Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Tècniques de Representació i Disseny Territorial

Codi: 104258 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Geografia, Medi Ambient i Planificació Territorial OB 3

Professor/a de contacte

Nom:
Marc Pares Franzi
Correu electrònic:
marc.pares@uab.cat

Equip docent

Miguel Angel Narvaez Gomez

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

L'alumnat ha de ser autosuficient en l'ús de Sistemes d'Informació Geogràfica i Excel per a la creació de cartografia i figures a nivell usuari. Aquests coneixements es donaran per sabuts i no es tractaran en aquesta assignatura.


Objectius

La finalitat d’aquesta assignatura és proporcionar a l’alumnat una base teòrica i metodològica sòlida en el disseny i la visualització de dades en l’àmbit de la geografia. Es tracta d’una introducció a aquest camp mitjançant l’ús tant de programari lliure com de programari privatiu. L’objectiu no és assolir un domini avançat de programes específics, sinó comprendre els principis fonamentals del disseny d’informació i saber-los aplicar de manera crítica i reflexiva.

En finalitzar l’assignatura, l’alumnat serà capaç d’aplicar els coneixements adquirits a situacions pràctiques, tant en altres assignatures com en projectes professionals dins l’àmbit laboral.

Aquesta assignatura està estretament vinculada a “Laboratori Territorial i Ambiental: Projecte”, on els coneixements adquirits es posaran en pràctica en el desenvolupament d’un projecte aplicat.


Resultats d'aprenentatge

  1. CM26 (Competència) Interpretar els resultats estadístics obtinguts en un estudi a través de l'anàlisi de dades per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica.
  2. KM40 (Coneixement) Introduir en un estudi les principals fonts d'informació i documentació científica relacionades amb els processos territorials i ambientals.
  3. SM35 (Habilitat) Combinar diferents tècniques i mètodes de representació cartogràfica, infogràfica i anàlisi espacial en la creació de materials per a transmetre els resultats d'un cas pràctic.
  4. SM35 (Habilitat) Combinar diferents tècniques i mètodes de representació cartogràfica, infogràfica i anàlisi espacial en la creació de materials per a transmetre els resultats d'un cas pràctic.

Continguts

0. La pràctica
1. Introducció
2. Una mica d’història
3. Fonaments
4. Comunicació efectiva


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Treball dels projectes i exercicis dins de l'aula, resolució de problemes i dubtes, rebre orientació directa del professor. 47 1,88
Tipus: Supervisades      
Treball dels projectes i exercicis fora de l'aula de forma autònoma. 25 1
Tipus: Autònomes      
Lectures i estudi dels materials teòrics. 75 3

L'assignatura segueix la metodologia d'ensenyament coneguda com a "classe inversa". Enlloc de seguir el model tradicional d'adquirir coneixements mitjançant classes magistrals i després realitzar tasques a casa, la classe inversa proposa invertir aquest procés. El professor proporciona a l'alumnat els materials d'estudi perquè aquest adquireixin el coneixement fonamental per compte propi. Durant el temps a l'aula, el professor es centra en activitats pràctiques, discussions grupals i resolució de problemes perquè l'alumnat pugui aclarir dubtes i rebre orientació directa del professor. Aquest enfocament fomenta la participació activa dels i les estudiants, promou el pensament crític i l'aplicació pràctica dels coneixements adquirits.

Autònomes

Lectura i estudi dels materials i bibliografia facilitada pel professor.

Supervisades

Revisió de manuals i tutorials del programari a emprar per a la realització dels exercicis.

Completar les pràctiques iniciades a classe i aplicar l'orientació proporcionada pel professor.

Dirigides

Realització d'exercicis pràctics i projectes a l'aula sota la supervisió del professor.

 

Part del treball aplicat d'aquesta assignatura es realitzarà en coordinació amb el projecte de l'assignatura Laboratori Territorial i Ambiental: Projecte.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen 30% 3 0,12 CM26, KM40
Exercicis pràctics 40% 0 0 SM35
Projecte final 30% 0 0 CM26, KM40, SM35

Avaluació de l’assignatura 

L’assignatura s’avaluarà d’acord amb les evidències següents:

  • Exercicis pràctics, lliurats al llarg del curs, que representen el 40% de la nota final. Els exercicis s’hauran de lliurar dins del termini establert pel professorat. Les entregues fora de termini comportaran una penalització.
  • Projecte en grup, que representa el 30% de la nota final. Aquest projecte no és recuperable.
  • Examen teòric, que representarà el 30% restant de la nota final.

Per superar l’assignatura, cal complir simultàniament els tres requisits següents:

a) Obtenir una nota mínima de 5 sobre 10 a l’examen.

b) Obtenir una nota mínima de 5 sobre 10 en el projecte en grup.

c) Obtenir una nota mínima de 5 sobre 10 en la mitjana dels exercicis pràctics.

 

Programació d’exàmens i lliurament d’activitats 

Les dates d’examen i de lliurament d’activitats es comunicaran amb antelació suficient i no es modificaran de manera individual, excepte en casos justificats i excepcionals.

L’alumnat d’intercanvi (p. ex. Erasmus) que sol·liciti avançar la data d’un examen haurà de presentar una justificació oficial emesa per la seva universitat d’origen.

La data de l’examen de recuperació serà establerta per la Facultat i no es podrà modificar.

 

 Revisió de qualificacions

L’alumnat podrà sol·licitar la revisió de qualsevol qualificació a través dels canals establerts i dins el termini indicat pel professorat.

 

Recuperació 

Per tenir dret a la recuperació, cal haver estat avaluat prèviament en activitats que representin com a mínim dues terceres parts de la qualificació total.

  • Són recuperables: l’examen i els exercicis pràctics, mitjançant proves o treballs alternatius proposats pel professorat.
  • No és recuperable: el projecte final.

No es podrà recuperar cap activitat d’avaluació en què s’hagi detectat una irregularitat.

 

Alumnat no avaluable 

Serà considerat No Avaluable aquell alumnat que no lliuri el projecte final o no es presenti a l’examen.

 

Plagi o conducta fraudulenta

Qualsevol irregularitat que pugui afectar de manera significativa la qualificació d’un acte d’avaluació comportarà la qualificació automàtica de 0 en aquell acte, amb independència del procés disciplinari que es pugui obrir.

En cas de detectar-se més d’una irregularitat en la mateixa assignatura, la nota final serà un 0.

 

Ús de la intel·ligència artificial (IA) 

S’autoritza l’ús de tecnologies d’intel·ligència artificial només com a eina de suport. L’alumnat és responsable de revisar i validar qualsevol contingut generat amb IA.

  • Si es detecten errors estructurals, metodològics o conceptuals atribuïbles a un ús no supervisat de laIA, es podrà considerar plagi o conducta fraudulenta.
  • Si el professorat ho considera oportú, es podrà exigir a l’estudiant que identifiqui les parts generades amb IA, les eines emprades i inclogui una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i en el resultat final.

La manca de transparència en l’ús d’aquestes eines es considerarà una falta d’honestedat acadèmica, i pot comportar una penalització en la nota de l’activitat o, en els casos greus, altres sancions segons la normativa vigent.

  

Avaluació única 

Aquesta assignatura no preveu l’opció d’avaluació única.


Bibliografia

Cairo, A. (2011). El Arte funcional : infografía y visualización de información. Alamut. 

JOHN KANE (2012). MANUAL DE TIPOGRAFIA (2ª ED.). EDITORIAL GG. ISBN: 9788425225123

Josef Müller-Brockmann (2012). Sistemas de retículas. Un manual para diseñadores gráficos. Colección GGmoda. ISBN: 9788425225147

HARRIS AMBROSE (2015). BASES DEL DISEÑO, COLOR. EDITORIAL PARRAMON. ISBN: 9788434228559
 

 

 


Programari

Durant el curs s'utilizarà els següents programes:


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PLAB) Pràctiques de laboratori 11 Català/Espanyol segon quadrimestre matí-mixt
(PLAB) Pràctiques de laboratori 12 Català/Espanyol segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 1 Català/Espanyol segon quadrimestre matí-mixt