Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Dinàmiques de l’Aigua, l’Energia i els Recursos Naturals

Codi: 104253 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Geografia, Medi Ambient i Planificació Territorial OB 3

Professor/a de contacte

Nom:
Hyerim Yoon
Correu electrònic:
hyerim.yoon@uab.cat

Equip docent

Joan Checa Rius

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Els i les estudiants hauran de tenir un nivell d'anglès suficient com per comprendre textos científics en aquest idioma.


Objectius

Aquesta és una assignatura obligatòria de 6 crèdits ECTS corresponent al tercer curs del Grau en Geografia, Media Ambient i Planificació Territorial; ubicada dins la matèria "Planificació i gestió dels recursos naturals". L'assignatura ofereix uns coneixements generals sobre aquesta matèria, amb la possibilitat d'aprofundir-hi a través de les assignatures optatives que el pla d'estudis contempla en la mateixa.

L'assignatura es centra, en primer lloc, en traçar una aproximació conceptual i teòrica a la qüestió de la utilització i gestió dels recursos naturals i al debat sobre els límits del creixement. A continuació, s'aborden amb major deteniment dos àmbits de particular importància en relació als recursos: la planificació i gestió del cicle de l'aigua i la planificació i gestió dels sistemes energètics.

Amb aquesta assignatura l'alumnat obtindrà coneixements generals sobre la gestió i l'ús social dels recursos naturals i els béns comuns. Així, s'aborden les dinàmiques de l'aigua, l'energia i els recursos naturals tant des de la perspectiva dels seus usos (amb especial atenció a la reutilització), com des de la perspectiva de les diferents formes de gestió (oferta-demanda; pública-privada; centralitzada-descentralitzada). L'assignatura, d'altra banda, també té per objectiu que l'alumnat conegui diferents instruments i mecanismes per a la gestió i la planificació tant dels recursos hídrics com dels recursos energètics.

En l'àmbit de la gestió del cicle de l'aigua, l'objectiu és que l'alumnat conegui les dinàmiques del mateix tant des d'un punt de vista físic com socioeconòmic, amb especial atenció en la seva dimensió ambiental. Així mateix, l'alumnat coneixerà i aplicarà a través del treball pràctic mètodes, tècniques i instruments per a la gestió del cicle de l'aigua.

En l'àmbit de l'energia, s'ofereixen conceptes bàsics en matèria energètica tant pel que fa a les fonts energètiques (renovables i no renovables) com pel que fa a la planificació i gestió dels sistemes energètics, tant en termes d'enginyeria ambiental (generació, transport, distribució, comercialització i consum d'energia) com des de la perspectiva territorial, econòmica i institucional.


Resultats d'aprenentatge

  1. CM24 (Competència) Redactar un informe sobre la planificació i gestió dels sistemes energètics i/o hídrics des d'una perspectiva territorial, econòmica i institucional.
  2. KM39 (Coneixement) Identificar les relacions entre el desenvolupament socioeconòmic, la sostenibilitat ambiental, i la disponibilitat i accés als recursos naturals.
  3. KM55 (Coneixement) Incorporar elements temàtics transversals del grau en el treball final.
  4. SM31 (Habilitat) Analitzar els límits del creixement a partir de les relacions entre desenvolupament socioeconòmic, sostenibilitat ambiental i disponibilitat i accés als recursos naturals.
  5. SM31 (Habilitat) Analitzar els límits del creixement a partir de les relacions entre desenvolupament socioeconòmic, sostenibilitat ambiental i disponibilitat i accés als recursos naturals.

Continguts

Bloc I - Introducció a la gestió dels recursos naturals

  • Els recursos naturals com a béns comuns: models de governança
  • La producció i l'ús dels recursos naturals al món actual: eficiència i límits del creixement

Bloc II - El cicle de l'aigua

  • El cicle de l'aigua i la problemàtica sòcio-ambiental
  • Marc legal i instruments de planificació
  • Les grans infraestructures de subministrament
  • L'aigua com recurs ecològic i alimentari
  • Els usos urbans de l'aigua i la seva gestió local
  • Aigua i risc: sequera i inundacions
  • Nexe aigua i energia

Bloc III - Els sistemes energètics

  • Història i Geografia dels usos de l'energia
  • Sistemes energètics: definició, components i requeriments
  • Planificació i gestió dels sistemes energètics 
  • Conflictes al voltant de l'energia
  • El canvi de model energètic

 


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teòriques 27 1,08 KM39, KM55, SM31
Pràctiques d'aula (PAUL) 12 0,48 CM24, KM39, KM55, SM31
Sortida de camp (PCAM) 4 0,16 CM24, KM39, KM55
Tipus: Supervisades      
Exercicis de pràctiques i sortida de camp 15 0,6
Preparació d'activitats 5 0,2
Tutories de seguiment 5 0,2
Tipus: Autònomes      
Cerca d'informació 15 0,6
Estudi personal 35 1,4
Lectura 25 1

L'assignatura es divideix en tres blocs. En el primer bloc es realitzarà una introducció a la gestió dels recursos naturals. En el segon s'abordarà la planificació i gestió del cicle de l'aigua. En el tercer s'abordarà la gestió dels sistemes energètics.

 

Les activitats docents de l'assignatura s'estructuraran de la següent manera:

 

Classes de teoria

A les sessions presencials de teoria es duran a terme les següents activitats:

  • Classes magistrals: exposicions per part del professorat incentivant el debat i la participació de l'alumnat.
  • Exercicis dirigits a l'aula: exercicis basats en la participació activa de l'alumnat (habitualment mitjançant treball cooperatiu informal) que no requeriran de treball previ.
  • Treball cooperatiu amb preparació. Es realitzaran diferents activitats de treball cooperatiu formal en base al treball previ de l'alumnat (lectures o preparació de l'activitat). Algunes d'aquestes activitats podran requerir presentacions orals per part de l'alumnat.

 

Pràctiques d'aula

Es realitzaran un total de 7-8 sessions de pràctiques a l'aula (2 al bloc de recursos naturals, 2 al bloc d'aigua i 3-4 al bloc d'energia).

El professorat responsable de les pràctiques a l'aula informarà convenientment de l'activitat pràctica a desenvolupar en cada sessió. Com a resultat d'aquestes activitats l'alumnat haurà de realitzar diferents lliuraments d'exercicis pràctics.

 

Sortida de camp

Es realitzarà una sortida de camp que es concretarà a l'inici del curs. L'assistència a la sortida és un requisit indispensable per poder ser avaluat/da de l'assignatura. 

Com a resultat de la sortida l'alumnat haurà de realitzar un informe. El professorat detallarà els continguts i requisits del mateix.

En les sortides de camp s’aplicarà el Protocol de Sortides de Camp de la Facultat. L’alumnat tindrà accés a documentació específica sobre seguretat en activitats desenvolupades fora del campus de la UAB que caldrà conegui i accepti.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Exàmens 40% 3 0,12 KM39, KM55, SM31
Exercicis pràctics 30% 0 0 CM24, KM39, SM31
Informe sortida de camp 20% 0 0 CM24, KM39, SM31
Lliuraments i activitats de teoria 10% 4 0,16 CM24, KM39, KM55, SM31

L'avaluació de l'assignatura es fa en base a:

  • 2 exàmens parcials (un pel bloc de recursos naturals i aigua i un pel bloc d'energia): 40% (20% cada examen)
  • Exercicis pràctics resultat de les pràctiques a l'aula (PAUL): 30%
  • Informe de la sortida de camp (PCAM): 20%
  • Participació a les sessions de teoria (TE): 10%

 

La nota final sortirà de la mitjana ponderada de les quatre activitats. Per superar l'assignatura cal haver aprovat (5) cadascun dels dos exàmens parcials i la mitjana dels exercicis pràctics (PAUL).

La nota corresponent a la participació a les sessions de teoria (TE) s'obtindrà a través de diferents lliuraments (individuals o en grup) corresponents a les diverses activitats que el professorat pugui plantejar durant el desenvolupament d’aquestes sessions (debats, resums, treball cooperatiu, exposicions orals...) Algunes d'aquestes activitats poden requerir de preparació prèvia. La participació en aquestes activitats no és obligatòria; tanmateix, en aquelles activitats en què no s’assisteixi la qualificació serà de zero (0), sense possibilitat de fer el lliurament en cap altre moment.

L'avaluació de la sortida de camp es realitzarà mitjançant la realització d'un informe. Per apovar l'assignatura és obligatori assistir a la sortida de camp i lliurar el corresponent informe.

 

Revisió de qualificacions

En el moment de realització de cada activitat avaluativa, el professor o professora informarà l’alumnat (a través del Campus Virtual) del procediment i data de revisió de les qualificacions.

 

Recuperació

Es poden recuperar els exàmens i elsexercicis pràctics (PAUL), sempre que s’hagi obtingut una qualificació inferior a 5. Els lliuraments de les activitats de les sessions de teoria (TE) i l'informe de la sortida de camp no son recuperables. La nota màxima de les activitats recuperades és de 5.

Aquells actes d’avaluació en què hi hagi hagut irregularitats no són recuperables

 

Avaluació única

Aquesta assignatura no preveu el sistema d’avaluació única.

 

No avaluable

Es considera no avaluable qui no ha realitzat i lliurat l'examen i/o l'informe de la sortida de camp.

Les activitats no lliurades tindran una qualificació de zero (0).

 

Plagi

En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.

 

Avaluació única

Aquesta assignatura NO preveu el sistema d'avaluació única.

 

Ús de la Intel·ligència Artificial

Ús restringit: Per a aquesta assignatura, es permet l'ús de tecnologies d'Intel·ligència Artificial (IA) exclusivament en tasques de suport, com la cerca bibliogràfica o d’informació o en la correcció de textos. L'estudiant haurà d'identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines emprades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La no transparència de l’ús de la IA en aquesta activitat avaluable es considerarà falta d'honestedat acadèmica i pot comportar una penalització parcial o total en la nota de l'activitat, o sancions majors en casos de gravetat.


Bibliografia

Per a cada tema s'indicaran una o més lectures recomanades. Igualment, es realitzaran diverses lectures per analitzar a classe. A més, però, se suggereix la següent bibliografia general per al curs:


Gestió dels recursos naturals

 

  • D'Alisa, Giacomo.; Demaria, Federico.; Kallis, Giorgos. 2015. Decreixement: vocabulari per a una nova era. Barcelona: Editorial Icària.
  • Folch, Ramon. 2019. Natura, ús o abús? (2018-2019). Barcelona: Institut d'Estudis Catalans.
  • Kaika, Maria. 2005. City of flows. Modernity, nature and the city. London: Routledge.
  • Laval, Christian, Dardot, Pierre P. 2015. Común: ensayo sobre la revolución en el siglo XXI. Barcelona: Gedisa.
  • Ostrom, Elinor. 2000. El gobierno de los bienes comunes: la evolución de las instituciones de acción colectiva. México: Fondo de Cultura Económica.
  • Polimeni, John M. et al. 2009. The Myth of Resource Efficiency : the Jevons Paradox. Florence: Taylor and Francis.
  • Whitehead, Mark 2007. Spaces of sustainability. Geographical perspectives on the sustainable society. London: Routledge.
  • Valero Delgado, Alicia et al. (2021). Thanatia. Límites materiales de la transición energética. Prensas de la Universidad de Zaragoza

 

Aigua

  • Meehan, Katie et al. 2023. Water: A Critical Introduction. : John Wiley & Sons
  • Bakker, Karen 2010. Privatizing Water. Governance Failure and the World’s Urban Water Crisis. Ithaca, NY: Cornell Univ. Press
  • Boelens, Rutgerd et al. (eds). 2018. Water Justice. Cambridge: Cambride UniversityPress.
  • Estevan, Antonio; Naredo, José Manuel 2004. Ideas y propuestas para una nueva política del agua en España. Bilbao: Bakeaz.
  • Gandy, Mattew 2014. The fabric of Space. Water, Modernity and the Urban Imagination. Cambridge MA: The MIT Press
  • Relea, Ferran et al. 2021. Aigua 3.0 a Catalunya. Una visió calidoscòpica. Girona: Curbet Edicions.
  • Sanjuán, Marc 2005. Gestió local de l'aigua. Barcelona: Fundació Pi i Sunyer.
  • Sedlak, David. 2014. Water 4.0. NewHaven, Conn: Yale University Press
  • Sultana, Farhana; Loftus, Alex (eds). 2012. The Right to Water. Politics, governance and social struggles. London: Earthscan.
  • Swyngedouw, Eric 2015 Liquid Power. Contested Hydro-Modernities in Twentieth Century Spain. Cambridge, MA: The MIT Press

 

Energia

  • Abrasmky, Kolya. (Ed.). (2010). Sparking A Worldwide Energy Revolution. Social Struggles in the Transition to a Post-Petrol World. Edinburgh: AK Press.
  • Azcárate, Blanca., & Montesa, Ferrán. (2014). Batallas Por la Energía. Atlas Le Monde Diplomatique. Cybermonde.
  • Boyle, Godfrey. (Ed.). (2012). Renewable Energy: Power for a Sustainable Future (3rd ed.). Oxford: Oxford University Press and Open University.
  • Corominas, Joaquim. (2019). El model energètic. In NATURA, ÚS O ABÚS? (2018-2019) (3rd ed.). https://doi.org/10.2436/15.0110.22.7
  • Del Romero Renau, Luis. (2023). El arte de vivir en la Espana vaciada. Colonialismo energético, crisis climática y transición ecosocial. FUHEM Ecosocial. https://www.fuhem.es/2023/03/31/el-arte-de-vivir-en-la-espana-vaciada/
  • Droege, Peter. (Ed.). (2008). Urban energy transition: from fossil fuels to renewable power. Elsevier.
  • Fernández, Ramon., & González, Luis. (2018). En la espiral de la energía. Madrid: Libros en Acción.
  • Franquesa, Jaume. (2023). Molinos y gigantes. La lucha por la dignidad, la soberanía energética y la transición ecológica (E. Pérez San Miguel, Trad.). Errata nature editores.
  • Furró Estany, Eduard. (2019). La transformació del sistema energètic. Recursos, raons i eines. Octaedro.
  • Hopkins, Rob. (2008). The transition handbook: from oildependencyto local resilience. Vermont: Chelsea Green.
  • Malm, Andreas . (2016). Fossil Capital. The rise of steam power and the roots of global warming. Verso.
  • Prats, Fernando., Herrero, Yayo., & Torrego, Alicia. (Eds.). (2016). La Gran Encrucijada. Retrieved from https://blogs.fuhem.es/forotransiciones/wp-content/uploads/sites/51/2017/05/GranEncrucijada_feb2017_baja.pdf
  • Puig, Josep., & Cororminas, Joaquim. (1990). La ruta de la energia. Barcelona: Anthropos.
  • Riba Romeva, Carles. (2022). Itinerari energètic integral. Obtenció d’energia útil en un sistema renovable. Octaedro
  • Riba Sanmartí, Genís. (2016). El cost de l'energia, Barcelona, Octaedro.
  • Romero, Cote i Barcia Magaz (eds.). (2014). Alta tensión. Por un nuevo modelo energético sostenible, democrático yciudadano. Icaria.
  • Sans, Ramon., & Pulla, Elisa. (2014). El col·lapse és evitable. La transició energèticadel segle xxi (TE21). Octaedro.
  • Scheer, Hermann. (2011). El imperativo energético 100% ya Cómo hacer realidad el cambio integral hacia las energías renovables. Barcelona: Icaria Editorial.
  • Smil,Vaclav. (2003). Energy at the Crossroads. Global Perspectives and Uncertainties. Cambridge:The MIT Press.
  • Zamora Santa Brígida, Ignacio. (2022). Regulando la transición energética. Hacia un modelo sostenible, flexible y distribuido. València:Tirant lo Blanch.

Programari

Cap d'específic més enllà de l'utilitzat durant els dos primers cursos del grau.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PAUL) Pràctiques d'aula 1 Català/Espanyol primer quadrimestre matí-mixt
(PCAM) Pràctiques de camp 1 Català/Espanyol primer quadrimestre matí-mixt
(PCAM) Pràctiques de camp 2 Català/Espanyol primer quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 1 Català/Espanyol primer quadrimestre matí-mixt