Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Seminari de Filosofia Aplicada

Codi: 100296 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Filosofia OT 3
Filosofia OT 4

Professor/a de contacte

Nom:
Stefania Fantauzzi
Correu electrònic:
stefania.fantauzzi@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No n'hi ha.


Objectius

L’assignatura està estructurada en tres blocs:

1)    Desafiaments tecnocientífics i ambientals

Reflexió sobre temes i problemes tecnocientífics i ambientals a partir de la filosofia i mitjançant la lectura de textos, a  partir dels quals s’analitzaran temes i problemes en un context històric i en una perspectiva actual i futura, tenint en compte les aportacions personals i les possibilitats de resoldre problemes de manera autònoma.

 

2)    Desafiaments sociopolítics

Reflexió sobre els temes i els problemes sociopolítics a partir de la  filosofia mitjançant la lectura dels textos Discurso de la servidumbre voluntària, de Etienne de-La-Boetie; Reponsabilidad personal bajo la dictatura, La desobediència civil de Hannah Arendt, Tornar a encantar el món de Silvia Federici.

A partir d’aquests textos s’analitzaran temes i problemes en un context històric i en una perspectiva actual, tenint en compte les aportacions personals i les possibilitats de resoldre problemes de manera autònoma.

 

3)    Els nostres desafiaments

L’estructura de l’assignatura es vincula amb la metodologia APS (Aprenentatge-Servei), que dona sentit a l’aprenentatge vinculant allò que s’apren a una possible transformació de la realitat mitjançant l’acció. Per tant, l’objectiu final consisteix en l’elaboració d’uns nous desafiaments que tinguin a veure amb el nostre present i futur i amb el context social en el qual ens movem per trobar possibles solucions.

Teixir una xarxa de coneixements: realització d'una exposició sobre Hannah Arendt en ocassió dels 50 anys de la seva mort a la Biblioteca d'Humanitats. 


Competències

    Filosofia
  • Analitzar i sintetitzar els arguments centrals dels textos fonamentals de la filosofia en les seves diverses disciplines.
  • Aplicar els coneixements de l'ètica als problemes morals de la societat, i valorar les implicacions sobre la condició humana dels canvis en el món de la tècnica contemporània.
  • Que els estudiants hagin demostrat que comprenen i tenen coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es basa en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda d''aquell camp d'estudi.
  • Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements propis a la seva feina o vocació d'una manera professional i tinguin les competències que se solen demostrar per mitjà de l'elaboració i la defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d'estudi.
  • Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes destacats d'índole social, científica o ètica.
  • Reconèixer i interpretar temes i problemes de la filosofia en les seves diverses disciplines.
  • Reconèixer les implicacions filosòfiques del coneixement científic
  • Situar les idees i els arguments filosòfics més representatius d'una època en el seu rerefons històric i relacionar els autors més rellevants de cada època en qualsevol de les disciplines filosòfiques.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar casos històrics de fets científics.
  2. Buscar, seleccionar i gestionar informació de manera autònoma, tant en fonts estructurades (bases de dades, bibliografies, revistes especialitzades) com en informació distribuïda a la xarxa.
  3. Distingir i contrastar textos representatius dels principals gèneres de la literatura filosòfica.
  4. Documentar un tema filosòfic i contrastar-ne les fonts.
  5. Establir una planificació per desenvolupar un treball sobre la matèria
  6. Explicar la importància filosòfica de la ciència contemporània i el seu àmbit d'aplicació.
  7. Exposar els conceptes propis de la història de la filosofia
  8. Identificar les idees principals d'un text sobre la matèria i fer-ne un esquema
  9. Justificar la validesa de les tesis defensades pels diferents participants en les grans controvèrsies contemporànies.
  10. Jutjar l'impacte moral sobre l'ésser humà dels nous desenvolupaments tècnics.
  11. Liderar grups de treball, supervisar tasques col·lectives i treballar amb vocació d'unir diverses posicions
  12. Organitzar el temps i els propis recursos per a la feina: dissenyar plans establint prioritats d'objectius, calendaris i compromisos d'actuació.
  13. Precisar l'impacte sobre l'ésser humà dels desenvolupaments tècnics i científics en general.
  14. Redactar correctament un text no normatiu prèviament analitzat
  15. Relacionar diversos ordres d'idees incloses en els debats filosòfics actuals.
  16. Relacionar diversos ordres que es poden descobrir entre les idees filosòfiques de diferents autors i moments històrics.
  17. Relacionar els elements i factors que intervenen en el desenvolupament dels processos científics
  18. Resoldre problemes de manera autònoma.
  19. Resumir els temes i els arguments exposats en un debat filosòfic clàssic.
  20. Utilitzar tant eines informàtiques bàsiques (per exemple, processadors de textos o bases de dades) com programes especialitzats necessaris en la pràctica professional de l'arqueologia

Continguts

 

1)    Desafiaments tecnocientífics i ambientals: L’home dalt del pont i La obsolescencia del hombre de Günther Anders, Després de l’apocalipsi de Screćko Horvat, Contra el mito del colapso ecológico d’Emilio Santiago, Qui alimenta el món de Vandana Shiva, Atlas de la IA, de Kate Crawford, Fragmentar el Futuro de Yuk Huy, 

2)  Desafiaments sociopolítics: Discurso de la servidumbre voluntària, de Etienne de-La-Boetie; , Reponsabilidad personal bajo la dictatura, La desobediència civil de Hannah Arendt, Tornar a encantar el món de Silvia Federici.

3) Els nostres desafiaments: Realitazació de l'exposició dedicada a Hannah Arendt a la Biblioteca d'Humanitats. l’elaboració d’uns nous desafiaments que tinguin a veure amb el nostre present i futur i amb el context social en el qual ens movem per trobar possibles solucions. (Metodologia APS)


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes 45 1,8 3, 4, 6, 8, 9, 10, 11, 13, 15, 16, 19
Tipus: Supervisades      
Preparació exposició i treball APS 18 0,72 2, 7, 14, 17
Tipus: Autònomes      
Lectures i estudi 75 3 2, 3, 4, 5, 8, 12, 15, 16, 18, 19

És obligatori que els i les estudiants vagin a classe amb els textos, que s'aniran indicant al llarg del curs, llegits, atès que l'exposició en classe pressuposa el seu coneixement. No obstant això, alguns d'ells els treballarem directament en les classes, de manera que les sessions magistrals es combinaran amb una part de tipus seminari on la lectura donarà pas a un debat argumentat en classe.

Utilitzarem el moodle per a compartir materials i publicar qualificacions.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Activitats APS 30% 3 0,12 2, 3, 4, 5, 8, 12, 14, 15, 16, 18, 19, 20
1. Examen presencial 30% 4,5 0,18 1, 2, 7, 14, 17
2. Presentació oral 3o% 4,5 0,18 1, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 16, 17, 18

El Departament de Filosofia va acordar que les assignatures del primer semestre tindrien dos períodes de concentració d'activitats avaluatives i una setmana en què alumnat podria preparar-se específicament per les proves en la modalitat que cada
professor/a especificarà l'inici de curs. Les dates per la setmana de repàs i en què es concentraran les proves són:
27 oct.- 31 oct.: setmana de repàs o tutories
3 nov. -7 nov.: setmana d’avaluació
8-9-12-13-14 gener: setmana d’avaluació

Primera  prova:  qüestionari (30%).

Segona prova:  presentació en grups dels desafiaments treballats (30%).

Realitazió exposició Hannaha Arendt (30%)

Participació a classe: 10%

 


L’estudiant rebrà la qualificació de “No avaluable” sempre que no hagi lliurat més del 30% de les activitats d’avaluació.s activity, regardless of any disciplinary process that may take place.

 

Aquesta assignatura permet l’ús de tecnologies d’Intel·ligència Artificial (IA) exclusivament en tasques de cerca bibliogràfica o cerca d’informació, correcció de textos o traduccions, a
criteri del professorat. 
L’estudiant ha de (i) identificar les parts que han estat generades amb IA; (ii) especificar les eines utilitzades; i (iii) incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i
el resultat final de l’activitat. La no transparència de l’ús de la IA en aquesta activitat avaluable es considerarà falta d'honestedat acadèmica i comporta que l’activitat s’avaluï amb un 0 i no es pugui recuperar, o sancions majors en casos de gravetat.”

En cas que l’estudiant realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb
0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes
d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.


Bibliografia

Gunther Anders: L’home dalt del pont, Club Editor, 2023

                          La obsolecencia del hombre, Pre-Textos, 2011

Hannah Arendt, Reponsabilidad personal bajo la dictatura, enLa responsabilidad personal y colectiva, Pagina indómita 2020

                            -La desobediència civil, Lleonard Muntaner, 2022

                            - La condicó humana, Edicions 62, 2023

Kate Crawford,Atlas de la IA, Ned, 2023

Etienne de-La-Boetie. Discurso de la servidumbre voluntària

Silvia Federici, Tornar a encantar el món, Tigre de paper, 2019

Screćko Horvat , Després de l’apocalipsi, Arcadia, 2021

Yuk Huy Fragmentar el Futuro, Caja negra, 2020

Emilio Santiago, Contra el mito del colapso ecológico, Arpa, 2023

Vandana Shiva, Qui alimenta el món en realitat. Tigre de paper, 2023Yuk Huy Fragmentar el Futuro, Caja negra, 2020

Anna Tsing, La seta del fin del mundo, Capitan Swing, 2016


Programari

No n'hi ha


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(SEM) Seminaris 1 Català primer quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 1 Català primer quadrimestre matí-mixt