Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Guió Audiovisual de No-ficció

Codi: 103064 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Comunicació Audiovisual OP 3

Professor/a de contacte

Nom:
Luisa del Carmen Martínez García
Correu electrònic:
luisa.martinez@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

L´estudiantat ha de tenir coneixements bàsics de cert programari, com ara editors de textos, editors de vídeo (programari lliure, Da Vinci) i editors d'àudio (Audacity).

 

Objectius

Els principals objectius són:

A) Conèixer i entendre els conceptes teòrics fonamentals per la creació de guions audiovisuals de no ficció.

B) Relacionar i aplicar els conceptes teòrics i pràctics en la creació de guions de no ficció en l'àmbit de la comunicació audiovisual.

C) Treballar en el procés de producció d' un producte de no ficció.


Resultats d'aprenentatge

  1. CM02 (Competència) Construir noves formes d'explicar històries en productes audiovisuals integrant la perspectiva de gènere a partir de la síntesi dels diversos models narratius.
  2. CM02 (Competència) Construir noves formes d'explicar històries en productes audiovisuals integrant la perspectiva de gènere a partir de la síntesi dels diversos models narratius.
  3. SM03 (Habilitat) Analitzar la narrativa de productes radiofònics, audiovisuals i transmediàtics.
  4. SM04 (Habilitat) Distingir el paper del punt de vista i la perspectiva narrativa en les narracions audiovisuals.
  5. SM04 (Habilitat) Distingir el paper del punt de vista i la perspectiva narrativa en les narracions audiovisuals.
  6. SM05 (Habilitat) Construir guions audiovisuals amb una estructura adequada (unitat dramàtica, conflicte, temps i espai), amb recursos narratius i amb un desenvolupament detallat dels personatges i diàlegs.
  7. SM05 (Habilitat) Construir guions audiovisuals amb una estructura adequada (unitat dramàtica, conflicte, temps i espai), amb recursos narratius i amb un desenvolupament detallat dels personatges i diàlegs.

Continguts

Tenint present que l´estudiantat ha cursat l'assignatura Guió Audiovisual de Ficció, els temes proposats al temari es centraran en la complexitat de l'elaboració de guions audiovisuals de no ficció.

El temari proposat és:

1. Conceptes bàsics: la no ficció

1.1 Antecedents de la no ficció

1.2 Alice Guy: la pionera del cinema

2. La no ficció i els gèneres periodístics: entrevista i reportatge

3. El documental

3.1 Les maneres de la representació de la realitat

3.2 Punt de partida: la idea en el documental

3.3 Elements i estructura del documental

4. Documental contemporani

4.1 Cinema assaig

4.2 Docudrama

4.3 Biogràfic

 

 

 

 


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teòriques 15 0,6
Pràctiques 22 0,88 CM02, SM05
Tipus: Supervisades      
Tutories 7 0,28
Tipus: Autònomes      
Estudi personal 40 1,6
Realització del projecte 41 1,64 CM02, SM05

Al temari està organitzat per components teoricopràctics. Les classes teòriques proporcionaran una revisió dels gèneres periodístics presents en el desenvolupament d'un producte de no-ficció i s'exposaran referents, corrents i formats audiovisuals on s'expressa la diversitat i la complexitat de les narratives de no-ficció. El producte que l'alumnat desenvolupi ha de reflectir, d'una banda, el bon ús de pràctiques periodístiques (elecció d'un tema d'impacte social, selecció de fonts fidedignes, tractament periodístic de la informació) i, de l'altra, una proposta narrativa creativa. 

El calendari detallat amb el contingut de les diferents sessions s'exposarà el dia de presentació de l'assignatura i estarà també disponible al Campus Virtual de l’assignatura, on l’alumnat podrà trobar els diversos materials docents i tota la informació necessària per l’adequat seguiment de l’assignatura. En cas de canvi de modalitat docent per motius de força major segons les autoritats competents, el professorat informarà dels canvis que es produiran en la programació de l'assignatura i en les metodologies docents.

El contingut de l’assignatura serà sensible als aspectes relacionats amb la perspectiva de gènere i amb l’ús del llenguatge inclusiu.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen teòric 50% 3 0,12 CM02, SM03, SM04, SM05
Participació activa a les pràctiques 10% 4 0,16 CM02, SM05
Pràctiques 40% 18 0,72 CM02, SM03, SM04, SM05

El sistema d’avaluació continuada està integrat per tres parts diferenciades, cadascuna de les quals s’ha d’aprovar per a superar l’assignatura:

A) Examen teòric: 50%

B) Pràctiques: 40%

C) Participació activa  a les pràctiques: 10%

L`alumnat que hagi participat de l’avaluació continuada i suspenguin la teoria podran recuperar-la sempre que hagin obtingut una nota mínima de 3,5 punts i hagin realitzat la revisió ordinària. La nota obtinguda serà la nota definitiva d’aquesta part. Les pràctiques no es poden recuperar.

L’alumnat tindrà dret a la recuperació de l’assignatura si ha estat avaluat del conjunt d’activitats, el pes de les quals sigui d’un mínim de 2/3 parts de la qualificació total de l’assignatura.

L’estudiantat que realitzi qualsevol irregularitat (còpia, plagi, suplantació d’identitat,...) es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació. En cas que es produeixin diverses irregularitats, la qualificació final de l’assignatura serà 0.

Aquesta assignatura ofereix la possibilitat d'avaluació única.

Avaluació única

L' alumnat podrà optar a l'avaluació única sempre que ho comuniqui a la professora la primera setmana de classe. Passat aquest temps l'alumnat no podrà acollir-se a aquesta opció.

Característiques de l'avaluació única:

  1. Examen: 50 %
  2. Guió documental: 40%
  3. Dossier: 10%

Per superar l'assignatura l'alumnat haurà d'aprovar amb miním de 5 totes les proves.

Descripció de les proves avaluatives

Examen: la prova inclourà els conceptes teòrics vistos a classe i es realitzarà el 4 de desembre de 2025 (12 a 14 hrs.).

Guió documental

Realitzar un guió de curt documental (15 min.) que com a mínim contingui el resultat de tres entrevistes.

Dossier

Aquest s'acompanyarà d'un dossier que haurà d'incloure els següents apartats:

  1. Descripció del tema
  2. Logline
  3. Sinopsi
  4. Format/gènere
  5. Destinatari (justificat)
  6. Contextualització de la idea en el mercat català i/o espanyol
  7. Característiques innovadores respecte a altres productes similars
  8. Guió literari
  9. Annexos (transcripció de les tres entrevistes)

El guió documental i el dossier es lliurarà el 11 de gener de 2026.

No Avaluable

Segons el punt 9 de l’article 266 de la Normativa Acadèmica de la UAB, "quan es consideri que l’estudiant no ha pogut aportar prou evidències d’avaluació s’ha de qualificar aquesta assignatura com a no avaluable".

Inteŀligència Artificial

En aquesta assignatura, es permet l'ús de tecnologies d'Inteŀligència Artificial (IA) com a part integrant del desenvolupament del treball, sempre que el resultat final reflecteixi una contribució significativa de l’alumnat en l'anàlisi i la reflexió personal. L’alumnat haurà d'identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines emprades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La no transparència de l’ús de la IA es considerarà falta d'honestedat acadèmica i pot comportar una penalització en la nota de l'activitat,o sancions majors en casos de gravetat.

 


Bibliografia

Bibliografía Básica:

Barnouw, Erik. (1983). *Documentary: A history of the non-fiction film* (Rev. ed.). Oxford University Press.

Bruzzi, Stella. (2000). *New documentary: A critical introduction*. Routledge.

Català Domènech, Josep M. (2000). *El film-ensayo: La didáctica como una actividad subversiva*.

Ebbrecht-Hartmann, Tobias, & Paget, Derek. (2016). *Docudrama on European television: A selective survey* (1st ed.). Palgrave Macmillan UK. https://doi.org/10.1057/978-1-137-49979-0

Gifreu, Arnau. (2015). Evolución del concepto de no ficción. *Obra Digital. Revista de Comunicación*, (9), 1–16. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5287851

Halperín, Joaquín. (2008). *La entrevista periodística*. Aguilar.

Hayes, Joy Elizabeth. (2024). Rethinking docudrama and its origins from radio and film to streaming media. *Television & New Media, 25*(3), 215–233. https://doi.org/10.1177/15274764231213811

Herrera, Susana. (2007). La estructura del reportaje en radio. *Área Abierta*, (17). https://revistas.ucm.es/index.php/ARAB/article/view/ARAB0707110163A

Herrera, Susana. (2008). *Cómo elaborar reportajes en radio*. La Crujía.

Izquierdo-Castillo, Jessica, & Torres-Romay, Emma. (2022). Women in the documentary industry: Continuing inequality in the streaming age. *El Profesional de la Información, 32*(1), 1–11. https://doi.org/10.3145/epi.2023.ene.06

León, Bienvenido (Coord.). (2014). *Nuevas miradas al documental*. Comunicación Social.

Lipkin, Steven N. (2011). *Docudrama performs the past: Arenas of argument in films based on true stories*. Cambridge Scholars Publishing.

Mar, María del Mar, & Moreno Ruíz, Pablo. (2019). *‘News from Home’ de Chantal Akerman: El documental autobiográfico en el contexto del documental contemporáneo*. *Fonseca, Journal of Communication*, (18), 103–115. https://doi.org/10.14201/fjc201918103115

Míguez, Roberto. (2014). Ficción y no ficción en la cultura audiovisual digital. *Telos: Cuadernos de Comunicación e Innovación*, (99). https://bit.ly/2Smolp4

Monterrubio, Lourdes. (2019). Dispositivos de enunciación del film-ensayo español contemporáneo: Evolución de la subjetividad ensayística y su pensamiento en acto. *Studies in Spanish & Latin American Cinemas, 16*(3), 335–361. https://doi.org/10.1386/slac_00003_1

Nichols, Bill. (1997). *La representación de la realidad*. Paidós.

Paget, Derek. (2016). *No other way to tell it: Docudrama on film and television* (2nd ed.). Manchester University Press. https://doi.org/10.2307/j.ctv18b5j9c

Peña, Daniel. (2016). Diseño de guiones para audiovisual: Ficción y documental. http://ilitia.cua.uam.mx:8080/jspui/handle/123456789/750

Peydró, Guillermo G. (2015). Las variaciones *Guernica*: Film-ensayo sobre arte. En *No se está quieto* (pp. 265–275). Iberoamericana Vervuert.

Porto Renó, Denis, Longhi, Raquel, & Ruiz, Sandra. (2022). Diversos géneros en la narrativa transmediática del documental 33. *Comunicación. Revista Internacional de Comunicación Audiovisual, Publicidad y Estudios Culturales, 1*(10), 224–235. https://doi.org/10.12795/comunicacion.2012.v01.i10.19

Rodríguez, Raúl. (2021). Documental sonoro y arte radiofónico. *Historia y Comunicación Social, 26*(2), 441–451. https://doi.org/10.5209/hics.75797

Scolari, Carlos A. (2014). Narrativas transmedia: Nuevas formas de comunicar en la era digital. En *Anuario AC/E de Cultura Digital* (pp. 72–81). https://www.socialnautas.es/wpcontent/uploads/2016/10/6Transmedia_CScolari.pdf

Sellés-Quintana, Magdalena. (2008). *El documental*. Editorial UOC. https://openaccess.uoc.edu/handle/10609/111366?locale=es

Silva Rodríguez, Manuel. (2024). El paso del ensayo literario y filosófico al ensayo audiovisual: Una aproximación desde la imagen y el montaje cinematográfico. *La Palabra*, (47). https://doi.org/10.19053/uptc.01218530.n47.2024.16492

Speer, Annika C. (2013). The feminist potential of docudrama: Destabilizing the primacy of primary sources through Paula Kamen’s *Jane*. *Frontiers (Boulder), 34*(3), 1–26. https://doi.org/10.1353/fro.2013.a530604

Vallejo, Aida. (2007). La estética (ir)realista. Paradojas de la representación documental. *DocOnline*, (2), 82–106. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4001053

Vallejo, Aida. (2008). Protagonistas de lo real: La construcción de personajes en el cine documental. *Secuencias. Revista de Historia del Cine*, (27), 72–89. https://repositorio.uam.es/handle/10486/3946

Yáñez, María. (2012). El documental que viene nace de la web. http://antes.embed.at/article81.html

Bibliografia complementaria:

De Lara Rangel, María del Carmen. “El cine documental mexicano hecho por mujeres.” Fonseca (Salamanca) 18 (2019): 13–23.

Lagos Labbé, Paola (2024). David Perlov. La imagen bisagra como pensamiento cinematográfico intersticial. Shangrila Ediciones.

Ortells-Badenes, Sara i alt. (2015). “Los magazines de actualidad basados en el infoentretenimiento: nuevos rasgos del lenguaje audiovisual en el periodismo televisivo”. En Signo y Pensamiento. Avances. 66, Vol. XXXIV. p.44-61.

Rodríguez, Raúl (2014). “El relato por otros medios: ¿un giro transmediático?. En Cuadernos de Información y Comunicación, 19, pp. 19-37.

Romero, Laura (2012). “Radio y arte sonoro: ¿es posible la integración?”. En Gallego, J. Ignacio y García Leiva, M. Trinidad (coords.) Sintonizando el futuro: Radio y producción sonora en el siglo XXI. Instituto RTVE, Madrid

Scholz, Anette; Álvarez, Marta; Binimelis Adell, Mar;  & Ortega Oroz, Elena (Eds.). (2021). Entrevistas con creadoras del cine español contemporáneo. Peter Lang.

Vilalta, J. (2008). El reportero en acción. Comunicación activa, 2. Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona. Barcelona.

Villegas Vélez, Álvaro Andrés. (2019) “Estrategias Ficcionales En El Documental Contemporáneo En Primera Persona.” Alpha (Osorno, Chile) 47,  225–236. Web.


Programari

L'alumnat utilitzarà programes d'edició audiovisual (Da Vinci)  i d'edició sonora (Audacity). Es recomana l'ús de programari lliure.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PLAB) Pràctiques de laboratori 41 Espanyol primer quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 4 Espanyol primer quadrimestre matí-mixt