Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Seminari de Filosofia Contemporània

Codi: 100297 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Filosofia OT 3
Filosofia OT 4

Professor/a de contacte

Nom:
Jesus Hernandez Reynes
Correu electrònic:
jesus.hernandez@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

Cap.


Objectius

FOUCAULT: EL CORATGE DE LA VERITAT

 

En aquest curs 2025-2026, el Seminari de filosofia contemporània té com a objectiu l’estudi de la lectura foucaultiana de la filosofia dels cínics antics. El text de referència serà l’últim curs impartit per Michel Foucault al Collège de France, el qual porta el títol de Le Gouvernement de soi et des autres II : Le Courage de la vérité. Inserit en l’estudi de més llarg recorregut sobre la parresía (παρρησία), Foucault analitza la vida cínica com un exemple d’estil de vida filosòfica radical on la relació entre veritat i subjectivitat adquireix una claredat reveladora.

 


Competències

    Filosofia
  • Analitzar i sintetitzar els arguments centrals dels textos fonamentals de la filosofia en les seves diverses disciplines.
  • Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
  • Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements propis a la seva feina o vocació d'una manera professional i tinguin les competències que se solen demostrar per mitjà de l'elaboració i la defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d'estudi.
  • Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes destacats d'índole social, científica o ètica.
  • Reconèixer i interpretar temes i problemes de la filosofia en les seves diverses disciplines.
  • Utilitzar un pensament crític i independent a partir dels temes, els debats i els problemes que planteja la filosofia tant històricament com conceptualment.

Resultats d'aprenentatge

  1. Buscar, seleccionar i gestionar informació de manera autònoma, tant en fonts estructurades (bases de dades, bibliografies, revistes especialitzades) com en informació distribuïda a la xarxa.
  2. Demostrar una posició pròpia davant d'un problema o una controvèrsia de rellevància filosòfica, o en un treball de recerca filosòfica.
  3. Distingir i contrastar textos representatius dels principals gèneres de la literatura filosòfica.
  4. Documentar un tema filosòfic i contrastar-ne les fonts.
  5. Fer presentacions orals utilitzant un vocabulari i un estil acadèmics adequats
  6. Fer servir la terminologia adequada en la construcció d'un text acadèmic.
  7. Organitzar el temps i els propis recursos per a la feina: dissenyar plans establint prioritats d'objectius, calendaris i compromisos d'actuació.
  8. Presentar treballs en formats ajustats a les demandes i els estils personals, tant individuals com en grup petit.
  9. Reconèixer i definir el pensament comú present en un context multidisciplinari.
  10. Reconèixer i posar en pràctica les habilitats per treballar en equip següents: compromís amb l''equip, hàbit de col·laboració, capacitat per incorporar-se a la resolució de problemes.
  11. Relacionar els elements i factors que intervenen en el desenvolupament dels processos científics
  12. Relacionar els elements i factors que intervenen en el desenvolupament dels processos científics.
  13. Resumir els temes i els arguments exposats en un debat filosòfic clàssic.

Continguts

FOUCAULT: EL CORATGE DE LA VERITAT

 

Temes:

  1. La parresía en la filosofia antiga.
  2. La relació entre subjectivitat i veritat.
  3. El cinisme antic.
  4. Cristianisme primitiu.

Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classe magistral. 36 1,44 3, 4, 11, 12, 13
Orientació lectura de textos. 10 0,4 1, 3, 4, 10, 11, 12
Tipus: Supervisades      
Tutories i activitats diverses. 10 0,4 1, 3, 5, 6, 7, 10, 11, 12
Tutorització exposició a classe 10 0,4 2, 9, 10, 11, 12
Tipus: Autònomes      
Estudi i elaboració de treballs. 27,5 1,1 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13
Lectura bibliografia recomanada. 50 2 7, 11, 12

Les classes es basen en la lectura i comentari del text de referència. Les sessions alternaran classes magistrals, exposicions d’alumnes i discussió de texts i problemes.

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Participació i assistència 20% de la nota final. 1,5 0,06 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Primer parcial 40% de la nota final. 2,5 0,1 1, 3, 6, 7, 8, 11, 12, 13
Segon parcial 40% de la nota final. 2,5 0,1 3, 4, 6, 11, 12, 13

Aquesta assignatura no preveu el sistema d’avaluació única.

L’avaluació es farà sobre dos exàmens, amb un valor del 40% cadascun, i sobre la participació i assistència a classe, amb un valor del 20%. En la data establerta pel Deganat, es farà una recuperació dels exàmens a través d’un examen final, amb valor ponderat d’un 80%. La participació no és recuperable.

L’avaluació de totes les activitats es revisarà individualment en el despatx del professor, en la data que s’anunciarà oportunament a través del Campus Virtual.

Per presentar-se a la recuperació, cal haver fet com a mínim un examen i haver assistit a les sessions del seminari. La nota final és la mitjana ponderada de totes les activitats avaluades.

Es considera no avaluable l’estudiant que no es presenta a un mínim d’activitats d’avaluació que representin 2/3 del pes relatiu.

És possible que el Departament de Filosofia estableixi (tal com s'ha fet durant el primer semestre) un període de concentració de proves avaluatives. El professorat indicarà si hi ha aquest període o quines són les dates de les proves a l'inici de cada assignatura.

En aquesta assignatura, no es permet l'ús de tecnologies d'Intel·ligència Artificial (IA) en cap de les seves fases. Qualsevol treball que inclogui fragments generats amb IA serà considerat una falta d'honestedat acadèmica i comporta que l’activitat s’avaluï amb un 0 i no es pugui recuperar, o sancions majors en casos de gravetat

En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.


Bibliografia

A. Font primària

 

Foucault, Michel. 2009. Le Gouvernement de soi et des autres II : Le Courage de la vérité (1984), París: Gallimard.

 

 

B. Traducció

 

Foucault, Michel. 2014. El coraje de la verdad. El gobierno de sí y de los otros, II. Curso en el Collège de France (1983-1984). Madrid: Ediciones Akal.

 

C. Estudis

 

de Freitas, Juan Horacio. 2022. “De la armonía socrática a la homofonía diogénica. Sobre el surgimiento del cinismo en El coraje de la verdad de Michel Foucault”. Tópicos, Revista De Filosofía, no. 64 (August): 191-223. https://doi.org/10.21555/top.v640.2005.

de Freitas, Juan Horacio. 2024. “Michel Foucault y el «cinismo cristiano». Un proyecto en ciernes”. Isegoría, 70: 1419. https://doi.org/10.3989/isegoria.2024.70.1419

Gili Gal, Edgar. 2025. «Decir y escuchar la verdad: Michel Foucault y la parrhesía magistral en la filosofía antigua». Claridades. Revista De Filosofía, octubre; 11-36. https://revistas.uma.es/index.php/claridades/article/view/17337.

Gros, Frédéric (coord.). 2014. Foucault. El coraje de la verdad. Madrid: Arena libros.

Gros, Frédéric i Carlos Lévy (dir.). 2004. Foucault y la filosofía antigua. Buenos Aires : Nueva Visión.

Higuera, Francisco Javier de la. 2020. « Militantismo filosófico y espiritualidad política en Foucault ». Pensamiento. Revista de investigación e información filosófica, 76 (290 Extra) : 597-618. https://doi.org/10.14422/pen.v76.i290.y2020.009

Martín Martínez, Miguel Ángel. 2021. “La vida como escándalo de la verdad. Foucault y los cínicos”. Eidos, (35): 321-348. https://doi.org/10.14482/eidos.35.194

Pérez-Gil, Rodrigo. 2016. «Modos de vida cínicos y la metafísica occidental según Foucault». Revista colombiana de pensamiento estético e historia del arte, n.º 4 (julio):81-112. https://revistas.unal.edu.co/index.php/estetica/article/view/91749

 


Programari

Cap.


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(SEM) Seminaris 1 Català segon quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 1 Català segon quadrimestre matí-mixt