Logo UAB

Filosofia i Cinema

Codi: 100279 Crèdits: 6
2025/2026
Titulació Tipus Curs
Filosofia OT 3
Filosofia OT 4

Professor/a de contacte

Nom:
Andrea Lorena Soto Calderon
Correu electrònic:
andrea.soto@uab.cat

Idiomes dels grups

Podeu consultar aquesta informació al final del document.


Prerequisits

No hi ha prerequisits per a cursar l'assignatura, encara que es recomana haver cursat l'assignatura d'Estètica.


Objectius

Filosofia del cinema és una assignatura optativa de quart curs del grau de filosofia. L'objectiu d'aquesta assignatura és oferir una introducció general al pensament filosòfic sobre el cinema, alhora que fa una aproximació a com el cinema ha afectat el pensament filosòfic. És un enfocament que es demana per la singularitat del cinema, que pretén pensar en la seva materialitat per analitzar com és que es constitueix en una pregunta filosòfica. Per tant, la perspectiva que adopta aquesta assignatura és lluny de les desconfiances inicials manifestades per part de la filosofia cap al cinema; al contrari, s'interessa pel tipus d'experiència estètica i temporal, per les possibilitats performatives que el cinema habilita.

D'altra banda, l'objectiu d'aquesta assignatura és introduir una reflexió filosòfica sobre el present. Amb les eines conceptuals proporcionades a l'assignatura, es tractarà de permetre als estudiants comprendre i pensar filosòficament no només a través del discurs tradicional escrit, sinó també des d'altres mitjans i altres formes dins d'un camp operacional, sense per això deixar de crear conceptes filosòfics a partir del cinema.


Competències

    Filosofia
  • Identificar les principals actituds filosòfiques en l'àmbit de l'estètica i saber aplicar-les críticament en el món de l'art.
  • Que els estudiants hagin demostrat que comprenen i tenen coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es basa en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda d''aquell camp d'estudi.
  • Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.

Resultats d'aprenentatge

  1. Descriure amb precisió l'objecte artístic amb el llenguatge propi de la crítica d'art.
  2. Distingir i analitzar els debats clàssics i actuals de la història de l'art
  3. Establir relacions entre ciència, filosofia, art, religió, política, etc.
  4. Identificar la imatge artística situant-la en el seu context cultural.
  5. Organitzar el temps i els propis recursos per a la feina: dissenyar plans establint prioritats d'objectius, calendaris i compromisos d'actuació.

Continguts

Tema 1. Introducció: què és la filosofia del cinema?

Tema 2. Imatge i mitjà

Tema 3. Muntatge i representació

Tema 4. Percepció de la temporalitat, trencament del model narratiu clàssic 

Tema 5. Pensar a través de les imatges 

 

Els desenvolupaments conceptuals es realitzaran en un entrellaçament amb l'anàlisi i visionat de diversos fragments cinematogràfics, com ara el treball de: Sergi Eisenstein, Dziga Vertov, John Ford, Luis Buñuel, Luca Antonioni, Robert Bresson, Yasujirō Ozu, Pier Paolo Pasolini, Jean Luc Godard, Abbas Kiarostami, Andreu Tarkovski, Lars Von Trier, Béla Tarr, David Lynch, Akira Kurosawa, Adrienne Rich, Yvonne Rainer, Chantal Akerman, Marguerite Duras, Jean-Marie Straub, Danièle Huillet, David Cronenberg, Carlos Saura José Luis Guerín, Isaki Lacuesta, Carla Simón, Albert Serra, Pedro Costa, Raúl Ruiz, Lucrecia Martel, entre altres. 


Activitats formatives i Metodologia

Títol Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Tipus: Dirigides      
Classes, seminaris, tutories en microgrups i individuals 60 2,4 1, 2, 4, 5
Tipus: Supervisades      
Visionat i anàlisi de films 38 1,52 1, 2, 4
Tipus: Autònomes      
Lectures individuals i en grup, elaboració de mapes conceptuals 42 1,68 1, 4, 5

La metodologia de les classes combinarà el format de classes magistrals i de seminari, amb la utilització de textos, material visual i audiovisual. Com a preparació per als seminaris, els i les estudiants han de llegir setmanalment els textos proposats a cada tema, així com visionar fragments de films, els que després seran comentats en petits grups i exposats en sessió plenària. L'assignatura exigeix un compromís de lectures individuals i visionat de material cinematogràfic, a partir de les quals es treballarà a les sessions grupals. De la mateixa manera, es potenciarà el coneixement situat, per això és molt important la perspectiva de pensar a través de diverses pràctiques cinematogràfiques.

Els i les estudiants també disposaran de tutories individuals on se'ls podrà acompanyar en l'elaboració dels seus treballs o en dubtes específics relatius a la seva pròpia investigació.

Nota: es reservaran 15 minuts d'una classe, dins del calendari establert pel centre/titulació, perquè els alumnes completin les enquestes d'avaluació de l'actuació del professorat i d'avaluació de l'assignatura.


Avaluació

Activitats d'avaluació continuada

Títol Pes Hores ECTS Resultats d'aprenentatge
Examen escrit sobre els continguts de la primera part 33% 3 0,12 1, 4, 5
Exercici de comentari de text i fragment d'un film 33% 3 0,12 1, 3, 4
Realització d'un video-assaig a partir dels continguts de la segona part 33% 4 0,16 1, 2, 3, 5

OPCIÓ 1 

 

Avaluació Contínua, consistirà en:

a) Examen escrit sobre els continguts de la primera part (33%) 

b) Exercici de comentari de text i fragment d'un film (33%)

c) Vídeo assaig a partir dels continguts de la segona part (33%)

 

El Departament de Filosofia va acordar que les assignatures del primer semestre tindrien dos períodes de concentració d'activitats avaluatives i una setmana en què l'alumnat podria preparar-se específicament per les proves en la modalitat que cada professor/a especificarà a l'inici de curs. Les dates per la setmana de repàs i en què es concentraran les proves són: 

27 oct.- 31 oct.: setmana de repàs o tutories

3 nov. -7 nov.:setmana d’avaluació 

8-9-12-13-14 gener: setmana d’avaluació

 

Les dates exactes dels lliuraments es donaran a conèixer en els primers dies de classe, amb l'objecte de poder coordinar-la amb les altres assignatures del Departament.

 

OPCIÓ 2

Avaluació única, consistirà en: 

La realització d'un examen escrit on s'avaluaran tots els continguts de l'assignatura (100%) (activitat individual). 

 

 

Recuperació

En el cas de l'avaluació continuada, els i les estudiants que hagin suspès una, dues o les tres proves, podran presentar-se a reavaluació i recuperar la prova o proves que hagin suspès. 

Per poder anar a reavaluació, caldrà haver-se presentat, com a mínim, a dues de les tres proves.

Quan un/a estudiant no hagi realitzat cap de les proves, o bé només hagi fet una de les proves, serà considerat/da "no avaluable". 

Caldrà aprovar les tres proves per aprovar l'assignatura. La nota final serà la nota mitjana de les tres proves. 

 

En el cas de l'avaluació única, la reavaluació consistirà en la realització d'un examen escrit on s'avaluaran tots els continguts. 

 

En cas que l'estudiant faci qualsevol irregularitat que pugui conduir a una variació significativa de la qualificació d'un acte d'avaluació, es qualificarà amb 0 aquest acte d'avaluació, amb independència del procés d'aprenentatge que es pugui instruir. En cas que es produeixin diverses irregularitats als actes d'avaluació d'una mateixa assignatura, la qualificació final d'aquesta assignatura serà 0.

 

En aquesta assignatura, no es permet l'ús de tecnologies d'intel·ligència artificial (IA) en cap de les fases. Qualsevol treball que inclogui fragments generats amb IA serà considerat una manca d'honestedat acadèmica i comporta que l'activitat s'avaluï amb un 0 i no es pugui recuperar o sancions majors en casos de gravetat.


Bibliografia

La bibliografia es conformarà al llarg del curs.

L'estudiant tindrà a la seva disposició un dossier de textos per a l'estudi i per a les exposicions i treball a classe.

La selecció de la filmografia s'anirà desenvolupant al llarg del curs.


Programari

En aquesta assignatura no s'usa cap programa informàtic. 


Grups i idiomes de l'assignatura

La informació proporcionada és provisional fins al 30 de novembre de 2025. A partir d'aquesta data, podreu consultar l'idioma de cada grup a través d’aquest enllaç. Per accedir a la informació, caldrà introduir el CODI de l'assignatura

Nom Grup Idioma Semestre Torn
(PAUL) Pràctiques d'aula 1 Català/Espanyol primer quadrimestre matí-mixt
(TE) Teoria 1 Català/Espanyol primer quadrimestre matí-mixt