Titulació | Tipus | Curs |
---|---|---|
Ciència i Tecnologia dels Aliments | OB | 4 |
Podeu consultar aquesta informació al final del document.
Tot i que no hi ha prerequisits oficials, és convenient que l’estudiant repassi els coneixements adquirits a les assignatures:
L'assignatura de Legislació Alimentària és una assignatura transversal i fonamental que pretén aconseguir que l'alumnat sigui capaç de conèixer el marc legal per a interpretar, aplicar i desenvolupar els principis normatius del dret alimentari i les normes específiques que regulen el sector agroalimentari des de la producció primària fins al consumidor.
Objectiu general:
Identificar, analitzar i entendre el sistema legislatiu aplicable a la producció i comercialització d’aliments a nivells de l’Estat espanyol, Unió Europea i internacional.
Objectius específics:
Aquesta assignatura es divideix en els següents dos blocs: (1) Introducció al dret i (2) Legislació alimentària. El contingut de cada bloc es detalla a continuació:
Tema 1. - Presentació de l'assignatura
(1) Introducció al Dret
Tema 2. - Què és l'Estat. Què és el Dret. Què és l'Administració Pública i quines són les seves classes
Tema 3. - L'ordenament jurídic. La Constitució, les lleis i les normes reglamentàries
Tema 4. - Les decisions administratives. Els recursos i el control de l'Administració
Tema 5. - La funció pública
Tema 6. - Administració, el ciutadà i l'empresa des del punt de vista del Dret.
(2) Legislació Alimentària
Tema 7. - Dret alimentari en l'àmbit internacional
7.1 Rol, estructura i funcionament de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO)
7.2 Rol, estructura i funcionament de l'Organització Mundial de la Salut (OMS)
7.3 Rol, estructura i funcionament del Codex Alimentarius
7.4 Rol, estructura i funcionament de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), i l'Acord sobre l'aplicació de mesures sanitàries i fitosanitàries
Tema 8. - Introducció al dret en l'àmbit de la Unió Europea
8.1 Dret primari i dret derivat
8.2 Òrgans legislatius de la Unió Europea
8.3 Procés legislatiu a la Unió Europea
Tema 9. - Dret alimentari en l'àmbit de la Unió Europea
9.1 El llibre blanc sobre la innocuïtat alimentària
9.2 Reglament 178/2002 sobre els principis de la legislació alimentària
9.3 Anàlisis del risc: avaluació, gestió i comunicació
9.4 Rol, estructura i funcionament de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i el seu impacte legislatiu
9.5 Rol, estructura i funcionament de la Comissió Europea i la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària (DG SANTE)
Tema 10. - Distribució de competències entre els principals organismes implicats en la innocuïtat alimentària a l'Estat Espanyol
10.1 Rol, estructura i funcionament dels principals organismes relacionats amb l'alimentació en l'àmbit de l'Estat espanyol
10.2 Rol, estructura i funcionament dels principals organismes relacionats amb l'alimentació en l'àmbit de Catalunya
Tema 11. - Ètica i deontologia en la pràctica professional i principis ètics
Tema 12. - Àmbits de responsabilitat professional
Títol | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|
Tipus: Dirigides | |||
Classes teòriques (classes expositives o magistrals de teoria) | 16 | 0,64 | 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 |
Conferència a càrrec d'un expert | 2 | 0,08 | 10, 13, 15 |
Seminaris | 8 | 0,32 | 3, 4, 6, 7, 8, 11, 12, 13, 14, 15 |
Tipus: Supervisades | |||
Seminaris Tutories | 8 | 0,32 | 6, 14, 15 |
Tipus: Autònomes | |||
Estudi autònom | 24 | 0,96 | 3, 5, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 |
Preparació de casos pràctics i activitats d'avaluació continuada | 15 | 0,6 | 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 |
La metodologia d’ensenyament de l’assignatura és de forma mixta tal com es detalla a continuació:
Presencial (26 hores):
No presencial:
Per a aquesta assignatura, es permet l'ús de tecnologies d'Intel·ligència Artificial (IA) exclusivament en tasques de suport, com la cerca bibliogràfica o d’informació, la correcció de textos o les traduccions. L'estudiant haurà d'identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines emprades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La no transparència de l’ús de la IA en les activitats avaluables es considerarà falta d'honestedat acadèmica i pot comportar una penalització parcial o total en la nota de l'activitat, o sancions majors en casos de gravetat.
La documentació de l’assignatura, presentacions de classes, enunciats, etc. estaran a disposició de l’alumnat en el Campus Virtual (http://cv.uab.cat) i en el cas específic de les presentacions de les sessions de classes magistrals, seran accessibles després de cada sessió teòrica amb l’objectiu que l’alumnat exerciti l’habilitat de prendre apunts sobre els aspectes més importats del contingut impartit pel professorat.
Es programarà una hora de resolució de dubtes prèviament a l’examen. L’assistència a aquesta activitat és voluntària.
Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.
Títol | Pes | Hores | ECTS | Resultats d'aprenentatge |
---|---|---|---|---|
Examen d'Introducció al Dret i Legislació alimentaria | 25% Introducció al Dret; 40% Legislació alimentaria | 2 | 0,08 | 3, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 |
Tasques d'autoaprenentatge i assistència a classe | 35% | 0 | 0 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 |
Tenint en compte que aquesta assignatura no preveu el sistema d’avaluació única, l'avaluació de l’alumnat es realitzarà com es detalla a continuació:
1. - Examens teòrics (65 %)
1.1 - Examen 1: Introducció al dret- bloc primer (25 %)
1.2 - Examen 2: Legislació alimentària- bloc segon (40 %)
2.- Tasques d’autoaprenentatge (25 %)
2.1- Tasques escrites (15 %)
2.2- Presentacions orals (5 %)
2.3- Participació en les discussions de classe (5 %)
3.- Assistència a les sessions de classes magistrals, seminaris i conferències (10 %)
L'alumnat superarà l'assignatura sempre que superi ambdós exàmens teòrics com a mínim amb un 5,0/10,0 i la seva nota global de l'assignatura representi com a mínim el 50 % de l'avaluació total. En el cas de no superar algun dels dos exàmens teòrics, l'alumnat tindrà la possibilitat de recuperar-los, respectant el pes de cadascun d'ells.
Es considerarà que un estudiant no és avaluable quan la seva participació en activitats d'avaluació sigui inferior o igual al 15 % de la nota final.
(1) Introducció al Dret
Vicente, E. Elementos de derecho público. (2014). Octava edición. Tecnos.
Gamero, E. & Fernández, S. (2024). Manual básico de Derecho Administrativo. Vigésima primera edición. Tecnos.
(2) Legislació Alimentària
Abbott, K., & Sindal, D. (2000). Hard and Soft Law in International Governance. The MIT Press. https://www.jstor.org/stable/2601340
Pronto, AN. (2015). Understanding the Hard/Soft Distinction in International Law. Vanderbilt Journal of Transnational Law. https://scholarship.law.vanderbilt.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1204&context=vjtl
World Trade Organization. (1995). Agreement on the Application of Sanitary and Phytosanitary Measures. https://www.wto.org/english/docs_e/legal_e/15-sps.pdf
Kotwal, V. (2016). Codex Alimentarius Commission: Role in International Food Standards Setting. In Encyclopedia of Food and Health (pp. 197–205). Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00397-4
Chiti, M. (2002). Derecho Administrativo europeo. Primera edición. Tratados Manuales.
European Union. Consolidated Version of the Treaty on the Functioning of the European Union. (2025). https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=legissum%3A4301854
European Commission. (1997). Green Paper on European food law. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_97_370
European Commission. (2000). White Paper on food safety. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:51999DC0719
Regulation (EC) No 178/2002 of the European Parliament and of the Council of 28 January 2002 laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safety, Official Journal of the European Communities (L31). http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2002:031:0001:0024:EN:PDF
Regulation (EU) No 2017/625 of the European Parliament and of the Council of 15 March 2017 on official controls and other official activities performed to ensure the application of food and feed law, rules on animal health and welfare, plant health and plant protection products, L 95 Official Journal of the European Union (L95). https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017R0625&from=ES
Webs
Normes Codex Alimentarius. https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/codex-texts/list-standards/en/
European Union. EUR-Lex Access to European Union Law. https://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=en
Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado. https://www.boe.es/
Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya. https://www.parlament.cat/web/documentacio/publicacions/butlleti-bopc/index.html
No hi han p'rogrames per aquesta assignatura
La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura
Nom | Grup | Idioma | Semestre | Torn |
---|---|---|---|---|
(PAUL) Pràctiques d'aula | 1 | Català | primer quadrimestre | tarda |
(TE) Teoria | 1 | Català | primer quadrimestre | tarda |