Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Planificació i Gestió de l’Aigua

Codi: 104265 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Geografia, Medi Ambient i Planificació Territorial OP 4

Professor/a de contacte

Nom:
Marc Pares Franzi
Correu electrònic:
marc.pares@uab.cat

Equip docent

Begoña Martinez Lopez

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Per cursar aquesta assignatura és recomanable haver cursat prèviament l'assignatura "Dinàmiques de l'Aigua, l'Energia i els Recursos Naturals".

 


Objectius

Aquesta assignatura vol dotar l'alumnat de les eines conceptuals i pràctiques de la planificaciò i gestió de l'aigua en entorns mediterranis per tal de donar respostes a problemàtiques hidrològiques des d'una perspectiva ambiental i socioeconòmica. Més concretament, s'aprofundirà en el coneixement i gestió del cicle de l'aigua des del punt de vista físic, socioeconòmic i sistèmic. S'oferiran metodologies, tècniques i instruments per a la gestió del cicle de l'aigua: polítiques hidrològiques, regulació de cabdals, gestió d'aqüífers, utilització energètica, regadius, captació i distribució per a usos domèstics i industrials, depuració, etc.


Resultats d'aprenentatge

  1. CM06 (Competència) Dur a terme treballs en equip que fomentin el compromís amb l'equip, l'hàbit de col·laboració i la capacitat conjunta de resolució de problemes.
  2. KM38 (Coneixement) Definir la planificació i gestió del cicle de l'aigua i/o de la gestió energètica des del punt de vista físic, socioeconòmic i sistèmic.
  3. SM30 (Habilitat) Fer servir instruments i mecanismes per a la gestió i planificació dels recursos hídrics i dels recursos energètics en un cas pràctic concret.
  4. SM30 (Habilitat) Fer servir instruments i mecanismes per a la gestió i planificació dels recursos hídrics i dels recursos energètics en un cas pràctic concret.

Continguts

Bloc 1. Introducció al cicle integral de l’aigua 

1.1. El cicle integral de l’aigua

1.2. Context històric i sociodemogràfic

1.3. Context mediterrani

1.4. Els efectes del canvi global en els sistemes fluvials

1.5. Situació dels recursos hídrics

1.6. Contaminació de les aigües

1.7. Caracterització de les aigües

 

Bloc 2. Cicle urbà de l’aigua

2.1. Abastament

2.2 Sanejament

2.3. Reutilització

2.4. Solucions basades en la natura

2.5. Balanç dels recursos hídrics

 

Bloc 3. Aplicació dels SIG en la planificació i gestió de l’aigua

2.1. SIG aplicat a la planificació i gestió de l'aigua

2.2. Pràctica SIG

 

Bloc 4. Ecologia de les masses d’aigua

3.1 La Directiva Marc de l’Aigua

3.2. El concepte d’estat ecològic

3.3. Avaluació de l’estat ecològic

 

Bloc 5. Gestió econòmica de l’aigua

 

Bloc 6. Conflictes en planificació i gestió de l’aigua

7.1. Conèixer els actors implicats

7.2. Problemàtiques, posada en comú, presa de decisions


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teòriques 25,5 1,02 KM38
Pràctiques d'aula (PAUL) 16,5 0,66 CM06, SM30
Sortida de camp 4 0,16 SM30
Visites 4 0,16 KM38
Tipus: Supervisades      
Realització d'exercicis pràctics 20 0,8 SM30
Tutories 5 0,2
Tipus: Autònomes      
Cerca d'informació 35 1,4
Elaboració de treball de curs 35 1,4
Preparació exposició oral 3 0,12
Qüestionaris visites 2 0,08

Aquesta assignatura es desnvoluparà mitjançant classes magistrals, activitats pràctiques, dues visites a instal·lacions i una sortida de camp (avaluació de l'estat ecològic d'un riu).

Entre les activitats pràctiques n'hi haurà una que s'haurà de realitzar amb Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG).

Diverses sessions es destinaran a analitzar i proposar solucions al voltant de conflictes en l'àmbit de la planificació i la gestió de l'aigua. Aquesta part de l'assignatura es durà a terme mitjançant treballs en grup que inclouran exposicions orals per part de l'alumnat.

En les visites i la sortida de camp s’aplicarà el Protocol de Sortides de Camp de la Facultat. L’alumnat tindrà accés a documentació específica sobre seguretat en activitats desenvolupades fora del campus de la UAB que caldrà conegui i accepti.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Avaluació de l'estat ecològic 25% 0 0 SM30
Pràctica SIG 15% 0 0 KM38, SM30
Qüestionaris visites 20% 0 0 KM38
Treball en grup 40% 0 0 CM06, SM30

L'avaluació de l'assignatura es basarà en les següents evidències:

  • Pràctica SIG (15%). S’exposa un cas concret a realitzar amb SIG: Trobar una massa d’aigua i associar i calcular els percentatges i/o superfície dels seus usos i cobertes del sòl. Exportar aquest mapa amb base topogràfic i ortofotomapa.
  • Avaluació de l'estat ecològic (25%). Es realitzarà una sortida de camp a la conca del Besòs o de la Tordera on l'alumnat haurà de fer una valoració de l'estat ecològic d'un tram de riu concret. El professorat en la part teòrica nodrirà d'eines per a què els propis alumnes siguin els encarregats de fer la seva pròpia valoració. 
  • Entrega qüestionaris visites (20%). Per cadascuna de les visites a instal·lacions l’alumnat haurà de respondre un qüestionari amb preguntes relacionades amb les visites i amb la activitat teòrica relcionada..
  • Treball en grup (40%). L'alumnat, en grups, haurà de fer cerca d’una problemàtica relacionada amb la planificació i gestió de l’aigua, detectar els principals actors implicats, identificar les problemàtiques i crear una sèrie de solucions que es puguin aplicar per a què la majoria dels actors implicats en resultin beneficiats. Aquest treball es dividirà en una exposició oral (20%) i un treball escrit (20%).

Es obligatòria l’entrega de totes les activitats per tal de poder fer la valoració final.

 

Lliurament d’activitats:

Les entregues rebudes fora del període estipulat en el Campus Virtual es considerarà com a "No Presentat", exceptuant els casos degudament justificats.

 

Revisió de qualificacions:

En el moment de realització de cada activitat avaluativa, el professorat informarà l’alumnat (Moodle) del procediment i data de revisió de les qualificacions.

 

Recuperació:

En cas de que dues de les activitats avaluables no hagin estat presentades o hagin estats suspeses (nota inferior a 5), l'alumnat podrà optar a un examen de recuperació.

La nota final després de l’examen de recuperació no podrà ser major a 7.

L'alumnat que vulgui optar a pujar nota també es pot presentar, en cap cas suposarà una reducció de la nota que ja tenen.

Aquells actes d’avaluació en què hi hagi hagut irregularitats no són recuperables.

 

Alumnat no avaluable:

L’estudiant rebrà la qualificació de ‘no avaluable’ sempre que no hagi lliurat més del 30% de les activitats d’avaluació.

 

Plagi o conducta fraudolenta

En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acted’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificaciófinal d’aquesta assignatura serà 0.

 

Ús de la Intel·ligència Artificial:

Per a aquesta assignatura, es permet l'ús de tecnologies d'Intel·ligència Artificial (IA) exclusivament en tasques de suport. L'estudiant haurà d'identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines emprades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La no transparència de l’ús de la IA en aquesta activitat avaluable es considerarà falta d'honestedat acadèmica i pot comportar una penalització parcial o total en la nota de l'activitat, o sancions majors en casos de gravetat.

 

Avaluació Única

Aquesta assignatura no preveu el sistema d’avaluació única.

 

 


Bibliografia

A l'inici de curs es donará el llistat de referències básiques


Programari

Office i programari SIG.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PAUL) Pràctiques d'aula 1 Català segon quadrimestre matí-mixt
(PCAM) Pràctiques de camp 1 Català segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 1 Català segon quadrimestre matí-mixt