Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Estructura de la Comunicació

Codi: 104764 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Comunicació de les Organitzacions FB 1

Professor/a de contacte

Nom:
Marta Maria Roel Vecino
Correu electrònic:
marta.roel@uab.cat

Equip docent

Mercedes Diez Jimenez

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

És recomanable el seguiment de les informacions d’actualitat sobre el sistema de mitjans, principalment a Catalunya, Espanya i Europa, així com de les tendències de canvi als mercats transnacionals i globals de la comunicació.


Objectius

Aquesta assignatura introdueix l’alumnat en el coneixement dels trets estructurals dels sistemes de mitjans i les indústries comunicatives i culturals. Es farà una aproximació als factors polítics, econòmics i socials que conformen o contribueixen a la conformació d’aquests sistemes, i les estratègies dels diferents actors (organismes reguladors, grups de comunicació, entitats empresarials i professionals, etc.).

A més de descriure els trets estructurals dels sistemes de mitjans, s’aporten claus d'interpretació sobre els perquès de la seva configuració, per la qual cosa es té en compte el marc històric, econòmic, polític, social, cultural i tecnològic en què es desenvolupen.

L'atenció es focalitza principalment en els contextos espanyol i català, emmarcant-los dins de l'Europa occidental. També es té present l’àmbit internacional, en el context de l’era digital i la globalització mediàtica. Es posarà l'èmfasi en la incidència d'internet, la IA i la digitalització en el redisseny de l'estructura de la comunicació.

Els objectius centrals de l'assignatura són desenvolupar una actitud reflexiva i la capacitat de poder analitzar críticament fets comunicatius d'actualitat.


Resultats d'aprenentatge

  1. CM01 (Competència) Introduir les teories més significatives de la disciplina i els fonaments històrics i estructurals de la comunicació en qualsevol de les activitats comunicatives de les organitzacions, valorant l'impacte dels estereotips i el rol de gènere.
  2. CM01 (Competència) Introduir les teories més significatives de la disciplina i els fonaments històrics i estructurals de la comunicació en qualsevol de les activitats comunicatives de les organitzacions, valorant l'impacte dels estereotips i el rol de gènere.
  3. KM01 (Coneixement) Identificar els fonaments de les teories, de la història i de l'estructura dels sistemes comunicatius a escala nacional i internacional.
  4. SM01 (Habilitat) Determinar què és substancial i rellevant en documents sobre teoria, estructura i història de la comunicació per a les accions i els projectes professionals corporatius.
  5. SM03 (Habilitat) Comunicar amb adequació i correcció en català i castellà estàndards informació i idees, així com en l'elaboració i la defensa d'arguments relacionats amb la història, les teories i l'estructura de la comunicació.

Continguts

  1. Aproximació conceptual. Sistemes mediàtics. Tipologia i característiques.

  2. Anàlisi dels actors que contribueixen a l’articulació dels sistemes de mitjans: grans corporacions tecnològiques, grups de comunicació, organitzacions empresarials, organismes de mesura d’audiències. El paper de l’Estat i dels reguladors independents.

  3. Anàlisi dels sectors mediàtics: premsa; ràdio; de la televisió a l’audiovisual; xarxes socials. Panorama i característiques de l’oferta. Nous serveis i nous mitjans. Intel·ligència Artificial (IA). Transformacions dels models de creació i gestió de continguts, de consum i de negoci.

    Nota: El contingut de l’assignatura serà sensible als aspectes relacionats amb la perspectiva de gènere i amb l’ús del llenguatge inclusiu.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Seminaris 15 0,6 CM01, KM01, SM01, SM03
Teoria 33 1,32 CM01, KM01, SM01, SM03
Tipus: Supervisades      
Avaluació 6 0,24 CM01, KM01, SM01, SM03
Tutories 4 0,16 CM01, KM01, SM01, SM03
Tipus: Autònomes      
Estudi personal 80 3,2 CM01, KM01, SM01, SM03

Dues terceres parts de la docència presencial es desenvoluparan amb el grup complet i una tercera part, en seminaris amb grups reduïts.

Les sessions amb tot el grup es duran a terme fonamentalment mitjançant classes magistrals, en les quals s’explicaran els continguts i s’aclariran els dubtes relacionats amb les lectures que hagi de fer l’alumnat i amb el treball derivat de l’autoaprenentatge.

Als seminaris es realitzaran activitats d’aprofundiment, en alguns casos a partir de documents (notícies, textos acadèmics o altres). Es posaran en comú i es discutiran qüestions d’actualitat, amb la participació activa de l’alumnat, amb l’objectiu d’actualitzar el temari i identificar elements clau sobre l’evolució dels sistemes de mitjans.

El plantejament de l’assignatura procurarà incorporar la perspectiva de gènere en tots els aspectes possibles, des del contingut fins a les dinàmiques de treball i participació de l’alumnat. S’empraran metodologies que afavoreixin la igualtat de gènere i les actituds no sexistes, per tal de facilitar la intervenció a l’aula tant d’alumnes com d’alumnes.

El calendari de les sessions s’exposarà el dia de presentació de l’assignatura. També es penjarà al Campus Virtual, on l’alumnat podrà trobar la descripció del contingut dels seminaris, els diversos materials docents i la informació necessària per a un bon seguiment de l’assignatura. Atès que aquesta assignatura està molt vinculada a l’actualitat del sector, aquests materials es podran actualitzar setmanalment.

En cas de canvi de modalitat docent per motius de força major segons les autoritats competents, el professorat informarà dels canvis que es produiran en la programació de l'assignatura i en les metodologies docents.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen parcial 1 25% 2 0,08 CM01, KM01, SM01, SM03
Examen parcial 2 25% 2 0,08 CM01, KM01, SM01, SM03
Intervenció als seminaris 10% 2 0,08 KM01, SM01, SM03
Seminari (exercicis) 40% 6 0,24 CM01, KM01, SM01, SM03

ALUMNAT DE PRIMERA MATRÍCULA

Avaluació continuada

L’avaluació continuada de l’assignatura consta de les activitats i els percentatges següents:

1. Dos exàmens parcials (format tipus test) sobre els continguts teòrics, cadascun dels quals representa el 25% de la qualificació final. Si s’aproven, tots dos exàmens són alliberatoris de matèria.

Per superar l'assignatura, s'han d'aprovar (Nota mínima: 5) obligatòriament els dos exàmens parcials (condició indispensable). Si no es fa un dels dos exàmens, la qualificació final serà “no avaluable”.

2. Diversos exercicis relatius a les qüestions tractades al seminari, que representaran el 40% de la qualificació.

3. Intervenció als seminaris. Es valorarà de manera qualitativa la intervenció i la participació en els seminaris, que representarà el 10% de la nota final.

Recuperació

L’alumnat tindrà dret a la recuperació de l’assignatura si ha estat avaluat del conjunt d’activitats, el pes de les quals sigui d’un mínim de 2/3 parts de la qualificació total de l’assignatura.

Els dos exàmens són recuperables: no hi ha nota mínima per anar a la recuperació però és imprescindible haver fet la prova (el parcial o els parcials corresponents). La recuperació consistirà en una prova tipus test. Si no es fa un dels dos exàmens parcials la qualificació final serà "no avaluable".

En el supòsit que no se superi un delsdos exàmens parcials, la qualificació definitiva de l'assignatura serà la que s'obtingui en aquest examen (o la mitjana, si queden tots dos suspesos).

Pel seu caràcter vinculat a l'actualitat, les activitats d’avaluació desenvolupades als seminaris no seran recuperables.

Avaluació única

L’avaluació única de l’assignatura consta de les activitats i els percentatges següents:

1. Control de coneixements: 50% - Prova teòrica (tipus test) sobre els continguts teòrics de l’assignatura. Per superar l’assignatura s’ha d’aprovar obligatòriament la prova teòrica (condició indispensable).

2. Realització i lliurament d’exercicis pràctics: 40% - Lliurament de quatre exercicis pràctics o reptes comunicatius, vinculats a l’actualitat i relacionats amb els continguts de l’assignatura treballats als seminaris..

3. Exercici d’argumentació oral: 10% Es realitzarà el mateix dia que el control de coneixements.

Recuperació

El control de coneixements o prova teòrica final és recuperable. Per anar a la recuperació, no hi ha nota mínima però és imprescindible haver fet la prova. La recuperació consistirà en una prova tipus test. En el supòsit que no se superi, la qualificació de l’assignatura serà la que s’obtingui en aquest examen.

Els exercicis pràctics i el d’argumentació oral no són recuperables.

ESTUDIANTS A PARTIR DE LA SEGONA MATRÍCULA

A partir de la segona matrícula l’alumnat pot triar entre avaluació continuada (descrita més amunt) o avaluació per prova de síntesi mitjançant un examen final (tipus test) i amb opció de recuperació (no hi ha nota mínima, és imprescindible haver fet l'examen per optar arecuperació). La qualificació de l’assignatura correspondrà a la qualificació de la prova de síntesi. En el supòsit que no se superi la recuperació de l'examen final, la qualificació definitiva de l'assignatura serà la que s'obtingui en aquest examen (recuperació).

S'entendrà que l'alumnat a partir de la segona matrícula que no comuniqui explícitament per correu electrònic i en el termini anunciat a principi de curs la seva opció d'avaluació farà la prova de síntesi.

CALENDARI

Les dates de les activitats d’avaluació i de recuperació seran anunciades el dia de presentació de l’assignatura. La informació també serà disponible al Campus Virtual.

Plagi

En cas que l’alumnat realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.

INTEL.LIGÈNCIA ARTIFICIAL: En aquesta assignatura, es permet l'ús de tecnologies d'Inteŀligència Artificial (IA) com a part integrant del desenvolupament del treball, sempre que el resultat final reflecteixi una contribució significativa de l’alumnat en l'anàlisi i la reflexió personal. L’alumnat haurà d'identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines emprades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La no transparència de l’ús de la IA es considerarà falta d'honestedat acadèmica i pot comportar una penalització en la nota de l'activitat, o sancions majors en casos de gravetat.


Bibliografia

ALBORNOZ, Luis A.; SEGOVIA, ANA i. & ALMIRÓN, Núria (2020) Grupo Prisa: media power in contemporary Spain. Nova York: Routledge. DOI https://doi.org/10.4324/9780429297717 [Via UAB]

BIRKINBINE, Benjamin J.; GÓMEZ, Rodrigo & WASKO, Janet (2016) Global Media Giants. Nova York; Londres: Routledge http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&scope=site&db=nlebk&db=nlabk&AN=1271614 [Via UAB]

CEREZO, Pepe (2018) Los medios líquidos: la transformación de los modelos de negocio. Barcelona: UOC  https://ebookcentral-proquest-com.are.uab.cat/lib/uab/detail.action?docID=5513924 [Via UAB]

CONSELL DE L’AUDIOVISUAL DE CATALUNYA Butlletí d’informació sobre l’audiovisual de Catalunya https://www.cac.cat/index.php/acords-recerca/biac-%28-informes-del-sector-quadrimestrals-%29 (Informes quadrimestrals)

CONSELL DE L'AUDIOVISUAL DE CATALUNYA (2023) Informe 2022. L'audiovisual a Catalunya. Barcelona: Consell de l'Audiovisual de Catalunya. https://www.cac.cat/es/acords-recerca/informes-del-sector-audiovisual

CONSELL DE L'AUDIOVISUAL DE CATALUNYA (2017) Llibre blanc de l'audiovisual de Catalunya.Barcelona: Consell de l’Audiovisual de Catalunya https://www.cac.cat/sites/default/files/2018-03/Acord_6_2017_llibre_blanc_0.pdf

FERNÁNDEZ ALONSO, Isabel (ed.) (2017) Austeridad y clientelismo. Política audiovisual en España en el contexto mediterráneo y de la crisis financiera. Barcelona: Gedisa. http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&scope=site&db=nlebk&db=nlabk&AN=2352584 [Via UAB]

GARCÍA SANTAMARÍA, José Vicente (2016) Los grupos multimedia españoles. Análisis y estrategias. Barcelona: Editorial UOC. http://site.ebrary.com/lib/bibliotequesuab/detail.action?docID=11286116 [Via UAB] 

GIFREU, Josep (dir.) i COROMINAS, Maria (coord.) (1991) Construir l'espai català de comunicació, Barcelona: Centre d'Investigació de la Comunicació.

HALLIN, Daniel i MANCINI, Paolo (2008) Sistemas de medios comparados. Tres modelos de relación entre los medios de comunicación y la política. Barcelona: Hacer.

HARDY, Jonathan (2008) Western Media Systems. Londres: Routledge. https://ebookcentral.proquest.com/lib/uab/detail.action?pq-origsite=primo&docID=481090 [Via UAB]

HAVENS,Timothy; LOTZ, Amanda (2012) Understanding Media Industries. New York: Oxford University Press.

LAMUEDRA GRAVÁN, María (coord.) (2012) El futuro de la televisión pública. La necesaria alianza con la ciudadanía. Madrid: Editorial Popular.

LEVI, Simona (2019) #FakeYou. Fake news i desinformació, Barcelona: Raig Verd

LÓPEZ, Bernat; HUERTAS BAILÉN, Amparo; PERES-NETO, Luiz eds. (2023) Informe de la comunicació a Catalunya 2021-2022. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Col·lecció Lexikon Informes, 8: https://ddd.uab.cat/pub/llibres/2023/284362/infcomcat_a2023.pdf

MCDONALD, Paul (2022) The Routletdge companion to media industries Londres: Routledge https://ebookcentral.proquest.com/lib/uab/detail.action?pq-origsite=primo&docID=6733218 [Via UAB]

MIGUEL DE BUSTOS, Juan Carlos & CASADO DEL RÍO, Miguel Ángel (coords.) (2012) Televisionesautonómicas. Evolución y crisis del modelo público de proximidad. Barcelona: GEDISA.

MYTTON, Graham; DIEM, Peter & HEIN VAN DAM, Piet (2016) Media Audience Research: A Guide for Professionals. Londres: Sage http://site.ebrary.com/lib/bibliotequesuab/docDetail.action?docID=11171005 [Via UAB]

NEIRA, Elena (2016) La Otra pantalla: redes sociales, móviles y la nueva televisión. Barcelona: UOC http://www.digitaliapublishing.com/a/43910 [Via UAB]

PARISER, Eli (2017) El filtro burbuja: Cómo la web decide lo que leemos y lo que pensamos, Barcelona: Penguin Random House Grupo Editorial

PAVLICK, John V; McINTOSH, Shawn (2019) Converginc Media: a new introduction to mass communication. Oxford University Press

PEIRANO, Marta (2019). El enemigo conoce el sistema: Manipulación de ideas, personas e influencias después de la economía de la atención, Barcelona: Debate

ZALLO, Ramón (2016) Tendencias encomunicación. Cultura digital y poder. Barcelona: Gedisa. https://ebookcentral.proquest.com/lib/uab/detail.action?docID=4908814 [Via UAB]

 Webs:

Barlovento Comunicación https://www.barloventocomunicacion.es/

Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) – Blog https://blog.cnmc.es/

COMUNICACIÓ 21 https://comunicacio21.cat/

Guia de la radio: http://guiadelaradio.com/

 

Durant el curs se suggeriran altres referències bibliogràfiques complementàries i altres fonts en línia per aprofundir els continguts explicats i fer un seguiment de l'actualitat del sector.


Programari

Ofimàtica


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(SEM) Seminaris 71 Espanyol segon quadrimestre tarda
(SEM) Seminaris 72 Català segon quadrimestre tarda
(TE) Teoria 7 Espanyol segon quadrimestre tarda