Logo UAB

Músiques i Cultures

Codi: 100657 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Musicologia FB 1

Professor/a de contacte

Nom:
Jordi Roquer Gonzalez
Correu electrònic:
jordi.roquer@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

És aconsellable (però en cap cas indispensable) disposar de coneixements musicals equivalents al grau mitjà.

 


Objectius

L’objectiu de l’assignatura és introduir l’estudiantat a la comprensió de les músiques com a fenomen cultural, estretament vinculats als contextos socials i simbòlics en què es manifesten. Aquesta perspectiva permet reconèixer la diversitat d’entorns culturals i les diferents lògiques d’organització social, així com les múltiples formes d’estructuració musical i els espais d’activitat on cada música pren sentit.

A través d’aquest enfocament, es busca oferir una visió àmplia i contextualitzada de diverses tradicions musicals del món, explicades des del seu entorn humà. Això ha de permetre identificar grans àrees culturals en relació amb les seves pràctiques musicals i introduir els elements fonamentals de l’aproximació culturalista pròpia de l’antropologia de la música i de l’etnomusicologia.


Competències

  • Actuar en l'àmbit de coneixement propi avaluant les desigualtats per raó de sexe/gènere.
  • Introduir canvis en els mètodes i els processos de l'àmbit de coneixement per donar respostes innovadores a les necessitats i demandes de la societat.
  • Que els estudiants hagin demostrat que comprenen i tenen coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es basa en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda d'aquell camp d'estudi.
  • Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements propis a la seva feina o vocació d'una manera professional i tinguin les competències que se solen demostrar per mitjà de l'elaboració i la defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d'estudi.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar els receptors d'un fenomen artístic en un determinat context cultural.
  2. Analitzar una situació i identificar-ne els punts de millora.
  3. Aplicar els coneixements adquirits en àrees musicològiques emergents, tant en el camp de la musicologia històrica com en el de l'anàlisi de músiques urbanes, de tradició popular i no occidental.
  4. Aplicar i transmetre els coneixements adquirits a les demandes socials relacionades amb les músiques d'altres cultures.
  5. Comunicar fent un ús no sexista ni discriminatori del llenguatge.
  6. Conceptualitzar la noció de música a partir d'una visió entre cultures i en una posició crítica enfront del nostre entorn social.
  7. Discernir els elements bàsics de les grans àrees musicals i culturals del planeta i relacionar-los amb la praxi musical. Desenvolupar l'experiència de la relativitat cultural en l'acte d'escolta
  8. Escriure un text acadèmic utilitzant el vocabulari propi de la disciplina.
  9. Identificar les principals tendències de recerca musicològica actual.
  10. Identificar situacions que necessiten un canvi o millora.
  11. Participar en els debats orals realitzats a l'aula de manera crítica i utilitzant el vocabulari de la disciplina.
  12. Reconèixer el paper de la música i de l'art en la societat actual, llur funció en les arts de l'espectacle, llur relació amb la cultura audiovisual, la tecnologia i la informàtica, així com amb les empreses de lleure i cultura.
  13. Reconèixer en la praxi musical els elements de diverses cultures i de diferents èpoques històriques.
  14. Relacionar les creacions musicals amb els seus diferents contextos, discriminant les funcions socials de la música, el seu paper i el del músic en la societat i en relació amb les altres manifestacions artístiques.
  15. Sintetitzar els coneixements adquirits sobre l'origen i les transformacions experimentades pels diversos camps d'estudi de la disciplina.

Continguts

La música com a pràctica comunicativa i relacional: implicacions conceptuals i metodològiques per a l’estudi del fet musical.

L’organització sonora com a construcció cultural: contrast i coexistència de paradigmes auditius diversos.

Diversitat en les formes d’estructuració musical: organització del so, pràctiques vocals i instrumentals, i sistemes de transmissió en contextos culturals diversos.

Pràctiques musicals i cosmovisió: la relació entre música, territori, memòria i espiritualitat.

Sistemes vocals col·lectius i pràctiques de polifonia oral: formes de participació, escolta i expressió col·lectiva.

Organització rítmica i mètrica en contextos no occidentals: nocions alternatives de pulsació, cicle i asimetria.

Pràctiques vocals expandides i tècniques multifòniques com a formes culturals d’expressió i identitat.

Música i context sociopolític: usos simbòlics i polítics del so en contextos de resistència, opressió o reivindicació.

Tensions conceptuals i metodològiques: culte/popular, oral/escrit, autoria/anonimat, i les seves implicacions en la recerca musicològica.

Gènere i música: rols, representacions i pràctiques associades al gènere en contextos diversos.

Fonaments conceptuals de l’etnomusicologia i conflictes epistemològics: perspectives èmic/ètic; funció vs. finalitat; processos d’enculturació i aculturació; apropiació cultural; etnicitat; rellevància social; gènere; narratives identitàries; enfocaments sincrònics i diacrònics.

Introducció a les tecnologies aplicades a la recerca musicològica.


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classe expositiva 30 1,2 1, 3, 6, 7, 9, 12, 13, 14
Estudi i lectura de materials 70 2,8 1, 3, 6, 7, 12, 15
Seminaris de debat sobre lectures 15 0,6 2, 3, 5, 7, 10, 11
Tipus: Supervisades      
Tutories 2 0,08 2, 3, 4, 5, 10, 15
Tipus: Autònomes      
Cerca d'informació 30 1,2 1, 4, 7, 9, 14, 15

L'assignatura té un perfil que combina el caràcter teòric i el pràctic. Així, s'alternen sessions expositives de formació general teòrica amb altres on els conceptes teòrics són debatuts col·lectivament.
S'avaluarà la consecució dels conceptes relatius a l'etnomusicologia i l'antropologia de la música dins el context de les ciències socials i de les humanitats, així com la capacitat de situar les grans àrees musicals i culturals estudiades.

Es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, per emplenar l'alumnat de les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i de l'avaluació de la
assignatura.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Participació a classe en debats i exercicis col·lectius 10% de la nota 1 0,04 1, 2, 3, 5, 6, 7, 10, 11, 12, 13, 14
Prova final 45% de la nota 1 0,04 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15
Prova parcial 45% de la nota 1 0,04 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15

L'avaluació de l'assignatura es basa en:

Dues proves escrites que tindran com a objectiu mostrar l'assimilació dels conceptes teòrics bàsics adquirits mitjançant les classes expositives. Aquests dos exàmens, distribuïts a meitat i final del curs, tindran cadascun un pes d'un 45% sobre la nota global. Serà obligatori, per al còmput global de la nota, haver superat separadament cada prova amb més d'un 5 sobre 10. El 10% restat de la qualificació global, sortirà de l'assistència i participació activa a classe, per mitja d'exercicis d'avaluació continuada.

Es considerarà "no avaluables" aquelles persones que no s'hagin presentat a qualsevol de les dues proves de coneixement. Es preveu una reavaluació per a aquelles persones que no arribin al mínim de qualificació (5) a l'avaluació ordinària.

Es farà una avaluació inicial que no computarà en cap cas en la nota final de l'assignatura.

En el moment de realització de cada activitat avaluativa, el professor o professora informarà l’alumnat (Moodle) del procediment i la data de revisió de les qualificacions.

Per a aquesta assignatura, es permet l’ús de tecnologies d’Intel·ligència Artificial (IA) exclusivament en tasques de suport, com ara la cerca bibliogràfica o d’informació, la correcció de textos, les traduccions i altres usos similars que el professorat pugui autoritzar expressament. En qualsevol activitat escrita, l’estudiant haurà d’identificar clarament quines parts han estat treballades amb aquesta tecnologia i especificar les eines emprades. La manca de transparència en l’ús de la IA en una activitat avaluable es considerarà una falta d’honestedat acadèmica i podrà comportar una penalitzacióparcial o total en la qualificació de l’activitat. Aquesta assignatura no permet l’avaluació única.


Bibliografia

Beard, David, & Gloag, Kenneth. (2005). Musicology: The key concepts. Routledge.

Bucciarelli, Melania, & Joncus, Berta (Eds.). (2007). Music as social and cultural practice. The Boodle Press.

Cámara de Landa, Enrique. (2003). Etnomusicología. ICCM.

Chiantore, Luca, Domínguez, Áurea, & Martínez, Sílvia. (2018). Escribir sobre música. Musikeon Books.

Clarke, Eric, & Cook, Nicholas (Eds.). (2004). Empirical musicology: Aims, methods, prospects. Oxford University Press.

Cook, Nicholas. (2001). De Madonna al canto gregoriano. Una muy breve introducción a la música. Alianza Editorial.

Cook, Nicholas, Ingalls, Monique, & Trippett, David (Eds.). (2019). The Cambridge companion to music in digital culture. Cambridge University Press.

Cunningham, Mark. (1998). Good vibrations (2nd ed.). Sanctuary Publishing Ltd.

de Riquer, Borja (Ed.). (2025). La memòria dels catalans. Edicions 62.

Frith, Simon. (1986). Performing rites: On the value of popular music. Harvard University Press.

García Quiñones, Marta. (2024). La música más allá del cerebro. MRA Ediciones.

Katz, Mark. (2010). Capturing sound: How technology has changed music. University of California Press.

López Cano, Rubén. (2018). Música dispersa: Apropiación, influencias, robos y remix en la era de la escucha digital. Musikeon Books.

Martí, Josep. (1995). La idea de “relevancia social” aplicada al estudio del fenómeno musical. TRANS: Revista transcultural de música, 1. https://www.sibetrans.com/trans/articulo/19/la-idea-de-relevancia-social-aplicada-al-estudio-del-fenomeno-musical

Martí, Josep. (2000). Más allá del arte. La música como generadora de realidades sociales. Deriva Editorial.

McClary, Susan. (1991). Feminine endings: Music, gender, and sexuality. University of Minnesota Press.

Mendívil, Julio. (2021). La música como invención: Ensayos sobre etnomusicología y antropología de la música. Ciudad de México: UNAM / El Colegio de San Luis.

Mendívil, Julio. (2023). En contra de la música. Herramientas para pensar, comprender y vivir las músicas. Buenos Aires: Gourmet Musical.

Merriam, Alan. (1964). The anthropology of music. Northwestern University Press.

Nettl, Bruno. (1996). Música folklórica y tradicional de los continentes occidentales. Alianza Editorial.

Nettl, Bruno, Stone, Ruth, Porter, James, & Rice, Timothy (Eds.). (1999). The Garland encyclopedia of world music (Vols. 1–10). Garland Publishing.

Roquer, Jordi, Rey, Mauricio, & Sola, Gala. (2019). Remixing Merriam, rethinking the prism. In Encabo, Enrique (Ed.), Bits, cámara, acción (pp. 175–188). El Poblet Edicions.

Scarnecchia, Paolo. (1998). Música popular y música culta. Icaria Ed.

Small, Christopher. (1980). Música. Sociedad. Educación. Alianza Editorial.

Small, Christopher. (1998). Musicking: The meanings of performing and listening. Wesleyan University Press.

Zagorski-Thomas, Simon. (2020). The Bloomsbury handbook of music production. Bloomsbury Publishing USA.


Programari

AUDACITY Programari d'àudio gratuït, de codi obert i multiplataforma
https://www.audacityteam.org

NEARPOD Plataforma d'aprenentatge digital
https://nearpod.com


REAPER Digital Audio Workstation. Programari d'àudio multipista i multiplataforma
https://www.reaper.fm


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PAUL) Pràctiques d'aula 1 Català primer quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 1 Català primer quadrimestre matí-mixt