Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Electrònica Analògica

Codi: 102688 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació OB 2
Enginyeria Electrònica de Telecomunicació OB 2

Professor/a de contacte

Nom:
Montserrat Nafría Maqueda
Correu electrònic:
montse.nafria@uab.cat

Equip docent

Montserrat Nafría Maqueda
Javier Martin Martinez

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Tot i que no hi ha pre-requisits acadèmics obligatoris per cursar l'assignatura, és recomanable haver assolit les competències i un bon coneixement dels continguts de les assignatures de 'Teoria de circuits i electrònica', 'Fonaments de senyals i sistemes' i 'Components i circuits electrònics'.


Objectius

Descriure les principals característiques i fer servir els components i circuits bàsics de l'electrònica analògica.

Analitzar les característiques de resposta temporal i frequencial dels circuits i components analògics bàsics.

Dissenyar circuits analògics simples en base a les seves especificacions.

Descriure els fonaments dels circuits integrats analògics i dels circuits de potència.


Competències

    Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació
  • Actitud personal
  • Aprendre nous mètodes i tecnologies a partir dels coneixements bàsics i dels tecnològics, i tenir versatilitat per adaptar-se a noves situacions
  • Aprendre nous mètodes i tecnologies a partir dels coneixements bàsics i dels tecnològics, i tenir versatilitat per adaptar-se a noves situacions.
  • Comunicació
  • Hàbits de pensament.
  • Hàbits de treball personal
  • Resoldre problemes amb iniciativa i creativitat. Prendre decisions. Comunicar i transmetre coneixements, habilitats i destreses, comprenent la responsabilitat ètica i professional de l'activitat de l'enginyer tècnic de telecomunicació.
  • Treball en equip
  • Treballar en un grup multidisciplinari i en un entorn multilingüe, i comunicar, tant per escrit com oralment, coneixements, procediments, resultats i idees relacionats amb les telecomunicacions i l'electrònica.
    Enginyeria Electrònica de Telecomunicació
  • Actitud personal
  • Aprendre nous mètodes i tecnologies a partir dels coneixements bàsics i dels tecnològics, i tenir versatilitat per adaptar-se a noves situacions
  • Comunicació
  • Hàbits de pensament
  • Hàbits de treball personal
  • Resoldre problemes amb iniciativa i creativitat. Prendre decisions. Comunicar i transmetre coneixements, habilitats i destreses, comprenent la responsabilitat ètica i professional de l'activitat de l'enginyer tècnic de telecomunicació.
  • Treball en equip
  • Treballar en un grup multidisciplinari i en un entorn multilingüe, i comunicar, tant per escrit com oralment, coneixements, procediments, resultats i idees relacionats amb les telecomunicacions i l'electrònica

Resultats d'aprenentatge

  1. Assumir i respectar el rol dels diversos membres de l'equip, així com els diferents nivells de dependència de l'equip.
  2. Comunicar eficientment, oralment i per escrit, coneixements, resultats i habilitats, tant en entorns professionals com davant de públics no experts.
  3. Desenvolupar estratègies d'aprenentatge autònom.
  4. Desenvolupar la capacitat d'anàlisi i de síntesi.
  5. Desenvolupar la curiositat i la creativitat.
  6. Desenvolupar un pensament i un raonament crítics.
  7. Fer un ús eficient de les TIC en la comunicació i la transmissió d'idees i resultats.
  8. Gestionar el temps i els recursos disponibles.
  9. Gestionar el temps i els recursos disponibles. Treballar de forma organitzada.
  10. Mantenir una actitud proactiva i dinàmica respecte al desenvolupament de la pròpia carrera professional, el creixement personal i la formació continuada. Tenir esperit de superació.
  11. Redactar informes breus amb l'estructura pròpia dels projectes de telecomunicació i electrònica.
  12. Treballar cooperativament.
  13. Treballar de manera autònoma.
  14. Utilitzar aplicacions de comunicació i informàtiques per donar suport al desenvolupament i l'explotació de xarxes, serveis i aplicacions de telecomunicació i electrònica.
  15. Utilitzar circuits d'electrònica analògica i digital, de conversió analògic-digital i digital-analògic, de radiofreqüència, d'alimentació i conversió d'energia elèctrica per a aplicacions de telecomunicació i computació.
  16. Utilitzar circuits d'electrònica analògica i digital, de conversió analògic-digital i digitalanalògica, de radiofreqüència, d'alimentació i conversió d'energia elèctrica per a aplicacions de telecomunicació i computació.
  17. Utilitzar diferents fonts d'energia, així com els fonaments de l'electrònica de potència.
  18. Utilitzar diferents fonts d'energia i en especial la solar fotovoltaica i tèrmica, així com els fonaments de l'electrotècnia i de l'electrònica de potència.
  19. Utilitzar eines informàtiques de recerca de recursos bibliogràfics o d'informació relacionades amb l'electrònica.
  20. Utilitzar eines informàtiques de simulació de circuits i sistemes de telecomunicació i electrònica.

Continguts

Circuits de polarització. Amplificadors linials amb transistors bipolars i FET; resposta frequencial. Amplificadors de potència. Filtres. Circuits realimentats. Estabilitat. Estudi de l'amplificador operacional real. Circuits amb operacionals. Generadors de senyal. Subsistemes integrats analògics (fonts de corrent i càrregues actives).


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes magistrals 24 0,96 6, 15, 17, 18, 19
Seminaris de problemes i casos 15 0,6 4, 5, 11, 12, 13, 15, 17, 18, 20
Sesions de laboratori 15 0,6 1, 2, 4, 5, 6, 7, 11, 12, 14, 15, 17, 18, 19, 20
Tipus: Supervisades      
Tutories 5 0,2 15, 17, 18, 20
Tipus: Autònomes      
Estudi 20 0,8 3, 4, 5, 6, 9, 13, 15, 17, 18, 19, 20
Preparació de les sesions de laboratori i/o realització de la memòria 30 1,2 1, 2, 4, 11, 12, 15, 17, 18, 19, 20
Redacció de informes i preparació de presentacions 5 0,2 2, 7, 11, 14, 15, 17, 18
Resolució de problemes i estudi de casos 30 1,2 3, 4, 5, 6, 9, 13

La metodologia docent combinarà, a banda del treball autònom, activitats dirigides i supervisades. En les activitats dirigides es combinaran classes magistrals, seminaris de problemes i casos i sesions de laboratori. En les classes magistrals, el professor sintetitzarà i exposarà els conceptes fonamentals de l'assignatura. En els seminaris de problemes i casos, els estudiants resoldran problemes relacionats amb la matèria de l'assignatura. A les sesions de laboratori, l'estudiant posarà en pràctica, al laboratori, els coneixements adquirits.

Les activitats supervisades consistiran en tutories, en que l'alumne, previa cita amb el professor, podrà resoldre, individualment o en grup, dubtes derivats de la realització de la resta d'activitats (dirigides i autònomes).

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Pràctiques al laboratori i treball associat 25% 0 0 1, 2, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 17, 18, 19, 20
Proves escrites 75% 6 0,24 2, 3, 4, 6, 8, 9, 15, 16, 17, 18, 19

Avaluació continuada

Pràctiques

  • La organització de les pràctiques, així com la ponderació de cada una de les pràctiques programades en la nota final de pràctiques es definirà a començament del quatrimestre i es publicarà en el campus virtual.
  • La realització de la totalitat de les pràctiques proposades és obligatòria.
  • Per a que es consideri que una pràctica s'ha realitzat, és necessari  asistir a la sessió de laboratori corresponent i haver fet tot el treball programat relacionat amb la pràctica abans i/o després de la sessió corresponent (si s’escau).
  • La no assistència a una de les sessions de pràctiques sense motiu justificat suposarà que l’assignatura no podrà ser avaluada.
  • La nota final  de pràctiques s’obtindrà de ponderar la qualificació obtinguda a cada una de les pràctiques (en cas que s’hagin realitzat totes). Aquesta nota constituirà el 25% de la nota final de l'assignatura.

Requisit: haver fet totes les pràctiques.

  • Cal tenir en compte que les pràctiques de laboratori no són recuperables.
  • El procediment per a convalidació de pràctiques realitzades en cursos anteriors (si s’escau) s’establirà al començament del quatrimestre i es publicitarà al cv
  • Qualsevol incidencia coneguda d’avançada que impedeixi anar a unasessió de pràctiques haurà de ser comunicada PREVIAMENT a la sessió al profesorat, qui, després d’avaluar el motiu,  decidirà quines són les mesures a prendre.

Exàmens parcials

Es faran dos exàmens parcials al llarg del quadrimestre. La mitjana d'aquests exàmens constituirà el 75% de la nota de l'assignatura.

Requisit: Nota mínima de 3 a cadascun dels parcials i de 4,5 de mitjana entre els dos parcials per a poder ponderar amb la nota de pràctiques.

En cas de que la nota final d’exàmens parcials sigui inferior a 4.5 (o que en algun dels parcials sigui inferior a 3), l’alumne podrà presentar-se a l’examen final, sempre que es compleixin les condicions per accedir a la recuperació.

En el cas que la nota de l'avaluació continuada de l'assignatura, resultant de la ponderació dels dos conceptes avaluables (pràctiques i exàmens parcials), sigui menor que 5, l'alumne podrà presentar-se a l'examen de recuperació que es realitzarà al final del quadrimestre.

 

Exàmen final de recuperació

L’estudiant es pot presentar a la recuperació sempre que hagi realitzat totes les pràctiques de laboratori (obligatòries).

Serà un examen en que s'avaluaran tots els continguts de l'assignatura (independentment de que algun dels exàmens parcials estigui aprovat).

Si l’alumne ha de fer l’examen final, s’exigirà un mínim de 4.5 en la nota d’aquest examen per ponderar amb la de pràctiques.

La nota de l'examen final tindrà un pes d'un 75% i es ponderarà amb el 25% de la nota de pràctiques (si es compleixen les condicions necessàries) per a determinar la nota final de l'assignatura.

En cas que la notafinal ponderada sigui inferior a 5, l’assignatura estarà suspesa.

 

Examen final per pujar nota

Si un alumne que ha aprovat l'assignatura es presenta a l’examen final per millorar la nota resultant de l’avaluació continuada, la nota que es millora és la dels exàmens parcials.

Per determinar la nota final de l’assignatura es considerará la nota de les pràctiques, amb la mateixa ponderació que es considera per l’avaluació continuada.

Com a nota de la part d’exàmens, es considerarà la millor nota dels exàmens parcials i examen final.

 

Nota final de l'assignatura en cas de no aprovar:

En cas de que l'alumne no aprovi l'assignatura, per determinar la nota final que apareixerà al'expedient de l'estudiant, es consideren els següents casos:

1. L'alumne no s'ha presentat a cap dels exàmens parcials ni a l'examen final. La nota final serà 'No avaluable'.

2. No s'ha presentat a l'examen final, però sí a un o els dos exàmens parcials (havent superat la nota mínima en el dos parcials). Si la mitjana de les notes dels parcials no arriba a la nota mínima necessària per ponderar amb la resta de notes. La nota final serà la mitjana de les notes dels exàmens parcials.

3. No s'ha presentat a l'examen final, però sí a un o els dos exàmens parcials. Si en algun dels parcials no es supera la nota mínima establerta pels parcials, la nota de l’assignatura serà la mitjana de les notes dels exàmens parcials, amb un màxim de 4.5.

4. S'ha presentat a l'examen final, però la nota és inferior a la mínima necessària per ponderar amb la resta de notes. La nota final serà la més gran d'entre la mitjanadels parcials i l'examen final, tenint en compte lesconsideracions sobre parcials als punts 2 i 3.

5. L’alumne s’ha presentat a un o els dos dels exàmens parcials i/o a l’examen final, però no ha fet totes les pràctiques. Independentment de la nota d'exàmens, la nota final de l'assignatura serà un 'No avaluable'

 

Matricules d’honor.

Les matricules d’honor es concediran en base als criteris que l’equipo docent fixi al final del curs, tenint en compte el número de matrícules que es pugui concedir.

 

Revisions de notes

Per a cada activitat d’avaluació, s’indicarà un lloc,data i hora de revisió en la que l’estudiant podrà revisar l’activitat amb el professor.

Si l’estudiant no es presenta a aquesta revisió, no es podrà revisar posteriorment aquesta activitat.

 

Observacions

Qualsevol altre cas no contemplat en aquesta normativa, s'analitzarà individualment.

Les dates d'avaluació continuada i lliurament de treballs es publicaran al campus virtual i poden estar subjectes a possibles canvis de programació per motius d'adaptació a possibles incidències. Sempre s'informarà al campus virtual sobre aquests canvis ja que s'entén que aquesta és la plataforma habitual d'intercanvi d'informació entre professors i estudiants.

Aquesta assignatura no preveu el sistema d’avaluació única. 

No es permet utilitzar IA.

 

Nota sobre còpies, plagis i altres irregularitats

Sense perjudici d'altres mesures disciplinàriesque s'estimin oportunes, i d'acord amb la normativa acadèmica vigent, les irregularitats comeses per un estudiant que puguin conduir a una variació de la qualificació es qualificaran amb un zero (0). Les activitats d'avaluació qualificades d'aquesta forma i per aquest procediment no seran recuperables. Si és necessari superar qualsevol d'aquestes activitats d'avaluació per aprovar l'assignatura, aquesta assignatura quedarà suspesa directament, sense oportunitat de recuperar-la en el mateix curs. Aquestes irregularitats inclouen, entre d'altres:

• La còpia total o parcial d'una pràctica, informe, o qualsevol altra activitat d'avaluació;
• Deixar copiar;
• Presentar un treball de grup no fet íntegrament pels membres del grup;
• Presentar com a propis materials elaborats per un tercer, encara que siguin traduccions o adaptacions, i en general treballs amb elements no originals i exclusius de l'estudiant;
• Tenir dispositius de comunicació (com telèfons mòbils, smart watches, etc.) accessibles durant les proves d'avaluació teorico-pràctiques individuals (exàmens).1.

Els professors es reserven el dret de modificar el mètode d’avaluació en aquells casos en que hi hagin indicis de possibles irregularitats en l’avaluació de l’estudiant. 

 


Bibliografia

R. Boylestad y L. Nashelsky. "Electronic Devices and Circuit Theory", 8ª Ed., Prentice Hall, 2002.

L. Nashelsky y Robert L. Boylestad, “Electrónica: teoría de circuitos y dispositivos electrónicos”, Ed. Pearson, 2018. Disponible en format electrònic 

Allan R. Hambley, "Electrónica", Segunda Edición, Prentice Hall, 2001. Disponible en format electrònic

C. J. Savant Jr., Martin S. Roden, Gordon L. Carpenter, "Diseño Electrónico, Circuitos y sistemas", Tercera Edición, Prentice Hall, 2000

HORENSTEIN, M. N. "Microelectrónica: circuitos y dispositivos", Prentice-Hall, 2ª de., 1997

C.J. Savant, M.S. Roden y G.L. Carpenter, "Diseño Electrónico. Circuitos y Sistemas", Ed. Addison-Wesley Iberoamericana, 1992

J. Millman y A. Grabel. "Microelectrónica". Ed. Hispano Europea. 1991

Horowitz-Hill , "The Art of Electronics", Cambridge University Press 1989.

Norbert R. Malik, "Circuitos Electrónicos, Análisis, simulación y diseño", Prentice may, 2000.


Programari

Simulador de circuits SPICE.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PAUL) Pràctiques d'aula 311 Català segon quadrimestre matí-mixt
(PAUL) Pràctiques d'aula 331 Català segon quadrimestre matí-mixt
(PAUL) Pràctiques d'aula 511 Català segon quadrimestre tarda
(PLAB) Pràctiques de laboratori 311 Català segon quadrimestre matí-mixt
(PLAB) Pràctiques de laboratori 312 Català segon quadrimestre matí-mixt
(PLAB) Pràctiques de laboratori 313 Català segon quadrimestre matí-mixt
(PLAB) Pràctiques de laboratori 314 Català segon quadrimestre matí-mixt
(PLAB) Pràctiques de laboratori 315 Català segon quadrimestre matí-mixt
(PLAB) Pràctiques de laboratori 316 Català segon quadrimestre matí-mixt
(PLAB) Pràctiques de laboratori 317 Català segon quadrimestre matí-mixt
(PLAB) Pràctiques de laboratori 318 Català segon quadrimestre matí-mixt
(PLAB) Pràctiques de laboratori 319 Català segon quadrimestre matí-mixt
(PLAB) Pràctiques de laboratori 320 Català segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 31 Català/Espanyol segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 33 Català/Espanyol segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 51 Català/Espanyol segon quadrimestre matí-mixt