Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Periodisme Internacional

Codi: 103085 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Periodisme OT 3
Periodisme OT 4

Professor/a de contacte

Nom:
Agustin Morales Puga
Correu electrònic:
agus.morales@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

L'alumnat ha de ser capaç d'expressar-se per escrit i oralment en les llengües pròpies i poder treballar en anglès. A més, ha de dominar la redacció dels diferents gèneres periodístics amb una ortografia professional i un sentit narratiu i analític.

Es requereix capacitat d'iniciativa i autonomia, així com estar al corrent dels temes d'actualitat en l'àmbit internacional.

Es valora positivament l'interès per les relacions internacionals, els conflictes i la política global, però també per temes socials, culturals i relacionats amb els drets humans, i la disposició per aplicar mirades innovadores a l'exercici periodístic.


Objectius

L’època de les corresponsalies permanents dels grans mitjans de comunicació ha acabat, però en aquesta nova era encara és possible fer periodisme internacional de forma independent, amb diversos mitjans de comunicació i amb projectes de llarga distància. L'assignatura de Periodisme Internacional ofereix coneixements i eines, teòriques i pràctiques, per a exercir la professió de manera independent, freelance, col·laborant amb diferents mitjans, participant en projectes de llarg recorregut o incorporant-se a la secció d'Internacional d'un mitjà.

Sense nostàlgia pel passat, l'assignatura ofereix continguts eminentment pràctics, des de l’experiència professional, per a l’exercici de la professió en el context actual. Es donaran també eines per comprendre i analitzar des d'un punt de vista crític temes transversals i globals, amb especial èmfasi en àmbits geogràfics i temàtics més enllà d’Occident.

Objectius

  1. Entendre el moment històric de l’ofici i prendre consciència de les responsabilitats i les possibilitats que això comporta (noves modalitats de corresponsalies, viatges i cobertures especials, periodisme freelance, etc.)
  2. Conèixer i aprofundir en els conflictes i en el context sociopolític de diferents regions i països del món.
  3. Fer una lectura periodística del temps en què vivim, sobretot l’últim quart de segle, i identificar les principals temàtiques i protagonistes de la informació internacional.
  4. Practicar enfocaments alternatius i noves narratives per contribuir a un periodisme internacional allunyat dels discursos hegemònics, en particular en l’àmbit dels drets humans i les migracions.
  5. Conèixer i entendre l'agenda de països, blocs polítics, grups armats i tota mena d’actors internacionals i locals, sobretot en la seva relació amb la pràctica periodística sobre el terreny.

Competències

    Periodisme
  • Actuar amb responsabilitat ètica i amb respecte pels drets i deures fonamentals, la diversitat i els valors democràtics.
  • Actuar en l'àmbit de coneixement propi avaluant les desigualtats per raó de sexe/gènere.
  • Aplicar l'ètica i la deontologia professionals del periodisme, així com l'ordenació jurídica de la informació.
  • Buscar, seleccionar i jerarquitzar qualsevol tipus de font i document útil per a l'elaboració de productes comunicatius.
  • Conèixer i aplicar els fonaments teòrics i pràctics de l'escriptura i la narrativa periodístiques i les seves aplicacions en els diferents gèneres, mitjans i suports.
  • Demostrar l'esperit crític i autocrític.
  • Diferenciar les principals teories de la disciplina, els seus camps, les elaboracions conceptuals, els marcs i els enfocaments teòrics que fonamenten el coneixement de la disciplina i els seus diferents àmbits i subàrees, i adquirir un coneixement sistemàtic de l'estructura dels mitjans de comunicació.
  • Introduir canvis en els mètodes i els processos de l'àmbit de coneixement per donar respostes innovadores a les necessitats i demandes de la societat.
  • Que els estudiants hagin desenvolupat les habilitats d'aprenentatge necessàries per a emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
  • Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements propis a la seva feina o vocació d'una manera professional i tinguin les competències que se solen demostrar per mitjà de l'elaboració i la defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d'estudi.
  • Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes destacats d'índole social, científica o ètica.
  • Transmetre informació periodística en el llenguatge propi de cada un dels mitjans de comunicació, en les seves formes combinades modernes o en suports digitals, i aplicar els gèneres i els diferents procediments periodístics.
  • Usar una tercera llengua com a forma de treball i expressió professional en els mitjans de comunicació.
  • Valorar la diversitat i la interculturalitat com a base per a treballar en equip.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar críticament els principis, valors i procediments que regeixen l'exercici de la professió.
  2. Analitzar les desigualtats per raó de sexe/gènere i els biaixos de gènere en l'àmbit de coneixement propi.
  3. Buscar, seleccionar i jerarquitzar qualsevol tipus de font i document útil per a l'elaboració de productes comunicatius.
  4. Comunicar en el llenguatge propi de cada un dels mitjans de comunicació la narració periodística especialitzada en informació internacional.
  5. Comunicar fent un ús no sexista ni discriminatori del llenguatge.
  6. Conceptualitzar les teories i les tècniques del periodisme especialitzat.
  7. Demostrar un coneixement pràctic del periodisme especialitzat
  8. Desenvolupar l'esperit crític i autocrític.
  9. Distingir les teories de l'escriptura i la narrativa periodístiques per aplicar-les a les diferents especialitats temàtiques informatives.
  10. Explicar el codi deontològic, explícit o implícit, de l'àmbit de coneixement propi.
  11. Identificar situacions que necessiten un canvi o millora.
  12. Incorporar els principis de la deontologia professional en l'elaboració de narració periodística especialitzada en informació política internacional.
  13. Proposar projectes i accions que incorporin la perspectiva de gènere.
  14. Que els estudiants hagin desenvolupat les habilitats d'aprenentatge necessàries per a emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
  15. Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
  16. Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements propis a la seva feina o vocació d'una manera professional i tinguin les competències que se solen demostrar per mitjà de l'elaboració i la defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d'estudi.
  17. Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes destacats d'índole social, científica o ètica.
  18. Saber construir textos en una tercera llengua que s'adeqüin a les estructures del llenguatge periodístic i aplicar-les a les diferents especialitats temàtiques informatives.
  19. Utilitzar els recursos de comunicació interactiva per processar, elaborar i transmetre informació en l'elaboració d'informació de caràcter especialitzat.
  20. Valorar la diversitat i la interculturalitat com a base per a treballar en equip.
  21. Valorar l'impacte de les dificultats, els prejudicis i les discriminacions que poden incloure les accions o projectes, a curt o llarg termini, en relació amb determinades persones o col·lectius.

Continguts

Temari general

  1. L’exercici del periodisme internacional. Corresponsalies, periodisme freelance i nous models, des de les redacció i sobretot des del terreny. Oportunitats i limitacions. El rol de la fotografia i el documentalisme. Cobertures especials. Projectes de llarga distància. Com fer-se un lloc en la professió per compte propi. Com fer una proposta als mitjans de comunicació. Beques, pràctiques professionals, recursos i possibilitats de finançament per a periodistes especialitzats en informació internacional.
  2. Un món sense refugi. Anàlisi dels moviments de població a nivell global, sobretot en relació amb els conflictes. Deconstrucció del lèxic periodístic al voltant del refugi. Les estratègies d’externalització de fronteres. Aplicació d’aquests coneixements a l’escriptura periodística, tot treballant amb dades i històries humanes. Presa de consciència del periodisme que té com a centre els drets humans. 
  3. El món després de l’11-S. Les implicacions globals i periodístiques de l’anomenada guerra contra el terrorisme. Des d’Al Qaeda a Estat Islàmic: recorregut històric. L’Afganistan (i el Pakistan), l’Iraq, Síria. Recorregut històric de l’evolució de la política exterior nord-americana. Aplicació d’aquests coneixements a l’anàlisi política actual. 
  4. La guerra total d’Israel a l’Orient Mitjà. Gaza, Síria, l’Iran. Dret internacional humanitari, crims contra la humanitat, violacions dels drets humans. El rol del periodisme. Aplicació d’aquests coneixements a la pràctica periodística. 
  5. Periodisme de guerra i periodisme de pau. Discursos hegemònics i eines per construir discursos alternatius. Investigació, anàlisi de dades, verificació de continguts i elaboració de peces periodístiques en l’àmbit del periodisme internacional. 

L'ordre dels temes indicats podrà variar segons la planificació definitiva de l'assignatura. El calendari detallat amb el contingut de les diferents sessions s’exposarà el dia de presentació de l’assignatura i es publicarà al Campus Virtual.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes magistrals i presentacions convidades. 15 0,6 1, 2, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 17, 20, 21
Seminaris i pràctiques de laboratori. 33 1,32 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
Tipus: Supervisades      
Tutories 9 0,36 1, 2, 4, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 17, 20, 21
Tipus: Autònomes      
Recerca, selecció i lectura de bibliografia i altres recursos. Estudi personal. Planificació i treball individual / en equip. 93 3,72 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 19, 20, 21

La metodologia docent de l'assignatura combina diferents sessions d'exposicions orals, presentacions de continguts teòrics i experiències professionals, estudis de cas i debat, així com seminaris/tallers participatius i sessions de treball pràctic en aula informatitzada.

El principi fonamental és establir i compartir una base comuna de coneixements perquè, durant el curs, l'alumnat pugui aprofundir en els aspectes que prioritzi i aplicar-los als temes que més li interessin.

Tota la informació necessària per al seguiment del curs serà facilitada per l'equip docent presencialment en classes, tutories i/o via Campus Virtual.

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
A) Pràctiques 45% 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 11, 12, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
B) Treball Final de Curs 35% 0 0 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 19, 20, 21
C) Assistència i participació activa a classe 20% 0 0 1, 2, 5, 6, 8, 9, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 20, 21

L'assignatura adopta un sistema d'avaluació continuada i sumativa. La qualificació final de l'assignatura serà la suma de la puntuació obtinguda en les següents activitats d'avaluació:

A) Pràctiques: 45 punts (45% sobre la qualificació final);

B) Treball final de curs: 35 punts (35% sobre la qualificació final);

C) Assistència i participació activa a classe: 20 punts (20% sobre la qualificació final).

Total: 100 punts (equivaldria a la nota final 10). 

 

Per a aprovar l'assignatura, serà necessari:

a) Haver realitzat i lliurat totes les activitats d'avaluació (A i B). En cas d'absència per motius justificats de força major, s'ha de presentar el corresponent justificant a l'equip docent; en cas contrari, les activitats es consideraran No Realitzades.

b) Haver sumat una puntuació mínima de 50 punts (equivalent a la nota 5,0) entre totes les activitats d'avaluació realitzades. 

b) En qualsevol activitat desenvolupada en grups, l'equip docent podrà adoptar mesures de control per verificar el nivell de participació i implicació de cada membre en el treball comú. Per tant, les puntuacions podran ser diferents per a integrants d'un mateix grup.

 

Sistema de recuperació

Per tal que qualsevol estudiant pugui optar a la recuperació, cal que hagi estat avaluat durant el quadrimestre d'un conjunt d'activitats el pes de les quals equivalgui a un mínim de 2/3 parts de la qualificació total de l'assignatura.

 

Segona matrícula

En cas de segona matrícula, l'alumnat podrà realitzar una única prova de síntesi sobre tot el temari de l'assignatura. La qualificació de l'assignatura correspondrà a la qualificació de la prova síntesi.

Plagi

L'estudiant que realitzi qualsevol irregularitat (còpia, plagi, suplantació d'identitat, etc.) que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d'un acte d'avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d'avaluació. En cas que es produeixi més d'una irregularitat, la qualificació final de l'assignatura serà 0.


Bibliografia

Periodisme internacional

 

Aldekoa, Xavier. Indestructibles. Península, 2019

Aldekoa, Xavier. Océano África. Península, 2014.

Álvarez, Carlos Manuel: Los intrusos. Anagrama, 2022.

Applebaum, Anne: Hambruna roja. Debate, 2021.

Baró, Mónica: “La sangre nunca fue amarilla”. En Periodismo de Barrio.https://periodismodebarrio.org/2019/02/la-sangre-nunca-fue-amarilla/ 

Brum, Eliane: La Amazonía: Viaje al centro del mundo. Salamandra, 2024.

Caparrós, Martín: El Hambre. Anagrama, 2015.

Caparrós, Martín. Larga distancia. Malpaso, 2017.

Fallaci, Oriana: Entrevista con la historia. 

Guerriero, Leila; Izagirre, Ander: En el fondo la forma. Barcelona: 5W, 2022. 

Guerriero, Leila: La llamada. Anagrama, 2024.

Hameida, Ebbaba: Flores de papel. Península, 2025.

Kapuscinski, Ryszard: Toda su obra. 

Ki Zerbo, Joseph: Historia del África Negra. Bellaterra Edicions, 2011.

Lecumberri, Beatriz. La revolución sentimental. Viaje periodístico por

la Venezuela de Chávez. Ediciones Puntocero (ebook). 2016.

Marginedas, Marc: Rusia contra el mundo. Península, 2025.

Meredith, Martin: África. Una historia de 50 años de independencia. Fundación Intermón Oxfam, 2011.

Politkovskaya, Anna: La Rusia de Putin. Debate, 2005. 

Poniatowksa, Elena: Tinísima

Ressa, Maria: Cómo luchar contra un dictador. Península, 2023. 

Roy, Arundhati: My Seditious Heart. Haymarket, 2019.

Simón, Patricia: Miedo. Viaje por un mundo que se resiste a ser gobernado por el odio. Debate, 2022.  

Torres, Maruja; G. Prieto, Mónica: Contarlo para no olvidar. Barcelona: 5W, 2017. 

Wa Thiongo, Ngugi: Desplazar el centro. Rayo Verde, 2025. 

Zárate, Joseph: “Un niño manchado de petróleo”. En Revista 5W. https://www.revista5w.com/temas/planeta/un-nino-manchado-de-petroleo-7611 

 

Un món sense refugi

 

Bah, Ibrahim: Tres días en la arena. La imprenta, 2021. 

Boochani, Behrouz: Sin más amigos que las montañas. Rayo Verde, 2020.

Hayden, Sally: Cuando lo intenté por cuarta vez, nos abogamos. Capitán Swing, 2024.

Martínez, Óscar: Los migrantes que no importan. Pepitas, 2018. 

Morales, Agus: La hipocresía solidaria. Folch&Folch, 2025.

Morales, Agus. No somos refugiados. Círculo de Tiza. 2024.

Paone, Mariangela. Rezwana. Un expediente europeo. Libros del K.O., 2023.

Parra, Mónica: Migrar y resistir. Descontrol, 2021.

Truax, Eileen: Dreamers, la lucha de una generación por su sueño americano. Edit Océano de México, 2013.

Truax, Eileen: El muro que ya existe. Harpercollins, 2020.

Umar, Ousman: Viaje al país de los blancos. Plaza&Janés, 2019.


El món després de l’11-S

  

Ayestaran, Mikel; Lobo, Ramón: Guerras de ayer y de hoy. Barcelona: 5W, 2016. 

Ayestaran, Mikel: Las cenizas del califato. Península, 2018.

Espinosa, Javier; G. Prieto, Mónica: 

 La semilla del odio. Debate, 2017.

Siria, el país de las almas rotas. Debate, 2016.

Rashid, Ahmed: Descent into Chaos. 

Rashid, Ahmed: The Taliban.

Satrapi, Marjane: Mujer Vida Libertad. Reservoir Books, 2023.

Weiss, Michael; Hassan, Hassan: ISIS: Inside the Army of Terror. 

Woodward, Bob: Obama’s Wars. 

Wright, Lawrence: The Looming Tower: Al Qaeda and the Road to 9/11. 



La guerra total d’Israel a l’Orient Mitjà i dret internacional humanitari

 

Arendt, Hannah: Eichmann en Jerusalén. 

Ayestaran, Mikel: Historias de Gaza. Península, 2025. 

Ayestaran, Mikel: Oriente Medio, Oriente roto. Península

Feixas Torras, Txell. Dones valentes: lluites femenines i feministes a l'Orient Mitjà. Ara Llibres, 2020.

García Gascón, Eugenio. La cárcel identitaria: dietario de Jerusalén. Libros del K.O., 2013.

Khalidi, Rashid: Palestina.Cien años de colonialismo y resistencia. Capitán Swing, 2023. 

Mas, Cristina: Palestina des de dins. Ara Llibres, 2025.

Pappé, Ilan: Breve historia del conflicto entre Israel y Palestina. Capitán Swing, 2025.

Sacco, Joe: Palestina. Planeta Cómic, 2015.

Sands, Philippe: Calle Este-Oeste. Anagrama, 2017.



Periodisme de guerra i periodisme de pau

 

 

Aleksiévich, Svetlana: La guerra no tiene rostro de mujer. Debate, 2015. 

Arce, Alberto: Novato en nota roja: corresponsal en Tegucigalpa. Libros del K.O., 2015.

Espinosa, Ángeles: El reino del desierto. Aguilar, 2006

Feixas, Txell: Aliadas. Capitan Swing, 2025. 

Garcia-Planas, Plàcid (2007). La Revancha del reportero: tras las huellas de siete grandes corresponsales de guerra. Diëresis.

Heft, Annett (2021). “Transnational Journalism Networks ‘From Below’. Cross-Border Journalistic Collaboration in Individualized Newswork”. Journalism Studies, 22 (4), 454-474. https://doi-org.are.uab.cat/10.1080/1461670X.2021.1882876

Leguineche, Manuel & Sánchez, Gervasio (eds.) (2001). Los ojos de la guerra. Plaza & Janés.

Lobo, Ramon. El autoestopista de Grozni y otras historias de fútbol y guerra. Libros del K.O. 2012

Paso, Ana del: Reporteras españolas, testigos de guerra. Debate, 2022.

Plokhy, Serhii: La guerra ruso-ucraniana. Península, 2023. 

Sancha, Natalia (coord.): Balas para todas. Seis mujeres periodistas en Oriente Medio y el Magreb. Larrad, 2021. 

Veiga, Francisco: Ucrania 22. Alianza Editorial, 2025. 

Fotoperiodisme i fotografia documental

Bauluz, Javier: Morir matando
Este libro recoge sus trabajos en conflictos, migraciones y derechos humanos.

Fontcuberta, Joan: La cámara de Pandora.
Reflexiona sobre la manipulación, el poder y la verdad en la era digital, con énfasis en la fotografía documental.

Frank, Robert: Los americanos. Ed. La Fábrica.
Edición en español del icónico The Americans, con prólogo de Jack Kerouac.

Franklin, Stuart: The Documentary Impulse
Por el expresidente de Magnum Photos, explora el impulso humano de documentar el mundo a través de la imagen.

García Rodero, Cristina: Contacto.
Una de las fotógrafas documentales más importantes de España. Este libro muestra su acercamiento a lo mágico y lo religioso en lo popular.

Kobre, Kenneth: Photojournalism: The Professionals' Approach.
Manual ampliamente usado en escuelas de periodismo. Cubre técnicas, ética, historia y nuevas tecnologías.

Light, Ken: Witness in Our Time: Working Lives of Documentary Photographers.
Entrevistas profundas con destacados fotoperiodistas sobre su trabajo, ética y experiencias.

Sánchez, Gervasio: Fotografías.
Reportero de guerra español. Ha documentado conflictos en Bosnia, Ruanda, Irak y más. Tiene varios libros: Vidas Minadas, Desaparecidos, etc.

Sontag, Susan: On Photography.
Un ensayo filosófico y crítico sobre el poder, la ética y el papel social de la fotografía.

 

Surinyach, Anna; Tomasi, Juan Carlos: El compromiso de la fotografía. 5W, 2021.

VV.AA.: La maleta mexicana.

Sobre la recuperación de negativos perdidos de la Guerra Civil Española por Robert Capa, Gerda Taro y David Seymour.

 


Programari

Paquet Office (o similars) i eines bàsiques de lliure elecció per a edició d'àudio o vídeo. Per a eventuals activitats virtuals, s'utilitzarà Microsoft Teams o Zoom.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PLAB) Pràctiques de laboratori 11 Català/Espanyol primer quadrimestre matí-mixt
(PLAB) Pràctiques de laboratori 12 Espanyol primer quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 1 Espanyol primer quadrimestre matí-mixt