Logo UAB

Geologia del Petroli

Codi: 101052 Crèdits: 4
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Geologia OT 3
Geologia OT 4

Professor/a de contacte

Nom:
Sara Tomas Lafaja
Correu electrònic:
sara.tomas.lafaja@uab.cat

Equip docent

Gumersinda Galan Garcia

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

L’assignatura, en bona part comporta integració de coneixements bàsics de geologia, principalment d'estratigrafia, sedimentologia i tectònica; també d'interpretació de cartografia geològica, geoquímica i geocronologia, com igualment d'interpretació estratigràfica i estructural de sísmica de reflexió, i interpretació, com de correlació de diagrafies de pou (logs). Es recomana que l’estudiant hagi aprovat les assignatures on es tracten les disciplines esmentades.

L’assoliment de coneixements de l’assignatura es més efectiu i més fàcil si l’estudiant ha cursat ja l’assignatura Anàlisi de Conques, o en el seu cas que l'estigui cursant en paral·lel dins del mateix periòde de desenvolupament de l'assignatura.

 


Objectius

L'objectiu d'aquesta assignatura és proporcionar els conceptes més bàsics de la Geologia del Petroli, orientats essencialment a l'etapa d'exploració d'hidrocarburs i caracterització bàsica, principalment de reservoris convencionals i menys de no-convencionals.

Es parteix dels aspectes històrics i de socio-economics, i es tracten les projeccions de futur en la transició energètica i "descarbonització" global. Es passa a continuació al nucli principal del curs que consisteix en l'anàlisi detallat dels diferents elements d'un sistema petrolier, per acabar amb el tractament dels aspectes bàsics per la caracterització geològica de reservoris.

 

 


Competències

    Geologia
  • Analitzar i utilitzar la informació de manera crítica.
  • Demostrar iniciativa i adaptar-se a problemes i situacions nous.
  • Demostrar que es comprenen les dimensions espacials i temporals dels processos terrestres, i en escales diferents.
  • Demostrar que es coneixen les aplicacions i les limitacions dels mètodes geofísics per al coneixement de la Terra.
  • Elaborar i interpretar mapes geològics i altres tipus de representació de la informació geològica (columnes, quadres de correlació, talls geològics, etc.).
  • Identificar i tractar problemes mediambientals, planificar l'ordenació del territori i conèixer els principis de la prevenció i la mitigació dels riscos geològics.
  • Integrar evidències de camp i laboratori amb la teoria, seguint una seqüència des de l'observació a l'anàlisi, el reconeixement, la síntesi i la modelització. Formular i comprovar hipòtesis a partir d'aquesta integració.
  • Obtenir informació de textos escrits en llengües estrangeres.
  • Planificar l'exploració i el desenvolupament sostenible de recursos geològics.
  • Processar, interpretar i presentar dades de laboratori utilitzant tècniques qualitatives i quantitatives, i els programes informàtics adequats.
  • Reconèixer, representar i reconstruir estructures tectòniques i els processos que les generen, i relacionar tipus de roques i estructures amb ambients geodinàmics.
  • Reconèixer teories, paradigmes, conceptes i principis propis de la geologia per utilitzar-los en diferents àmbits d'aplicació, científics i tècnics.
  • Transmetre adequadament la informació, de forma verbal, escrita i gràfica, i utilitzant les noves tecnologies de comunicació i informació.
  • Treballar amb autonomia.
  • Treballar en equip desenvolupant els valors personals quant al tracte social i al treball en grup.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar i utilitzar la informació de manera crítica.
  2. Demostrar iniciativa i adaptar-se a problemes i situacions nous.
  3. Elaborar talls geològics o altres tipus de presentació de dades geològiques per caracteritzar reserves d'hidrocarburs i jaciments minerals.
  4. Identificar els problemes mediambientals relacionats amb les explotacions d'hidrocarburs, de jaciments minerals i de roques industrials.
  5. Interpretar correctament informació geològica amb aplicacions a l'exploració d'hidrocarburs i jaciments minerals, així com en enginyeria geològica.
  6. Interpretar perfils geofísics senzills per conèixer l'estructura del subsòl.
  7. Obtenir informació de textos escrits en llengües estrangeres.
  8. Processar, interpretar i presentar resultats d'anàlisi.
  9. Reconstruir reserves d'hidrocarburs a partir de les dades adequades.
  10. Relacionar els processos terrestres amb els de gènesi mineral i de petroli.
  11. Relacionar estructures tectòniques amb reserves d'hidrocarburs.
  12. Relacionar les teories i els principis de geologia per a l'exploració de reserves i jaciments minerals, i resoldre problemes d'enginyeria geològica.
  13. Resoldre problemes de reserves, jaciments minerals i enginyeria geològica a partir de les observacions fetes en el camp i el laboratori i dels conceptes explicats.
  14. Transmetre adequadament la informació, de forma verbal, escrita i gràfica, i utilitzant les noves tecnologies de comunicació i informació.
  15. Treballar amb autonomia.
  16. Treballar en equip desenvolupant els valors personals quant al tracte social i al treball en grup.
  17. Valorar els problemes mediambientals relacionats amb les explotacions mineres, de roques industrials i d'hidrocarburs.

Continguts

1) Classes teòriques
										
											
1.1) Petroli, composició i caracterització geoquímica.
1.2) El geòleg petrolier avui. Aspectes socioeconòmics. El desenvolupament de la indústria del petroli. Sostenibilitat, transició energètica i futur de la indústria del petroli.
1.3) Concepte de sistema petrolier. Roca mare, migració, roca reservori i parany. "Plays" i "prospects", conca, província i camp de petroli.
1.4) Classificació de reservoris.
1.5) Eines i tècniques per a la caracterització de reservoris.
1.6) Principis de caracterització de reservoris i controls geològics de qualitat de reservori.
1.7) Exploració d'hidrocarburs no convencionals
1.8) Altres reservoris

2) Pràctiques i seminari de recerca

2.1) Pràctiques: requereixen la participació activa dels estudiants i es tracten aspectes dactualitat relacionats amb casos reals, les seves problemàtiques corresponents i solucions. Es destinen a fer que l'estudiant practiqui l'aplicació de diferents aspectes teòrics. Els resultats individuals es discuteixen entre els estudiants i el professorat. Es tracta d'afavorir i incrementar la capacitat crítica davant de problemes reals d'interès socioeconòmic. Es procura que l'estudiant tingui una visió de futur del problema dels hidrocarburs com a recurs no renovable i del rol dels hidrocarburs a la transició cap a altres recursos energètics més sostenibles.

2.2) Seminari: es fa un treball de recerca sobre un determinat tipus de reservori (d'hidrocarburs, CO2, geotèrmic) a elecció de l'estudiant. Els treballs s'hauran de presentar oralment i discutir amb la resta de la classe i el professorat en un debat obert.

 

 

 


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Pràctiques 14 0,56 1, 2, 3, 5, 6, 8, 9, 11, 13, 14, 15
Teoria 20 0,8 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 17
Tipus: Supervisades      
Supervisió dels treballs individuals i grupals 10 0,4 1, 2, 3, 5, 6, 10, 11, 13, 14
Tipus: Autònomes      
Estudi de la teoria, completar pràctiques i elaboració del treballs de síntesi 41 1,64 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 17

A la part teòrica d'aquesta assignatura se seguirà el programa indicat (encara que hi pot haver lleugeres modificacions dels temes i canvis en l'ordre indicat) per mitjà de lliçons magistrals impartides pel professorat.

S'hi inclouran recomanacions bibliografies de cada tema, i es donaran les pautes generals perquè l'alumnat pugui completar el seu aprenentatge de manera autònoma. Lalumnat disposarà del material bibliogràfic que permeti la distribució digital oberta, o en altres casos, els enllaços on aconseguir informació específica dinterès com a punt de partida. També es facilitarà material de difusió oberta dels exemples fonamentalment del subsòl comentats a classe.

Tota la informació es facilitarà al CV de l'assignatura, i el professorat es reserva la decisió de facilitar també les presentacions que hagi presentat a classe l'alumnat.

En cap cas el professorat accepta l'obligatorietat de facilitar apunts, ja que, tenint en compte que l'assignatura es fa gairebé completament amb el suport del recurs del CV de l'assignatura, i és aquí on està exposat ordenadament tot el contingut que és matèria d'examen.

Les pràctiques es basen en diferents aspectes segons el contingut teòric. És obligatori que cada pràctica es lliuri al final de la sessió de pràctiques, o, si escau, en el termini establert d'acord amb el professorat, a l'espai habilitat al CV de l'assignatura. En qualsevol cas, les pràctiques també poden formar part de les preguntes dels exàmens.

Es realitzarà també un semianri de recerca sobre un cas real de reservori elegit per l'alumnat i basat en els conceptes apresos a classe i en una revisió bibliogràfica de com a mínim 2-3 articles científics.

ÚS restringitde la IA: "Per a aquesta assignatura, es permet l'ús de tecnologies d'Intel·ligència Artificial (IA) exclusivament en tasques de suport, com la cerca bibliogràfica o d'informació, la correcció de textos o les traduccions. L'alumnat haurà d'identificar clarament quines parts han estat generades amb aquesta tecnologia, especificar les eines utilitzades i incloure una reflexió crítica sobre com és la notícia. transparència de l'ús de la IA en aquesta activitat avaluable es considerarà manca d'honestedat acadèmica i pot comportar una penalització parcial o total a la nota de l'activitat, o sancions majors en casos
de gravetat.”

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examens de teoria 80% 4 0,16 1, 2, 3, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 17
Seminaris i pràctiques 20% 11 0,44 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17

Avaluació continuada
										
											
										
											1.- Avaluació del contingut teorico-pràctic (80%).
										
											
										
											Segons mitjana aritmètica i/o ponderada de la puntuació obtinguda en un mínim de dos exàmens parcials. La nota mínima als exàmens parcilas perquè les notes mesurin o ponderin serà d'un 3,5.
										
											
										
											2.- Avaluació del seminari de recerca (20%)
										
											
										
											La realització i el lliurament de les pràctiques i del seminari de recerca és obligatòria per aprovar l'assignatura. El lliurament es realitzarà el dia i hora fixats, d'acord amb el professorat, a l'espai corresponent habilitat al CV de l'assignatura.

Nota sobre l'avaluació
										
											
										
											És responsabilitat de l'alumnat assegurar-se que la informació digital que lliuri directament dins l'entorn CV s'hagi pujat correctament i es pugui obrir sense cap dificultat. Els arxius corruptes, infectats per virus o trojans, etc., o que no es puguin obrir, no es consideraran presentats i conseqüentment no s'avaluaran (0 de nota).
										
											
										
											Proves de recuperació
										
											
										
											L´alumnat que no hagi aprovat l´assignatura per avaluació contínua podrà presentar-se a una prova final de síntesi el dia i hora assignats. El contingut de la prova final, en tots els casos constarà d´una part d´avaluació del contingut teòric, podent incloure també una part pràctica. Si escau, la nota d´aquesta prova final substituiria la nota prèviament obtinguda per avaluació contínua iels criteris de puntuació seguiran els mateixos % que en el cas d´avaluació contínua.
										
											
										
											 
										
											Avaluació única
										
											
										
											L´alumnat que hagi optat per l´avaluació única realitzarà una prova final (que es fa el mateix dia que lexamen final o de recuperació) que consistirà en una prova de teoria (60%), una prova de pràctiques (20%), i una presentació oral d´un seminari de recerca (20%). Aquesta última s'haurà de fer el dia assignat, juntament amb la resta de la classe. A més, serà obligatori el lliurament de totes les pràctiques realitzades al llarg del curs el dia de l'examen final.

No avaluable

Si l´alumnat només ha estat avaluat com a màxim d´un 33% de les proves i abandona, la qualificació final serà de NO AVALUABLE 

 

 

Bibliografia

Bibliografia bàsica recomanada:

Bend. S.L. (2010). Petroleum Geology eTextbook (ver 1.1). AAPG Spetial Publication on CD-ROM

Bjorlykke, K (2010). Petroleum Geoscience: From Sedimentary Environments to Rock Physics, Springer

Bronlow A.H. (1996) Geochemistry, Prentice Hall

Killops S.D., Killops, V.J. (1993). An introduction to organic geochemistry. Harlow: Longman. Copublished in the USA by John Wiley

Rider, M (2006) - The Geological Interpretation of Well Logs- II edition - Rider french consulting Ltd

Selley, R. C. (1998) - Elements of petroleum Geology- II edition - Academic press

Slatt R. (2006). Stratigraphic Reservoir Characterization for Petroleum Geologists, Geophysicists and Engineers. Handbook of petroleum exploration and production. Vol. 6. John Cubit (Ed). Elsevier

 


Programari

_


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PLAB) Pràctiques de laboratori 1 Espanyol segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 1 Espanyol segon quadrimestre matí-mixt