, el professorat informarà dels canvis que es produiran en la programació de l'assignatura i en les metodologies docents.

Nota: El contingut de l’assignatura serà sensible als aspectes relacionats amb la perspectiva de gènere i amb l’ús del llenguatge inclusiu.

 

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Exàmens 30% 2 0,08 CM07, CM08, CM09, KM13, SM13
Seminaris (resolució d'exercicis i participació) 30% 2,5 0,1 CM08, CM09, SM13
Treball de curs 40% 3 0,12 CM07, CM08, CM09, SM13

Avaluació continuada

S'ha d'haver superat amb un mínim de 5 les següents proves:

-Exàmens (30% de la nota final)

-Seminaris (30% de la nota final)

-Treball de curs (40% de la nota final) 

El treball és una activitat a realitzar per gruos de dos estudiants. A principis de curs, es penjarà el protocol que especifica amb tot detall com s’ha de procedir.

Al llarg del curs es faran diversos exàmens que inclouran el que s’ha vist a les sessions teòriques de classe i als seminaris.

Els seminaris tenen un protocol i unes lectures específicas. S'hauran de preparar prèviament. Les faltes d'assistència als seminaris, les dates dels quals seran comunicades a principi de curs, seran qualificats amb un 0.

Avaluació única:

L’avaluació única està integrada per tres parts diferenciades, cadascuna de les quals s’ha d’aprovar amb un 5 com a mínim per a superar l’assignatura:                                 

  • Treball (40%)
  • Examen teòric (30%)
  • Exercici de síntesi a partir de determinades lectures sobre l'assignatura (30%)

El treball és una activitat individual tutoritzada. A principis de curs, es penjarà el protocol que especifica amb tot detall com s’ha de procedir.

L’examen teòric presencial inclourà el que s’ha vist a les sessions teòriques de classe i als seminaris.

L’exercici de síntesi a partir d'un conjunt de lectures addicionals i el contingut dels seminaris és una prova presencial en què l’estudiantat haurà de posar en relació les lectures i la teoria vista a classe. 

Sobre el període i condicions de la recuperació

L’alumnat tindrà dret a la recuperació de l'examen i del treball o d'ambdues parts sempre i quan hagi estat avaluat del conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de 2/3 parts de la qualificació total de l'assignatura. 

Per poder-se presentar a la recuperació del treball i/o de l'examen, s’haurà hagut d’obtenir una nota mitjana de l'assignatura de 3,5.

Les activitats que queden excloses del procés de recuperació són els seminaris (avaluació continuada) i l’exercici de síntesi a partir de lectures (avaluació única).

No Avaluable

Segons el punt 9 de l’article 266 de la Normativa Acadèmica de la UAB, "quan es consideri que l’estudiant no ha pogut aportar prou evidències d’avaluació s’ha de qualificar aquesta assignatura com a no avaluable".

Sobre el plagi

L’estudiant que realitzi qualsevol irregularitat (còpia, plagi, suplantació d’identitat,...) que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació. En cas que es produeixin diverses irregularitats, la qualificació final de l’assignatura serà 0.

Per a aquesta assignatura, es permet l’ús de tecnologies d’Intel·ligència Artificial (IA) exclusivament en tasques de suport que es definiran a principi de curs. L’alumnat haurà d'identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines emprades i incloure una reflexió́ critica sobre com aquestes han  influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La no transparència de l’ús de la IA en aquesta activitat avaluable es considerarà̀ falta d'honestedatacadèmica i pot comportar una penalització parcial o total en la nota de l'activitat, o sancions majors en casos de  gravetat.  

 


Bibliografia

Bibliografia bàsica: 

Medina Laverón, Mercedes (2018): Estructura y gestión de empresas audiovisuales. Pamplona: EUNSA. Disponible a la biblioteca com a llibre electrònic. 

Pardo, A. (2014). Fundamentos de producción y gestión de proyectos audiovisuales. Pamplona: EUNSA. Disponible a la biblioteca com a llibre electrònic. 

Bibliografia complementària

Pardo, A. (2014). Producción ejecutiva de proyectos cinematográficos. Pamplona: EUNSA.

Boix Palop, A., Guichot, E., Carrillo Donaire, J. A., Sierra Morón, S. de la, & Vázquez Alonso, V. J. (2022). Derecho de la comunicación (6a edición). Iustel.

Calvo Herrera, C., Menéndez Nadal, F., & Pérez Robledo, C. (2020). Glosario de la empresa cinematográfica: 2a Edición. Editorial Zumaque.

Poveda Criado, M. Á. (2020). Producción en cine y televisión. Fragua Editorial.

Lizanda Cuevas, J. M. (2017). Guía contable y fiscal de la industria del cine y audiovisual. Benecé Produccions, S.L.

Melwani, V. D. (2021). Manual de producción low cost: Cómo hacer tu primera película sin morir en el intento. Editorial UOC.

Manfredi Fernández, M., & Medina López, I. (2022). Gestión de proyectos de televisión y radio: Guía de producción. Altaria.

 


Programari

Aquesta assignatura no necessita un programari concret per al desenvolupament de les classes i els treballs. 

 


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(SEM) Seminaris 41 Català segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 4 Català segon quadrimestre matí-mixt