Logo UAB

Dret Administratiu

Codi: 101121 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Ciència política i gestió pública OT 3
Ciència política i gestió pública OT 4

Professor/a de contacte

Nom:
José Darío Argüello Rueda
Correu electrònic:
josedario.arguello@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No hi ha cap prerequesit per cursar l'assignatura.


Objectius

Conèixer què són i com funcionen les Administracions Públiques és rellevant i especialment útil per a aquelles persones que vulguin treballar en un entorn polític, tant en l’àmbit europeu, estatal, català com també en l’àmbit local.

En aquesta assignatura establirem les bases perquè, en finalitzar-la, l’estudiant disposi dels coneixements necessaris per entendre què són les Administracions Públiques, quin és l’ordenament jurídic administratiu, quina és l’estructura administrativa i quina és l’activitat que duu a terme l’Administració. Així mateix, es pretén donar a conèixer quins són els mecanismes que actualment permeten el control jurídic de les actuacions administratives, així com els canvis i transformacions del dret administratiu global i la seva incidència en la política i la gestió pública.


Competències

    Ciència política i gestió pública
  • Demostrar un bon nivell d'expressió escrita en diferents registres.
  • "Diferenciar les principals teories de la disciplina i els diferents camps; les elaboracions conceptuals, els marcs i els enfocaments teòrics que fonamenten el coneixement de la disciplina i els seus diferents àmbits i subàrees, així com el seu valor per a la pràctica professional mitjançant casos concrets."
  • Gestionar la distribució del temps disponible per assolir els objectius establerts per portar a terme la tasca prevista.
  • Identificar fonts de dades i fer recerques bibliogràfiques i documentals.
  • Treballar autònomament.
  • Treballar en equip i en xarxa, en particular en condicions interdisciplinàries.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar i valorar críticament els elements jurídics de les relacions del poder polític amb la ciutadania i, en general, en els processos polítics.
  2. Avaluar l'impacte de les relacions interadministratives.
  3. Definir els conceptes d'acte, activitat, procediment, recursos i garanties administratives.
  4. Demostrar un bon nivell d'expressió escrita en diferents registres.
  5. Descriure i avaluar el funcionament dels principis de l'organització administrativa.
  6. Exposar el concepte de constitució, els principis constitucionals bàsics i els principis de l'estat de dret i de l'estat social i democràtic.
  7. Exposar el concepte i les fonts del dret administratiu, i les lleis i els reglaments.
  8. Gestionar la distribució del temps disponible per assolir els objectius establerts per portar a terme la tasca prevista.
  9. Identificar fonts de dades i fer recerques bibliogràfiques i documentals.
  10. Treballar autònomament.
  11. Treballar en equip i en xarxa, en particular en condicions interdisciplinàries.

Continguts

I. L'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA I EL DRET ADMINISTRATIU

Tema 1. Fonaments polítics i jurídics del Dret Administratiu. Concepte, contingut i trets essencials del dret administratiu. Concepte d’Administració Pública.

Tema 2. El dret administratiu com a ordenament jurídic. Fonts del dret administratiu: llei, costum i principis generals del dret. La jurisprudència. El dret europeu. Concurrència normativa entre l’Estat i les Comunitats Autònomes.

Tema 3. La llei. Titulars del poder legislatiu. Classes de lleis. Lleis orgàniques i lleis ordinàries. Normes del Govern amb rang de llei: decrets llei i decrets legislatius, i formes de control.

Tema 4. El reglament. Concepte i justificació de la potestat reglamentària. Relacions entre llei i reglament. Els reglaments i els actes administratius. Classes de reglaments: executius, independents i de necessitat.

 

II. L'ORGANITZACIÓ ADMINISTRATIVA

Tema 5. Principis de l'organització administrativa. Potestat organitzativa. Òrgans administratius. Competència: titularitat i exercici.

Tema 6. Tipologia de les administracions públiques territorials. El sector públic institucional. Administració General de l'Estat, Comunitats Autònomes, ens locals i sector públic institucional: anàlisi competencial i política.

 

III. LA POSICIÓ JURÍDICA DE L’ADMINISTRACIÓ I L’ACTUACIÓ ADMINISTRATIVA

Tema 7. El principi de legalitat de l’Administració. Potestats administratives. Potestats reglades i discrecionals. Tècniques de reducció i control de la discrecionalitat administrativa.

Tema 8. L’acte administratiu. Concepte. Classes. Eficàcia dels actes administratius. Validesa i invalidesa. Silenci administratiu. Execució forçosa dels actes administratius. Mitjans d’execució forçosa: constrenyiment patrimonial, execució subsidiària, multa coercitiva i compulsió sobre les persones.

Tema 9. El procediment administratiu. Estructura del procediment. Iniciació: d’ofici i a instància de part. Instrucció: al·legacions, informació pública, informes, proves i tràmit d’audiència, examen de l’expedient. Finalització del procediment. Resolució. Tipus de finalització, amb especial atenció a la finalització convencional.

Tema 10. Els recursos administratius. Concepte i principis generals. Tipologia de recursos. Accés a la jurisdicció contenciosa administrativa, garanties judicials i protecció dels drets.

 

IV. ACTIVITAT ADMINISTRATIVA

Tema 11. Activitat administrativa de foment, prestació de serveis públics i intervenció limitadora.

 

V. DRET ADMINISTRATIU GLOBAL, POLÍTIQUES PÚBLIQUES I GOVERNANÇA

Tema 12. Crisi del paradigma normatiu i transformacions del dret administratiu global: governança, soft law, descentralització i actors no estatals.

Tema 13. Dret administratiu i polítiques públiques: anàlisi de l’impacte normatiu, avaluació, eficàcia i legitimitat democràtica.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes teòriques 52,5 2,1 1, 2, 5
Tipus: Supervisades      
Classes pràctiques 12,5 0,5 1, 2, 4, 6, 7, 8, 11
Tipus: Autònomes      
Diferents lectures i estudi 18 0,72 1, 3, 6, 7, 10
Estudi i preparació casos pràctic 47 1,88 1, 2, 3, 4, 5, 9, 10

A l'inici del curs, el professor determinarà la concreció i la calendaritització de cadascuna d'aquestes sessions teòriques i pràctiques.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Prova teòrica 30% 5 0,2 2, 3, 5, 6, 7, 9
Proves pràctiques 40% 10 0,4 1, 4, 6, 7, 8, 10, 11
Proves teòriques 30% 5 0,2 2, 3, 5, 6, 7, 9

Avaluació contínua

La part teòrica (escrita o oral) representa el 60% de la qualificació final, mentre que la part pràctica suposa el 40%.

La part pràctica s’avaluarà mitjançant el lliurament de dos casos pràctics, que podran consistir en lectures bibliogràfiques, presentacions o resolució de casos reals relacionats amb els continguts treballats durant l’assignatura.

 

Avaluació única

L’alumnat que opti per l’avaluació única haurà de realitzar una prova de síntesi final de l’assignatura (50%), una pràctica (40%) i una defensa oral (10%). La data d’aquesta prova coincidirà amb la programada al calendari per a l’últim examen de l’avaluació contínua. S’aplicarà el mateix sistema de recuperació que en el cas de l’avaluació contínua.

 

Recuperació

En cas de no superar l’assignatura d’acord amb els criteris esmentats anteriorment (avaluació contínua, amb una nota mínima de 3,5), es podrà realitzar una prova de recuperació en la data establerta al calendari, que versarà sobre la totalitat dels continguts del programa.

Per poder accedir a la recuperació, l’alumnat haurà d’haver estat avaluat en un conjunt d’activitats que representin, com a mínim, dues terceres parts de la qualificació total de l’assignatura. Tanmateix, la qualificació màxima que es podrà obtenir en l’expedient serà de 5 – Aprovat. Si no s’ha estat avaluat en dues terceres parts per no haver-se presentat a les proves, es registrarà com a No Presentat, i no es podrà optar a la recuperació.

 

Avaluació en segona o posteriors convocatòries

L’alumnat haurà de realitzar els treballs, proves i exàmens programats i lliurar les activitats de l’assignatura en les dates establertes a través del Moodle.

 

Advertiments

Sense perjudici d’altres mesures disciplinàries que es puguin adoptar, i d’acord amb la normativa acadèmica vigent: “En cas que l’estudiant cometi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, aquest acte es qualificarà amb un 0, amb independència del procediment disciplinari que es pugui iniciar.”

Les proves i exàmens podran ser escrits i/o orals, segons criteri del professorat.

En el moment de realització de cada activitat d’avaluació, el professorat informarà l’alumnat sobre els mecanismes de revisió de les qualificacions. Per a l’alumnat d’avaluació única, el procediment de revisió serà el mateix.

En cas que es produeixin circumstàncies sobrevingudes que impedeixin el desenvolupament normal de l’assignatura, el professorat podrà modificar tant la metodologia com el sistema d’avaluació.

 

Ús de la intel·ligència artificial (IA)

En aquesta assignatura es permet l’ús de tecnologies d’intel·ligència artificial (IA) com a part del desenvolupament del treball, sempre que el resultat final reflecteixi una contribució significativa de l’estudiant en l’anàlisi i la reflexió personal. L’estudiant haurà d’identificar clarament quines parts han estat generades amb aquestes tecnologies, especificar les eines utilitzades i incloure una reflexió crítica sobre com han influït en el procés i el resultat final de l’activitat. La manca de transparència en l’ús de la IA es considerarà una falta d’honestedat acadèmica i pot comportar una penalització en la nota de l’activitat o, en casos greus, sancions majors.


Bibliografia

El professorat especificarà quines lectures son recomanades per a les diverses sessions.

 

En general, els manuals que es recomanen per aquesta assignatura són: 

  • Gamero, Eduardo, Fernández, Severiano: "Manual básico de derecho administrativo". Ed. Tecnos, 20ª ed., 2023. 
  • García de Enterría, Eduardo y Fernández, Tomás Ramón: Curso de derecho administrativo. Ed. 20ª. Civitas. 2022.
  • Parejo Alfonso, Luciano: Lecciones de Derecho administrativo, Ed. 13. Tirant lo Blanch. Valencia, 2024.
  • Rebollo Puig, Manuel. y Vera Jurado, Diego: Derecho Administrativo. Tomo II. Régimen Jurídico básico y control de la administración. Madrid, Tecnos, Ed. 5. 2023.
  • Sánchez Morón, Miguel: Derecho administrativo: parte general. Ed. 19. Tecnos. Madrid, 2023. 
  • Trayter, Joan  Manel; Derecho administrativo . Parte general.  Ed Atelier, 2020.
  • Palomar, Alberto y Fuertes, Javier: Práctico contencioso-administrativo. Vlex España (2020). Disponible  biblioteca digital UAB.

Programari

L’assignatura no exigeix un programari específic


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PAUL) Pràctiques d'aula 51 Català/Espanyol segon quadrimestre tarda
(TE) Teoria 51 Català/Espanyol segon quadrimestre tarda