Aquesta versió de la guia docent és provisional fins que no finalitzi el període d’edició de les guies del nou curs.

Logo UAB

Filosofia i Literatura

Codi: 100280 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Filosofia OT 3
Filosofia OT 4

Professor/a de contacte

Nom:
Stefania Fantauzzi
Correu electrònic:
stefania.fantauzzi@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

 

No n'hi ha

 

 


Objectius

L'objectiu central de l'assignatura és oferir una introducció a l'estudi de relació entre a literatura i la filosofia. Des dels seus orígens, la filosofia s'ha plantejat una sèrie de preguntes complexes sobre la literatura, com ara per què tenim la necessitat de narrar històries o compondre poemes, de quina manera pot la literatura transmetre idees filosòfiques o fins i tot tenir una funció d'educadora moral, quina relació existeix entre literatura i coneixement, literatura i veritat, i el paper de la interpretació. Totes aquestes qüestions, i altres, han generat discussions que avui en dia es replantegen des d'innovadors enfocs. L'assignatura es centrarà en debats actuals sobre filosofia de la literatura.


Competències

    Filosofia
  • Analitzar i sintetitzar els arguments centrals dels textos fonamentals de la filosofia en les seves diverses disciplines.
  • Identificar les principals actituds filosòfiques en l'àmbit de l'estètica i saber aplicar-les críticament en el món de l'art.
  • Que els estudiants hagin demostrat que comprenen i tenen coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es basa en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda d''aquell camp d'estudi.
  • Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
  • Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements propis a la seva feina o vocació d'una manera professional i tinguin les competències que se solen demostrar per mitjà de l'elaboració i la defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seva àrea d'estudi.
  • Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes destacats d'índole social, científica o ètica.
  • Reconèixer i interpretar temes i problemes de la filosofia en les seves diverses disciplines.

Resultats d'aprenentatge

  1. Analitzar i sintetitzar informació.
  2. Buscar, seleccionar i gestionar informació de manera autònoma, tant en fonts estructurades (bases de dades, bibliografies, revistes especialitzades) com en informació distribuïda a la xarxa.
  3. Desenvolupar habilitats d'aprenentatge autònom
  4. Discriminar els trets que defineixen el lloc d'un autor en el context d'una problemàtica i reorganitzar-los en un esquema coherent.
  5. Establir relacions entre ciència, filosofia, art, religió, política, etc.
  6. Establir una planificació per desenvolupar un treball sobre la matèria
  7. Identificar els errors normatius, estilístics o argumentatius d'un text
  8. Reconèixer, amb mirada experta, referents estètics del passat i del present i avaluar-ne la rellevància.
  9. Reconèixer, amb mirada experta, referents filosòfics del passat i del present i avaluar-ne la rellevància.

Continguts

 

L’assignatura està organitzada en tres blocs.

1)      Companyes pel pensament. El paper de la literatura en la filosofia

L’exemple de Hannah Arendt 

La condició humana

Hombres en tiempos de oscuridad: Prologo e text sobre Dinsen

La tradición oculta: Kafka

 

2)      Filosofia i ètica en la tragèdia

Martha Nussbaum, La fragilidad del bien

Euripidies; Medea

Christa Wolf: Medea

3)      Pensar amb la literatura

Un exemple: lectura de la La Illa dels immortals, de Robért Lafont.  Lleonard Muntaner, 2022. Seminari de dos classes

 Els nostres exemples: els estudiants hauran d'escollir una lectura que tingui a veure amb el tema de l'assignatura

 

 

 

 

 


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Sessions teòriques i sessions de seminari 45 1,8 4, 5, 7, 8, 9
Tipus: Supervisades      
Activitats col.laboratives a classe 27,5 1,1 1, 2, 3, 6
Tipus: Autònomes      
Estudi autònom de les lectures obligatòries i preparació de les sessions de seminari que es realitzaran a l'aula; consulta de la bibliografia secundària; recerca d'informació complementària; elaboració d'un treball sobre un tema de l'assignatura 70 2,8 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9

 

La metodologia de l'assignatura combina:

 

SESSIONS LECTIVES A L'AULA

-Sessions teòriques: on s'introdueixen les preguntes fonamentals i s'ofereixen coneixements bàsics per afrontar les lectures.

-Sessions de seminari: on s'analitzen i discuteixen les lectures que els/les alumnes han preparat prèviament de manera autònoma.

Aquests dos tipus de sessions es van alternant al llarg del curs.

És fonamental que els/les alumnes assisteixin a classe de manera regular i que participin activament en la discussió sobre les lectures.

 

DURANT TOT EL CURS

-Ús del campus virtual: l'assignatura farà ús del campus virtual per penjar-hi esquemes de les sessions teòriques, les lectures obligatòries i altres materials complementaris. També per informar sobre qüestions relacionades amb l'assignatura.

 

 

 

 

 

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
comentari sobre els textos Medea de Wolf i Illes dels inmortals. 30% 2,5 0,1 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9
Analisi d'un compte 30% 2,5 0,1 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Assistència i participació 10% 0 0 1, 6
Presentació de les propostes personals dels estudiants: escrit i oral 30% 2,5 0,1 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

 

 

L'avaluació consisteix en tres proves.

La primera és l'analisi filosòfica d’un compte ( a classe)

La segona consisteix en un comentari sobre els textos Medea de Wolf i Illes dels inmortals.

La tercera consisteix en la presentació de les propostes personals dels estudiants: escrit i oral

 

En el cas que l'alumnat opti per la avaluació única, la prova consistirà en l'analisi filosófica d'un compte. en un cometari sobre els textos Medea i l'Illa dels immortals i la realització d'un video amb la prposta personal d'una obra el la qual quedi evident la relació entre filosofia i literatura.

 

L’estudiant rebrà la qualificació de “No avaluable” sempre que no hagi lliurat més del 30% de les activitats d’avaluació.

És possible que el Departament de Filosofia estableixi (tal com s'ha fet durant el primer semestre) un període de concentració de proves avaluatives. El professorat indicarà si hi ha aquest període o quines són les dates de les proves a l'inici de cada assignatura. 

 

Aquesta assignatura permet l’ús de tecnologies d’Intel·ligència Artificial (IA) exclusivament en tasques de cerca bibliogràfica o cerca d’informació, correcció de textos o traduccions. 
L’estudiant ha de (i) identificar les parts que han estat generades amb IA; (ii) especificar les eines utilitzades; i (iii) incloure una reflexió crítica sobre com aquestes han influït en el procés i el resultat final de l’activitat.
La no transparència de l’ús de la IA en aquesta activitat avaluable es considerarà falta d'honestedat acadèmica i comporta que l’activitat s’avaluï amb un 0 i no es pugui recuperar, o sancions majors en casos de gravetat.”

 

En cas que l’alumnat realitzi qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d’un acte d’avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d’avaluació, amb independència del procés disciplinari que s’hi pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats en els actes d’avaluació d’una mateixa assignatura, la qualificació final d’aquesta assignatura serà 0.

 

 


Bibliografia

Hannah Arendt: 

         La condició humana

        Hombres en tiempos de oscuridad: Prologo e text sobre Dinsen

        La tradición oculta: Kafka Paidos, 2004

        Isak Dinesen, La carretera de Pisa

Martha Nussbaum, La fragilidad del bien, Machado libros, 2004

Euripidies; Medea

Christa Wolf: Medea

Robért Lafont, La Illa dels immortals,  Lleonard Muntaner, 2022. 

 


Programari

No n'hi ha


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura