Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Didàctica del Coneixement del Medi Natural i Social en Educació Infantil II

Codi: 101988 Crèdits: 4
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Educació Infantil OB 3

Professor/a de contacte

Nom:
Neus Banqué Martínez
Correu electrònic:
neus.banque@uab.cat

Equip docent

Nuria Arís Redó
Neus Banqué Martínez
Greta Boix Garcia-Cairo
Jordi Castellvi Mata

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

És recomanable que l'estudiant hagi cursat l’assignatura Didàctica del Coneixement del medi Social i Natural en Educació Infantil I.


Objectius

L'assignatura Didàctica del Coneixement del Medi Natural i Social en Ed.Infantil II suposa una assignatura que dóna continuïtat i completa el procés d’aprenentatge de l’assignatura Didàctica del Coneixement del Medi Natural i Social I. La nova assignatura proposa desenvolupar les competències professionals relacionades amb l’aplicació a l’aula dels coneixements adquirits a l’assignatura anterior i la capacitat de justificar adequadament la seva pràctica. Es centra en el coneixement, l’anàlisi i el disseny de situacions d'aprenentatge vinculats a la descoberta de l’entorn natural i social a l’educació infantil.

Objectius formatius:

  1. Analitzar situacions d'aprenentatge segons els paràmetres de la teoria i del currículum per fer-ne un diagnòstic sobre la seva pertinença i adequació a l’aula.
  2. Conèixer, ser capaç d’analitzar i innovar situacions d'aprenentatge prèviament dissenyades i/o aplicades a l’aula, tot justificant des de la teoria, l’adequació de la pràctica que es proposa.
  3. Conèixer i ser capaç d’analitzar pràctiques d'aula interdisciplinàries d’infantil, tot identificant continguts vinculats a la descoberta de l’entorn i altres que s’hi treballen.
  4. Dissenyar situacions i/o contextos d'aprenentatge innovadors, a partir de la teoria treballada i les directrius curriculars i del context educatiu, de manera que demostrin l’autonomia i creativitat necessàries per poder exercir la seva professió docentde manera competent.
  5. Saber comunicar-se amb actors del món professional vinculats a l’educació infantil, per tal de resoldre reptes didàctics de manera compartida i efectiva.

 


Competències

  • Elaborar propostes didàctiques en relació amb la interacció ciència, tècnica, societat i desenvolupament sostenible.
  • Expressar-se adequadament oralment i per escrit i dominar l'ús de diferents tècniques d'expressió.
  • Fomentar experiències d'iniciació a les tecnologies de la informació i la comunicació.
  • Introduir canvis en els mètodes i els processos de l?àmbit de coneixement per donar respostes innovadores a les necessitats i demandes de la societat.
  • Promoure i facilitar els aprenentatges en la primera infància, des d'una perspectiva globalitzadora i integradora de les diferents dimensions cognitiva, emocional, psicomotora i volitiva.
  • Promoure l'interès i el respecte pel medi natural, social i cultural a través de projectes didàctics adequats.
  • Reflexionar sobre les pràctiques d'aula per innovar i millorar la tasca docent.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar una situació didàctica i fer-ne un diagnòstic sobre la seva pertinença i fer propostes alternatives innovadores.
  2. Analitzar una situació i identificar-ne els punts de millora.
  3. Aplicar competències bàsiques de TIC en la presentació dels seus treballs.
  4. Aplicar la perspectiva globalitzadora i integradora en les propostes didàctiques que elaborin.
  5. Capacitat d'inspirar-se en bones pràctiques per crear-ne de noves i personals.
  6. Demostrar competència en l'aplicació de les tecnologies digitals a l'aula d'educació infantil manifestat en les situacions didàctiques que proposin.
  7. Demostrar competència oral i escrita en la presentació dels treballs de l'assignatura, tot atenent la correcció formal, rigor en el contingut i nivell adequat d'argumentació.
  8. Dissenyar propostes didàctiques que impliquin la interelació ciència , tècnica , societat i desenvolupament sostenible.
  9. Proposar nous mètodes o solucions alternatives fonamentades.
  10. Reconèixer i valorar la perspectiva globalitzadora i integradora en les situacions d'e/a analitzades de l'educació infantil.
  11. Representar de manera explícita en el disseny de propostes didàctiques com es promou l'interès i el respecte pel medi natural, social i cultural.

Continguts

1. Models d’intervencions educatives vinculats a la descoberta de l’entorn.

1.1 Models didàctics de l’ensenyament i aprenentatge vinculats a la descoberta de l’entorn. Concepció constructivista.

1.2 Enfocament sociocultural de l’ensenyament i l’aprenentatge de les ciències  socials i experimentals,  concepcions dels mestre i estils docents.

1.3 Anàlisi d’estudis de cas reals presentats pels propis professionals.

2.  Formes d’organitzar el treball vinculat a la descoberta de l’entorn a l'Educació Infantil: racons, projectes, materials i espais.

2.1 L’organització del treball vinculat a la descoberta de l’entorn a l’aula d’infantil.

2.2 El dia a dia a l’aula: Activitats quotidianes, rutines, rituals i festes. La descoberta de l’entorn en situacions d'aprenentatge interdisciplinàries i globalitzadores.

2.3 Exemples de projectes interdisciplinars o globalitzadors.

3.  Disseny de situacions d'aprenentatge vinculades a la descoberta de l’entorn.

3.1 Emmarcament, situació d’aprenentatge i temporització.

3.2 Currículum: selecció i seqüenciació de sabers, eixos, metodologies i competències.

3.3 Activitats, materials, agrupació infants, orientacions del mestre.

3.4 Sistema d’avaluació.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Anàlisi de diferents models de seqüències didàctiques, situacions d'aprenentatge i projectes aplicats a les aules d'infantil. 12 0,48 1
Elaboració de treballs fets col·laborativament 8 0,32 3, 8
Exposions per part del docent interelacionades amb estratègies inductives per facilitar el diàleg i la construcció del coneixement compartit. 8 0,32 8
Reconeixement i valoració des d'una perpsectiva globalitzadora i integradora de les situacions d'e/a analitzades. 8 0,32 1
Tipus: Supervisades      
Anàlisi de materials curriculars i experiències d'implementació a l'aula 6 0,24 4, 8
Debats, exposicions i converses argumentades 4 0,16 1
Tipus: Autònomes      
Elaboració individual de treball de reflexió 15 0,6 1, 3
Lectura, comprensió i anàlisi al voltant de textos proposats 15 0,6 8
Recerca d'informació i recursos didàctics 12 0,48 1

En aquesta assignatura, es dona continuïtat a la Didàctica de Coneixement del medi natural i social I, però es farà èmfasi especial al disseny i a l'aplicació de propostes didàctiques i situacions d'aprenentatge a l'aula d'infantil, analitzades de manera crítica i argumentativa a partir dels principis didàctics treballats de les dues disciplines referents: ciències socials i ciències experimentals.   

La metodologia docent està centrada en tres eixos importants:  

a)     permetre a l'alumnat experimentar, en el seu propi procés formatiu, que l'aprenentatge és un acte social i personal al mateix temps, que posa en funcionament i de manera simultània aspectes racionals i emocionals; 

b)     mantenir una dinàmica interactiva i un clima distès que afavoreixi la participació i el compromís personal en el propi aprenentatge i en el dels companys i de les companyes de grup; 

c)     l’equip docent actua com a facilitador del procés d’ensenyament i aprenentatge de l’alumnat, on es demana on rol actiu i autònom per a l’assoliment dels reptes proposats. 

L’assignatura es desenvolupa a través de diverses activitats formatives que combinen sessions dirigides, activitats supervisades, treball autònom de l’estudiant i espais de seguiment i avaluació. 

  • Les sessions en gran grup es fonamenten en exposicions del professorat combinades amb estratègies inductives que promouen la participació activa, el diàleg i la construcció compartidadel coneixement. Aquestes sessions permeten observar i analitzar experiències, materials i recursos didàctics, així com compartir relats personals i vivències de pràctiques educatives per reflexionar sobre la seva aplicació a l’aula d’educació infantil. També es treballa l’anàlisi de diferents models de propostes didàctiques, situacions d’aprenentatge i projectes, tot incorporant una mirada globalitzadora i integradora. 
  • Els seminaris didàctics i sortides es desenvolupen en grups reduïts i ofereixen espais per a l’anàlisi, discussió i disseny de propostes i experiències reals per a l’aula d’educació infantil. Es treballa de forma col·laborativa en l’elaboració de propostes i es presenten recursos, institucions i iniciatives vinculades amb l’àmbit del Medi Natural i Social.  Les sortides de camp que es poden plantejar en el marc de l’assignatura, poden correspondre als següents formats (a l'inici de l'assignatura es detallarà la concreció de les activitats): 

o   Visita a un museu o centre de ciència o altres institucions relacionades amb el contingut de l'assignatura, en l'horari establert per la institució (matí o tarda); 

o   i/o Activitat interdisciplinària, on es treballi de forma vivencial i directa la descoberta de l'entorn natural i social, en l'horari habitual de l'assignatura. Aquestes sortides de camp són de caràcter obligatori, i poden requerir un desplaçament (Barcelona i/o rodalies) així com un cost econòmic a càrrec de l'estudiant, de fins a 10€ màxim. En el cas que l’alumnat no pugui assistir el dia/hora programat, per motius justificats, es donarà una alternativa d’assistència en una altre dia/hora, de forma individual, i s’haurà d’aportar l’evidència de la realització de la sortida.  

  • El treball autònom de l’alumnat és un component clau del procés formatiu en aquesta assignatura. Inclou la lectura i anàlisi d’articles i recursos didàctics, el disseny de propostes didàctiques per a l’etapa d’Infantil, i l’elaboració de reflexions escrites que permetin aprofundir en els continguts de l’assignatura i en la pròpia pràctica educativa. 
  • Finalment, es preveu un espai específic per al seguiment del procés d’aprenentatge, que inclou activitats d’avaluació, coavaluació, tutories i acompanyament individual o col·lectiu, amb l’objectiu de reforçar la implicació activa de l’estudiant i garantir l’assoliment dels resultats d’aprenentatge. En aquesta tipologia d’activitats l’alumnat participarà en una proposta d’implementació real en una escola d’Educació Infantil, per tal de posar en pràctica el disseny elaborat en el marc de l’assignatura amb infants de 3-6 anys. 

Aquesta assignatura inclou activitats per al desenvolupament de la Competència Digital Docent. 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Activitat en grup de disseny de propostes didàctiques per a l'EI que incorporin els principis de la didàctica treballats. 45% 4,5 0,18 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
Activitat individual de reflexió i presentació (oral/escrita) del disseny de les propostes didàctiques. 40% 5,5 0,22 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11
Activitat individual de seguiment i participació, i desenvolupament de la competència digital docent. 15% 2 0,08 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

L’Avaluació Continuada de l’assignatura es desenvolupa al llarg del període de docència i es concreta amb una ponderació del 55% per a l’avaluació individual i del 45% per a l’avaluació en grup. Aquesta s’articula mitjançant el lliurament de 3 activitats d’avaluació, de tipologies diverses i distribuïdes al llarg de l’assignatura, de la següent manera: 

1.     Activitat individual de reflexió (40% ponderació nota final). Aquesta és una activitat d’avaluació escrita i/o oral basada en la reflexió i l’aprofundiment dels recursos didàctics dissenyats sobre el medi natural i social. Es lliurarà / durà a terme en les següents dates: 

a) Grup 61 (dimarts matí): 05/maig/2026 (activitat de M.Natural) i 26/maig/2026 (activitat de M.Social) 

b) Grup 62 (dimecres tarda):  06/maig/2026 (activitat de M.Natural) i 27/maig/2026 (activitat de M.Social) 

2.     Activitat individual de seguiment i participació (15% ponderació nota final). Aquesta és una activitat de valoració, seguiment i participació en el treball en grup a partir d’evidències breus i argumentatives al llarg del procés d’avaluació continuada. Es durà a terme en les següents dates: 

a) Grup 61 (dimarts matí): en dos moments de l’assignatura (una setmana després del lliurament intermedi i final del disseny dels recursos didàctics); 

b) Grup 62 (dimecres tarda): en dos moments de l’assignatura (una setmana després del lliurament intermedi i final del disseny dels recursos didàctics); 

3.     Activitat en grup de disseny de propostes didàctiques (45% ponderació nota final). Aquesta és una activitat d’avaluació que demanda el disseny, presentació i/o implementació de recursos didàctics i situacions d’aprenentatge per a l’EI que incorporin els principis de la didàctica del Medi. Els materials elaborats en grup es lliuraran en les següents dates: 

a) Grup 61 (dimarts matí): 28/abril/2026 (activitat de M.Natural)* 26/maig/2026 (activitat de M.Social).  

b) Grup 62 (dimecres tarda): 28/abril/2026 (activitat de M.Natural)* i 27/maig/2026 (activitat de M.Social)   

* Atenció: L'activitat d'avaluació en grup de medi Natural, tant al Grup 61 com al Grup 62, suposarà la participació en la Mostra d'Espais didàctics per a treballar les ciències a l'Educació Infantil. Aquesta activitat es realitzarà en horari de matí dins l’Escola Bellaterra, amb tot l’alumnat d’Educació Infantil de l’escola. La participació en aquesta activitat suposa, per tant, que l'estudiant del grup 62, canviï el dia/hora de docència habitual de l'assignatura per participar en aquesta activitat avaluativa. L’estudiantat que per motius professionals ho requereixi, podrà sol·licitar un certificat de participació en unaactivitat avaluativa de l’assignatura i/o una opció alternativa. 

 

L’assignatura acull l’opció de l’Avaluació Única, que es concreta amb una ponderació del 100% per a l’avaluació individual. Aquesta s’articula mitjançant el lliurament de 3 activitats d’avaluació, de la següent manera: 

1.     Activitat de reflexió (40% ponderació nota final). Aquesta és una activitat d’avaluació escrita basada en la reflexió i l’aprofundiment dels recursos didàctics dissenyats sobre el medi natural i social.  

2.     Activitat de disseny de propostes didàctiques (45% ponderació nota final). Aquesta és una activitat d’avaluació que demanda el disseny (i implementació, si es considera) de recursos didàctics i situacions d’aprenentatge per a l’EI que incorporin els principis de la didàctica del Medi. 

3.     Activitat d’argumentació oral (15% ponderació nota final). Aquesta és una activitat d’avaluació que consisteix en una entrevista personal oral d’argumentació i defensa de les dues altres activitats d’avaluació elaborades, així com de demostració del domini del contingut de l’assignatura. 

La data de lliurament de les activitats d’avaluació única és: 

a) Grup 61 (dimarts matí): 26/maig/2026  

b) Grup 62 (dimecres tarda): 27/maig/2026  

Les característiques i concreció del desenvolupament i lliurament de totes les activitats s'explicarà a l'inici de l'assignatura. Les activitats d’avaluació tindran un retorn /qualificació per part de l’equip docent de l’assignatura, en un període no superior a 20 dies hàbils del calendari acadèmic. L’estudiantat que vulgui revisar la nota podrà fer-ho en una tutoria específica d’avaluació i revisió fixada prèviament per l’equip docent. 

 

Els requisits i criteris que s’exigeixen per a poder superar l’avaluació continuada i l’avaluació única de l’assignatura són els següents: 

  • L’alumnat ha d’haver aprovat cadascuna de les 3 activitats d’avaluació (passat el procés de recuperació, si s’escau), amb una nota mínima de 5, perquè es faci la mitjana de la nota de les activitats i s'obtingui la qualificació final de l'assignatura.  
  • L’alumnat ha d’haver assistit a un mínim d'un 80% de les sessions de l’assignatura, i les sessions pràctiques (seminaris i sortides) són totes de caràcter obligatori. En cas de no complir amb aquest requisit d'assistència, es considerarà no presentat. Els justificants que es presentin en cas d'absència, serveixen únicament per explicar l'absència, en cap cas són un eximent de la presència. 
  • L’alumnat ha de mostrar una bona competència comunicativa general, tant oralment com per escrit, i un bon domini delallengua catalana. En totes les activitats (individuals i en grup) es tindrà en compte, doncs, la correcció lingüística, ortogràfica i gramatical a més de la redacció i els aspectes formals de presentació. L'alumnat ha de ser capaç d'expressar-se amb fluïdesa i correcció i ha de mostrar un alt grau de comprensió dels textos acadèmics. Una activitat pot ser retornada 'no avaluada' o suspesa si la professora o professor considera que no compleix aquests requisits. 
  • L’alumnat ha de mostrar una actitud compatible amb la professió docent. Algunes competències que es tindran en compte són: escolta activa, respecte, participació, cooperació, empatia, amabilitat, puntualitat, no jutjar, argumentar, ús del mòbil adequat, etc. En les activitats de grup, una o més actituds incorrectes poden baixar la nota individual. Per tant, podrà ser que les i els membres d'un mateix grup no tinguin la mateixa qualificació en l'activitat d'avaluació. 
  • Les activitats d’avaluació hauran de complir amb els requisits formals propis d’un treball acadèmic. Per exemple, es recomana comprovar que s'han escrit correctament les fonts, notes, citacions textuals i referències bibliogràfiques seguint la normativa APA 7. 

NO AVALUABLE. Es considerarà com a no avaluable aquell alumnat que no compleixi el requisit d'assistència i que no hagi pogut aportar prou evidències d’avaluació (ha presentant un mínim de dues terceres parts de les activitats d'avaluació demanades). En aquest cas no es podrà optar al procés de recuperació. 

RECUPERACIÓ. Tenint en compte la normativa acadèmica de la UAB, per poder accedir al procés de recuperació de l’avaluació que contempla l’assignatura, s’exigeixen els criteris següents: 

  • Totes les activitats d’avaluació de l’assignatura són recuperables, sempre i quan l’alumnat hagi estat avaluat prèviament de l’activitat d’avaluació a recuperar. 
  • No obstant això, per accedir al procés de recuperació cal tenir una qualificació mínima en la mitjana de l'assignatura de 3,5. En cas que no sigui així no es podrà optar a la recuperació i l’assignatura quedarà suspesa automàticament. 
  • L’alumnat ha d’haver complert els criteris exigits per a l’Avaluació de l’assignatura. 
  • L’alumnat ha complert amb els criteris de transparència amb relació a l’ús de la IA*. 
  • L’alumnat no ha infringit la normativa en matèria de còpia o plagi**.  

La nota màxima a la qual es pot optar en el procés de recuperació és d’un 5 sobre 10, a l’activitat per la qual s’estigui recuperant. Aquesta nota farà mitjana amb la resta de notes de les activitats d’avaluació.  

La data prevista per al procés de recuperació del procés l’Avaluació Continuada i Única és: 

a) Grup 61 (dimarts matí): 16/juny/2026  

b) Grup 62 (dimecres tarda): 17/juny/2026  

PROVA DE SÍNTESI. A partir de la segona matrícula a l’assignatura, l’avaluació de l’assignatura espot realitzar a partird’una prova de síntesi que permeti avaluar els resultats d’aprenentatge definits en aquesta Guia Docent. En aquest cas, la qualificació de l’assignatura correspondrà a la qualificació de la prova de síntesi. La data d’aquesta prova es ralitzarà:  

a) Grup 61 (dimarts matí): 26/maig/2026 

b) Grup 62 (dimecres tarda):  27/maig/2026 

 

* En aquesta assignatura, només es permet l'ús de tecnologies d' intel·ligència artificial (IA) en l’activitat d’avaluació vinculada a la sortida de camp, i en vinculada als seminaris didàctics. El seu ús és restringit a tasques de suport, com la cerca bibliogràfica o d’informació, la correcció de textos o les traduccions d’articles en un idioma diferent del d’ús habitual de la docència. En cas que se’n faci ús, l'estudiant haurà d'identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines emprades i incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La no transparència de l’ús de la IA en aquestes activitats avaluables es considerarà falta d'honestedat acadèmica i pot comportar una penalització parcial o total en la nota de l'activitat, o sancions majors en casos de gravetat. 

 

** D'acord amb la normativa acadèmica de la UAB, lacopia o plagi en qualsevol tipus d'activitat d'avaluació constitueixen un delicte, i es penalitzarà amb un 0 com a nota de l'assignaturaperdent la possibilitat de recuperar-la, tant si és un treball individual com en grup (en aquest cas, tots els membres del grup tindran un 0). Si durant la realització d'un treball individual a classe, el professor/a considera que un alumne/a està intentant copiar o se li descobreix algun tipus de document o dispositiu no autoritzat pel professorat, es qualificarà el mateix amb un 0, sense opció de recuperació i, per tant, tindrà suspesa l'assignatura. Es considerarà que un treball, activitat o examen està "copiat" quan reprodueix tot o una part significativa del treball d'un/a altre/a company/a. Es considerarà que un treball o activitat està "plagiat" quan es presenta com a propi una part d'un text d'un autor sense citar les fonts, independentment que les fonts originàries siguin en paper o en format digital. 


Bibliografia

Bibliografía elaborada amb perspectiva de gènere amb predomini d’autores.

Altimir, D. (2011). Conversa amb Maria Teresa Feu: La intel·ligència dels nens i nenes es troba a la punta dels dits. Infància, 179, 40-42.

Calaf, R., Gutiérrez, S., & Suárez, M. A. (2016). Desvelar competencias vinculadas con el conocimiento escolar de las CCSS mediante la evaluación educativa del museo. Enseñanza de las Ciencias, 15, 89-98.

Cañal de León, P. (2007). L’alfabetització científica a la infància. Guix d’infantil, 33, 5-9.

Castellví, J. (2024). Medi social a educació infantil. Com aprenem sobre medi social a l'escola? Universitat Autònoma de Barcelona.

Cols, C. (2011). L’entorn, font de coneixements. Infància, 180, 14-20.

Cuenca, J. M., & Estepa, J. (2005). La caja genealógica: fuentes y tiempo en Educación Infantil. Una propuesta para trabajar con maestros en formación inicial. Quaderns Digitals, 37.

Cuenca, J. M. (2014). El papel del patrimonio en los centros educativos: hacia la socialización patrimonial. Tejuelo, 19, 76-96.

Feliu, M., & Jiménez, L. (Coords.). (2015). Ciencias sociales y educación infantil. Cuando despertó el mundo estaba allí. Graó.

Fontal, O., & Ibáñez, A. (2015). Estrategias e instrumentos para la educación patrimonial en España. Educatio Siglo XXI, 33(1), 15-32.

Fontal, O., & Marín, S. (2018). Nudos Patrimoniales. Análisis de los vínculos de las personas con el patrimonio personal. Arte, Individuo y Sociedad, 30(3), 483-500.

Fontal, O., Sánchez-Macías, I., & Cepeda, J. (2018). Personas y patrimonios: análisis del contenidode textos que abordan los enlaces identitarios. Midas. Museos e Estudios Interdisciplinares, 9.

Fontal, O., & Castro, J. de. (2023). El patrimonio cultural en la educación artística: del análisis del currículum a la mejora de la formación inicial del profesorado en Educación Primaria. Arte Avance en línea, 1-23.

González-Monfort, N. (2007). El valor educativo y el uso didáctico del patrimonio cultural. Educación primaria. Orientaciones y recursos (6-12 años). En Educación Primaria (pp. 468/207-468/262). Wolters Kluwer España-Educación.

González-Monfort, N. (2008). Una investigación cualitativa y etnográfica sobre el valor educativo y el uso didáctico del patrimonio cultural. Enseñanza de las Ciencias Sociales: Revista de Investigación, 7, 23-26.

González-Monfort, N. (2011). La presencia del patrimonio cultural en los currícula de educación infantil, primaria y secundaria obligatoria en España. Patrimonio Cultural de España, 5, 58-75.

González-Monfort, N. (2019). La educación patrimonial, una cuestión de futuro. Reflexiones sobre el valor del patrimonio para seguir avanzando hacia una ciudadanía crítica. El Futuro del Pasado, 10, 123-144.

Jiménez-Fontana, R. & Gallego-Noche, B. (coord.) (2025) Cultivar la mirada científica para conocer el mundo. Una propuesta educativa para 0 a 3 años. Graó.

Martí, J. (2010). La construcció del coneixement científic dels tres als dotze anys. Què en sabem?. Guix, 369, 21-26.

Mèlich, J. C., Palou, J., Poch, C., & Fons, M. (2000). La veu de l’altre: reflexions i experiències per educar en valors ètics. ICE-UAB.

Palou, S. (2004). Sentir y crecer. El crecimiento emocional en la infancia. Propuestas educativas. Graó.

Parcerisa, A. (2015). Recursos y estrategias para estudiar ciencias sociales. Graó.

Pedreira Álvarez, M; Cantó Doménech, J; Mateo González, E. (2023). Monográfico: Aprendizaje de las ciencias en Educación Infantil. Revista Didáctica de las ciencias experimentales y sociales, núm.45.

Pedreira Álvarez, M. (coord). (2019). Ciencia en la primera infancia. 49+1 propuestas en libre elección. Graó.

Pedreira, M., y Márquez, C. (2016). Espacios generadores de conocimiento. Cuadernos de Pedagogía, 466, 46-49.

Pedreira, M. (2006). Dialogar con la realidad. En M. Antón & B. Moll (Coords.), Educación Infantil. Orientacionesy Recursos (pp. 23-69). Ciss-Praxis.

Pérez, E., Baeza, M. C., & Miralles, P. (2008). El rincón de los tiempos. Un palacio en el aula de educación infantil. Revista Iberoamericana de Educación, 48(1), 1-10. Organización de Estados Iberoamericanos para la Educación, la Ciencia y la Cultura (OEI).

Torruella, M. F. (2015). Ciencias sociales y educación infantil (3-6): cuando despertó, el mundo estaba allí. Graó.

 

Webs d'interès

ARC. Espai al servei dels mestres i del professorat per compartir propostes docents de qualitat. https://apliense.xtec.cat/arc/

Association Internationale Pikler (LÓCZY) http://www.aipl.org/

Centre de Documentació i Experimentació en Ciències i Tecnologia (Dept. d’Eensenyament): www.xtec.es/cdec

Diraya. Talleres de Expresión y Educación Creadora http://www.dirayaexpresion.es/

El safareig: educació infantil i natura (AAMM Rosa Sensat): www.elsafareig.org/

Senderi-Educació en Valors: http://www.senderi.org

Tresor de recursos. Recursos per a una avaluació formadora i un aprenentatge gratificant. https://tresorderecursos.com/

Xtec-Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya: http://www.xtec.es

Zona Clic: http://clic.xtec.net/ca/

 

Revistes d’educació infantil: 

Graó 0-6. Revista de l’editorial Graó.

Infància. Revista de l’Associació de Mestres Rosa Sensat

Infància-Europa. Revista de l’Associació de Mestres Rosa Sensat

Viure en família. Revista (per a pares i mares) de l’editorial Graó 


Programari

No es requereix de cap programari concret. 


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(SEM) Seminaris 611 Català segon quadrimestre matí-mixt
(SEM) Seminaris 612 Català segon quadrimestre matí-mixt
(SEM) Seminaris 613 Català segon quadrimestre matí-mixt
(SEM) Seminaris 621 Català segon quadrimestre tarda
(SEM) Seminaris 622 Català segon quadrimestre tarda
(SEM) Seminaris 623 Català segon quadrimestre tarda
(TE) Teoria 61 Català segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 62 Català segon quadrimestre tarda